Slovenija

Zimsko vreme v maju: močan veter, dež in snežni metež

Kranj/Ljubljana, 13. 05. 2019 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./ U.Z./ STA
Komentarji
16

Vremenoslovci so zaradi močne burje in severnega vetra za večji del države izdali oranžno opozorilo. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so zabeležili 33 dogodkov, od tega največ podrtih dreves ter razkritih streh. Naraščajo tudi nekatere reke, najmočneje v porečju Dravinje. Na Rogli imajo nizke temperature in pravi snežni metež.

Več videovsebin
  • Snežni metež na Rogli
    00:44
    Snežni metež na Rogli
  • Iz 24UR: Zima sredi maja
    03:12
    Iz 24UR: Zima sredi maja
  • Iz SVETA: Oranžno opozorilo
    01:24
    Iz SVETA: Oranžno opozorilo
  • Iz 24UR ZVEČER: Dušan Kaplan o vremenu
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Dušan Kaplan o vremenu

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi močne burje in severnega vetra za večji del države izdala oranžno opozorilo. V noči na torek in v torek zjutraj bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem na izpostavljenih mestih dosegali hitrost okoli 100 kilometrov na uro, v severni in vzhodni Sloveniji pa bodo sunki severnega vetra ponekod presegali hitrost 70 kilometrov na uro, opozarjajo.

Na Pavličevem sedlu je danes zapadlo 12 centimetrov snega. Pravi snežni metež imajo tudi na Rogli.

Na vipavski hitri cesti, med razcepom Nanos in priključkom Selo, je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja, poroča Prometnoinformacijski center.

UNKNOWN: road-data

Močan veter je čez dan povzročal številne nevšečnosti po celi Sloveniji. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so skupno zabeležili 33 dogodkov, od tega največ podrtih dreves ter razkritih streh. Veter je nevšečnosti povzročal na območjih občin Bled, Cerkno, Hoče-Slivnica, Hrastnik, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kranj, Kuzma, Oplotnica, Ormož, Postojna, Ptuj, Rogatec, Slovenj Gradec, Šoštanj, Tolmin, Trbovlje, Tržič, Velenje in Zagorje ob Savi. Pri intervencijah je skupno sodelovalo 35 prostovoljnih gasilskih društev in štiri poklicne gasilske enote.

Zaradi močnega vetra so nekaj prijav o podrtem drevju čez cesto prejeli tudi na Gorenjskem. Predstavnik PU Kranj Bojan Kos je sporočil, da so imeli težave na območju Škofje Loke, Cerkelj na Gorenjskem, na Bohinjski Beli, v Javorniškem Rovtu, pa tudi na območju Kokre na poti na Jezersko, kjer je podrto drevo padlo na cesto. Cesta Spodnje Jezersko–Preddvor je bila zaradi podrtega drevja zaprta pri Kokri.

Cesta Jezersko-Preddvor je spet odprta.
Cesta Jezersko-Preddvor je spet odprta. FOTO: PU Kranj

Zaradi vetra so taki dogodki možni tudi drugje. "Voznike prosimo, naj se ne ustavljajo direktno pred podrtim drevjem, ampak naj zapeljejo nazaj na bolj varno mesto, kjer naj počakajo na odstranitev ovire," so še dodali.

Ker podrta drevesa vplivajo na prevoznost cest, policisti voznike še dodatno opozarjajo, naj pazijo na območjih, kjer ceste vodijo skozi gozdove in kjer je možnost padajočega kamenja. "Vozite previdno," poudarjajo.

cesta Jezersko-Preddvor
cesta Jezersko-Preddvor FOTO: PU Kranj
Na Rogli so danes namerili stopinjo nad ničlo, veter pa je pihal s sunki so 80 km/h.
Na Rogli so danes namerili stopinjo nad ničlo, veter pa je pihal s sunki so 80 km/h. FOTO: POP TV

Naraščajo tudi nekatere reke

V jugovzhodnem in delu vzhodne Slovenije medtem naraščajo pretoki rek, medtem ko v zahodnem in osrednjem delu upadajo. Danes in v torek bodo še nekoliko narasle reke v jugovzhodni ter deloma vzhodni Sloveniji, najmočneje naraščajo reke v porečju Dravinje. Tekom dneva so predvsem ob pritokih Dravinje na najbolj izpostavljenih mestih možna manjša razlivanja ob strugi, so napovedali na Arsu. V prihodnjih dneh bodo naraščale tudi kraške reke.

Bralka Draženka nam je poslala fotografije iz Slovenske vasi, kjer je narasla Bregana podrla ograjo ob meji:

Viharni veter povzroča težave tudi na jugu Avstrije

Viharni veter povzroča težave tudi na avstrijskem Štajerskem in Koroškem. Predvsem iz Štajerske poročajo o težavah zaradi izruvanih in polomljenih dreves, ponekod je odkrivalo tudi strehe.

Gasilci so morali na več posredovanj v okolici Gradca. Odstranjevali so predvsem padla drevesa s cest in pomagali pri razkritih strehah. Še posebej hudo je bilo severno od mesta, oviran je bil tudi promet. Mestna uprava je sporočila, da je veter močno prizadel mestne parke in gozdove. Več dreves je izruvalo in poškodovalo.

Gasilci so morali večkrat posredovati tudi na avstrijskem Koroškem, kjer so sunki vetra s hitrostjo okoli 90 kilometrov na uro že v nedeljo zvečer rušili drevesa in razkrivali strehe. Nekaj cest v okolici kraja Millstatt je bilo nekaj časa tudi zaprtih.

O škodi zaradi vetra poročajo tudi iz avstrijske Gradiščanske. Tudi tam je največ težav povzročalo drevje, ki je padlo na ceste ali pa na električne vode.

Razen gmotne škode zaenkrat o večjih težavah iz Avstrije ne poročajo. Poškodovan ni bil nihče, so sporočile lokalne oblasti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
13. 05. 2019 20.46
+14
Ful se vse segreva.... Kurimo že 8 mesec.... noro..
User1094863
13. 05. 2019 21.25
+4
BETONSKI
13. 05. 2019 20.09
-20
Kako je lepo prava idila,vse leto bi lahko bilo tako mi ne bilo treba na delo.
BETONSKI
13. 05. 2019 20.08
+8
Prejšnji teden pa sem gobe nabiral na Rogli,no malo bolj spodaj.
masni
13. 05. 2019 20.06
-2
Novinarji POPTV, kaj pa RATEČE,kaj pa ŔATEČE.Ne morem verjet sneg je padel ,vi ste pa pozabili povedat ,da so sneg tudi Rateče dobile...joj glave bodo letele na uredništvu.
Bolfenk2
13. 05. 2019 19.37
+55
Nocoj bodo naši sodržavljani v Beli krajni po dolgem času spet mirno spali. Pa ne zaradi vladnih ukrepov za varno mejo ampak zaradi narasle Kolpe in Une.
pop greznica
13. 05. 2019 19.05
-9
dobro, a je to top novica za večerna poročila?
flojdi
13. 05. 2019 18.14
+11
.statistik sicer čisto nič ne maram, ampak zdaj me pa zanima kdaj je bil nazadnje tak Čisto Normalen MAJ
pingvinislo5
13. 05. 2019 17.46
+39
to je za vse tiste, ki so se že februarja veselil pomladi!
JApajaDAja
13. 05. 2019 11.43
+43
to obvestilo naj resno vzamejo predvsem prevozniki ilegalcev!
KrofKrof
13. 05. 2019 09.34
+16
Saj ne želim težiti s slovnico, ampak v oči mi bodeta dve res očitni napaki, ki sta za novinarja nesprejemljivi. Cerklj? Javorniškem rovtu?
Karantanija
13. 05. 2019 17.52
+8
Mislim, da se tudi Rovte pišejo z veliko. Mesto, selo, vas, trg so izjema in pišemo z malo, ostalo vse z veliko.
Karantanija
13. 05. 2019 17.54
+4
"Javorniški Rovt je raztreseno naselje samotnih kmetij, ki se nahaja na prisojni legi pod grebeni Karavank. Spada v občino Jesnice, ki je ena izmed večjih občin v ..."
Tretja Švica
13. 05. 2019 20.03
+8
Manu Cocker
14. 05. 2019 08.20