Slovenija

Vozniki, ki se zavedajo nadzora, vozijo previdneje

Ljubljana, 15. 04. 2019 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Pri izvajanju maratona nadzora hitrosti so ugotovili, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi tedaj, ko nadzor ni očiten. Cilj maratona hitrosti je znižanje povprečne hitrosti na slovenskih cestah in vplivanje na zavedanje o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje.

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo trikrat letno izvaja maraton nadzora hitrosti. Prvi del akcije je potekal v prvih dveh tednih aprila, ponovili pa jo bodo še junija in avgusta. Tretjega aprila so v okviru akcije Hitrost izvajali nadzor na 611 lokacijah po Sloveniji, cilj pa je znižanje povprečne hitrosti na slovenskih cestah ter ozaveščanje o pomenu previdne, umirjene vožnje, ki je v skladu s cestno-prometnimi predpisi in razmerami na cesti.

Kakšen vpliv na hitrost ima nadzor, so preverjali tudi s preventivnimi tablami "Vi vozite", ki so nameščene na osmih različnih lokacijah po Sloveniji – v Občini Beltinci, Hoče-Slivnica, Bistrica ob Sotli, Cerklje na Gorenjskem, Ribnici, Dobrova-Polhov Gradec, Dobrepolju in Grosuplju. Rezultati so pokazali, da se vozniki zavedajo nadzora, tudi ko ta ni očiten, in vozijo bolj previdno.

Hitrosti so primerjali v treh terminih

Povprečne hitrosti so bile največje 27. marca 2019, takrat ko je bil prikaz na prikazovalniku izklopljen, a so meritve vseeno potekale. Dne 3. aprila 2019, na dan, ko je potekal maraton nadzora hitrosti, pa so bile povprečne hitrosti na vseh lokacijah najnižje. V povprečju se je povprečna hitrost na osmih prikazovalnikih zmanjšala za 2,7 km/h oziroma 6,2 %.

V tretjem terminu, 10. aprila 2019, teden dni po maratonu nadzora hitrosti, so na prikazovalnikih zaznali višje povprečne hitrosti kot v času maratona nadzora hitrosti, vendar še vedno nižje kot v prvem terminu, ko je bil prikaz na prikazovalniku izklopljen, a so meritve vseeno potekale. Povprečne hitrosti so se v primerjavi s 3. aprilom v povprečju povečale za 2,1 km/h oziroma za 4,2 %.

Rezultati so pokazali, da se vozniki zavedajo nadzora, tudi ko ta ni očiten, in vozijo bolj previdno.
Rezultati so pokazali, da se vozniki zavedajo nadzora, tudi ko ta ni očiten, in vozijo bolj previdno. FOTO: Agencija za varnost prometa

Kljub preventivnim akcijam, ki jih izvajata Agencija za varnost prometa in agencija, se vozniki še vedno premalo zavedajo pomena hitrosti in tega, kakšne posledice ima lahko neprilagojena in objestna vožnja. Agencija bo tako v letošnjem letu še okrepila preventivne akcije in povečala druge aktivnosti, ki vplivajo na povečanje ozaveščenosti o pomenu hitrosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
10. 06. 2019 19.41
+0
Tele razne akcije nadzirujejo in strašijo vse tudi tistih 80% recimo previdnih in neproblematicnih voznikov in jih načrtno psihirajo zaradi par problematičnih divjakov in alkoholikov!in s tem ustvarjajo vzdušje ustrahovanja pri solidnih državljanih!v bistvu ta politika akcij nima nobenega učinka oz. zelo malo!
setisfekšn
10. 06. 2019 19.45
+2
In glih zaradi teh navedb ki sem jih napisal ne mi z tistim če imaš vse urejeno se nimaš česa bat!pri teh ovenskih policijskih nadzorih se moraš teh policajev bat ker iščejo tudi če misliš da imaš vse urrejeno!
periot22
15. 04. 2019 21.49
+4
Vam še ni jasno da s tem ni nič manj nesreč! Ja samo prepocasnih in tudi nevarnih je več! Ampak vam še gre samo za kasiranje!
Supervillain
15. 04. 2019 19.46
-2
Saj jih ne bo izučilo,ker nimajo pameti zato bodo še naprej divjali in delali škodo sebi in drugim na cestah.
flojdi
15. 04. 2019 18.06
+1
.ubogi vsi, ki ne vedo zakaj imajo Svoje Možgane ; ne da se zanašajo na Tuje