Slovenija

Vpeljava obveznega predmeta računalništva, pa tudi e-gradbenih dovoljenj in izkaznic

Ljubljana, 22. 06. 2021 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strateški svet za digitalizacijo je predstavil prvi paket ukrepov digitalizacije, ki ga je vlada potrdila na seji prejšnji teden. "Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno," je poudaril prvi mož sveta Mark Boris Andrijanič. Med drugim so predlagali e-gradbeno dovoljenje in e-osebno izkaznico, pa tudi vpeljavo obveznega predmeta računalništva in informatike v srednje in osnovne šole.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Digitalizacija Slovenije
    02:44
    Iz 24UR: Digitalizacija Slovenije
  • Iz SVETA: Izbrali prvih 40
    03:35
    Iz SVETA: Izbrali prvih 40

Strateški svet, ki je bil ustanovljen aprila, je v prvi paket predlogov vključil rešitve za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. "Posebno pozornost smo namenili pomoči ranljivim skupinam, vračanju slovenskih IT in drugih strokovnjakov iz tujine in krepitvi kibernetske varnosti," je na novinarski konferenci poudaril Andrijanič.

E-gradbeno dovoljenje in e-osebna izkaznica

Na področju javne uprave in digitalne družbe je svet predlagal "rešitve, ki bodo poenostavile življenje državljanov in jim prihranile veliko časa ter živcev pri poslovanju z državo," je dejal. Med njimi so e-gradbeno dovoljenje in e-osebna izkaznica, virtualno okence ter ukinitev prometnega dovoljenja.

Pri zdravstvu se je skupina odločila za ukrepe, ki "lahko s pomočjo naprednih tehnologij rešujejo življenja, prihranijo milijone pri javnem naročanju in skrajšajo čakalne vrste". Andrijanič je med drugim naštel uvedbo telemedicinske obravnave kroničnih in onkoloških bolnikov, uvedbo mobilne aplikacije za enostaven dostop do zdravnika in e-javno naročanje v zdravstvu.

Računalništvo

Vpeljava obveznega predmeta računalništva in informatike v šole

Na področju gospodarstva naj bi predlagane rešitve poenostavile poslovanje podjetij z državo, spodbudile nastajanje startupov in privabile slovenske IT in druge strokovnjake iz tujine. Med konkretnimi ukrepi so e-notarske storitve, enotno poročanje podjetij državi ter spodbujanje nagrajevanja zaposlenih z delnicami in opcijami podjetja.

Na področju izobraževanja so med drugim v svetu predlagali digitalni bon za pridobivanje e-veščin ter vpeljavo obveznega predmeta računalništva in informatike v srednje in osnovne šole.

Na področju novih tehnologij in digitalne diplomacije pa naj bi rešitve "postavile Slovenijo na mednarodni zemljevid tehnoloških talentov, inovacij in investicij," je dejal Andrijanič. Zato so med drugim predlagali vzpostavitev razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini v ZDA in mednarodnega centra za uporabno umetno inteligenco v Sloveniji.

"Veseli nas, da je vlada na zadnji seji sprejela predlagani paket ukrepov, in srčno upamo, da bodo kmalu storjeni prvi koraki v smeri implementacije tega paketa," je še poudaril Andrijanič.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
22. 06. 2021 17.18
Upam, da informatika ne ostane le na papirju.
Iztok Belšak
22. 06. 2021 15.11
+3
Najprej si je potrebno razjasniti pojem računalništvo in informatika in ja potrebna so znanja, ki jih morajo otroci začeti že v osnovni šoli, vendar kdo jih bo in kako učil. Tudi v srednjih šolah je potrebno vpeljati več informatike ampak spet kdo in kako jih bo učil. Oboje tako v OŠ kot SŠ je povazano z veliko denarja in sprememb, ki pa niso tako enostavne, še manj pa hitre in bodo zahtevale ogromne premike v glavah vseh vpletenih. Slovenija zato nima strokovnjakov in imeti upanje da bodo IT strokovnjaki kar bežali nazaj v Slovenijo iz tujine je pravljičarstvo, saj v državi ni osnovnih pogojev za njihovo delo in to je da se ceni njihovo delo. Tudi ta skupina sedaj veliko govori in vsi jih na veliko hvalijo vendar nobeden od teh ni odkril niti tople vode niti ni odkril kaj novega, pa tudi ideje so stare že nekaj let in ovir na tej poti je ogromno. Dokler se bo v Sloveniji bolj cenilo tiste, ki sladko govorijo in ne tiste, ki imajo znanje in se ne bo vlagalo v znanje tako dolgo pot v digitalizacijo ne bo tlakovana z uspehom ampak številnimi kamni spotike, ki jih bodo najbolj občutili uporabniki
KladivoSi
22. 06. 2021 17.21
+1
Vsi ne gredo iz države,..veeno imaš prav. Bo potrebno oklestit brezvezne študijske programe brez petspektive v Sloveniji. Informatike se pograbi že pred diplomo :)
El pi5tolero
22. 06. 2021 15.08
+1
Jah nimas kej! Teli skoz delajo uni pa skoz plozajo...
mmickica
22. 06. 2021 14.58
+4
A otroci se nimajo informatike v solah??? Toliko nepotrebnih snovi, to kar bi potrebovali, pa ne?! Ja kdo je bil vsa ta leta tako pameten?
Iztok Belšak
22. 06. 2021 15.12
+1
Nobena snov v šoli ni nepotrebna, vse prej ko slej potrebuješ
reakcionar
22. 06. 2021 14.42
+8
e-učenje, e-prijatelji, e-valute, e-življenje, e-dovoljenja, e-prepustnice................... e-diktatura. Saj ne rečem, da ni dobro digitalizirat neke stvari za enostavnejše življenje. Ampak je tudi potrebno imeti neko zgornjo mejo.
Frenki7
22. 06. 2021 14.14
+8
Sklepam,da bodo z uvedbo digitalizacije,ogromni prihranki na stroskih dela v JU,tako kot je to praksa v gospodarstvu? Samo verjetno sem se krepko ustel,ker bo teh parazitov se vec
janezov uč
22. 06. 2021 13.59
+11
20 let prepozno.
Banion
22. 06. 2021 13.51
-4
e-osebna izkaznica pomeni da bo policija imela sisteme za prepoznavo obraza. Slabo se nam piše. Kmalu bomo imeli še e-sekret papir
RedCell
22. 06. 2021 13.25
+2
v šolo predvsem predmet osnove demokracije, pravne države in delitev oblasti. Da ne bodo bodoče volilce, kot jim to sedaj uspeva, stalinisti nategovali, da so desničarji...
RamzesII
22. 06. 2021 13.22
+1
Z drugimi besedami, vse gre v e-različico ter združevanje zadev, za lažjo kontrolo ljudi, težava bo le in to ne majhna, ko se e-svet, tehnologijo mislim, zruši ali pa le del tega.
RamzesII
22. 06. 2021 13.23
+0
Spomnite se filma Mreža in tega česa vas (na)uči.
nehajtebrisat
22. 06. 2021 14.48
to mnenje je na mestu, kar je kitajski e-sistem pokazal, da omogoča organom učinkovitejši nadzor, cenzuro in razna onemogočanja (zaradi premalo točk) evropske državljanske kreditne točke? tako, bi lahko bila uporabljena mobilna aplikacija za beleženje cepljenja in zbiranja ljudi. vprašanje je polarizirano, saj nekateri imajo strah pred avtoritarnostjo EU, drugi pa verjamejo v ZDE.
c00kies
22. 06. 2021 13.13
+10
Aleluja ali kaj naj vam rečem. Računalništvo kot obvezni predmet je jasno predpogoj sodobne družbe že desetletja. Skrajni čas, da ste se premaknili, pa prosim poskrbite še za kader, da ne bodo učili tega predmeta razni slavisti, učitelji športne vzgoje in drugi nesposobni kadri, ki celo leto word in powerpoint trajbajo z raznimi seminarskimi. Dajte mulcem motivacvijo za ta predmet in v kompletu sprememnite učne načrte tako za OŠ in SŠ. Če bodo tole reč učili samo tepci in/ali bo tale reč pokrila samo neko osnovno znanje iz worda in powerpointa, potem je govoriti o obveznem predmetu računlaništva že v osnovi povsem brezpredmetno. Računalništvo je tako lepa in praktična znanost, a pri nas šolski sistemi štancajo računalniško nesposobne in nepismene bumbarje, kar pa je seveda zrcalo realizacije veleumnih učnih načrtov, ki slonijo samo na uporabi MS Office produktov in tepcev, ki učijo ta predmet, ki ga ne bi smeli učiti pod nobenimi pogoji v nobenem vesolju. Doba računalniškega opismenjevanja se začne v otroštvu in naloga OŠ ter SŠ bi morala biti dvigniti tole znanje na višji nivo.
RamzesII
22. 06. 2021 13.26
-2
V seršu naj se pogleda kaj učijo, pri različnih predmetih v sklopu računalništva in iz tega naredijo program, ob tem pa se naj upošteva, da nekateri učenci že nekaj znajo. Office pisarna ni dovolj, MS ni edini.
c00kies
22. 06. 2021 13.44
+4
@RamzesII, najprej mora biti OŠ program pametno zastavljen in že tu ga kiksajo, ko je to najbolj kritično. Cela leta gonijo MS Office v OŠ in SŠ in potem pričakujejo same vrhunske programerje na FRI-ju ali FERI-ju. OŠ program je treba v celoti povoziti, da bo vključeval zgodovino računalništva, kar služi sami splošni razgledanosti, nato pa na vrh še osnove logike pri čemer je treba zbližati mulce s tehnologijo. Kako stvari delujejo je treba predstaviti na poenostavljen način, da odprejo zanimanje z idejo "hočem vedeti kako globoka je zajčja luknja" in na koncu je treba mularijo vpeljati še v osnove programiranja kar pa se da zelo elegantno narediti, saj obstaja cela paleta orodij, kjer lahko mulci vizualno gradijo oz. sestavljajo razne bloke ipd. v prave male algoritme. Treba je odpreti zanimanje pri mulcih tudi v kontekstu računalniških trendov, da jih vsaj malo potegne not, da vidijo da ne obstajajo samo Office Word, igre in asocialna družbena omrežja tam zunaj. Za konec naj še dodajo poglavje o varnosti na spletu in je to to. Zagotovo obstaja še veliko tem, ki bi jih bilo super vtakniti v učni načrt. MS Office pa bi morali vtakniti na sam rep učnih načrtov, če slučajno ostane čas, ne pa da sedaj cel predmet sloni na tem sranju.
Moncsa
22. 06. 2021 14.53
+1
c00kies točno tako. Kaj ima veze MS office z računalništvom? Natanko NIČ. To so pisarniško-administrativna orodja (pa večina v pisarnah še teh ne pozna...). Računalništvo je veliko več kot to. Mulc, zdej 8 let star, bo šel naslednje leto na računalniški krožek, bodo se učili v scratch in še nekaj osnov. Lani sem ga naučila, kako se napiše e-pošta in pripne dokument (to je taka osnova, pa še marsikateri odrasli ne znajo pisati maile), včeraj sem pa mu na primer razlagala, kako pride iz mojega TRR do njegove kartice denar (prek bančnih strežnikov do njegovega TRR) :)) Njegova generacija si ne more več privoščiti, da teh procesov ne razume. Ampak brez osnov računalništva (ko eni ne znajo razlikovati domeno od spletne strani) NE GRE: Skratka, predmet je nujno potreben. Če ne, pa mama/tata-šola doma.
c00kies
22. 06. 2021 15.12
+1
@Moncsa... žalostno je, da se more mularija danes učiti računalniške pismentosti preko staršev, pa ne samo računalniške pismenosti, tudi ekonomske in druge. Šola je nekje povsem zavozila in sedaj, več 10 let prepozno hočejo popravljati hišo iz kart, a kaj ko je treba tole majavo hiško v celoti podreti, ker ta predmet prvič sploh ne učijo pravi kadri in drugič, ta predmet sploh nima pravega učnega načrta. Največji štos od vsega skupaj pa je, da se to že leta in leta pogovarjajo in dogovarjajo kaj narediti, pa do sedaj niso nič spravili skupaj razen izgubljenih let in škode storjene na mulariji. Ministrstvo je bilo do sedaj povsem gluho za spremembe, ker so itak bili zmeraj vsi nesposobnoi in trdno zasidrani pri koritu. Čakam, da predstavijo kakšno maketo o programu kot na primer za 2. tir. Ne vem več ali se naj smejim ali jočem.
Moncsa
22. 06. 2021 17.53
Maketo XDDDD Samo res, ne veš, če bi se smejal ali jokal. Kakorkoli, mojadva bosta zagotovo dobila temeljito domačo izobrazbo s področja ekonomije/financ in računalništva. Imata srečo, nerd starši pač. Na žalost to znanje bi potrebovali vsi, da bi bolje razumeli delovanje ekonomije, bi znali bolj pametno investirati, bolj pametno voliti, in in in... ampak če pomisliš, politiki razgledana družba ni v interesu. S takimi so sami problemi. Se jih (-> ljudi) splača držati na nivoju ovc.
Biribombiribom
22. 06. 2021 13.11
+4
Kaj pa starejši? Pri epidemiji ste jih izpostavljali kot najranljiveši in najpomembnejši člen družbe, sedaj jih pa z digitalizacijo puščate v prahu. Že emaile niso bili sposobni pisati med pandemijo, kaj šele uporabljati videoposvete pri zdravniku v prihodnosti, to jih boste čisto izolirali.
Elendil
22. 06. 2021 13.09
+3
Ni potrebe po teh predmetih, ker se otroci to itak sproti vsega naučijo. Kar pa bi bilo potrebno pa je naučit funkcionalne pismenosti, ko gre za urejanje upravnih postopkov. Tukaj folk enostavno nima znanja, dokler se vse ne naucis “zgrda” Recimo: kako registriram, zavarujem, vozilo(skuter, avto), kareri urad je prstojen za kaj… npr. Ce zelim zaprosit za stipendijo kdo je pristojen za to? Ministrstvo za solstvo, csd, zavod za zaposlovanje…. Kako deluje dohodnina in kaj pomenijo vse te rubrike ki jih vidim na informativnem izracunu. Kaksne pravice in dolznosti mi pripadajo ko izgubim status, ipd…Kako si uredim osebno izkaznico, potni list, voznisko… O tem mladi nimajo pojma in se vsega naucijo na nacin, da jih posiljajo od tega do onega urada po ta in on obrazec. Tega naj jih naucijo v soli.
c00kies
22. 06. 2021 13.19
+4
V bistvu mularija pojma nima. Torrente in igre nameščat, igre igrat in brisati, to je pa res ta pravo računalniško znanje, ja (sarkazem). Se absolutno ne strinjam, da računalniškega znanja ne potrebujejo. Treba je v kompletu spremeniti učne načrte, da bodo znali mulci kaj več kot seminarske pisat v wordu in nagnat slaviste ipd. šalabajzerje od takih predmetov, ki jih ne bi smeli učiti. To o čem pa ti pišeš, se pa reče ekonomska pismenost in se strinjam, da spada v paleto obveznih predmetov.
Zdenko Krajnc
22. 06. 2021 12.59
-10
Nesmisel, da bi računalništvo bilo kot predmet v srednjih ali osnovnih šolah. Kaj bi ti vladajoči tepci radi naredili populacijo nepismenih programerjev? Ljudje ki ne znajo odpreti maila, sprintati dokumenta ali na internetu najti informacij, rabijo 5 urni tečaj, vsi ki tega ne osvojijo do tretjega razreda osnovne šole, pač niso sposobni za četrti razred. Šolstvo je že sedaj popolnoma razvrednoteno in iz šol prihajajo diplomanti brez znanja, ker znanja niso sposobni osvojiti... to se mora končati, rabimo šolstvo kot smo ga imeli pred 40 leti, ko je populacija s srednjo šolo imela več znanja kot ga danes imajo natrpanega v glavo sveže pečeni diplomanti fakultet.
RamzesII
22. 06. 2021 13.28
+3
Res je, saj veš kako pravijo, diploma še ne pomeni znanja, odsotnost te pa ne neznanja.
smlatna
22. 06. 2021 13.33
+4
v drugem razredu se komaj učijo brati, BUTL! Po tvoje bi pa do 3. razred mogli znat pošiljat maile? še enkrat, BUTL!
Moncsa
22. 06. 2021 17.57
SMLATNA povej to veleumnežem, ki so si izmislili šolanja na daljavo prvošolcem. In ja, so se naučili. Doma, od staršev. Ki so jih izobraževali poleg svoje službe, namesto učiteljev, gratis.
Covidus
22. 06. 2021 12.58
+7
Obvezni predmet, pa o tem govorijo že 10 let, pa se nič.
Uporabnik2066124
22. 06. 2021 12.57
+7
Pa jaz bom dal se en predlog, da se digitalizirajo vse poloznice in da lahko vse poloznice placamo direkt brez stroskov in posrednikov ( banke, posta....)........... Takoj bo pol manj posiljanja poloznic in brezveznih papirjev............ Starejsim pa se pac naj bojo na poloznicnem sistemu.... V resnici imamo veliko nevladnih organizacij kateri se hvalijo kako pomagajo starejsim pa bi jim tudi oni lahko pomagali
RamzesII
22. 06. 2021 13.29
+3
Saj imaš spletno banko, le naučiti se jo moraš uporabljati.
Uporabnik2066124
22. 06. 2021 13.41
+0
Ramzesll.....imam jaz ze nekaj let spletno banko-debentno kartico, samo ti podjetja ne omogocajo direktnega placila razes A1.......ostalim pa pac nakazem nakazilo ampak pri nakazilih morajo vse se pokniziti...........in tu nimas nadzora..........
bodočipartizan
22. 06. 2021 12.57
-1
Kakšne nebuloze, namesto računalništva, bi morali vpeljati predmet Komunikacija in medosebni odnosi. Tako bo pa nastal le še en predmet, ki bo po nepotrebnem dodatno obremenjeval otroke. Računalništva se naj mulci naučijo v sklopu drugih predmetov - bo vsaj uporabno!
Killing floor
22. 06. 2021 12.42
+7
Včasih je bilo katastrofa če si bil več kod 2 uri na kompu sedaj bo pa predmet v os....
mastablasta
22. 06. 2021 12.39
+5
"vpeljavo obveznega predmeta računalništva in informatike v srednje in osnovne šole" in kje bodo dobili učitelje?
Moncsa
22. 06. 2021 17.59
good point :) Najeli bodo iz gospodarstva, tam vsaj nekateri imajo pojma.
debelaberta
22. 06. 2021 12.34
+15
še e-volitve prosim, da se znebimo stare garniture
Stritar
22. 06. 2021 12.52
+3
To si pa ne upajo nardit ti stari priskledniki