Slovenija

'Vpliv ukrajinske vojne na turizem bo daljši, kot bo trajala sama vojna'

Ljubljana, 30. 03. 2022 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
23

Vojna v Ukrajini bo vplivala tudi na turizem v Sloveniji, meni gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Gostov iz Rusije v določenem obdobju ne bo, močno se bo zmanjšal obisk iz Ukrajine, vpliv se bo verjetno poznal tudi pri čezatlatskih in azijskih gostih. Zato se bo moral turizem ob podpori države prilagoditi in skušati nadomestiti izpad, je prepričan minister.

Poleg pandemije covida-19, ki je močno vplivala na turistični obisk ter delovanje gostinstva in nastanitev, na panogo vpliva tudi vojna v Ukrajini. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil Zdravko Počivalšek, je povpraševanje v EU za zdaj ostalo nespremenjeno, ne bo pa gostov iz Rusije, medtem ko bo gostov iz Ukrajine precej manj.

Čezatlantski gostje bodo previdnejši pri potovanjih v Evropo, zapora preletov pa bo vplivala tudi na prihod gostov iz Azije, je ocenil Počivalšek.
Čezatlantski gostje bodo previdnejši pri potovanjih v Evropo, zapora preletov pa bo vplivala tudi na prihod gostov iz Azije, je ocenil Počivalšek. FOTO: Shutterstock

Poleg tega bodo čezatlantski gostje verjetno previdnejši pri potovanjih v Evropo, zapora preletov pa bo vplivala na prihod gostov iz Azije, ki bodo lahko prihajali, a bodo poti daljše in dražje, je dodal. "Vpliv te krize bomo čutili tudi v Sloveniji, direktno v turističnem delu, indirektno pa kot vpliv na gospodarstvo Slovenije in Evrope," je povedal.

Na turizem bo vplivalo zvišanje cen energije, goriva in hrane, ki bo prineslo višje stroške poslovanja in cene turističnih storitev

Ogrožena je trgovinska menjava z Rusijo in Ukrajino, tako neposredno kot trgovanje preko držav EU, spremembe bodo tudi na področju energetike. Tako kot na ostalo gospodarstvo bo tudi na turizem vplivalo zvišanje cen energije, goriva in hrane, ki bo prineslo višje stroške poslovanja in predvidoma tudi višje cene turističnih storitev, to pa bi lahko vplivalo na povpraševanje.

Rusi v Sloveniji ostajali dlje časa in trošili več kot gostje iz drugih držav 

Gostje iz Rusije so pred pandemijo v Sloveniji ustvarili štiri odstotke prenočitev, pri čemer so ostajali dlje kot ostali, v povprečju devet dni, in so tudi več trošili, v povprečju 175 evrov na dan. Minister ocenjuje, da bodo najbolj prizadeta slovenska zdravilišča, ki imajo tradicionalno veliko ruskih gostov, med občinami pa Rogaška Slatina, kjer so gostje iz Rusije ustvarili 40 odstotkov obiska. "V teh primerih bodo morala podjetja poiskati druge ciljne trge, pri tem jim bo pomagala tudi Slovenska turistična organizacija (STO)," je napovedal minister.

Vpliv vojne bo odvisen od tega, kako dolgo bo trajala, zato bo treba prestrukturiranje turizma vzeti resno, gospodarstvo in država prek STO se bosta morala skupaj odločiti, kje poskušati nadomestiti te trge, je dejal. "Ne glede na to, da se utegne zgoditi, da bo ta norija z vojno hitro končana, bo vpliv na turizem daljši, kot pa bo trajala sama vojna," je poudaril.

Minister ocenjuje, da bodo najbolj prizadeta slovenska zdravilišča, ki imajo tradicionalno veliko ruskih gostov.
Minister ocenjuje, da bodo najbolj prizadeta slovenska zdravilišča, ki imajo tradicionalno veliko ruskih gostov. FOTO: Thinkstock

'Turizem se bo moral spremenjenim navadam prilagoditi, turisti ne izbirajo več množičnih turističnih destinacij'

Med pandemijo je država turizmu s protikoronskimi zakoni pomagala z okoli milijardo evrov. Ukrepi so bili večinoma pravočasni in ustrezni, je ocenil minister. Izpostavil je uvedbo bonov; doslej je bilo skupno 3,71 milijona unovčitev turističnih bonov in bonov 21 (delno ali v celoti) v skupni vrednosti 393 milijonov evrov.

Po pandemiji in ob vojni v Ukrajini gostje v ospredje postavljajo varnost in zdravje, pri tem pa ima Slovenija velike primerjalne prednosti, poudarja minister. Turizem se bo moral spremenjenim navadam prilagoditi. Turisti ne izbirajo več v tolikšni meri množičnih turističnih destinacij, ampak iščejo zeleno turistično ponudbo in aktivnosti v naravi.

'Zaradi izgube trgov zaradi vojne in pandemije moramo reagirati hitro in učinkovito'

V teh okoliščinah se bo ministrstvo letos osredotočilo na tri področja. Prvo bo spodbuditev investicij v javno infrastrukturo, namestitvene zmogljivosti in turistično ponudbo, da bi se povečala dodana vrednost, za katero bo namenilo skupno 140 milijonov evrov.

Ukrep vključuje tudi enkratno pomoč za gostinska in turistična podjetja, ki so bila v pandemiji najbolj prizadeta, v višini 10 milijonov evrov. Ta ukrep bo objavljen v roku 14 dni, je napovedal.

Drugo področje je zagotovitev stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja z vnaprej zagotovljenimi finančnimi sredstvi. Nova strategija razvoja turizma za obdobje 2022–2028 je po njegovih besedah v zaključni fazi priprave.

Poleg tega pripravljajo okvir za uporabo sredstev iz nove finančne perspektive, v kateri bo Sloveniji na voljo tri milijarde evrov, od tega milijarda gospodarstvu, pri čemer bo "pomemben delež" namenjen turizmu.

Tretje področje pa je prilagoditev turistične promocije. "Zaradi izgube trgov zaradi vojne in pandemije moramo reagirati hitro in učinkovito," poudarja Počivalšek. Med drugim se bodo osredotočili na tradicionalne trge Avstrije, Nemčije in Italije ter na potencialne nove trge držav višegrajske skupine.

Veliko turistov ne izbira več množičnih turističnih destinacij, ampak iščejo zeleno turistično ponudbo in aktivnosti v naravi.
Veliko turistov ne izbira več množičnih turističnih destinacij, ampak iščejo zeleno turistično ponudbo in aktivnosti v naravi. FOTO: Shutterstock

Razpisi za preoblikovanje turizma

Kot je povedala generalna direktorica direktorata za turizem na ministrstvu Ksenija Flegar, je med razvojnimi sredstvi za letos zaključen razpis za trajnostno preoblikovanje turizma v vrednosti 48,8 milijona evrov, ki med drugim vključuje sredstva za naložbe slovenskih smučišč.

V teku so razpisi za investicije v javno in skupno turistično infrastrukturo (10 milijonov evrov), za uvajanje okoljskih znakov v turizmu in gostinstvu (300.000 evrov) in za spodbujanje letalske povezljivosti (dva milijona evrov).

V pripravi pa sta razpisa za sofinanciranje vlaganj v nastanitvene zmogljivosti (69 milijonov evrov) in za omenjeno enkratno pomoč prizadetim v pandemiji (10 milijonov evrov).

Vršilka dolžnosti direktorice STO Ilona Stermecki je povedala, da bodo promocijo prilagodili novim okoliščinam. Aktivnosti bodo med drugim usmerjene na bližnje evropske trge, poudarjajo aktivna doživetja in športni turizem ter nadgrajujejo sodelovanje z vrhunskimi športniki in vplivnimi mediji in znamkami, zeleno zgodbo slovenskega turizma pa nadaljujejo z doživetji in aktivnostmi, kot je spodbujanje izločitve plastike za enkratno uporabo iz gostinske in turistične ponudbe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HujUkropiji
31. 03. 2022 10.28
Medtem pa se Rusija in Turčija gospodarsko vse bolj zbližujejo. 😉
Andrej 1
30. 03. 2022 16.05
+0
Proizvodnja riža po vsem svetu se bo letos po najnovejših ocenah povzpela na skoraj rekordnih 611 milijonov ton. S tem bo za 27 milijonov ton višja kot v letu 2003 in skoraj na ravni rekordnega leta 1999, kažejo podatki Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo. Vseeno pa to povečanje še vedno ne bo zadostilo povpraševanju potrošnikov.
HujUkropiji
31. 03. 2022 10.25
+1
Pred mesecem sem napisal, da je v tem trenutku najboljša možnost azil v Rusiji. Pa so se smejali! ☝️
Kazimir Plemeniti
30. 03. 2022 15.23
+3
A ve kdo iz prve roke, če je možno iti v UK brez PCT, torej da nisi prebolel, da te nikjer ne testirajo ali zahtevajo cepljenje?
Estoril
30. 03. 2022 15.53
+3
Vlada UK je odpravila posebna pravila, ki so jih sprejeli zaradi koronavirusa. Za vstop v državo ni treba opraviti nobenih testov ali izpolnjevati posebnih obrazcev – tudi če niste cepljeni.
LocoCoco
30. 03. 2022 15.17
+3
Daleč največ gostov bomo imeli iz Ukrajine...
Wolfman
30. 03. 2022 15.06
+5
Rusi so zahtevni gostje, a tudi plačajo največ med vsemi in seveda jih bo svet pogrešal!
User768643
30. 03. 2022 15.44
-2
Walter Pravicek
30. 03. 2022 15.06
+7
Vse,ki so zaposleni v turizmu,v lasništvu Rusov,v hotelih njim je že jasno:Z lastniki Rusi bi šlo odlično,kako bo z zasluški,ko gostov ni?Bodo Slkkovenci sedaj dobrodošli?Eden lastnik Slovenec v Rogaški se nas je otepal!!! Nismo hoteli ostati vsaj 10 noči,ter nismo hoteli pijank do jutra,kot so to špočeli razvajeni,bogati Rusi in Ukrajinci.Ukrajinskih gostov ne bo,ker vojne rane ne bodo zaceljene preko noči.Zlatarji,trgovci z pregrešno dragimi izdelki za dame si že belijo glave,celo frizeraji,obdelava nohtov,maserji ter druge ponudbe v hotelih lahko mirno odjavijo dejavnost.Nas"tamale"zanje ne boli glava,mi zlate izdelke 16-18 karatne kupujemo v Turčiji,na dekagrame.Kot odlične tekstilne izdelke,pa še kaj.Tako tudi v raznih panogah turizma kot je smučanje ali prireditve,ogled Ljubljane,pa kje ob morju,bo moral biti prostor z agencijskimi cenami za pol penzion za domačo,manj premožno rajo.Poznam hotel,kjer nudijo sobo in zajtrk.V tujini niti na misel ne pride lastniku,da bi postavil pogoj:za to ceno moraš ostati v hotelu dve noči.Kje pa je kosilo,večerja?Recimo se peljem v Grčijo ali drugo oddaljeno destinacijo recimo v Francijo ,sem utrujen,poiščem hotel,tam zahtevam sobo -Samo po sebi je razumljivo,da je v ceni vštet zajtrk,po prespani noči pozajtrkujem,ter se odpeljem,po plačilu računa.Ne,da mi težijo,da moram ostati dve noči.Čemu?Če ostaneš le eno noč z zajtrkom se cena močno dvigne.In še trik:ekonom soba-to je z ožjo posteljo,za eno osebo.Če več ni na voljo,ali uporabijo trik,da ti podtaknejo z širšo-francosko posteljo-ti zaračunajo kot edinemu v njej na noč vsaj 20-30% na ceno,kot,če bi bila dva.Ja ,še bo potrebno v hotelirsko šolo.,Abramovičev ne bo.
Fulano in Beltrano
30. 03. 2022 15.49
+1
Ja, no Walter....tale "tujina" je kar širok pojem. Smo že marsikaj doživeli. V veliki večini sob v hotelih ne iščemo več tako kot pred 30 leti. Verjetno pogledamo vsaj na "buking", če nas zanima razmerje med ceno in kvaliteto. Ampak, kot smo videli ob primeru turističnih bonov, enim ne gre v glavo niti to, da "buking" zase vzame provizijo...in potem na recepciji debelo gledajo, zakaj je cena višja...
Spark
30. 03. 2022 15.03
+1
Zelo dobra novica..
OneEarth
30. 03. 2022 15.02
+5
Na AC po sloveniji kolone, ki grejo tudi iz mb samo na kafe na primorje taisti jamrajo kako je bolje poskrbljeno za begunce
rdeča petokraka
30. 03. 2022 14.57
+4
Rusi bodo dopustovali na Balatonu, ker imajo inteligentnega PV !
OneEarth
30. 03. 2022 14.47
+3
masovni turizem je rak rana planeta
Sig3
30. 03. 2022 14.34
-1
Slabse od covid ukrepov ne more biti
Zetos
30. 03. 2022 14.28
+6
Saj bodo gosti, iz Afganistana in Maroka, sicer nepovabljeni ampak tud ok. Ni vam do Rusije pol pa naj vam pa hodijo Američani al pa prijatelji Nemci..aja saj res zadnji hodijo sam na Hrvaško, prvi nas pa ne šmirglajo preveč 😄
Walter Pravicek
30. 03. 2022 15.10
+3
Bodo tankali gorivo-Nemec preračuna:pot tja kamor potujejo,postanki med potjo,kje tankati-boh ne daj ob AC,vinjeti dve,ker ena ne pokrije časa,ko se vračajo,ogled tega,onega,razni drobni izdatki,drobni nakupi.Vse le,da špara.Gorivo od doma le preko Avstrije,tu poln tank,hajd v Dalmacijo,po potrebi dotoči le,da se pripelje v Slovenijo,pa pol tank,saj je gorivo cenejše kot pri njih v Nemčiji.Ta hip.
User768643
30. 03. 2022 15.45
+2
Zakaj bi nas šmirglali. Saj pa samo lajate zoper njih. Nihče nam ni po godu.
janez jankovič
30. 03. 2022 14.20
+8
Namesto,da vabimo ukrajince,bi raje vabili Ruse!!! Prvi bodo strošek,drugi pa dobiček!!
nekodnas
30. 03. 2022 14.45
+4
Rusi bodo, kar je že klasika, na veliko počitnikovali in zapravljali v Črni gori . tam že imajo varno (pred zaplembo) zasidrane svoje jahte .
Stane Mohar
30. 03. 2022 14.19
+7
Sej majo dovolj beguncev iz Ukrajine
JApajaDAja
30. 03. 2022 14.10
+0
turizem v bih ravnokar rešujejo.... alenka, jakić, vajgl in muc :-)
Walter Pravicek
30. 03. 2022 15.15
+0
Imajo višjo hotelirsko,smo bili skupi v hotelu Astor v Parizu,sedaj je v sklopu Hilton hotelov.PET IN POL ZVEZDIC.Tega mačoti iz Levice ne bodo od notranjosti videvali.