Slovenija

Zdravniki se vračajo k normalnemu delu

Ljubljana, 09. 09. 2010 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sporazum med zdravstvenim ministrom in Fidesom, ki naj bi normaliziral stanje v zdravstvu, je potrdila tudi vlada. "Gre za začrtanje ciljev, ki jih želim doseči – reorganizacijo in optimizacijo zdravstvenega sistema," pravi Marušič.

Potem ko so minister za zdravje Dorjan Marušič in predstavniki zdravniškega sindikata Fides v sredo dosegli in podpisali sporazum, ga je danes potrdila tudi vlada. Zdaj ga morajo podpreti še na izredni konferenci zdravniškega sindikata Fides, ki bo jutri. Šele potem bodo predstavili podrobnosti o tem, kaj sporazum prinaša, je povedal Marušič po seji vlade.

Primanjkljaj v zdravstveni blagajni se ne sme povečati niti za evro, a prepričan sem, da se da v tem okviru marsikaj narediti prav z optimizacijo, pravi Marušič. S tem se strinjata tudi stroka in Fides.
Primanjkljaj v zdravstveni blagajni se ne sme povečati niti za evro, a prepričan sem, da se da v tem okviru marsikaj narediti prav z optimizacijo, pravi Marušič. S tem se strinjata tudi stroka in Fides. FOTO: Blaž Garbajs

Posebej je poudaril, da je vlada postavila en pogoj, in sicer da morajo biti spremembe v zdravstvu izvedene v okviru javnofinančne vzdržnosti.

V grobem pa gre pri sporazumu za dve točki. Osnovna je pravilnik, ki bi v prihodnje urejal različne oblike zagotavljanja 24-urnega zdravstvenega varstva. Tako ne bo urejal samo področja dežurstev, ampak tudi turnusne in druge oblike dela, hkrati pa bodo te oblike dela v pravilniku tudi ustrezno ovrednotili. Po drugi stani bo treba pripraviti tudi mrežo dežurnih mest, v pripravo bodo vključili tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije.

Kot je dejal minister, Fides podpira ti dve usmeritvi in jih razume kot korak v optimizaciji zdravstvenega sistema oz. organizaciji modernega zdravstvenega sistema. V sporazumu pa so se tudi zavezali, da bodo odprli kolektivno pogodbo.

Minister je prepričan, da bodo z naštetimi ukrepi dosegli rešitve, da bo zdravnikovo plačilo za delo ostalo preko različnih oblik dela ovrednoteno, kot je bilo doslej. Po njegovih pojasnilih bo zdravnik v času dežurstva razporejen na dežurno mesto v skladu z razredom dežurnega mesta. V drugih oblikah, ko bo zdravnik zagotavljal 24-urno zdravstveno varstvo, na primer v turnusnem delu ali ob pripravljenosti, pa bo nagrajen v skladu s svojim plačnim razredu, ker je to neposredno povezano tudi s težavnostjo dela zdravnika. Tako sporazum upošteva vse zakone, ki so bili sprejeti v državnem zboru, je poudaril minister.

Zdaj ko je vlada potrdila sporazum, se bo delo v bolnišnicah lahko normaliziralo že v nekaj dneh.
Zdaj ko je vlada potrdila sporazum, se bo delo v bolnišnicah lahko normaliziralo že v nekaj dneh. FOTO:

Na vprašanje, kdaj bo pravilnik pripravljen, je Marušič odgovoril, da predvidoma oktobra. Kot je pojasnil, aktivnosti že potekajo, analize so opravili v že dveh zavodih, sledile bodo še v vseh ostalih. "Gre za začrtanje ciljev, ki si jih želim uresničiti v tem mandatu: reorganizacijo in sistematizacijo zdravstvenega sistema in povečanje njegove učinkovitosti,“ je dejal in pojasnil, da bo nov sporazum veljal za vse zaposlene v zdravstvenem sistemu.

Že v ponedeljek normalno delo?

Tudi pri Fidesu, kot kaže, ne bo težav s potrditvijo sporazuma. "Če bo vlada potrdila sporazum že v četrtek, ga bo izredna konferenca Fidesa potrdila v petek," je v sredo po večurnem sestankovanju s predstavniki vlade dejal predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin.

Fides bi lahko o vsebini sporazuma začel obveščati svoje člane že v petek ter jim s tem po besedah Kuštrina tudi svetoval, naj umaknejo preklice soglasij za delo prek polnega delovnega časa. Marušič je izrazil upanje, da se bodo zdravniki večinoma vrnili k normalnemu delu že v ponedeljek.

Pahor: Po pokojninski nas čaka zdravstvena reforma

Sporazum je dober tako za bolnike kot za zdravnike. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin

"Ko bomo pod streho spravili pokojninsko, nas takoj čaka zdravstvena reforma", pa je napovedal premier Borut Pahor. "Najin dogovor z Marušičem je bil, da doseže razumen dogovor z zdravniki, da rešimo to vprašanje tako, da bodo zavarovane bolnikove pravice in da ne bo prišlo do nobenih odstopanj Fidesu glede njihovih pričakovanj, ki bi imele javnofinančne posledice," je pojasnil. Dogovor s Fidesom po njegovih besedah ministru omogoča, da ta problem in številne druge v zdravstvenem sistemu reši z zdravstveno reformo. Njen začetek je premier napovedal za prihodnjo pomlad.

Premier je zagotovil, da Fidesu niso ugodili v nobenih posebnih zahtevah, ki bi razburjale sindikate v javnem sektorju, zlasti tiste, ki so bili pripravljeni na začasno zamrznitev plač. Tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je potrdila, da so strahovi teh sindikatov odveč.

Pahor je še poudaril, da je zdravnic in zdravnikov premalo. Če bi vlada in Fides trmasto vztrajala in nihče ne bo nič popustil, bi nazadnje plačali ceno ljudje, ki potrebujejo zdravstvene storitve. V prvi vrsti pa je njegova odgovornost varnost in zdravje ljudi.

'Vrag odnesel šalo'

Organizacija in število dežurnih mest ni v pristojnosti Fidesa. Fides samo želi, da je tisti, ki dežura, tudi primerno plačan. Koliko zdravnikov je potrebnih, mora ugotoviti stroka. Rajko Kenda

Za komentar smo poklicali strokovnega direktorja Pediatrične klinike v Ljubljani Rajka Kendo, ki je bil glede zadnjih dogajanj v zdravstvu zelo kritičen. "Oddahnil sem si, da je do tega prišlo,“ je dejal najprej. "Upal sem, da se bo to zgodilo, ne nazadnje sta bili obe strani v časovni stiski. Ena zaradi bližajočih se volitev, druga pa, ker je vedno več zdravnikov spet normalno delalo. Vsekakor je trajalo manj časa, kot je sprva kazalo. Še boljše pa bi seveda bilo, če se 1. september sploh ne bi zgodil. Če bi ti, ki so zadnje dni opozarjali, kaj se bo zgodilo, in če bi vlada imela več posluha, bi bil 1. september popolnoma nepotreben.“

Na vprašanje, na kateri strani je bila stiska večja oziroma kdo je po njegovem mnenju moral popustiti, je odgovoril: "Stiska je bila seveda velika na obeh straneh, ampak predvidevam, da je morala popustiti vlada. Ker konec koncev se je vsa ta zgodba začela zaradi nespametne poteze vlade, ki je povzročila po mojem mnenju upravičeno jezo in odgovor, kakršnemu smo bili priča,“ je povedal Kenda, ki pa ni želel ugibati, kaj naj bi novi sporazum prinašal.

Napovedal je, da bo sporazum potrjen, tako na vladi kot pri Fidesu. "Na obeh straneh je namreč vrag odnesel šalo. Po moji oceni si zdaj nobena stran ne more več privoščiti, da bi se ta zgodba nadaljevala.“

Nekateri mogoče kljub morebitnemu sporazumu ne bodo umaknili preklica

Vsi smo željno pričakovali rešitev. Sporazum pozdravljamo predvsem zaradi koristi za bolnike.V soglasju z našimi zaposlenimi bomo poskušali v najkrajšem možnem času organizirati delo tako, kot je potekalo prej. generalni direktor UKCL Simon Vrhunec

Na UKC Maribor so medtem za 24ur.com povedali, da pri njih vlada optimistično vzdušje in da so zdravniki v pričakovanju. Za zdaj sicer še nihče ni na novo umaknil preklica soglasij, je dejal predstavnik bolnišnice Janez Lencl. Opozoril pa je na to, da sporazum, tudi če bo potrjen, mogoče ne bo pomenil umika vseh preklicev soglasij. "Dobil sem informacijo, da nekateri zdravniki tudi v tem primeru ne nameravajo delati čez polni delovni čas,“ je dejal Lencl in dodal, da bi bilo to lahko problematično za nekatere kadrovsko podhranjene oddelke.

"Ta možnost seveda obstaja, to je odločitev vsakega posameznika,“ je potrdila Sabina Vrhnjak z UKC Ljubljana, ki trenutno nima informacije, da bi se še kateri od zdravnikov odločil za umik preklica soglasja. "V vsakem primeru morajo ta preklic podati pisno, zato se to ne zgodi v enem dnevu,“ je še dodala Vrhnjakova. Po njenih besedah zaenkrat delo poteka po izrednem urniku, če pa bodo začeli zdravniki umikati preklice, bodo v najkrajšem možnem času vzpostavili nov urnik. Ta teden na vsak način ne pričakujejo sprememb.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakac8
13. 09. 2010 02.44
didaktik09.09.2010, 11:53 10 RealityView Saj zaradi takih mišljenj, kot je tvoje, pa je delavec plačan 500€ na mesec !! Sram naj te bo - delavec dela fizično, ker se ni kao učil, čeprav ima v svoji panogi dovolj znanja, da delo opravi, da lahko tvoja "lena guza" sedi ! Torej si hodil v šolo zato, da ti ni treba fizično delat za plačilo - to je tvoja nagrada, ne pa da imaš kar 6x višjo plačo od delavca, ki ti omogoča to plačilo ! Premisli malo o tem, kar sem napisal ! Prepričan sem, da še "šublarja" oziroma - zate, ki si "bolj" študiran - kljunastega ravnila ne znaš uporabljati, ali pa načrtov brat ! Še enkrat - sram te naj bo, ker zame si nesposoben, pre4dvsem pa si s svojo miselnostjo dokazal, da te v šoli niso naučili ničesar - vsaj osnov ne - to pa sta RAZGLEDANOST IN ETIKA !!! _____________________________ ... Bravoooooo...res je tako!
jakac8
13. 09. 2010 02.44
rumburak09.09.2010, 07:11 34 Ena "od sosedov". Ni iz mojega zeljnika, a je tako dobra, da jo moram "pripopat": "Tako leva, kot desna vlada, posebej Bručan kot minister sta "zj#bali" zdravstveni sistem s tem, da sta dovoljevala delo zdravnikom na koncesijo v javnih objektih državnega zdravstva. Če bi si vsak zdravnik moral zgraditi ali najeti poslovne prostore izven teh objektov (primer: Klinični sanatorij Rožna dolina), bi prav razmislil, ali so mu to splača. Pa še to, vsak zdravnik, ki dela privatno prakso, NE SME biti zaposlen še v javnem zdravstvu. Kar naj štrajkajo, trenutno je na območju Evrope (EU in non-EU) brezposelnih več kot 6.000 zdravnikov, jih lahko takoj uvozimo, se dogovorimo za DDČ=12 mesecev in vse uspešne zadržimo. Tele pa naj delajo privat. Bojo hitro prišli cvilit nazaj za take službice, kjer se še noben ni pretegnil od dela. To lahko reče vsak, ki je imal vsaj malo opraviti z zdravstvom. Samo nihče ne upa reč nič, ker se boji konsekvenc." _________________________ ..... Rumburak, prav da si pripopal.... ker drži kot pribito...tudi tisto o prašičku kar nad tabo napisal mb2mb drži kot pribito...
jakac8
13. 09. 2010 02.21
norisvet11.09.2010, 08:15 0 TMT! Jaz grem lahko danes kmetovat pa bom preživel. Kmet ne more danes operirati. Vidiš razliko? Med dežurstvom nismo doma in ne igramo računalniških iger..... _________________________________ ..... vsak ''šintar'' pa tudi ne more kar kmetovat..Saj bi bilo verjetno res bolje da bi tak človek kot si ti kmetoval, samo se kar zelo bojim, da bi bile potem krave večkrat lačne kot site in edino kar bi pridelal, bi to bil plevel, po katerem bi bil pa kmalu lačen tudi ti...in če rabiš sedaj 10.000€ da se preživiš, potem bi na kmetiji bolj malo kakal že po parih dneh... Na ''resni'' kmetiji ni dovolj, da samo si, in, da delaš po tri urce na dan, kot to počneš ti v službi - moraš delat od jutra do večera...in to fizično...tudi na soncu pri 40°C...in to brez klime...in na travniku ni kavnih avtomatov in še česa ...:-)) Se vidi, da nisi nikol nič drugega delal kot mogoče študiral-plonkal in mogoče kdaj kaj v bolnici delal.. Če bi kdaj še kaj drugega res delal bi tudi druga dela spoštoval in jih nebi tako podcenjeval. Ko bodo vsi delovni ljudje v naši državi imeli za dostojno življenje in bolnice poslovale pozitivno pol si pa vi privoščite po 10.000€ plače. Saj tudi po raznih podjetjih, kjer imajo izgube, ne smejo delavci zahtevat višjih plač, pa čeprav si jih hudičevo zaslužijo in kar velike dobičke ustvarijo, ki jih potem država z direktorji vred z veseljem pobira troši...tudi za vas seveda... in pol taki kot ti pričakujejo, da bo delavec podpiral zdravnike ali pa druge z bajnimi plačami?..Nikoli! Taki kot ti pozabljate, da brez tistih, ki z delom nekaj ustvarimo, tudi vi nebi imeli svojih plač in tudi jesti nebi imeli kaj dosti . Če boste enkrat narod čisto izčrpali s svojimi bajnimi plačami in ga spravili na ulice, naj vam bo jasno, da tudi vi ne boste imeli plač, dela pa veliko več kot ga imate sedaj-ne grozim vam, ampak povem neizogibno dejstvo....Se pa bojim, da vse požeruhe-tudi tiste drugje po svetu bo streznila šele ena velika vojna, ki bo pa verjetno res zelo huda za vse..in nakraden denar vam ne bo koristil čisto nič.
jakac8
13. 09. 2010 01.12
Za 48-urno dežurstvo za vikend bo nn (ki je v najvišjem, 57. plačnem razredu) dobil 2.258 evrov bruto, pravijo v UKC. Za primerjavo, povprečna slovenska plača znaša 1.492 evrov bruto, torej dobi kirurg za dvodnevno dežurstvo za dobro polovico več kot povprečen Slovenec za ves mesec dela. Še to, ob že uzakonjenih nižjih dodatkih za dežurstvo - ki so sprožili ogorčen upor zdravnikov - bi .... za enako dežurstvo dobil okoli 290 evrov bruto manj kot zdaj. Nn je sicer v UKC v zadnjih šestih mesecih zaslužil od 8.088 do 9.988 evrov bruto na mesec za 272 do 354 ur dela. Ob tem vsak mesec redno dela 157 ur, medtem ko imajo zaposleni ponavadi 174 ur rednega dela na mesec. Za julij je dobil 9.988 evrov, in sicer: • za redno delo in nadomestila, 157 ur, 4.714 evrov bruto, • delovno uspešnost za povečan obseg, 500 evrov, • dežurstvo, 84 ur, 3.711 evrov, • mentorstvo, 36 ur, 167 evrov, • pripravljenost - stanje, 60 ur, 279 evrov, • pripravljenost - delo, 4 ure, 145 evrov, • nadure, 13 ur, 472 evrov. ... viri pravijo, da je nn v soboto in nedeljo dežural, nujnih operacij ni bilo, šlo je le za delo na oddelku. A tudi tega menda ni opravil sam, ampak je za vizito (preverjanje stanja bolnikov, odreditev terapij, navodila osebju) poklical iz pripravljenosti na domu drugega kirurga. Povejmo, da je pripravljenost na domu plačana le po nekaj evrov na uro (specializant dobi za 48-urno pripravljenost zgolj 112 evrov bruto, mlajši zdravnik v 50. plačnem razredu 167 evrov bruto). Če pa prideš iz pripravljenosti delat dopoldne, je urna postavka okoli osemkrat večja (plačana kot nadura). ..nn sicer pravi, da v rednem delovnem času sam opravi povprečno 15 operacij na mesec, v času nadur in dežurstev pa povprečno osem na mesec, povprečna operacija traja tri ure. ... itak večina nas ve, kdo je ta nn .-))
Javoje
12. 09. 2010 15.45
nori svet: - problem je pač v tem, da - kot je bilo javno objavljeno - je kirurg v UKC prejel za dežurstvo več kot 2.200 evrov bruto. Ni problem v tem, pač pa v tem, da v tem času ni opravil nobenega posega (tako je objavil časopis in demantija ni bilo). V tem je ta "hudič" plač v javnem zdravstvu. Pa seveda - "naključno" ustvarjeno kronično pomanjanje zdravnikov v državi...
norisvet
11. 09. 2010 08.15
TMT! Jaz grem lahko danes kmetovat pa bom preživel. Kmet ne more danes operirati. Vidiš razliko? Med dežurstvom nismo doma in ne igramo računalniških iger. bb38510 Če se je sestra odločila samostojno seveda ni prav. Kaj je v tem primeru kriv zdravnik, če sploh ni vedel, da si prišla? Sicer pa, glede na to, da veselo pišeš po forumu, kaj hujšega ni bilo. Se pa strinjam. Sestra ni zadosti usposobljena, niti nima kompetenc, da bi sodila kdaj je potrebno obvestiti zdravnika.
Javoje
11. 09. 2010 00.52
HoS: "mi dobimo 300€ za dežurstvo pa je lahko tudi do 7 porodov". Prav, ampak, v istem sistemu ja pa po javno objavljenih podatkih nekdo v UKC Ljubljana dobil za 48 urno dežurstvo, v katerem ni opreriral, več kot 2.200 evrov bruto. Glede primerjave plačil med zdravnikiv Avstriji in Sloveniji je bil pa prispevek na RTV pred časom v Odmevih dovolj jasen in razlike v plačah precej majhne ...
klime
10. 09. 2010 17.18
48 urno dežurstvo pomeni lahko 48 ur dela?, torej po zdravi logiki zdravnik ne more biti spočit in skoncentriran, da lahko nastopi v danem trenutku popolnoma spočit in pripravljen, če to lahko bi rad videl tega človeka. Podpiram zdravnike kot ljudi, ne podpiram pa njihovega izsiljevanja, večina od tistih, ki so si gradili prakso tudi v popoldanskem času, torej izven svojega normalnega delovnega časa so uporabljali prostore in osnovna sredstva zavodov v katerih so bili zaposleni zdaj jih večina ne potrebuje več imajo svoja, tista, ki so jih uporabljali so že zastarela, istrošena...
Jelka Babi?
10. 09. 2010 13.13
Zdravniki zelo grdo izsiljujejo in to na račun bolnikov. Tako plačanih dežurstev, tako dobro plačanih, ni nikjer v Evropi. Če pa imajo osnovne plače preniske, pa se naj to popravi. Izbrali so način, ki se ga lahko samo sramujejo.
maskaspelca
09. 09. 2010 23.26
sprašujem se če se še spomnite ko so trgovke katere so tudi matere hotele imeti prosto nedeljo /izglasovali na ref / pa še danes delajo in je bila volja ljudi povožena. no zdaj pa na zdravnike in nad gospoda ministra MARUŠIČA kakšen minister tako zdravstvo:če bi bil minister D.M.toliko sposoben bi jim ukinil koncesije te pa ki grozijo z razpadpm zdr sistema lepo dal odpoved kot ostalim zdravnikom ki nočejo delati isto pa naj se najdejo na tržišču dela tako kot ostali delavci drugih poklicevin prosijo za službe pa da jih potem vidimo ali bi bili zadovoljni s povprečno plačo cca 2.000,00 everčkov sa ostali morajo delati za 500 ma bi jih hitr v red spravu. Ampak kot sem že prej omenil taki zdravniki kot minister sem mu osebno predal ko je bil še sekretar pri BRUČANU neko dokumentacijo glede zdravstva pa mi gospod še do danes ni odgovoril /zamudil vse roke/ potem vemo koga imamo NESPOSOBNEŽA z zdravniki vred da ne citiram še kakšnih drugih komentarjev pa lep pozdrav vsem našim DR.
WikiX
09. 09. 2010 21.35
Kaj se sploh mučijo s pojasnili, nikogar ne zanimajo te njihove finte z dežurstvi. Itak nihče ne more delati več kot lahko, razen strojev. Začeli smo se pogovarjati, kako je mogoče, da lahko zdravniki nekaznovano pobijajo ljudi in nihče ne nadzira njihovega dela ter javnih financ, za kar so bili nekateri plačani celo več, kot je vseh ur in dni v mesecu. Rekli so le žal, ker da isto velja tudi za sodnike in ostalo sodrga, tudi oni delajo namerne napake in dnevno uničujejo življenja, pa jih nihče še opazi ne, zato so raje začeli izvajati ukrepe nad narodom. Menda ne mislijo več delati 25 ur na dan, čeprav je že danes čedalje večja gneča v čakalnicah in se ljudje razbolijo že zato, ker morajo čakati. Zgledno so uredili le zdravstvo za bogate, zakaj ne moremo biti še ostali deležni tako uspešnega sistema, ne omenja nihče. Kot bi gledal filme o vampirjih, močnejša rasa lahko preživi le, če pije kri ostalim in to tudi dobesedno. Za denar, ki ga prejema zdravstvo, bi morali državljanom organizirati avtobusne prevoze, na preglede in k zobozdravniku, v Avstrijo in Italijo, da se vsaj malo normalizirajo zadeve. Če bi Minister hotel urediti sistem, bi najprej poskrbel za osnovne kriterije in zagotovil, da se spoštujejo moralna pravila, pa v teh zadeva nihče nikoli ne omenja sodstva in policije. Tako vedno ostane vse po starem, vendar vsakič ko se dvignejo, poberejo še več denarja. Mi bentimo, pljuvamo in grozimo z maščevanjem, oni se v javnosti delajo nemočne in prestrašene, v resnici pa se nam režijo, da smo se menda hoteli pogovarjati o trpljenju zdravnikov in se veselijo, kako so nas spet ponategnili, pa da jim nič ne moremo. To vse vsak zdravnik in zobozdravnik, zato tudi rinejo v to priviligirano kasto ter pritiskajo na vse, ki se ne strinjajo z njimi, seveda na račun bolnikov in žalujočih svojcev. Ne trpijo namreč mrtvi, živi ljudje trpimo. Oni gradijo sistem, ki je uzakonil del trpljenja, pomagati pa nam ne misli nihče.
tmt
09. 09. 2010 21.21
norisvet, daj ga ne serji. Če igraš doma računalniške igrice z otroci in si dosegljiv na telefon ne moreš bit enako plačan, kot pa da si dejansko oskrbel bolnika z infarktom. In tvoje plačilo je premajhno, ker opravljaš pomembno delo pri katerem se zgodi, da je neko življenje bilo odvisno od tebe. Pri takem razmišljanju gre zgolj za puhlo plitvoglavo domišljavost in egoizem. Vzemi za primerjavo (potreboval bi najbrž še dodatnih 6 let študija, da bi razumel), tvoje življenje je vsakodnevno odvisno od mnogih kmetov, delavcev v proizvodnji in prometu, pa ne služijo bogastva s tem. In tudi ne napihujejo se ne s tem , da tebe in vse tvoje kolege ohranjajo pri življenju....
bb38150
09. 09. 2010 20.56
Dobro. Pa pridi ti v nedeljo spat v bolnico s 100 bolniki. Mogoče boš imel srečo in boš imel le kakšen infarkt v intenzivni, mogoče kakšno urgentno operacijo.. res mirno. Zanima pa me, kako bi se ti počutil v nedeljo po operaciji, v intenzivni, ko bi te začelo stiskati v prsih in bi prišla sestra ter rekla" veste žal zdravnika ni, saj so hodili le spat v dežurstva" PA KAJ STE RES ČISTO VSI BOLANI V GLAVO! DEJSTVO JE, DA DELAMO PREVEČ, DA DELAMO KVALITETNO IN, DA SMO ZA POKLIC, KI GA OPRAVLJAMO PRESLABO PLAČANI. norisvet--- sama sem doživela v bolnici,(če si radoveden ,bom še kraj bolnice napisala ?) Imela sem neko hudo vnetje in visoko temperaturo.Na mestu vnetja se mi je pojavil velik rdeč madež in se še kar širil.Seveda sem se ustrašila in zvečer pokazala sestri.Veš kaj mi je odgovorila ?? Zaradi tega že ne bom BUDILA zdravnika.To se pravi,jaz bi lahko tudi umrla ,kdo bi kaj vedel ? Sedaj ti sam PRESODI kaj je prav in kako bi se ti počutil? Se pa strinjam ,da niso vsi zdravniki za v isti koš.
Buena Vita
09. 09. 2010 19.50
Boris Žu?ko
09. 09. 2010 19.48
za zdravje je potrebno mnogo vec kot zdravnik kaj pa ostale dobrine jih vi zdravniki ne marate cenite samo svoje delo kaj pa ostali so manj vredni ali kaj kdaj pa vi recete hvala vsako delo je treba ceniti hvala za vas trud le malo manj bodite pozresni saj ne boste nic neslis seboj
petdan
09. 09. 2010 19.16
Vlada je z nestrokovnim drezanjem v zdravstveni sistem ogrozila zdravstveno oskrbo prebivalstva, samo da bi prihranila tistih ubogih 12 milijonov evrov. Z enako vnemo naj se vlada loti javnega sektorja, oz. prenapihnjene birokracije na vseh nivojih v državi, saj so tam rezerve ogromne, tako da bi lahko zakrpali vse luknje v proračunu.
titovka
09. 09. 2010 19.04
-VEČNA JIM SLAVA-!!!!
periot
09. 09. 2010 17.10
Čakalne vrste so v večini primerov tudi zaradi nesposobnosti medicinskih sester,če desetim ali dvajsetim bonikom napišeš isto čakalno uro se človek vpraša kakšna je tu logika, nekatere bolniške sestre nimajo niti toliko olike da bi bolnikom povedale kdaj bodo dobili izvid, potem pa čakaš na izvid pa ti po eni uri pove da ga boš dobil po pošti vse to se je dogajalo v Celjski bolnici moji mami in še trem bolnikom, skratka dobesedno norca se delajo iz bolnikov.
przelmuding
09. 09. 2010 17.04
Prvo samo povem da nisem nikakor povezan z zdravstvom. Moje mišljenje je talšno: v Sloveniji obstaja ogromno odličnih zdravnikov ki tudi odlično delajo in jim ni glavna samo plača. Obstaja pa tudi ogromno zdravnikov ki so totalni bedaki in neznalci in samo škodujejo pacijentom. Zato bi v zdravstvu morali najprej razčistiti med sabo da bi lahko dobri zdravniki dobro funkcionirali.
meloman15
09. 09. 2010 16.53
norisvet 09.09.2010, 16:43 1 29350! Ali ne moreš, ali nočeš razumeti, da čakalne vrste niso odvisne od nas temveč od zavarovalnice??!!! Kaj ti ni jasno, da lahko pregledamo le toliko ljudi, napravimo le toliko posegov, kot jih odobri ZZZS? Kljub temu, da je to dejstvo, boš verjetno še naprej bluzil o zdravnikih in čakalnih dobah!!! respect bol nisi mogu povedat.........