Slovenija

Ponekod znova neurje: na Goričkem klestila toča, v Lendavi poginile ribe

Ljubljana, 03. 06. 2018 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nevihtnih popoldnevov še ni konec. Na Goričkem je znova klestila toča. Marsikje pa še vedno odpravljajo škodo po sobotnem neurju, ki je povzročilo precej težav. V Tišini denimo gasilci pomagajo pri prekrivanju strehe cerkve, ki je bila poškodovana. V reki Ledava so poginile ribe, sumijo, da je vzrok pomanjkanje kisika v vodi zaradi neurja.

Večinoma sončno in toplo vreme popoldne znova ponekod prekinjajo nevihte. Na Goričkem je znova klestila toča. Kot nam je sporočil bralec Patrik iz Martinja, so na vrtovih ponekod vidne posledice, vendar na srečo toča ni bila velika, tako da večje škode ni bilo. Jedro nevihte je tokrat bilo v Neradnovcih, kjer je verjetno bila toča tudi nekoliko večja. 

V Lendavi zaradi neurja poginile ribe

Danes so ob 8.43 v reki Ledava na lokaciji Polanski Log opazili pogin rib. Člani ribiške družine in policija so na kraju dogodka ugotovili, da je približno 25 rib poginilo zaradi pomanjkanja kisika v vodi, kar bi lahko bila posledica deževja zadnje dni in s tem dviga vodne gladine, piše na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje. O pogibu rib so obvestili ribiškega inšpektorja, VURS in VGP Drava.

Sicer pa je neurje z močnimi nalivi in točo, ki se je v soboto popoldne razbesnelo nad celotno vzhodno polovico države, proti večeru pa tudi na Gorenjskem, povzročilo precej nevšečnosti po državi, gasilcem, električarjem in predstavnikom civilne zaščite pa polne roke dela. Tako kaže poročilo Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje, ki zajema dogodke zadnjih 12 ur.

Na Celjskem meteorna voda poplavljala kleti, strele netile požare

Okoli 18. ure je neurje z močnim deževjem zajelo občino Zreče. V Zrečah, Radani vasi in Dobravi je meteorna voda poplavila prostore osmih stanovanjskih hiš. Poleg tega je v Zrečah poplavilo en poslovni prostor ter krožišče na Kovaški cesti, v Radani vasi pa dva hleva. Gasilci PGD Zreče so črpali vodo iz objektov in odmašili meteorne jaške. Ob 18.46 je meteorna voda v Stranicah poplavila prostore stanovanjske hiše in industrijskega objekta ter stroje v objektu. Izčrpali so jo gasilci PGD Stranice.

Ob 18.30 je v naselju Prelska v občini Velenje strela udarila v gospodarsko poslopje, pri čemer je razkrilo streho, zagorela je ostrešna konstrukcija. Začetni požar so omejili občani še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Bevče in Vinska gora so požar pogasili, pregledali območje požara s termo kamero in pokrili ostrešje s folijo. Ob 19.49 so na Cesti pod parkom v Velenju fekalne vode vdrle v klet stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Velenje. Obveščena je bila Komunala Velenje, ki bo dokončno sanirala stanje.

Malo pred 19. uro je neurje z obilnim deževjem zajelo območje Slovenskih Konjic, kjer je meteorna voda poplavila kletne prostore enega stanovanjskega bloka, 16 stanovanjskih hiš in dveh proizvodnih prostorov. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Tepanje, Žiče, Draža vas in PIGD Konus so črpali vodo in odmaševali meteorne jaške. Na lokacijah je bil poveljnik Civilne zaščite in dva občana, ki sta nudila pomoč.

Neurje je zatem prešlo nad Celje, kjer je poplavilo več kleti in pritličja večjih stanovanjskih objektov. Meteorna voda je tekla v trgovino na Teharski cesti. Poplavilo je podvoza na Kersnikovi ulici in pri glavni pošti. Gasilci PGE Celje, PGD Celje-Gaberje, Ostrožno, Teharje, Škofja vas, Trnovlje in Lokrovec-Dobrova so črpali vodo, odmaševali meteorne jaške in preprečili poplavljanje objektov.

Toča v Velenju
Toča v Velenju FOTO: 24ur.com

Ob 19.44 je meteorna voda na območju občine Šmartno ob Paki poplavila prostore treh objektov. V naselju Gavce je zalila prostore stanovanjske hiše. Iz objekta so jo izčrpali gasilci PGD Šmartno ob Paki. V Gorenju je poplavilo kletne prostore hiše in pomožni objekt. Gasilci PGD Paška vas so izklopil elektriko in izčrpali vodo iz objektov.

Ob 19.47 je v Razgoru v občini Vojnik zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vojnik so požar omejili, pogasili in pregledali okolico požarišča. Poškodovana je mansarda stanovanjske hiše.

Ob 20. uri je v Založah v občini Polzela zaradi obilnih padavin narasel vodotok potoka Ložnica in na dveh mestih poplavil lokalno cesto. Gasilci PGD Polzela, Andraž in Ločica ob Savinji so cesto zavarovali. Meteorna voda je v Polzeli ogrožala tudi prostore osnovne šole in vrtca. Gasilci PGD Polzela so odmašili meteorne jaške.

Malo po 20. uri je v Studencah v občini Žalec hudournik ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu so preusmerili tok vode in preprečili poplavo hiše.

Ob 20.30 je v Spodnjih Gorčah v občini Braslovče strela udarila v kmetijski objekt. Občani so začetni požar omejili še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Braslovče so pogasili požar in pregledali objekt s termo kamero.

Toča v Velenju
Toča v Velenju FOTO: 24ur.com

V Šmartnem poplavilo Dom starejših občanov

Ob 18. uri je meteorna voda na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah zalila kletne prostore enostanovanjske hiše. Gasilci GARS Jesenice so jo s potopno črpalko izčrpali iz kleti.

Pol ure pozneje je neurje zajelo območje občine Cerklje na Gorenjskem. Meteorna voda je zalila več objektov. V naselju Pšata je poplavilo eno stanovanjsko hišo, v Poženiku pet stanovanjskih hiš ter Dom starejših občanov v Šmartnem. Vodo so izčrpali gasilci PGD Cerklje.

Sočasno je v Voklem v občini Šenčur meteorna voda ogrožala objekte in lokalne ceste. Gasilci PGD Voklo so s protipoplavnimi vrečami zaščitili več objektov, očistili zamašene odtočne jaške in čistili vozišče.

Na območju Murske Sobote padala kot lešnik velika toča

V soboto malo pred 17. uro je območje občine Rogašovci v občini Murska Sobota zajel močan naliv s točo, ki je klestila okrog 15 minut. V naselju Pertoča so gasilci PGD Pertoča očistili okoli 200 metrov cestišču, kamor je neurje naneslo mulj.

Takoj zatem je močan naliv s točo zajel tudi naselje Cankova, kjer je voda zalila kletne prostore treh objektov, poplavila pet dvorišč in regionalno cesto. Posredovali so gasilci PGD Cankova, PGD Domajinci, PGD Korovci in PGD Skakovci, kateri so izčrpali vodo iz poplavnega mesta v odtočni kanal, izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov, počistili poplavljeno cesto in počistili pet dvorišč.

Ob 17.15 je neurje s točo v velikosti lešnika zajelo območje občine Tišina. Več gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Sočasno so gasilci PGD Pušča v naselju Pušča izčrpavali meteorno vodo iz dvorišč stanovanjskih hiš ter poplavljenih cestnih odsekov v naselju. S plastično folijo so delno prekrili strehe treh stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Murska Sobota so danes priskočili na pomoč pri prekrivanju strehe cerkve na Tišini, ki je bila poškodovama zaradi včerajšnjega neurja.

Okoli 19. ure so gasilci PGD Motovilci v Motovilcih v občini Grad očistili okoli 30 metrov cestišča, na katerem je bilo blato, ki ga je z njive nanesla meteorna voda.

Ob 20.11 pa je neurje v Beltincih zlomilo električni drog in je električni kabel visel čez cesto. Gasilci PGD Beltinci so kabel dvignil. O dogodku so obvestili tudi dežurno službo Elektra Maribor.

Sončni dopoldnevi in nevihtni popoldnevi tudi v prihodnje

Tudi danes bo večinoma sončno, popoldne pa bodo nastajale nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 stopinj Celzija, je zapisano na straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Jutri bo sprva pretežno jasno, popoldne bodo spet nastale posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 25 do 29 stopinj Celzija. 

Tudi v torek in sredo bo precej sončno s popoldanskimi nevihtami.

Tukaj lahko preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju!

Kaj, če se vas nevihta ujame v hribih?

Slabo vreme na cestah ustvarja predvsem nevarnost za motoriste in kolesarje, kritična dejavnika pa sta mokra cesta in ponekod pesek, ki ga na vozišče nanaša dež, opozarjajo gorenjski policisti.

Bolj nevarna je situacija v gorskem svetu, če se pohodnik znajde v objemu nevihte.  Takrat se je nevarno zadrževati na grebenih, vrhovih in drugih izpostavljenih mestih, pa tudi ob skalnih stenah, na vhodih v votline, kjer so jeklenice itd. Pohodnik naj v neurju poišče varno zavetje in počaka, da nevarnost mine, pri tem pa naj upošteva, da bo teren v primeru dežja moker in zelo spolzek. To so primeri, kjer potem pomembno vlogo odigrajo znanje, oprema in priprava na turo, so še opozorili policisti.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
04. 06. 2018 10.59
Klimatske spremembe se kažejo ste opazili da dva tedna ponoči temp ne pa de pod 16 stop kar je značilno samo za kak vroč teden sredi poletja. Po svetu se je stalilo ogromno ledenikov, ki so bili rezervoar za vodo v sušnih mesecih...itd
Bigbadjohn
03. 06. 2018 21.37
Tako močnega neurja. da so se celo ribe utopile. pa še ne...!
Ramzess
03. 06. 2018 21.33
+1
Pomanjkanje kisika zaradi neurja, to bo pa nekaj novega, in kako naj bi to izgledalo.
Dule Med
03. 06. 2018 19.12
-2
Tudi cerkev ima karmo.
oježeš
03. 06. 2018 18.44
+0
Na sliki zgoraj, ko je slikana roka s točo, je to bolj babje pšene, kot toča.
Franci Luzar
03. 06. 2018 16.41
+5
nevem kakšna slučajnost je to,da ravno nas Slovence vsako leto vse mogoče katastrofe doletavajo, toča, nevihte, poplave, drsenje zemlje, žled in kaj vem kaj še ne vse, sicer nisem vernik sem vseskozi bolj prepričan da nas neka nadnaravna šola hoče za nekaj kaznovati?
Franci Luzar
03. 06. 2018 16.42
+2
mogoče za nesposobnost naših voďilnih Tajkuni " Menangerjev"
Žac
03. 06. 2018 18.29
+4
Karma,spomnite se na poplave na Hrvaškem pred par meseci. Takšne sovražne komentarje ne najdeš bilo kdaj. To je bilo daleč od dobrega okusa.
Ramzess
03. 06. 2018 09.27
-3
"S plastično folijo so delno prekrili strehe treh stanovanjskih objektov." Da ne boste napak razumljeni, prekrije se vsa streha oz. ves poškodovani del, ne zgolj delno, kot bi morda bilo iz zapisanega razumeti. Gasilci so delo opravili delno ostalo so lastniki.
Frane Šajn
03. 06. 2018 10.58
+5
In to brez tvojega blebetanja, si pa pozabil zapisati!
trdovrat
03. 06. 2018 11.42
+6
Ramzes, ne sekiraj se za minuse, kajti komentatorji površno preberejo, ali pa celo ne razumejo, ker pač nimajo s čim!
Lexys
03. 06. 2018 09.24
+41
Ali bo res morala toča ponovno vse kmetijske pridelke , sadje, grozdje uničiti preden, se bo že enkrat država odločila za učinkovito obrambo proti toči !!!
Frane Šajn
03. 06. 2018 11.02
+0
Na žalost je ni obrambe razen mrež čez predelovalne površine samo finančno je pa zelo vprašljivo. Je pa rešitev v malih obdelovalnih površinah za lastno potrebo. Samo tržnih viškov pa ne bo, ali pa bodo minimalni! Pa kaj , samo, da so subvencije kajnede Vi skrivači na takih kmetijah na papirju. Lepe denarce tala država za nič še za hvala lepa ne! In za povrh brez kontrole.
oježeš
03. 06. 2018 18.46
Mogoče se je pa kdo v predvolilnih obljubah kaj spomnil na to. Ampak težko, ker politiki in ministri se ne ukvarjajo z delom.
Ramzess
03. 06. 2018 09.24
-16
"strela udarila v gospodarsko poslopje, pri čemer je razkrilo streho, zagorela je ostrešna konstrukcija" To pa je moral biti udar strele, da je kar streho odneslo in vžgalo ostrešje, sicer ni navedeno kakšna streha in ostrešje sta bili.
Frane Šajn
03. 06. 2018 11.05
+2
Si pozabil na "booom novico" pisatelji teh rumenih strani rabijo senzacijo čeprav minimalno samo da je. Vse ostalo je brez pomena.
oježeš
03. 06. 2018 18.49
+2
Pa si prepričan, da sam razumeš pomen zapisanega? Lahko se pa zaposliš na 24ur kot lektor, bomo pogledali, če bo vse v redu zapisano. Iz prakse pa vem, pa dati ljudje, ki lovijo pike in vejice, sami delajo napake, da človeka boli glava, ko jih ima možnost videti.