Slovenija

Zakaj je tako težko napovedati, kje bodo plohe in nevihte?

Ljubljana, 04. 06. 2018 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H., Rok Nosan
Komentarji
6

V noči na ponedeljek je novo neurje zajelo območje Ormoža, kjer je meteorna voda poplavila gasilski dom, poslovni objekt in stanovanjske hiše. Tudi v tem tednu ne bo šlo brez ploh in neviht, možni bodo tudi močnejši nalivi in toča. Sicer pa bo še naprej toplo, temperature pa se bodo gibale tja do 30 stopinj Celzija.

Od jutri do vključno četrtka bodo tudi drugod po državi plohe in nevihte spet pogostejše. Ob nevihtah se lahko spet pojavijo lokalno močnejši nalivi in toča, pravi naš meteorolog Rok Nosan. Večjih temperaturnih sprememb ne bo.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v popoldanskem času lahko nastanejo krajevne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17, najvišje od 24 do 28 stopinj Celzija, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).

V sredo bo sončno s popoldanskimi nevihtami. V četrtek bo na zahodu spremenljivo do pretežno oblačno in zjutraj ali dopoldne bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe. Drugod bo sprva delno jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno in nastale bodo posamezne plohe ali nevihte.

Ponoči se je nebo razbesnelo nad severovzhodom države. Fotografijo je bralec Patrik posnel na Goričkem.
Ponoči se je nebo razbesnelo nad severovzhodom države. Fotografijo je bralec Patrik posnel na Goričkem. FOTO: Bralec Patrik

Ormož: ponoči poplavilo gasilski dom, poslovni objekt in stanovanjske hiše

Na območju Ormoža se je ponoči razbesnelo neurje z močnim nalivom. Gasilci so tako imeli polne roke dela z prečrpavanjem meteornih voda, ki so zalivale objekte. 

V Sodincih je nekaj minut čez polnoč meteorna voda poplavila tri stanovanjske hiše, posredovali so gasilci PGD Senešci. Eno stanovanjsko hišo je poplavilo tudi v Bratonečicah, v občini Sveti Tomaž. Gasilci PGD Savci so očistili odtoke in preprečili nadaljnje zalivanje kletnih prostorov. Ob 0.45 so v Trgovišču v občini Ormož gasilci pomagali izčrpati meteorno vodo iz treh stanovanjskih hiš. 

V Cvetkovcih je ob 1.23. uri meteorna voda poplavila gasilski dom. Gasilci so sami izčrpali vodo in počistili gasilski dom. 

Črpanje vode pri gasilskem domu v Cvetkovcih.
Črpanje vode pri gasilskem domu v Cvetkovcih. FOTO: PGD Cvetkovci

V Podgorcih pa je ob 2.46. uri meteorna voda poplavila poslovni objekt. Gasilci PGD Trgovišče so iz objekta izčrpali približno 15 kubičnih metrov vode iz objekta.

Zakaj je tako težko napovedati, kje bodo plohe in nevihte?

V zadnjem mesecu so plohe in nevihte naša vsakodnevna stalnica. Od konca aprila namreč še nismo imeli dneva, ko ne bi kje v Sloveniji padla vsaj kakšna kaplja dežja, ugotavlja Nosan. "Kljub temu pa se med posameznimi kraji in regijami pojavljajo velike razlike v količini padavin in tudi številu padavinskih dni, zaradi česar se v javnosti pogosto ustvarja občutek, da so vremenske napovedi napačne." Pa so res?

Nosan pravi, da so plohe in nevihte kot loterija. "Vemo, da bodo nastale, ne moremo pa natančno predvideti, kje in kaj. Ko napovedujemo plohe in nevihte, to ne pomeni deževnega vremena. Njihova značilnost je ta, da navadno zajamejo manjše območje in trajajo le kratek čas. Za razliko od običajnega dežja je torej za njih značilna velika časovna in prostorska spremenljivost," je pojasnil. 

Plohe in nevihte se ponavadi pojavijo ob dnevnem pregrevanju prizemne plasti ozračja, ko se topel zrak začne dvigati v višine. "Nastane oblak, iz katerega se lahko izločijo padavine. Plohe in nevihte se običajno najprej pojavijo nad hribi, nato pa jih vetrovi lahko zanesejo tudi nad ravnine. V vremenskih napovedih zato podajamo le verjetnost, da bo do nevihte prišlo," pojasnjuje Nosan. Vremenoslovci lahko opredelijo območje, na katerem so nevihte bolj verjetne, ne morejo pa napovedati točne lokacije, kjer bo nastala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
05. 06. 2018 07.06
-6
Delo Harpa Nato vojske in tudi Slovenske vojske.
kakafonijaprava
04. 06. 2018 17.20
-7
Spet kriv JJ, še narava opaz to krivico.
Vakcinar
04. 06. 2018 15.01
+26
Kako to mislite brez neviht še nebo šlo?Sedaj se je šele začelo.Pa saj nam trobijo že nekaj desetletij, da se bo to zgodilo. Naši možgani so prezaposleni s tem kdaj bo plača in koliko in da je GSM signal, nobeden pa ne zna več pogledat skozi okno in povedati, da nam okolje razpada.
fairplayy
04. 06. 2018 12.20
+37
Če ne bomo ljudje posamezniki začeli sami spreminjat zavest in obnašanje do okolja se nam slabo piše. Je res potrebno da hrana potuje 2400 km preden pride na naš krožnik, ko je lokalno na dosegu roke, se je potrebno vozikat za vsako malenkost, je res potrebno kupovati vse v embalaži in predelano namesto osnovnih sestavin (moka, jajca, meso..), je potrebno, da je oddih na drugem koncu sveta bližnja okolica ni v redu? Namesto industrijskega kmetijstva in monokultur, ki siromaši zemljo in zastruplja zemljo hrano pridelat lokalno -bio kmetijstvo namesto objestnega košenja zelenic itd...POSADITE drevo ker absorbira največ CO
macek_garfield
04. 06. 2018 12.14
+27
a ne bi tiste pilatuse opremili z raketami proti toci? aja se ne sme, ker potem ne bi zavarovalnice sluzile, pa to
fairplayy
04. 06. 2018 12.17
-3
ne pomaga poleg tega je to ena svinjarija za okolje, pomagajo mreže