Slovenija

Posledice torkovega neurja: v Zagorju ob Savi za milijon evrov škode

Ljubljana, 13. 06. 2018 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rok Nosan/Urša Zupan
Komentarji
47

Močno neurje s točo je največ škode povzročilo v Zasavju, prebivalci Kisovca, kjer so se ulice spremenile v reke, podobne katastrofe ne pomnijo. Po prvih ocenah je v Zagorju ob Savi povzročilo za milijon evrov škode.

Več videovsebin
  • Poplavilo skakalnico v Kisovcu (vir: Borut Drolc)
    00:22
    Poplavilo skakalnico v Kisovcu (vir: Borut Drolc)
  • Neurje v Kisovcu
    02:27
    Neurje v Kisovcu
  • Toča pri Šentjerneju
    00:16
    Toča pri Šentjerneju
  • Toča
    00:37
    Toča

 

V torek nam je neusmiljeno vreme pokazalo svojo moč. Nalivi, nevihte, toča in močnejši sunki vetra so pozno popoldne in zvečer zajeli večji del države. Slike naših bralcev prihajajo iz Zasavja, Posavja in Prekmurja, kjer je ponekod toča presegala debelino petih centimetrov in povzročila veliko škode zlasti na kmetijskih površinah. Tako debela toča je lahko za človeka smrtno nevarna, saj presega hitrost 100 kilometrov na uro.

Zaprti sta cesti Podkrnica-Mošenik-Sava in cesta od Xelle proti Stahovljam in Mareli. Druge lokalne ceste, ki so poškodovane, pa so prevozne. Utrgalo se je več manjših plazov, ki pa ne ogrožajo stanovanjskih objektov.

Ulice so se spremenile v reke: 'Pa imamo tudi mi slap Savico'

V naseljih Zagorje, Kisovec, Loke pri Zagorju, Šemnik, Čolnišče, Izlake, Šklendrovec in Mošenik je bilo po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje poplavljenih okrog 20 stanovanjskih hiš, trije bloki, Osnovna šola Kisovec, trgovini Mercator Kisovec in Zagorje ter nekaj gospodarskih poslopij. Škodo na stanovanjskih objektih še ocenjujejo. 

Na lokalnih cestah je po prvih ocenah škode za okoli 400.000 evrov, vsaj še 300.000 evrov škode pa je na vodotokih in hudourniških strugah.

Zaradi močnih nalivov je treba preventivno prekuhavati vodo v Šemniku, na Lokah pri Zagorju in v KS Jože Marn.

Bralec je na Facebooku objavil posnetek iz Borovniškega naselja v Kisovcu, kjer je potok Ribnica prestopil bregove in se kot slap zlival med stanovanjske bloke in garaže. Eden od prebivalcev je ob pogledu na deročo vodo komentiral, da imajo zdaj tudi v Kisovcu "slap Savico". Domačini pravijo, da je dež, pomešan s točo, neprekinjeno padal več ur in da česa podobnega v zgodovini kraja ne pomnijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bralka je sporočila, da je za pot iz Zagorja do Kisovca, ki običajno traja slabih deset minut, zaradi vode in zemlje na cesti potrebovala kar uro in pol.

Na ceste se je sprožilo več plazov. Zaradi naplavin je bila polovično zaprta regionalna cesta Trbovlje–Zagorje, cesta Šklendrovec–Podkum pa je bila zaradi plazu popolnoma zaprta. Delno zaprte in poškodovane so ceste Mošenik–Podkrnice, Čolnišče–Mala peč in v Znojilah. V Spodnjem Šemniku je hudournik spodjedel cesto na dolžini 100 metrov in je popolnoma zaprta.

V intervencijah so sodelovali skupno 103 gasilci iz PGD Zagorje - mesto, Loke, Šentlambert, Izlake, Čolnišče, Čemšenik in Kotredež. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci JKP Zagorje in CGP Kisovec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Trbovljah poplavilo telovadnico OŠ in glasbeno šolo

V občini Trbovlje je voda poplavila kletne prostore v bloku na Mestnem trgu, trgovine Mercator na Trgu Franca Fakina, dveh poslovnih prostorov na Ulici Sallaumines, telovadnice Osnovne šole Trbovlje in dvorane glasbene šole.

V Bevškem je odtrgalo del regionalne ceste Trbovlje–Zagorje. Močno je poškodovan tudi odsek ceste Rovte–Planinska vas.

V intervencijah je sodelovalo skupaj 25 gasilcev iz Gasilskega zavoda Trbovlje in PGD Trbovlje - mesto. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci JKP Trbovlje in CGP Kisovec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Ljutomeru voda zalila tudi gasilski dom

Okrog 19.45 je močno neurje zajelo območje Ljutomera. Gasilci PGD Ljutomer so izčrpali vodo iz kletnih prostorov petih stanovanjski hiš.

V naselju Podgradje je meteorna voda zalila tudi prostore gasilskega doma. Gasilci PGD Podgradje so izčrpali vodo ter očistili prostore nanosov mulja. V naselju Radomerje so gasilci očistili obcestne propuste vejevja, naplavljenega sena ter označili udarne jame na poškodovanem cestišču. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Ormožu se je med potjo na intervencijo prevrnilo gasilsko vozilo

V okolici Ormoža so imeli največ težav z močnim vetrom. Ta je odkrival strehe v naseljih Veliki Brebrovnik, Strmec, Lešnici, Dobrovščaku Stanovno in Veličanah.

V Cvetkovcih je meteorna voda zalila gasilski dom in stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Cvetkovci so iz jaška stanovanjske hiše izčrpali tri kubične metre vode, izpred gasilskega doma pa 24 kubičnih metrov vode.

V naselju Sodinci se je sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Senešci so ga označili z vrvico in s protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjski objekt pred vdorom meteorne vode.

Jug Nemčije je v torek prizadelo neurje z obilnim deževjem, ki je poplavilo številne ceste in kleti, zahtevalo pa je tudi eno smrtno žrtev.

Ob 22.32 se je v Lešnici na poti na intervencijo prevrnilo gasilsko vozilo PGD Ivanjkovci. Gasilci PGD Ormož so razsvetljevali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa, s tehničnim posegom odprli vrata gasilskega vozila, da so lahko upravljali z vozilom. Iz njega je izteklo 30 litrov nafte, gasilci so madež posuli z vpojnim sredstvom. Voznika, ki se je v nesreči poškodoval, so oskrbeli v Zdravstvenem domu Ormož.

V Grabah v občini Središče ob Dravi je na leseni podlagi za ulitje betona, ki je bila prekrita s folijo, zaradi močnega dežja začela zastajati voda, ki je pronicala v spodnjo etažo hiše. Gasilci PGD Obrež so s folije na površini 85 kvadratnih metrov ročno odstranili vodo.

Močan veter odkrival strehe in podiral drevesa

Močan veter je odkril strehe več stanovanjskih hiš v naselju Lučine v občini Gorenja vas-Poljane in v Slovenj Gradcu, v Zrečah pri Celju je podrl reklamni šotor, v Krškem in Sevnici pa podrl več dreves.

Med 18. in 18.30 je na območju Krškega s širšo okolico med dežjem padala toča, ki je povzročila škodo predvsem na poljščinah.

Ohladilo se bo, a le do vikenda

Vremenoslovci danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek predvsem v osrednjem in vzhodnem delu države pričakujejo pogoste nevihte s krajevno močnimi nalivi.

Po današnjem dnevu nas čaka kakšen dan ali dva bolj umirjenega vremena. Temperature bodo zanihale nekoliko navzdol, a bo že ob koncu tedna spet topleje.

Po napovedih Arsa bo jutri pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bo ponekod v vzhodni polovici Slovenije še deževalo. Popoldne bo suho vreme, na Primorskem se bodo oblaki trgali. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 19 do 23, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bodo krajevne padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. V soboto bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Veter bo oslabel.

Preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aazz
13. 06. 2018 19.28
+4
kje so vsi tisti, ki so na veliko na jug vozili ob poplavah? a na Fužinah že zbirajo?
aazz
13. 06. 2018 19.27
+5
koliko je Zoki daroval za pomoč, pa Svetlana pa Mesec?
bublika
13. 06. 2018 15.01
+18
Prosim za odgovor in sicer kdo je dal navodila, da se proti bližajočemu pojavu toče ne ukrepa ???. V tujini (Nemčija, Avstrija, Švica in celo Hrvaška in Bosna) imajo ukrepe proti toči kot posip oblakov in ti "streljanje" proti toči. Torej samo v Sloveniji je takovrstno ukrepanje sporno. Kdo je odgovoren: ARSO, Naravovarstveniki, denar....alio kdo drug? Potem pa zavarovalnice (ki tako ali tako niso nikdar oškodovane) višajo premije......Groza kje živimo....
babicagrenajug
13. 06. 2018 12.57
+7
Vse rumeno, tako kot na volitvah!
26277
13. 06. 2018 14.18
-1
CastrumFF
13. 06. 2018 12.54
-56
Naj tolče. Moj avto je lepo v garaži. Za druge me ne briga.
detect
13. 06. 2018 13.13
+27
26277
13. 06. 2018 14.15
+3
Bitktamp
13. 06. 2018 12.38
-10
Janoš organizira izlet na balaton. plačaš lahko v forintih. sđs-zate
brabusednet
13. 06. 2018 14.38
+8
Norc neumni a si že sploh videl Balaton.Naš jadran se lahko skrije z dolžino obale in urejenosti.Na jezeru je toliko jadernic in jaht,da je naša obala premajhna.Plujejo trajekti in mnogo več turističnih ladij,kot v našem morju.Da ne govorim o hotelih, apartmajih,avto kampih in ostalim.To lahko govori en zahojen levičar,ki iz svoje vasi ni stopil.Pojdi si pogledat in se prepričaj o tvoji neumnosti.Cene so mnogo nižje,kot naši obali in tudi prijazni turistični delavci.To pišem iz iskušen,namreč sem z avtodomom tam kampiral že nekajkrat in prekolesaril okoli jezera.Madžarska je lepa dežela in zanimiva,bogato zgodovino in arhiketuro.Vendar levičarju tvojega ranga to ni moč dopovedat,predolgo si v enoumju živel.
Bitktamp
13. 06. 2018 15.01
-6
sem videl precej več sveta kot ti, desničar
brabusednet
13. 06. 2018 15.07
+5
Ziher Kumrovško šolo si obiskoval in to je vse.
GlavniModerator
13. 06. 2018 12.38
-13
to je bozja kazen za slovence, ker ne dopuscajo da jansa ne zgradi koalicije. Madzari nimajo nobenih problemov. Bog tepe samo neverne komuniste
Bitktamp
13. 06. 2018 12.39
-4
prizla
13. 06. 2018 12.03
-21
Današnje oranžno opozorilo, je zelo pretirano!!!
relos
13. 06. 2018 11.38
+5
danes neurja, poleti pa pride suša, jeseni poplave, pozimi snegolomi ... so pač klimatske spremembe. Človek se ne more odpovedati nafti, mesu in potrošništvu, kot se alkoholik ne more alkoholu, zato obleži...
borec91
13. 06. 2018 12.03
-5
odkimasin
13. 06. 2018 11.07
-48
Hidroliško opozorilo je pa v barvah zadnji volitev! Živel JANEZ JANŠA! Živel! Živela SDS! Živela!
Mogočnež
13. 06. 2018 11.09
-18
Ajde Janša sestavi že to vlado, levico oa deportiraj iz Slovenija tja od kod prihajajo migranti!
SDS_je_poden
13. 06. 2018 11.24
+20
odkimasin: Hahahaha..... eni ste tako zakisani, da vam res ni pomoči :D
Kaktus111
13. 06. 2018 12.36
+9
Naj živi, ampak končno naj začne na svoje stroške ne na naše.
Bitktamp
13. 06. 2018 12.39
-2
26277
13. 06. 2018 10.38
+14
Hišni prognostik za Lj - 24 fročo....nekega dne, se boš, če boš imel srečo zbudil na asfaltu...
odkimasin
13. 06. 2018 10.33
-6
Ljudje božji, zadn cajt, da se preselte v civilizacijo, npr. v LJ! De,de,de, kva,kva,kva! Šerif rabi nove volilce!
Kaktus111
13. 06. 2018 12.37
+5
Lojs501
13. 06. 2018 10.30
+11
Za dežjem vedno pride dež.
mufic
13. 06. 2018 10.17
+16
Slap savico imate novinarji v glavi. Sram vas je lahko da se norcujete. Kaksen poden
dark horse
13. 06. 2018 11.14
+15
Ne zagovarjam 24 ur ker so v 99% njihovi naslovi članki za bruhati ampak to je izjavil mimoidoči
Pravicaje
13. 06. 2018 10.08
+64
Bivši minister za kmetijsvo Židan pa je eno leto klatil po Bruslju in kričal" teran je naš" ,namesto da bi zrihtal denar za čiščenje in sanacijo poraznih strug rek in vodotokov po vsej državi!!!
Kaktus111
13. 06. 2018 12.40
+8
Mater, še dobro da imamo evropo. Ne vem kako smo prej živeli ko je še nismo imeli.
Kvagleas
13. 06. 2018 09.55
-4
Sej zdej bo sonce hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah to si govorim že en teden pa nič od tega.
majster83
13. 06. 2018 09.42
+11
Froco ti ze ne ker si socialc. Pa prej bo drzalo da je Ljubljana pokrala in unicila dosti dobrih podjetij drugod po Sloveniji
povanpireni
13. 06. 2018 09.33
+24
Fročo, prej bi bilo Ljubljančani iskoriščamo in krademo celo Slovenijo !!!!!!
SLOVENEC
13. 06. 2018 08.53
-14