Slovenija

Močan veter podiral drevesa: klonila 230 let stara lipa in poškodovala hišo

Ljubljana, 10. 02. 2020 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.V. / STA
Komentarji
88

Zaradi močnega vetra se s številnimi težavami spopadajo na Celjskem in Koroškem. Na območju Elektra Celje je trenutno brez oskrbe z električno energijo 341 odjemalcev, posledično je ponekod motena oskrba s pitno vodo. Zaradi podrtega drevja je bilo oz. je še zaprtih več cest, pihanje vetra se medtem že nekoliko umirja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na delu gasilci
    03:23
    Iz SVETA: Na delu gasilci
  • Iz SVETA: Rdeče opozorilo zaradi vetra
    05:43
    Iz SVETA: Rdeče opozorilo zaradi vetra
  • Iz 24UR: Težave zaradi močnega vetra
    03:14
    Iz 24UR: Težave zaradi močnega vetra
  • Iz 24UR ZVEČER: V neurju umrl 52-letnik
    02:36
    Iz 24UR ZVEČER: V neurju umrl 52-letnik
  • Iz 24UR ZVEČER: Burno vremensko dogajanje
    03:48
    Iz 24UR ZVEČER: Burno vremensko dogajanje

Agencija RS za okolje je v dopoldanskih urah za SV Slovenije izdala rdeči alarm, za preostalo Slovenijo pa oranžni zaradi močnega jugozahodnika. Trenutno velja oranžno opozorilo zgolj še za SV Slovenije.

Delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu je v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno, opozarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije. Zadrževanje v gozdu zato odsvetujejo.

Sunki vetra so ponekod dosegali in presegali 100 kilometrov na uro. Na Rogli so tako, po podatkih našega hišnega prognostika Roka Nosana, zabeležili 110 kilometrov na uro, na letališču Maribor 99, na Krvavcu 93, v Murski Soboti pa 90 kilometrov na uro. Veter je v Celju pihal z močjo 76, v Krškem, 70, na Ptuju pa 69 kilometrov na uro. 

Močan veter je povzročal težave tudi v Občini Prebold. Pred močnim sunkom vetra je klonila tudi 230 let stara lipa, sporočajo s PGD Prebold. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Škoda na hiši v kraju Marija Reka je precejšnja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi močnega vetra težave na Celjskem in Koroškem

Zaradi močnega vetra se že od prejšnje noči s težavami spopadajo na Celjskem in Koroškem. Na območju Elektra Celje je brez oskrbe z električno energijo 341 odjemalcev, posledično je ponekod motena oskrba s pitno vodo. Težave so tudi pri oskrbi z električno energijo in posledično tudi pri oskrbi z vodo. Ta je motena na območju naselij Teharje, Vrhe in Šentjungert v celjski občini in na celotnem območju Občine Dobrna, je zapisano na spletnih straneh podjetja Vodovod-kanalizacija Celje.

Podjetje prav tako opozarja vse ostale uporabnike pitne vode vodovodnih sistemov na celotnem območju občin Celje, Štore in Vojnik, da se lahko zaradi močnega vetra pojavijo motnje v oskrbi s pitno vodo na vseh višje ležečih oziroma vetru bolj izpostavljenih predelih.

Močan veter ovira promet na severovzhodu Slovenije. Kako voziti ob močnem vetru?

Na območju Elektra Celje je bilo ob 14. uri brez oskrbe z električno energijo 341 odjemalcev v okolici Jurkloštra, na območju Poljane v Mežiški dolini in Vojnika oz. proti Paškemu Kozjaku. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, podjetje navaja na svoji spletni strani.

O težavah zaradi vetra poročajo iz Mežice, kjer je zaradi podrtega drevja zaprtih več lokalnih cest. Poškodovana je tudi streha Osnovne šole Mežica, s strehe pada strešna kritina, omejen je dostop do šole. "Otroci so na varnem. Popoldanske šolske dejavnosti odpadejo," je zapisano na spletni strani Občine Mežica.

Po podatkih celjske izpostave uprave za zaščito in reševanje je močan veter dopoldne med drugim odkril strehe na 14 hišah na območju Občine Slovenske Konjice, pa tudi na enem hlevu in na poslovnem objektu. Na območju Velenja je veter poškodoval strehe šestih hiš in enega hleva, na območju Zreč je odkril strehe na šestih hišah in dveh gospodarskih poslopjih, strehe pa je razkrival tudi na območju občin Šoštanj, Vitanje, Gornji Grad, Mozirje, Žalec, Šmartno ob Paki, Polzela, Laško in Vransko, v Šentjurju pa je odkril streho na knjižnici.

Zaradi močnega vetra obstaja nevarnost večjih vetrolomov. Kot je pojasnil vodja slovenjgraške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Branko Gradišnik, veter v preteklih dneh na Koroškem ni povzročal posebne škode, podrta so bila posamezna drevesa, po ocenah terenskih delavcev vsega skupaj ne več kot 2000 kubičnih metrov.

"Danes veter očitno povzroča precej nevšečnosti v Dravski dolini. Oceno škode, ki jo bo povzročil veter tekom današnjega dne, bomo od terenskih delavcev pridobili v naslednjih dneh," je sporočil Gradišnik.

Težave z oskrbo elektrike tudi drugod

Ponoči so se zgodili tudi večji izpadi pri oskrbi na območju Zreč, Apač, Lendave in Ivančne Gorice. Nekatere težave so pristojni že odpravili, a je težave pričakovati tudi čez dan. 

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo nekaj po 1. uri na območju Apač brez elektrike 863 odjemalcev. Oskrba z elektriko je motena na območju Letuša, na območju Lendave oz. v Gaberju pa je bilo ponoči zaradi izpada prizadetih 274 odjemalcev. Na območju Zreč je sredi noči brez električne energije ostalo 134 odjemalcev, delavci pristojnega elektro podjetja pa so napako že odpravili.

Prejšnjo noč je okoli 23. ure na Jurčičevi cesti v Višnji Gori v Občini Ivančna Gorica zagorel električni drog, ki se je nato prelomil in padel na bližnje ciprese. Gasilci so požar pogasili, na tem območju je brez oskrbe z električno energijo bilo 1709 gospodinjstev, delavci elektro podjetja pa težave še odpravljajo, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Na območju, ki ga pokriva podjetje Elektro Maribor, so na terenu vse razpoložljive ekipe, ki si prizadevajo za čim hitrejšo odpravo okvar oz. da se zagotovi ponovna oskrba z električno energijo za vse uporabnike, ki jih prosijo za razumevanje. Poškodbe elektrodistribucijskega omrežja nastajajo zaradi zelo močnega vetra z intenzivnimi sunki, je na spletni strani danes objavilo podjetje Elektro Maribor, ki pa podatka o tem, koliko odjemalcev je brez oskrbe z električno energijo, ne navaja.

Podrta drevesa ovirajo promet, veter odkriva strehe 

Močan veter je od nedelje zvečer povzročal težave in podiral drevesa na območju občin Šmartno ob Paki, Velenje, Zreče, Slovenske Konjice, Nazarje, Luče, Šoštanj, Vitanje. Ob 7.18 je veter delno odkril streho v naselju Beltinci. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci PGD Beltinci. 

Pri Podvelki je umrl voznik avtomobila, na katerega je padlo drevo. 

Na relaciji Frankolovo–Stranice se je na cesto podrla skala, vanjo je trčil avtobus, ki je bil na srečo brez potnikov. Voznik v trčenju ni bil poškodovan, sporočajo s PU Celje. 

Drevesi sta se podrli na vozili v Slovenskih Konjicah in na območju Luč. V Mozirju je drevo padlo na vrtno uto in jo poškodovalo. Več podrtih dreves je oviralo promet tudi na relacijah Velenje–Kavče, Nazarje–Zavodice, Zgornji Kozji vrh–Brezno, Polzela–Velenje, Frankolovo–Slovenske Konjice, Mežica–Črna, v Šmartnem v Rožni dolini in drugod, so še sporočili s PU Celje, kjer voznike in druge udeležence cestnega prometa opozarjajo na previdnost.

Veter odnesel del strehe ptujske splošne bolnišnice

Močan veter je danes škodo povzročal tudi na območju Spodnjega Podravja, kjer so prostovoljni gasilci in drugi pristojni posredovali v okoli 45 intervencijah. Med drugim je odneslo del strehe na internem oddelku ptujske splošne bolnišnice. Kot je povedala direktorica Anica Užmah, so, potem ko je popoldne veter pojenjal, streho za silo sanirali.

Sunki vetra so namreč odpihnili okoli sto kvadratnih metrov pločevinaste strehe bolnišnice. Na pomoč so prihiteli gasilci in streho vsaj zasilno pritrdili, da veter ne bi povzročil še dodatne škode, za kar se jim je Užmahova tudi zahvalila.

Varnost 19 pacientov in zaposlenih na internem oddelku po njenih besedah zaradi neljubega dogodka ni bila ogrožena, tudi delo na oddelku je potekalo nemoteno. Bali so se le morebitnega deževja, saj bi poškodovano ostrešje zagotovo puščalo vodo.

Ker se je zgodaj popoldne veter le začel nekoliko umirjati, so njihovi vzdrževalci poškodovano streho nadomestili z začasno lepenko, ki je pritrjena z letvami, zato naj ne bi prišlo do zamakanja, če se bo uresničila napoved o dežju. Gre seveda za začasno zaščito, saj so v stikih s potencialnimi krovci, ki se bodo trajne sanacije lotili takoj po koncu morebitnega deževja.

O povzročeni škodi so že obvestili zavarovalnico, vsekakor pa na popolno sanacijo ne bodo mogli dolgo čakati, zato se bodo del lotili še ta teden, je še dodala Užmahova. Škoda je za zdaj ocenjena na okoli 35.000 evrov, če ne bi vsaj začasno ukrepali, bi lahko deževje povzročilo nekajkrat višjo številko.

Ministrica sklicala izredni sestanek s predstavniki Zavoda za gozdove

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec je v luči izrednih vremenskih razmer, zaradi katerih se v gozdovih podirajo drevesa, za torek sklicala krizni sestanek s predstavniki Zavoda za gozdove in predstavniki strokovnih služb ministrstva. Stanje na terenu si bo pozneje ogledala tudi sama.

Kot so zapisali na kmetijskem ministrstvu, se je Pivčeva na izredne vremenske razmere v gozdovih že odzvala z rednim spremljanjem stanja na terenu. Po jutranjem kriznem sestanku se bo na teren odpravila tudi sama.

Pristojni zaradi vetra odsvetujejo zadrževanje v gozdu

Delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu je v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno, opozarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije. Zadrževanje v gozdu zato odsvetujejo. Prejšnji teden sta pri delu v zasebnem gozdu umrla dva človeka, najmanj dva pa sta se poškodovala, so sporočili.

Kot so opozorili v zavodu, je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki lahko zaradi svoje teže in velike višine povzročijo težke poškodbe. Gozdove naj lastniki začnejo sanirati šele ob umiritvi vremenskih razmer, so pozvali.

Varnost ljudi je prva prioriteta sanacije gozdov po naravnih ujmah, so dodali. K sanaciji poškodovanih gozdov naj gozdni delavci in lastniki gozdov pristopajo čim bolj previdno.

"Kdor dela v gozdu ni vajen, naj se sam ne loteva odstranjevanja poškodovanega drevja. Polomljeno drevje je pod velikimi nateznimi napetostmi, zato se lahko pri nepravilnem delu zgodijo usodne poškodbe. Odstranjevanje drevja naj bo v takih primerih prepuščeno usposobljenim delavcem," so poudarili.

Že sredi prejšnjega tedna so močni sunki vetra povzročali nevšečnosti marsikje po Sloveniji, največje razdejanje pa je bilo na območju Kranja. Zaradi podrtih dreves so bile zaprte številne ceste, poškodovanih je bilo večje število vozil in objektov. Takrat severni veter je podiral tudi telefonske in električne drogove.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
11. 02. 2020 20.04
Cenjena so stara drevesa ampak narava zaradi človeka ki uničuje planet vrača nazaj s katastrofami!
TistoPravo
11. 02. 2020 10.51
-1
Marsikatera stara hruška ali lipa je bila v starih cajtih del dediščine...danes pa bančni račun, nelremičnine...ok zemlja še če že more bit...150 let stara drevesa se pa podirajo sama od sebe, na novo nasajenih pa ni ravno videti
periot22
11. 02. 2020 20.02
Novodobne sadike brez kemikalij ne rastejo v parih letih so takšne sadike zanič to je sodobno kmetijstvo kjer so sadike samo za par let ali pa se to ne zato je to stran vržen denar!
Apostol1
11. 02. 2020 08.59
+10
Lipa je zelo globoko ukoreninjena in vprašanje pa je ali je že bila po domače povedano trhla in potem jo je veter prav lahko podrl , ker recimo smreka je plitvo ukoreninjena in spomnim se vetroloma leta 1984 , ko so bile smreke izpuljene , lipe so pa stale in stojijo še danes.
TistoPravo
11. 02. 2020 10.45
+1
Leta 1984 so se marsikareri napuščni špirovci skotalili in po celotnih strehah razbile kritino
yokerxdinterfan
10. 02. 2020 20.50
-3
Lipa je bila vrjetno zaščitena.
Bu?niburek
10. 02. 2020 19.24
-5
Prodam motorno žago Makita. Ugodno, malo rabljena
Periot222
10. 02. 2020 19.31
-4
Bu?niburek
10. 02. 2020 19.37
+0
Makita je visoko kvalitetno orodje vredno svoje cene.
Bu?niburek
10. 02. 2020 19.38
+6
Zelo dobro orodje sposobno vsakega opravila
Bu?niburek
10. 02. 2020 19.39
+4
Ima vsaj 20% daljšo življensko dobo od konkurenčnih firm
DirtySanchez
10. 02. 2020 19.45
+20
Ja makita je zelo dobra žaga če jo imaš doma na polici in z njo ne delaš.
Bu?niburek
10. 02. 2020 20.16
+2
Bu?niburek
10. 02. 2020 20.17
-2
hondica
10. 02. 2020 20.33
+11
Makita je prebarvan Dolmar, kar se tiče motornih verižnih žag. In čisto kvalitetna žaga. Za tistih 10 metrov drv, kolikor jih na leto nažaga povprečni Janez, je pa vsaka kitajska iskra dovolj dobra.
Smartbtm
11. 02. 2020 10.18
+2
Slovenske motorne žage so zelo zanesljive. Na lestvici najslabših proizvajalcev nismo gor zapisani.
Bu?niburek
10. 02. 2020 19.24
-4
Prodam motorno žago Makita. Ugodno, malo rabljena.
tali?ni tom
10. 02. 2020 19.09
+20
lipa je bila trhlena da je joj,pa je verjetno niso razni "varstveniki in zavodi" pustili podret,zato,upam da lastnik bajte iztoži solidno odškodnino osebno od vpletenih!
kokomujc
10. 02. 2020 18.22
+8
Sedaj imajo spomenik z razbito hiso
borec91
10. 02. 2020 17.50
+10
tud mi smo mel ful staro lipo pri hiši in to drevo je grozljivka ob dnevu sledi vetru vedno padale debele veje od nje pa mah po strehi no kljub eko navezanosti smo jo podrli na srečo saj bi nam zihthiso podrla 2leti nazaj ko je tud prinaša tako oziroma se precej Bol pihalo sedaj gledamo da nobeno drevje okol hiše ni tako visoko da pade. na hiso
Celabuča
10. 02. 2020 17.33
+1
Vredi je pihalo..
?a?kica
10. 02. 2020 16.55
+29
Problem je kadar ljudje se preveč emotivno navežejo na taka drevesa. Namreč imam fajferco ki je skoraj vsa pregnita pred hišo sicer meni ni nevarna je pa sosedu. Babici sem predlagal da bi naredili sadike iz nje in jo porušili ampak ona tega noče. Na koncu sem ji sam reku da če bo kaj narobe da bo ona odgovorna. Tak je lajf vsi smo drugačni...
Periot222
10. 02. 2020 19.33
+14
Na zalost si starejsi ne dajo nic dopovedat trmasti do zadnjega!
magnusen
10. 02. 2020 16.42
+59
Do 100 km/h ni nobenih težav, med 100 in 120 je dobro zapret okna, med 120 in 150 se mularijo v hišo pokliče, med 150 in 200 Boscarol prizemlji letala, nad 200 pa lahko pljuvamo v Italijo
lupito
10. 02. 2020 17.21
+6
KungFuPanda
10. 02. 2020 18.40
-2
No, me zanima, kako bi pljuval pri 200 na uro. Pojdi v vetrovnik probat, kako to zgleda. Te odnese.
Uporabnik1262524
10. 02. 2020 18.44
+14
Samo vaše gradnje so prilagojene takšnemu vetru in tudi rastlinje ... naše pa ne ... zato posledice 😕
Rožice cvetijo
10. 02. 2020 20.41
+7
Če je res ful veter orkan, se ne sme,še posebno ne v podstrešju, zapreti vsa okna. Nevarnost za streho. Nadtlak-podtlak.
anakondabox
10. 02. 2020 16.40
+12
Ta veter je podoben spiralastim črnim luknjam, ki vlečejo vase. Prognozira se težko, posebno za posamezne regije in kraje. Zahvaljujem se Arsu in g. Branku Gradišniku za opozorila. Moč narave je brezmejna, je globalna, človek pa lahko zgolj zaklene vrata in odstrani močna drevesa okoli hiše kot piše 'brabusedent'. #upanje ostaja
brabusednet
10. 02. 2020 16.10
+38
Sam sem imel cerka 6-8 metrov od hiše lipo visoko okoli 20 metrov.Bila je debela v višini glave merila premera 80 cm.Pa sem jo pred leti podru,ko so se vse pogosteje pojavljale močne nevihte.Bilo mi jo je žal saj je debelo senco delala hiši.Tako močnega vetra na odprtem ne bi vzdržala.Tako sedaj bolj miro spim.Mnogo,kje imajo blizu hiš visoka drevesa,kar je zelo nevarno.Tudi na to bo treba mislit.
yokerxdinterfan
10. 02. 2020 20.50
+5
Bi bilo treba sprejeti kakšen zakon o višini dreves v naselju. Vse lepo in prav dokler komu ne pade na bajto. Potem pa nihče nič kriv sosedje pa skregani.
flexi22
10. 02. 2020 15.09
+21
mene tu nekaj zanima kako po kaki poti bodo šle zavarovalnice .Tu pri nas na vipavskem je tako .če moj strešnik,(ali drevo) poškoduje sosedovo okno,avto sem jaz odgovoren .Kako bo pa pri Gorencih ne vem ? želel bi ,da vi novinarji poročali o te škodah
happyrainbow
10. 02. 2020 15.55
+12
Ja, o škodah bodo novinarji že poročali, o odgovornostih pa žal novinarji ne!
borec91
10. 02. 2020 17.53
+1
če je hiša zavarovana mora plačat zavarovalnica če pa nipabol krožijo govorice da gre za višjo silo
kokomujc
10. 02. 2020 15.02
+1
Se ena prilika da zacnejo zbirat senar z sms prispevki. Zavarovano itak verjetno niso imeli ker se jin nj ljubilo placevat premije, tako da kot vedno obcina krije skodo, ker smo pac socialisticna drzava
Bu?niburek
10. 02. 2020 15.01
-25
Saj je vseeno. Čez trojane čez tako ali tako nič ni dobro.
janezov uč
10. 02. 2020 19.17
+2
kokomujc
10. 02. 2020 14.58
+13
Na zdej, a je niso mogl prej podret
cirenij
10. 02. 2020 15.20
+10
Sem imel ob hiši le nekaj let staro veliko marelico.Tisto leto je bila polna zelenih plodov,kot še nikoli. Eno jutro pa je ležala, strohnele so korenine. Na srečo se je zrušila mimo avta.
balasena
10. 02. 2020 14.54
+6
V šentjurju je odkrilo streho oš hruševec in ne knjižnice. Je pa knjižnica šole pod streho.
TAJ2
10. 02. 2020 14.41
-24
Ni mi jasno, zakaj imajo ljudje tako stara in tako velika drevesa zraven hiš. Ali res popolnoma nič ne mislijo.
L1sica
10. 02. 2020 14.45
+29
Ker je drevesa tako enostavno presaditi... Pa ker si bajto tud lahko zidas kje ti pase.../ironijaoff
+10
tako drevo se ne presadi..ampak požaga za drva!!
ne rabimo predsednika
10. 02. 2020 16.55
+15
v teh drevesih okrog hiš so spomini, kjer si se prvič guncal, pa na njega lezel, težko je to požagati
Pan1
10. 02. 2020 17.21
+0
Taj, takšna drevesa, so po navadi zaščitena. In? Veš kako je z tem?
zjolah
10. 02. 2020 17.52
+1
To ja zato ti pa spomini zajebejo bajto pametno????