Slovenija

Nevihte na Primorskem in Notranjskem, zvečer bo ponekod še grmelo

Ljubljana, 10. 06. 2023 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan, M.P., STA, K.K.
Komentarji
24

Po precej jasnem začetku dneva so nebo marsikje znova zavzeli oblaki. Popoldne je na Primorskem in Notranjskem nastalo več močnejših nevihtnih celic. Kljub temu da je lokalno padla večja količina dežja, pa poročil o večjih nevšečnostih vsaj za zdaj ni. Zvečer bo ponekod še grmelo, ponoči pa se bo nevihtna aktivnost povsod zamrla. Nove nevihte lahko spet pričakujemo jutri popoldne, a dogajanje ne bo tako burno, kot je bilo v preteklih dneh.

Na izrazito vremensko dogajanje so nakazovale posebne vrečaste tvorbe, tako imenovani mamatusi. Takšni oblaki se običajno pojavijo ob koncu nevihte, in sicer na spodnji strani njenega nakovala. Tako jih je pri Cerknici v svoj fotografski objektiv ujel član ekipe Meteoinfo Tim Grešak.

Oblaki mamatusi v Cerknici
Oblaki mamatusi v Cerknici FOTO: Meteoinfo Tim Grešak

Nevihte so medtem nastale tudi na Goriškem, spremljali pa so jih močnejši nalivi. Močnejše nevihte so nastale tudi na Krasu in v Brkinih ter v notranjosti hrvaške Istre.

Nevihtni oblaki na Primorskem
Nevihtni oblaki na Primorskem FOTO: Meteoinfo

Za razliko od petka je bilo težišče nevihtnega dogajanja danes na zahodu Slovenije, kjer je tudi največja verjetnost za nastanek krajevnih neurij. Kakšno neurje lahko popoldne iznad Avstrije doseže tudi Koroško in se nato pomakne proti Zasavju. Ob nevihtah je pričakovati krajevno močnejše nalive in sunke vetra, na manjših območjih je spet zelo verjeten tudi pojav toče.

Zaradi šibkih višinskih vetrov bo pomikanje nevihtnih oblakov razmeroma počasno, kar pomeni, da se bodo lahko nalivi nad istimi območji obnavljali dalj časa.

Radarska slika padavin
Radarska slika padavin FOTO: Arso

Ob tem lahko lokalno pade več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter, zato lahko spet silovito narastejo in poplavijo manjši hudourniški vodotoki. Ta pojav je danes najbolj verjeten v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije, a lahko posamezne močnejše nevihte nastanejo tudi drugod.

Do večera se bo ozračje na zahodu umirilo, na vzhodu Slovenije pa se bodo posamezne nevihte nadaljevale v noč na nedeljo.

Nevihtni oblak
Nevihtni oblak FOTO: Aleš Rozman

Veliko bolj optimistična pa je napoved za prvo polovico prihodnjega tedna, ko bo vlažen in nestabilen zrak zapustil naše kraje. Zapihal bo suh severovzhodni veter, zato bomo od ponedeljka do srede imeli veliko sonca, kakšna ploha bo bolj izjema kot pravilo. Temperature bodo sicer nekoliko padle, a kljub temu mraza ne bo. Ob popoldnevih bomo v večjem delu Slovenije izmerili od 21 do 24 stopinj, na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, pa bo okoli 26 ali 27 stopinj Celzija. Ker bo v zraku občutno manj vlage kot te dni, velja prvo polovico prihodnjega tedna izkoristiti tudi za košnjo in sušenje sena.  

Spet bolj nestabilno vreme bomo verjetno imeli od četrtka naprej, a ta napoved se lahko zaradi časovne oddaljenosti tudi še spremeni. 

V petek so sicer nevihte prerasle v krajevna neurja, ki so v nekatere dele Slovenije prinesla tudi točo. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o 22 dogodkih večjega obsega, ki so jih povzročila neurja. Predvsem je šlo tu za poplave, na terenu so posredovale številne gasilske enote.

Silovito neurje s točo, ki je popoldan divjalo ponekod v Podravju in Slovenskih goricah, je pred tem povzročalo škodo tudi na avstrijski strani, kjer naj bi več protitočnih letal preprečevalo takšne dogodke, poroča Meteoinfo. Toča pa je klestila tudi v kraju Rodmošci pri Gornji Radgoni, v Savcih v občini Sveti Tomaž, na Anževskem Vrhu pri Gornji Radgoni, Svetem Juriju ob Ščavnici, Svetem Tomažu pri Ormožu in drugod.

Zaradi močnih sunkov vetra se je na vzhodu države podrlo več dreves, zaradi obilne količine dežja pa je meteorna voda zalila kletne prostore. Na območju Ljubnega in Zavrča sta se zaradi razmočenega terena sprožila dva zemeljska plazova.

Na območju občine Juršinci je veter odkril ostrešji dveh stanovanjskih objektov, meteorna voda je zalila nekaj kletnih prostorov stanovanjskih objektov, prostore oljarne in poslovnega objekta ter nanesla blato na cestišča in v objekte.

Medtem sta na območju Hrastnika in Kamnika hudournika ogrožala stanovanjski hiši, na območju Ljubnega in Zavrča pa sta se zaradi razmočenega terena sprožila zemeljska plazova, pri čemer je eden zasul cesto.

Za odpravljanje posledic neurij je bilo aktiviranih 16 gasilskih enot, ki so med drugim iz poplavljenih objektov izčrpale vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitile ogrožene objekte, odstranile podrto drevje in prekrile poškodovani ostrešji, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni