Slovenija

Na primorski avtocesti zdrsnil tovornjak, v nesreči poginil pes

Ljubljana, 06. 01. 2021 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar, Rok Nosan, Tina Švajger
Komentarji
37

Slovenijo je znova zajelo sneženje, pobelilo je tudi nekatere nižinske predele države. Največ snega je zapadlo na jugovzhodu Slovenije. Na veliko nevarnost snežnih plazov in snegoloma v gorah pa opozarjajo kranjski policisti. Zaradi zimskih razmer je na cestah potrebna večja previdnost, megla v pasovih ponekod zmanjšuje vidljivost. Poledica pa je botrovala prometni nesreči na primorski avtocesti, kjer je s ceste zletel tovornjak. Voznik jo je na srečo odnesel brez poškodb, pes, ki ga je prevažal v kabini, pa je zaradi poškodb poginil.

Ponoči je tudi nekatere nižinske predele države prekrila tanka snežna odeja. Precej več snega je zapadlo v višjih legah, še zlasti na jugovzhodu Slovenije, kjer so bile padavine najobilnejše in kjer so bile tudi temperature za nabiranje centimetrov nekoliko ugodnejše. V krajih nad okoli 700 metri nadmorske višine je lokalno zapadlo več kot 20 centimetrov snega, piše naš hišni prognostik Rok Nosan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Previdno na cestah: na primorski avtocesti zdrs tovornjaka, v nesreči poginil pes, ki ga je voznik prevažal v kabini

Ponekod po Sloveniji še vedno sneži, megla v pasovih pa dodatno zmanjšuje vidljivost. Na pot se odpravite samo z ustrezno zimsko opremo. Vožnjo prilagodite razmeram na cesti in upoštevajte varnostno razdaljo. Na cestah so posipne in plužne skupine, opozarja Prometnoinformacijski center.

Zaradi zimskih razmer je zaprta cesta čez prelaz Vršič. Prepoved za priklopnike in polpriklopnike je na cestah Godovič–Črni Vrh–Col in Idrija–Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Na Primorskem so bile dopoldan močno poslabšane prometne razmere, saj je padal leden dež.

Na intervenciji sta sodelovala dva gasilca PGD Materija z enim vozilom (druga enota gasilcev je istočasno posredovala na drugi nesreči v neposredni bližini, še trije gasilci pa so bili v pripravljenosti v gasilskem domu), šest gasilcev ZGRS Sežana s tremi vozili, policisti PPP Koper ter uslužbenci Darsa.

Ob 7.44 se je na primorski cesti med Divači in Kozino, natančneje na Kačiškem klancu, zgodila prometna nesreča. Voznik tovornega vozila, ki je vozil iz smeri Kozine proti Divači je zaradi slabih vremenskih razmer zdrsnil, zapeljal z vozišča, zatem pa je drseče vozilo prebilo zaščitno varnostno ograjo, se prevrnilo na bok ter prevrnjeno obstalo na obcestni brežini. Iz rezervoarja vozila je pričelo počasi iztekati gorivo. Voznik v nesreči ni bil poškodovan, pes ki ga je prevažal v kabini pa je zaradi poškodb poginil na kraju, so sporočili gasilci PGD Materija, ki so pomagali v nesreči.

Kot so še sporočili, so po pozivu ReCO Postojna poleg njih na intervencijo izvozili gasilci ZGRS Sežana, skupaj s katerimi so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na tovornem vozilu izklopili vire energije ter iz rezervoarja prečrpali približno 400 litrov pogonskega goriva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na cestah sta plundra in sneg, vožnjo je treba prilagoditi razmeram na cesti, pa opozarjajo na kranjski policijski upravi. "Bodite pripeti in med vožnjo ne uporabljajte telefona," so zapisali.

Uprava RS za zaščito in reševanje na spletni strani sicer poroča o še več nesrečah ter drugih nevšečnostih v prometu, ki jim je botrovalo vreme.

Ob 0.59 je v naselju Paka pri Velenju (občina Velenje) osebno vozilo zdrsnilo v jarek, kjer teče potok. Voznik ni mogel iz vozila, rešili so ga gasilci PGD Velenje in ga predali reševalcem Nujne medicinske pomoči.

Ob 5.25 je v naselju Vinska Gora (prav tako občina Velenje) osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v obcestnem jarku. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika.

Ob 7.41 je v naselju Podkoren (občina Kranjska gora) osebno vozilo z dvema kolesoma zapeljalo v jarek. Gasilci iz GARS Jesenice so s pomočjo avtodvigala vozilo postavili nazaj na cestišče.

Podrta drevesa ovirajo promet

Malo pred 6. uro se je v Brdinjah v občini Ravne na Koroškem na lokalno cesto podrlo drevo in oviralo promet. Drevo so odstranili delavci JKP Ravne na Koroškem. Zaradi teže snega se je čez vozišče ponoči, okoli 1. 35, podrlo drevo in oviralo promet tudi na Konovski cesti v Velenju. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so drevo razžagali, odstranili z vozišča ter sprostili promet. O podrtem drevesu, ki je oviralo lokalni promet, poročajo tudi iz Hrastnika.

V Tolminu pa je ob 7.11 na cesti med Klavžami in Knežo drevo padlo na vozeče osebno vozilo. Poškodovanih oseb ni bilo, sporoča Uprava RS za zaščito in reševanje. Na tri osebna vozila je padlo drevo na Ulici V. prekomorske brigade v občini Celje malo po šesti uri zjutraj. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj in ga odstranili.

Delavski most spet odprt

Potem ko je bil Delavski most v Kranju nekaj ur zaradi prometne nesreče zaprt, so s Policijske uprave (PU) Kranj okrog 11. ure sporočili, da je most spet odprt. "Z ogledom je bilo ugotovljeno, da je v nadvoz čez most trčil voznik tovornega vozila z dvignjenim kesonom za posipanje cest. Nastala je materialna škoda," so sporočili.

Opozarjajo tudi na veliko nevarnost snežnih plazov in snegoloma. Proti Kriški gori in Tolstemu vrhu so zaprte poti iz vseh smeri, koča je zaprta. Zaprta sta tudi Dom na Zelenici in Koča na Dobrči. Zaprta je še servisna cesta do Doma na Zelenici. "Glede na razmere je zelo velika nevarnost tudi na drugih območjih. Prosimo, izogibajte se gibanju v gozdovih in zahajanju v gore do umiritve razmer. Vse bo počakalo," še dodajajo na PU Kranj.

Pretoki rek v osrednjem in zahodnem delu Slovenije so srednji, v južnem in vzhodnem delu pa veliki. Ljubljanica se v manjšem obsegu razliva na območju pogostih poplav, pa sporoča Agencija RS za okolje (Arso). Vodnatost rek se večinoma zmanjšuje ali je ustaljena, naraščajo le reke v Prekmurju, Pesnica, Dravinja in Sotla ter Krka v spodnjem toku. Omenjene reke so naraščale še dopoldan, čez dan lahko prehodno nekoliko narastejo tudi posamezni vodotoki predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji. Večina rek pa bo danes ustaljena, jutri in v petek pa se bo vodnatost po vsej državi počasi zmanjševala.

Danes oblačno, ponekod krajevne plohe in posamezne nevihte 

Po nočnem prehodu fronte bomo danes čez dan v nestabilni zračni masi, kar pomeni, da bomo imeli precej aprilski tip vremena z veliko oblaki, a tudi nekaj sonca. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji se bodo pojavljale krajevne plohe, nastale bodo tudi posamezne nevihte, ki bodo kljub kar visokim dnevnim temperaturam marsikje lahko tudi snežne. Po nižinah večjega dela države bomo popoldne izmerili od 3 do 6 stopinj Celzija, v višje ležečih krajih nad okoli 700 metrov nadmorske višine bo ničla ali kakšna stopinja pod njo, na Primorskem pa bodo termometri pokazali od 6 do 9 stopinj Celzija.

Nove padavine bodo predvsem južne kraje zajele v nedeljo. Koliko bo padavin in kako daleč proti severu se bodo razširile, zaenkrat sicer ostaja še precejšnja neznanka, gotovo je le, da bodo vse padavine (tudi po nižinah) padle v snegu. V primeru, da se nam bo uspel ciklon iznad Sredozemlja dovolj približati, nas v nedeljo čaka prava zimska pravljica, saj bodo temperature marsikje ves dan vztrajale pod ničlo, napoveduje naš vremenoslovec Nosan.

V prvi polovici prihodnjega tedna pa lahko pričakujemo suho in mrzlo zimsko vreme. Ob jasnih nočeh se bo živo srebro spuščalo tudi pod –10 stopinj Celzija, ob popoldnevih pa bo okoli ničle.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bandit1
06. 01. 2021 18.51
-1
Tisti ki ne poznate razmer na tem delu ceste bodite tiho. Ob istem času sem se vozil iz KP proti PO. Na delih je deževalo, na nekaterih delih leden dež, potem snežilo in če nisi previden je ....
mcmuser
06. 01. 2021 18.22
+4
Pes ne pogine, ampak umre.
Apostol1
07. 01. 2021 11.19
-1
mcmuser......... Točno tako➕➕➕➕👍
Marjan Najram
07. 01. 2021 13.54
+0
Madžaroš
06. 01. 2021 17.59
+0
kakšne kriterije uporabljajo tukaj da določijo katera tema bo odklenjena???
ce.ce.
06. 01. 2021 17.20
+13
Wolfera
06. 01. 2021 16.46
+13
Prvo kot prvo, psov se sploh ne bi smelo prevazati prosto po presernu v avtomobilu, tovornjaku, za nas je varnostni pas, za zivali pa kletka!!!! Ampak tega ljudje pac ne dojamejo. Ubogi kuza. 😔😔😔😔
PrettyBird
06. 01. 2021 16.41
+25
Moje iskreno sožalju šoferju ob izgubi prijatelja.
VAREN
06. 01. 2021 16.18
+7
Važno, da so gasilci odklopil akumulator.
son?ek11
06. 01. 2021 16.01
+22
Ubogi kuža. Vedno nastradajo nedolženi
bergman
06. 01. 2021 15.37
+2
A je zimsko službo spet presenetil sneg, a bodo koga tožili, da ni prav napovedal vreme, samo vprašam? Ampak je bilo tudi lani tako, da je vedno sneg presenetil cestno snežno službo???
mužik
06. 01. 2021 14.02
+2
pri nas snega za vzorec
burekkafana78
06. 01. 2021 13.43
+1
zadnjo fotko je slikala Leibovitz kajne?
Build NEK2
06. 01. 2021 12.23
+0
Jože Uršnik
06. 01. 2021 10.17
+3
Pada korona namesto snega ne hodite ven. 😁😁😁
Petur
06. 01. 2021 10.02
+0
prvi c da se jasno vidi vozišče poseljeno,kjer tovornjaki ne stojijo,je pa hitro vidna profesionalnost darsa!
User1538643
06. 01. 2021 09.46
-1
Torej, Delavski most puškidovan?
123soba
06. 01. 2021 09.09
-3
Temu šoferju vzet izpit, ker spi za volanom...
Nipakia
06. 01. 2021 10.57
+6
Cesar Millan - Vodja krdela
06. 01. 2021 14.39
-1
CIGU MIGU
06. 01. 2021 09.05
-4
največji problem je vedno primorska avtocesta,vreme je najtopleje,cesta pa za rolkarje z verigamo,kar vlagajo v pluženje bi lahko vgradili ogrevanje,kot ga ima marsikatero letališče v europi
Sortegilio
06. 01. 2021 09.03
+4
Tale most pa res nima sreče no. Pa komaj par mesecev nazaj je bil prenovljen.
Andrej Volaj
06. 01. 2021 09.00
+3
#ostankrdomapaje
silvo.uzmah
06. 01. 2021 08.59
+3
Minister za notranje zadeve, kakšno je danes stanje na SLO cestah in čez Vršič glede snežnih razmer.