Slovenija

ANIMACIJA: Slovenijo zajelo sneženje, ki se bo še okrepilo

Ljubljana, 08. 12. 2021 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Rok Nosan, Nuša Stegnar, Maruša Slana
Komentarji
259

Večji del Slovenije je zajelo močno sneženje. Ker so se temperature spustile pod ničlo, se centimetri hitro nabirajo. V Ljubljanski kotlini, na Logaškem in Idrijskem je tako že zapadlo okoli 15 centimetrov snega, kot kažejo zadnji izračuni meteoroloških modelov, pa ga lahko na teh območjih do jutra zapade še vsaj enkrat toliko. Če se bo napoved uresničila, bo Ljubljano zjutraj prekrivala najdebelejša snežna odeja po februarju 2013. V Piranu so zaradi visokega plimovanja in vetra sprožili sireno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Sneg povzroča težave
    05:52
    Iz 24UR ZVEČER: Sneg povzroča težave
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere na cesti
    02:31
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere na cesti

 

Še precej več snega bodo dobili hribi severne Primorske in Gorenjske, kjer se bo snežna odeja lokalno lahko odebelila tudi za okoli pol metra. Veliko snega bo zapadlo tudi v višjih delih Notranjske, okoli 40 centimetrov. Kočevsko in Koroško bo do jutra prekrila okoli 20-centimetrska snežna odeja, v nižjih delih vzhodne Slovenije pa bo snega od pet do 15 centimetrov.

Noč na četrtek nam bo prinesla zelo pestro vremensko dogajanje. Na vreme pri nas bo vplival ciklon, ki se bo ob dotoku mrzlega zraka poglobil nad Genovskim zalivom in se nato čez severni Jadran pomikal proti vzhodu. V bližini naših krajev se bosta srečevali dve zračni masi. V spodnjih plasteh ozračja se bo ob vzhodnih vetrovih zadrževal zelo hladen in vlažen zrak, višje pa bo iznad Sredozemlja dotekal toplejši zrak. Južno stran Alp bo proti večeru zajelo obilno sneženje, nad Jadranom pa bo pihal močan jugo, ki bo poskrbel za povišano plimovanje in valovanje morja. Nad morjem bodo nastajale tudi nevihte.

V popoldanskih urah so se pojavile prve padavine na zahodu države. Zvečer so se padavine okrepile in razširile nad vso državo. Meja sneženja se bo dvigala. Glavnina padavin nas bo dosegla ponoči, ko se bo čez naše kraje naprej pomaknila topla, kmalu zatem pa še hladna fronta. V prvem delu noči bo sneg marsikje na Notranjskem, Dolenjskem in v Beli krajini vsaj prehodno prehajal v dež. V zatišnih legah bo nastajala poledica, ponekod tudi žled. V večjem delu Slovenije pa bo tudi ponoči snežilo.

Ker bo snežilo pri negativnih temperaturah, se bodo centimetri hitro nabirali. Najmočnejše sneženje bo ponoči zajelo kraje ob alpsko-dinarski pregradi, kjer lahko nad nadmorsko višino 700 metrov lokalno zapade tudi okoli pol metra snega. To pomeni, da bo skupna snežna odeja v višje ležečih alpskih dolinah že presegla višino enega metra. Veliko snega, okoli 30 centimetrov, bo najverjetneje zapadlo tudi v nižjih delih Gorenjske in severnega dela Notranjske. Kakšnih deset centimetrov manj ga bo v Ljubljanski kotlini, na Koroškem in Ribniško-Kočevskem. Precej dobro bo, kot vse kaže, zasnežilo tudi nižje lege vzhodne Slovenije, kjer bo do jutri zvečer predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega. Ker občutnejših otoplitev ni na vidiku, se bo snežna odeja obdržala kar nekaj časa.

Jutri zjutraj bodo padavine v zahodnem delu Slovenije večinoma ponehale – čez dan bodo tukaj nastale le še kratkotrajne krajevne plohe. V vzhodni polovici Slovenije pa bo občasno snežilo še do večera. 

Povišana gladina morja

Poplavljanje morja
Poplavljanje morja FOTO: Jaka Vran

Regijski center za obveščanje Koper je danes nekaj pred deseto zvečer v Piranu zaradi visokega plimovanja morja in močnega južnega vetra sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom - opozorilo za nevarnost, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Ob morju bo danes zvečer pihal močan jugo, morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale, opozarjajo na Arsu. 

Pripravite se na žled

Vremenoslovci svarijo tudi pred žledom, ki se bo od danes zvečer do jutri zjutraj pojavljal na prehodu iz Primorske v Notranjsko. Uprava RS za zaščito in reševanje svetuje, da se pravočasno pripravite na morebiten pojav žleda. "Okoli stavbe odstranite suha drevesa oziroma oklestite veje, ki bi se pod težo žleda lahko zlomila. Ustrezno zavarujte tudi izpostavljene elemente. Pripravite pesek in sol za posipanje zaledenelih površin. Upoštevajte, da lahko pride do daljših prekinitev oskrbe z električno energijo in da je zaradi tega lahko motena ali prekinjena tudi oskrba s tekočo vodo in ogrevanje, onemogočeno je kuhanje, razsvetljava, priprava tople vode in podobno. Razmislite o možnostih priprave hrane in načinih ogrevanja, ki za delovanje ne potrebujejo električne energije, vendar pri tem poskrbite za požarno varnost."

Žledolom
Žledolom FOTO: POP TV

Prav tako svetujejo, da ste zelo previdni pri hoji po zaledenelih poteh, med sprehodom v naravi pa bodite pozorni na pokanje vej in se izogibajte hoji pod drevesi. Prav tako svetujejo, da pod drevesi ne parkirate svojih avtomobilov. "Ne zadržujte se v bližini električnih daljnovodov, saj obstaja nevarnost trganja električnih kablov ter porušitve drogov in stebrov. Pretrganih kablov in drugih delov napeljav se ne dotikajte, saj so lahko še pod napetostjo. Ob izpadu električne energije ne odpirajte hladilnikov in zamrzovalnikov. Po vrnitvi električne energije preverite ustreznost živil. Za razsvetljavo uporabite baterijske svetilke," še svetujejo.

Na pot se odpravite le, če je nujno

Prometnoinformacijski center vsem voznikom svetuje, da se na pot odpravijo dobro pripravljeni, upoštevati pa morajo tudi, da bodo za isto pot potrebovali precej več časa kot v idealnih razmerah. Daljša bo zavorna pot, na cestah pa bodo srečevali tudi posipne in plužne skupine. "Prilagodite hitrost vožnje glede na stanje vozišča. Povečajte varnostno razdaljo. Zavirajte narahlo in postopno, vozite enakomerno, brez sunkovitega spreminjanja smeri vožnje in brez premočnega pospeševanja in premočnega zaviranja," opozarjajo. V primeru zanašanja vozila pritisnite stopalko sklopke, ne zavirajte, z volanom mirno popravljajte smer vožnje v smeri reševanja. Ko se vozilo umiri, popustite sklopko in previdno nadaljujte vožnjo, opozarjajo in dodajajo, da je ob preveliki hitrosti takšen manever zelo težko uspešno izvesti.

Preden se odpravite na pot, očistite vozilo.
Preden se odpravite na pot, očistite vozilo. FOTO: Shutterstock

Kot še opozarjajo, mora biti vozilo pred vožnjo očiščeno snega in ledu, še posebej stekla in luči zaradi boljše vidljivosti. Zaradi neočiščenega vozila vas sicer lahko doleti tudi kazen v višini 200 evrov.

Dars je sporočil, da bodo njihove plužne skupine še pred začetkom sneženja opravile preventivno posipanje in nato vso noč plužile po avtocestnem omrežju. Voznike pozivajo, naj se na pot nikakor ne odpravijo brez obvezne zimske opreme. 

Nevarnost snežnih plazov

Nad gozdno mejo je nevarnost snežnih plazov znatna, 3. stopnje, nižje pa večinoma zmerna, 2. stopnje. Zlasti nevarna so mesta z napihanim snegom, ki so zaradi vetra spremenljive smeri na vseh straneh. Klože je ponekod prekril sneg, zato je nevarnost težko prepoznati. Predvsem na mestih, kjer je novega snega manj, lahko že pod manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz kložastega snega. Nevarna so strma pobočja, kjer se lahko še vedno sproži kakšen manjši plaz suhega snega. Zlasti to velja za področja, kjer je sneg padel na tršo, skorjasto podlago. Zaradi obilnejšega sneženja in vetra se bodo razmere danes hitro spreminjale

Snežni plaz
Snežni plaz FOTO: Shutterstock

Nevarnost proženja snežnih plazov se bo povečala, tudi v sredogorju bo znatna 3. stopnje. Nevarno bo zlasti tam, kjer bo nov sneg padel na trdo in skorjasto podlago. V četrtek čez dan lahko še zapade okoli 5 do največ 10 cm snega. Tudi v prihodnjih dneh bo sneg zaradi hladnega vremena ostal suh in se le počasi preobražal in sesedal. Predvsem na vetru izpostavljenih legah bodo nastajali zameti. Ob koncu tedna bo zapihal okrepljen veter severnih smeri, pričakujemo obsežnejša območja napihanega snega. Razmere bodo ostale zahtevne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

el capitan 1
09. 12. 2021 10.43
+0
TOLIKO O GLOBALNEM SEGREVANJU......
enakatalena
09. 12. 2021 09.46
+2
Kako lepe fotografije zasnežene Ljubljane<3
Walter Pravicek
09. 12. 2021 08.18
+0
Zjutraj pogled na dvorišče:SNEŽI,droben moker snegec.VESELJE!Pa po kavici počistim poličke pri oknih,malo še počakam,da snežiti prenega ter bom,če bo čas še očistil plac okoli avteka.Končno bolj zimsko.HIŠNIK že pl8uži,to pomeni,da je napadlo ponoči precej snegeca.ALELUJA,"morala",ko si lahko v postli z Marušo!ČE DE TAK NENA GREMO VUN IN V GOSTILNO NA KOSILCE,BO KAR DOMA TEKNILO.
jkal
09. 12. 2021 08.15
+0
30 let nazaj so pri vremenski napovedni povedali "jutri bo sneg"... Naslednji dan so pri vremenski napovedi povedali "danes je zapadlo 30cm snega".... In to je bilo to! Življenje je teklo dalje! Danes pa cela drama zaradi 5 cm snega.
enakatalena
09. 12. 2021 09.46
Točno tako. Ali pa še napovedali niso. In smo živeli naprej.
motorist_mb
09. 12. 2021 08.03
+2
15 cm v mb že,bougi plugi!
GozdniJoža
08. 12. 2021 21.59
+1
Vsepovsod sneži, samo na Pohorju ne 🤷‍♂️
VirusX
08. 12. 2021 21.56
+2
V Krškem še kar nič... 🤔
Walter Pravicek
09. 12. 2021 08.20
+1
SAJ BO,NENA SI ŽELI SNEGA TOLIKO,DA NE BOŠ MOGEL V CELJE PREK ZIDANEGA MOSTA ALI V BREŽICE!
kapetan
08. 12. 2021 21.49
+4
Morem priznat, da tako zasnežena okrašena Ljubljana prav idilično izgleda na slikah.
Walter Pravicek
09. 12. 2021 08.22
+2
KA NA SLIKAH?VUN IDI SE RAZGIBAJ.OKOLI AVTA SPUCAj,ČE JE NA PARKINGI,PA NA KUHANEGA STOPI.ČAST LJUBLJANSKEMU ŽUPANU,KI NI HLAPEC NOKOMUR!
Uporabnik1960185
08. 12. 2021 21.49
+2
Kuuuul. Cela Slovenija ❄❄❄⛄⛄⛄
el capitan 1
09. 12. 2021 10.45
_Heisenberg_
08. 12. 2021 21.49
+0
🤑🤑🤑 za NL
rdeč alarm
08. 12. 2021 21.48
+1
Decembra sneg😮 dejmu prižgati rdeči alarm.
neplesalec
08. 12. 2021 21.37
-7
Na popu najbrž nočejo razumeti , da se vremenskih pojavov NE DA NAPOVEDOVATI . Lahko le UGIBAŠ , kaj nam bo prineslo tisto kar v glavnem prihaja z juga , ali zahoda . Drži pa edino večerna obnova vremenskega dogajanja v tekočem dnevu . Ampak kaj čmo , pop je "ustvarjen" za senzacionalnost milnega mehurčka .
Janez23
08. 12. 2021 21.36
+3
Kam smo prišli s tem segrevanjem. Pred 30 leti smo kot otroci vsaj dva meseca imeli sneg, tudi kak bajer je zmrznil, je bila pa megla in smog v mestu. Danes je pa vsaka ura sneženja že dogodek.
Marcus Wassmeier
08. 12. 2021 21.29
+5
Hja, “čaka nas burna noč”. Sem naši naslov naglas prebral, pa mi je rekla, nej dam mer, da jo glava boli…..
Gorenc45
08. 12. 2021 21.21
+11
Čudovito, samo upam, da nam ne bo škode po gozdovih naredilo.
Kr en tam dol
08. 12. 2021 21.21
-1
Dobr da ni rdeče barve
spectator935
08. 12. 2021 21.20
+1
Popravite naslov, ker zavajate. Sneženje je zajelo del Slovenije in ne celo. Ker pri nas ni ne duha, ne sluha o padavinah
Optimisty
08. 12. 2021 21.21
+5
Kr en tam dol
08. 12. 2021 21.17
-4
Nimam gum z pct a grem lahk mal po snegu?
nonac
08. 12. 2021 21.15
+2
Vsaj spletne kamere bi dars lahko poštimal
soseda
08. 12. 2021 21.53
Tukiw
08. 12. 2021 21.14
+1
Uaaaaa animacija!