Slovenija

V Rateče poklicali državno Enoto za prečrpavanje večjih količin vode

Ljubljana, 05. 11. 2023 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V nedeljo med 5. in 6. uro zjutraj se je razbesnelo neurje nad Gorenjsko, kjer je del mesta Kranj ostal brez elektrike. Čeprav so ob cesti Rateče–Planica že prej izkopali odvodni kanal, se stanje na terenu še vedno ne umirja, zato so na pomoč poklicali državno Enoto za prečrpavanje večjih količin vode. Sirene so sprožili tudi v Rečici ob Savinji, saj je reka Savinja močno narasla.

Stanje se še vedno ne umirja v Zgornjesavski dolini. Zaradi velike poplavne ogroženosti na širšem območju ob jezeru Ledine so bila v soboto odrejena dela za odvod vode iz presihajočega jezera. V noči s sobote na nedeljo je bil uspešno izkopan kanal, preko katerega se odvaja voda na nižje ležeča zemljišča proti Podkorenu.

S tem ukrepom se je gladina vode v jezeru stabilizirala in neposredna nevarnost poplavljanja se je zmanjšala, toda kljub odvodnemu kanalu je voda še vedno prisotna, predvsem zaradi stalnega dotoka z bližnjih območij, so sporočili iz kranjskogorskega štaba Civilne zaščite.  

Županja Henrika Zupan in regijski poveljnik Civilne zaščite Gorenjske Klemen Šmid sta v nedeljo čez dan pregledala poplavljeno območje, sprejeta je bila odločitev o aktivaciji državne enote Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje - Enote za prečrpavanje večjih količin vode.

Nadaljuje se prečrpavanje vode z visokozmogljivimi črpalkami s kapaciteto 900 kubičnih metrov na uro. Intervencijo vodi poveljnik CZ Kranjska Gora Blaž Lavtižar, omenjeni enoti pa pomagajo tudi gasilci iz Kranjske Gore, Rateč in Podkorena. Za prečrpavanje je bilo treba položiti 800 metrov cevovodov. Na terenu sodeluje 16 gasilcev in 11 pripadnikov državne enote, stanje na terenu se še ne umirja, prečrpavanje se bo izvajalo do nadaljnjega, še pojasnjujejo v kranjskogorskem štabu CZ.  

Cesta Rateče–Planica ostaja zaprta, prav tako je zaradi intervencije zaprta kolesarska pot Rateče–Podkoren.  

Neurje se je nad Gorenjsko razbesnelo zgodaj zjutraj

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je noč na nedeljo minila dokaj mirno, dogajanje pa se je začelo stopnjevati zjutraj, ko se je predvsem nad Gorenjsko razbesnelo neurje. Gasilci so zaradi zalitih hiš posredovali na Bledu, v Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku. 

Po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida so narasli vodotoki v porečju Save. Na območju Bohinja sta se sprožila dva zemeljska plazova. Naselji Ravne in Nemški Rovt v občini Bohinj, ki so ju po nočnem deževju plazovi odrezali od sveta, imata zdaj spet vzpostavljeno cestno povezavo. Umiril se je tudi plaz Blate v občini Kamnik, ki se je zjutraj začel premikati. Plaz v Jaznah v občini Cerkno prav tako ne ogroža več stanovanjskega objekta.

Plaz se je sprožil tudi na območju Radovljice. Ogrožal je stanovanjsko hišo, vendar so območje uspešno zavarovali, je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica Žiga Lenček. V to hišo je vdrla tudi narasla voda, ki so jo gasilci prečrpali, nato pa vodo preusmerili mimo hiše.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Kranju je veter ponoči odkril streho transformatorske postaje na Jelenčevi ulici. Dež je nato povzročil kratek stik, zato so prebivalci večjega dela Primskovega in Kokrškega loga ostali brez elektrike. 

Na Tolminskem poplavljene nekatere ceste, v Cerknem plaz nad stanovanjsko hišo

V naselju Jazne v občini Cerkno se je sprožil plaz nad stanovanjskim objektom. Na terenu so Gasilci PGD Plužnje prekrili robove plazišča. Kot je povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Plužnje Tomaž Podobnik, so gasilci plaz prekrili in zaenkrat ostaja stabilen.

"Gre za plaz nad stanovanjsko, sicer stalno nenaseljeno, hišo. Gasilci PGD Plužnje so muljasti tok preusmerili stran od objekta in plazišče prekrili s ponjavo. Stanje je trenutno stabilno," je še povedal poveljnik CZ občine Cerkno Stanko Močnik.

Sicer pa je v zelo razgibani in hriboviti občini Cerkno še kar nekaj plazovitih območjih, ki jih je potrebno nadzorovati. Sploh po vsakem močnejšem deževju, dodajajo v ekipi regijskega štaba CZ za severno Primorsko. "Manjši zemeljski plaz se je zgodaj dopoldan sprožil tudi v Idriji (v ulici Nikolaja Pirnata), a ta, vsaj trenutno, kot je sporočil poveljnik CZ občine Idrija Boštjan Brelih, ne ogroža bližnje stanovanjske hiše."

Plaz Koseč v občini Kobarid pa se je sprožil ob močnem deževju v noči s četrtka na petek. Plaz je na pobočju pašnika takoj nad stanovanjsko hišo in bližnjim gospodarskim poslopjem. Kot je v poročilu zapisal poveljnik CZ občine Kobarid Aleksander Vončina so bili prvi ukrepi izvedeni že v petek popoldne. Tako je pogodbenik CZ s strojno mehanizacijo, na gozdni poti, ki se nahaja nad odtrganim delom plaza, skopal jarek in s tem zagotovil odvajanje vode (zaledne in površinske) v potok Brusnik. Včeraj je bila skupaj z lastnikom stanovanjske hiše v bližini plazu določena trasa še za dodatni jarek za odvodnjavanje v Brusnik. Tudi tega je s strojem izkopal pogodbenik CZ. S tema dvema posegoma je sedaj zagotovljeno, da se večina zaledne in površinske vode steka po obeh skopanih jarkih v strugo potoka Brusnik in ne več v odtrgani del plazu.

V nedeljo si je stanje na terenu ogledal tudi geolog in dosedanje ukrepe ocenil kot zelo dobre. Po njegovi oceni bo, v primeru stabilnega vremena, plazina (v glavnem zemlja) težko drsela naprej. Je pa možno, da bi se gmota zemlje ob veliki dodatni količini deževja v prihodnje pomaknila tudi nižje do zadnjega bolj ravnega nivoja travnika ali celo na cesto. Stanje je potrebno spremljati, napisal bo geološko poročilo v katerem bo predvidel tudi morebitne dodatne preventivne ukrepe. Trenutno pa stanovanjska hiša ni ogrožena, so sporočili s CZ za severno Primorsko. 

V naselju Dole (občina Idrija) pa je močan veter odkril eno streho. Posredovali so gasilci PGD Dole.

V naselju Ledine v idrijski občini pa je nekaj po 5. uri voda začela zalivati stanovanjski objekt, posredovali so gasilci. 

Zaradi visoke Idrijce in bližnjega hudournik je bil nekaj časa poplavljen tudi trikilometrski odsek na cesti od Spodnje Idrije proti Tolminu. 

Ob izdatnih padavinah na tem območju je zelo visoka tudi reka Kanomljica, je še sporočil poveljnik CZ občine Idrija Boštjan Brelih, ki je skupaj z ekipo tudi ponoči spremljal dogajanje.

"V popolni pripravljenosti je bil tudi občinski štab CZ Tolmin skupaj z gasilci številnih društev, tudi gasilske zveze Ljubljana," je zjutraj poročal poveljnik tolminske CZ Miha Vencelj. Večjih težav pa v njihovi občini, na srečo, ni bilo. Le nekaj poplavljenih cestnih odsekov, pa eno podrto drevo in nagnjen drog s telekomunikacijskim kablom, je sporočila ekipa regijskega štaba CZ za Severno Primorsko. 

Začetek delovnega tedna naj bi bil vremensko mirnejši.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2fast4
06. 11. 2023 08.48
+1
Sesalna cev pa v velikosti slamice, je pa le udarna enota...
Klasik
06. 11. 2023 08.15
+10
Prišel je čas, ko bomo občani morali uporabiti možnost za odpoklic županov v določenih občinah
Raček Pujsaček
05. 11. 2023 16.54
+4
Nehajo naj s temi vojnami in nabijanjem z različnim orožjem v naravo zemlje! Zato so nas prizadele poplave!
proofreader
05. 11. 2023 14.37
+20
Na srečo prebežniki pomagajo pri odpravi škode. Če verjameš.
Gutenberg
05. 11. 2023 14.17
+16
Tista nova lepa sprehajalna potka ob Sori v Medvodah je zdaj že redno poplavljena. Pa je šlo nekaj deset tisočakov v Tacen ...
Klasik
05. 11. 2023 13.58
+16
Tri mesece po katastrofi na Ljubnem, točneje v Rastkah, so nazaj naredili cesto, ki je takšna kot bi se vozili po strugi, postavili vojaški most, ki NI v funkciji. BUTALE
Klasik
05. 11. 2023 14.13
+9
Zakaj minusi? Peljite se tja in se prepričajte! In potem dajte minus, če ni res
Timijanus
05. 11. 2023 16.51
+2
Ali je to tam, kjer se je puklasti naslanjal na lopato, da so ga verniki lahko fotkali? 🤔 Samo vprašam, tako, za pr'jatla.😉
Klasik
05. 11. 2023 17.20
+7
Ne, on je bil pri šport center prodnik, struge ali Luče. On me sploh ne zanima, ker je preteklost. Zanima me sedanjost, zdaj.
andro69
05. 11. 2023 13.57
+17
Kar vsi nekaj čakajo da bo država naredila za njih....zakaj imamo potem župane ....
Defragment
05. 11. 2023 13.35
+9
A je s Paškovo vse vredu? Kako pa kaj Vonta? Vse vredu? 🤣🤣🤣
Banion
05. 11. 2023 13.34
-2
vsi vidijo težavo v neočiščenih vodotokih, a čiščnje ni rešitev, bo voda res hitreje od tekal a najedal brežine in poplavljala dolvodno. Zakole laično mislim da se nam podobni dogodki zaradi ogrevanja ozračja in morja obetajo skoraj vsako leto. Letošnja temperatura morja je bila rekordno visoka, je to kar imamo sedaj posledica tega. Klimatologi še niso ničesar točno rekli. Bomo videli drugo leto in upam da bodo za nesrečnike, ki so jih spravili graditi na poplavna območja, ker drugje niso dobili dovoljenja, končno poskrbeli z nadomestnimi bivališči,
anamarija
05. 11. 2023 13.51
+1
Da drugje niso dobili dovoljenja? Ma daj ne bluzi!
Pikapokapolonica
05. 11. 2023 13.23
+9
Župan Mozirja, kaj pa, če bi občani očistili Savinjo na tem mestu? Koga čakate?
Banion
05. 11. 2023 13.29
+3
blagoslov ministrstva, kajti občanom je prepovedano, kao ne znajo. So pri nas čistili en potok, je malo hudourniški, a jih je zanimalo bolj kaj je debelega na bregu kot tisto kar sega v strugo in ovira vodo. V enem delu v strugi rastejo vrbe katere so posekali niso pa odstranili panja in sedaj je tam še večji zamašek.
Klasik
05. 11. 2023 14.07
+1
Saj plačujemo mastne davke, zato naj poskrbi država in občine za čiščenje strug
Dark Knight
05. 11. 2023 13.18
+10
Mihrantje pri nas vsi delajo 🤣🤣🤣🤣🤣
kakorkoliže
05. 11. 2023 13.16
+18
Leta in leta se je zanemarjalo čiščenje in praznenje strug naplavin in to je glavni vzrok za poplave.
Pig Brother
05. 11. 2023 13.18
+0
NI to samo to...generalno udrisanje po naravi...zakoni narave prijatu
Pig Brother
05. 11. 2023 13.14
+14
Nikola Tesla je naredu stvar, ki bi neomadeževano dajala neomejeno količino elektrike, pa so taisti tipi ljudi, ki danes uničujejo to takoj zminiral, dobesedno fizično so mu podrl stolp. Civilizacija bo pa ker ni in ne odstranjuje takih ljudi iz položajev trpela bolj in bolj in že trpi...Zaradi par tisoč norcev na svetu trpi 8 miliard ljudi. To je takšna kontradiktornost, da odpove zdrav razum...
Pig Brother
05. 11. 2023 13.15
+8
In prav namen politike in lobijev je v tem, da držijo ljudi s svojimi pričami razdvojene, ker povezanost ljudi bi pomenil večni konec takega početja...
Pig Brother
05. 11. 2023 13.18
-2
kdor pa na teslo vdari minus se mi paa smili :) Z vozim pa volim bi se vozl okol da ni blo njega...gotovo...bogi ljudje ki to prenašajo
PomisliNaSonce
05. 11. 2023 13.26
+1
Vse za prevlado. Energijsko podrejanje civilizacije je najbolj elegantno za šefe tega sveta
Gutenberg
05. 11. 2023 14.15
+3
Gutenberg
05. 11. 2023 14.32
+4
No kako? Anodo sem že dobil v obliki minusa, razloži še katodo.
nade
05. 11. 2023 16.41
+4
No no, malo resnosti prosim. Nikola je pogruntal radio, pa daljinsko vodenje in potem si je zamislil, da bi energijo električnih radijskih valov uporabil tudi za pogon različnih porabnikov, ne samo za prenos informacij in ukazov. Oddajanje radijskih valov je precej energijsko potratno, saj se pri npr. palični anteni (navpično pistavljena) širijo v krogu na vse strani, malček tudi gor in dol. Zemljino ionosfero je uporabil za odboj tistih R valov, kateri so prišli preveč visoko, da so se od nje odbili (ne čisto vsi), sicer bi pibegnili v širino vesolje. Ustvaril je nekakšno danes bolj znano Mikro valovko, samo na drugem frekvenčnem pasu. Mikrovalovka ima okrog sebe kovinsko ohišje in mrežo na steklenih vratih, da mikro valovi ne pobegnejo iz nje in po nepotrebnem ter tudi škodljivo segrevajo še stvari zunaj nje. Za vse opisano pa je potrebna električna energija, katero pa je potrebno nekako ustvarit v elektrarnah. Nikola je sicer imel od vsakega izmeničnega električnega agregata doživljensko rento in s tem kar precej finančnih dohodkov. Vsa njegova razmišljanja ter preskušanja pa so zahtevala materialne dobrine, katere je moral nekdo plačati, zato je imel različne mecene. Največja tezava pri njegovem daljinskem prenosu električne energije je, da bi jo lahko uporabljal = koristil vsakdo BREZ OMEJITEV. TO PA NI V INTERESU NIKOGAR, saj so stroški z elektrarnami, oddajnimi stolpi itd. Zato je po eni strani razumno merjenje porabe el. ener. in izstavljanje računov tistim, ki jo uporabljajo za svojo dejavnost. Stara Ljudska modrost pravi, sa še mačka zastonj repa ne dvigne.
Pig Brother
05. 11. 2023 13.08
+6
Zavedat se morte da vremenskih extremnih pojavov bo več in več, ker cela civilizacija deluje izključno in samo destruktivno. Slovenija pa je med najmočnejšimi uničevalci okolja. V Slovenijo pridejo tovarne, ki drugje ne dobijo dovoljenja svinjat. Druga zadeva, noben izvir ni več pit, pozidano ama vse, 50.000 vikendov je v Sloveniji na 2 miliona ljudi, avtov sigurno tudi krepko čez milion ,umetna gnojila, silaža, krmila, antibiotiki, vse do pronica v zemljo preko blata...sosežigalnice, premalo zavarovana in neustreznaa smetišča itd...vse to gre v zemljo, kot bi šlo v vaše telo...torej protitelesa bi reagiralaa, e tako reaagira narava in še bolj in bolj bo...o tem ni dvoma..
Pig Brother
05. 11. 2023 13.10
-1
Pozabu sm še dopisat, da raj 500 meddvedov postrelijo kot da bi oglobl rejce ki neustrezno brez varovanja vsakršneega redijo živijo...Kdor ubija naravo ubija sebe...Slovenija je dobila letos kmalu po odločbi za odstrel 250 dodatnih medvedov. Mal si pogooglite...škoda minuse sipat, dejstev ne morte...in ne neha še kr vala...
Boris Mojstrovi?
05. 11. 2023 13.26
+11
kaj pišeš bedarije,da je slovenija med najmočnejšimi,vidim da še nisi bil po svetu da bi videl kaj je drugje,pri nas zaenkrat še imamo pitno vodo,ponekod v drugih državah nimajo,kar se tiče tovarn,kdo je naredil kakšno novo in da zaposli delavce,nobeden,in ne govorit o gnojilih,silažah,tako je povsod po svetu,ko prideš od drugod v slovenijo,pri nas je še najbolje.Tako da ne napihvat stvari,ki jih ne veš
Pig Brother
05. 11. 2023 13.03
-4
Iz tistega mesta kot prihajate pojdite do župana, da naj predlaga občinskem svetu da podpre jedrsko elektrarno v vašem messtu...pa bodo vse sončne in veternice in toplotne bye bye...Manjši novi tipi elektrarn so lahko v petih letih postavljeni s papirji vred...torej? Naredte korak, sej vas večina podpira jedrsko pa si jo pripeljite v vaš ljubljeni kraj
fljfo
05. 11. 2023 13.05
+4
Odlično! Naj začnejo graditi čimprej...Smo leta 2023 in skrajni čas je za zeleno energijo
Pig Brother
05. 11. 2023 13.01
-13
Vsi vi ki ste proti '' zeleni energiji '' ker proizvodnja le te niti malo ni zelena, ja predlagite, da naj nardijo manjši tip nuklearne v vaših krajih, veliko jih lahko naredijo in je rešeno...Sej vsi podpirate jedrsko...pa ko bo kaka cev surela kdaj sej to ni problem, je zaprti sistem, tako vi pravite...pa dejte predlagat, z veseljem jih bodo gradil..
Pig Brother
05. 11. 2023 12.59
-2
Koronska kletna podgana
05. 11. 2023 12.38
+0
Nekaj se vam ni pošlo s kablovjem. Tudi če ste šponal do amena je bilo premalo. Bo treba ponoviti konec tedna.
MizarAnton
05. 11. 2023 13.13
+2
Kakšno kablovje...a lahko pojasniš, kaj misliš s tem...
Jernej Sekirnik
05. 11. 2023 12.22
+9
ma ja, po drugi strani se pa folk ob Savinji bo boril z vsemi možnimi pravnimi sredstvi, da tam ostane (Letuš primer in še nekaj podobnih primerov)...
MizarAnton
05. 11. 2023 13.04
+6
Kašno kablovje, bu te c, daj pojasni že, kaj imaš v mislih s tem kablovjem, da bomo tudi povprečni razumeli ali pa naj te brišejo
krava_teka_teka
05. 11. 2023 15.33
+4
MizarAnton, tukaj imamo človeka, ki je na novo definiral fiziko, to je PomisliNaSonce. On ti bo iz prve roke razložil, jaz imam prenizek IQ, da bi to znal.
dajno
05. 11. 2023 12.09
-1
"V Slovenijo je letos nezakonito vstopilo več kot kot 44.000 ljudi.." - ilegalcev!
zibertmi
05. 11. 2023 12.14
+9
a si jih preštel v času covit vlade.verjetno ni bilo nikogar.vrni te letošnje hrvatom,ki čuvajo šengensko mejo.njim je bil šengen prioriteta turizma
ares1976
05. 11. 2023 12.19
+8
Dej se podatek koliko jih je izstopilo.. 😂🤣😂🤣🤡🤡🤡🐑🐑🐑
Dark Knight
05. 11. 2023 13.10
+1
Nevem kaj mate levaki od tega, da te ljudi tako zagreto branite???