Slovenija

Koalicija za uresničitev ključnih projektov, kot sta demografski sklad in davčna reforma

Ljubljana, 15. 04. 2021 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, U.V.
Komentarji
87

Na Brdu pri Kranju se je sestal širši koalicijski vrh. Glavna nit srečanja je bilo uresničevanje zavez koalicijske pogodbe, med ključnimi projekti so se znašli demografski sklad, zakon o dolgotrajni oskrbi, ukrepi za digitalizacijo, davčna reforma in tudi zakon o investicijah v zdravstvo. Vrha se je v imenu poslanske skupine DeSUS udeležil tudi poslanec Robert Polnar, in to kljub temu, da DeSUS ni več del koalicije, sam Polnar pa ni več član Desusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sestanek razširjene koalicije
    01:44
    Iz 24UR: Sestanek razširjene koalicije
  • Iz SVETA: Vrh koalicije
    03:22
    Iz SVETA: Vrh koalicije

Po srečanju predstavniki koalicije večinoma ocenjujejo, da ima vlada za omenjene ključne projekte v DZ stabilno podporo.

Vladne SDS, SMC in NSi imajo zdaj same v DZ 38 glasov, a na večini glasovanj lahko računajo tudi na podporo treh poslancev SNS. Vladne predloge so do zdaj večinoma podprli tudi štirje člani poslanske skupine DeSUS in poslanca narodnih manjšin. 

A koalicijske vrste so se v zadnjih tednih zredčile. Poslanci Igor Zorčič, Branislav Rajić in Janja Sluga so zapustili SMC in s tem koalicijo ter s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil DeSUS, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev. Že dlje časa se tako omenja morebitna vrnitev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v poslanske klopi, s katerim bi koalicija v DZ pridobila odločilni 46. glas, ki jim je konec marca zmanjkal za razrešitev Zorčiča z mesta predsednika Državnega zbora. Počivalšek naj bi se vrnitve v državni zbor sicer močno otepal. 

Končne odločitve o tem, kdaj, če sploh, bo sledil nov poskus zamenjave Zorčiča, danes niso sprejeli. Prav tako naj ne bi govorili o vlogi Počivalška, so poročali v oddaji 24UR. 

Počivalšek je po koalicijskem srečanju sicer dejal, da vlada uživa parlamentarno stabilnost, kar kažejo zadnja glasovanja v DZ, in da se koalicijska pogodba navkljub epidemiji coida-19 uresničuje v hitrem tempu. Zato verjame, da bodo mandat pripeljali do konca in pri tem dosegli hitro gospodarsko okrevanje.

Čeprav SMC tega neposredno ni navedla, pa iz njihove ocene, da vlada uživa stabilnost v DZ, sledi, da se Počivalšek za zdaj ne namerava vrniti v DZ.

Počivalšek naj bi se otepal vrnitve v poslanske klopi.
Počivalšek naj bi se otepal vrnitve v poslanske klopi. FOTO: Miro Majcen

NSi: Koalicija bo strnila vrste za ključne projekte 

Kot so sporočili iz NSi, so se na srečanju dogovorili, da koalicija strne vrste za ključne projekte. Našteli so ustanovitev nacionalnega demografskega sklada, sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, debirokratizacijo in davčno reformo za državljane in podjetja ter sprejetje strategije digitalne oz. pametne Slovenije. Spomnili so, da je že ustanovljen strateški svet za digitalizacijo.

Koalicija ima po navedbah NSi spisan tudi zakon o investicijah v slovensko zdravstvo, "kjer se določajo viri in višina sredstev za prepotrebne investicije v našem zdravstvu". Koalicija se je seznanila tudi z načrtom za okrevanje in odpornost, ki ga bo vlada sprejela na zadnji aprilski seji in nato poslala Evropski komisiji, so še pojasnili v NSi.

SDS: Vlada ima stabilno podporo 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na podlagi zadnjih glasovanj ocenil, da ima vlada stabilno podporo v državnem zboru. "Tudi glasovanje na kolegiju je pokazalo, da se o določenih stvareh lahko dogovorimo, tudi s tistimi, ki so nekako konstruktivna opozicija in iz tega naslova mislim, da imamo zadostno podporo in lahko normalno delamo," je dejal.

Koalicijski vrh je sicer označil kot zelo konstruktiven. Med drugim so se dogovorili tudi glede prioritet za naprej, pri čemer so se po Krivčevih besedah vsi strinjali, da je okvir za to koalicijska pogodba. Enotno je bilo tudi stališče, da bo potrebno znotraj DZ priti do tega, da se predsednika DZ izglasuje iz kvote koalicije, ker v nasprotnem primeru bo po mnenju Krivca zelo težko delati.

Med ključnimi prioritetami vlade je Krivec izpostavil demografski sklad, zakon o dolgotrajni oskrbi in tudi zakon o investicijah v zdravstvu. Po njegovem mnenju se bo potrebno tudi zelo dobro pripraviti na predsedovanje Svetu EU. "Nalog je veliko. Večina jih je že vključenih v koalicijsko pogodbo, nekatere pa je potrebno samo še dodelati, kot je zakon o investicijah v zdravstvo. Mislim, da kaj veliko odstopanja od tega pa v tem trenutku niti ni, niti ne bo časa za to v času predsedovanja," je še pojasnil.

Vlada naj bi strnila vrste za uresničevanje ključnih projektov.
Vlada naj bi strnila vrste za uresničevanje ključnih projektov. FOTO: Bobo

Na Brdu pri Kranju tudi Polnar v imenu poslancev DeSUS

Polnar na podlagi sestanka na Brdu pri Kranju ugotavlja, da ima koalicija potencial, da za zakone v DZ zagotovi potrebnih 46 glasov. Pojasnil je dogovor poslanske skupine, da se udeleži srečanja. "Pri odločanju o tem je prevladalo enotno mnenje, da je veliko bolje konstruktivno sodelovati, kot pa ponorelo nasprotovati vsemu in vsakomur," je dejal. Po njegovih besedah so imeli danes izrazito operativen sestanek, kar da je kakovost te koalicije in predsednika vlade Janeza Janše.

Pojasnil je, da so obravnavali tudi konkretno zakonodajo, ki je pred sprejetjem v DZ ali je v pripravi. Med drugim je povedal, da so bili predstavljeni okvirji zakona o investicijah v zdravstvu, ki predvideva dve milijardi evrov investicij. Zakon je po Polnarjevih besedah izdelan po vzoru zakona o investicijah v Slovensko vojsko. Kot je še pojasnil, so danes obravnavali tudi vladne predloge zakonov, ki so prišli konec marca v koalicijsko obravnavo, nanašajo pa se na spremembo zakona o dohodnini, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o davku na dodano vrednost.

Koliko glasov podpore ima vlada v resnici v DZ, bodo pokazala prihodnja glasovanja. V kratkem se obeta tudi odločanje o nekaj odmevnih zakonodajnih predlogih, med drugim o zakonu o demografskem skladu. Na poslanskih mizah kmalu pričakujejo tudi predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in predloge za debirokratizacijo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trglav
16. 04. 2021 11.13
Že večkrat sem se oglasil na to temo. To je nateg desetletja. Edina varianta, ki bi res pomagala je, da se delodajalcem naloži plačilo prispevkov za SPIZ v višini, ki jo morajo plačevati delavci od plač. To bi skoraj v celoti pokrilo manjko. Vse ostalo, posebej pa še demografski sklad, je v primerjavi s povedanim DROBIŽ!!!!!
lado-a1
16. 04. 2021 08.55
+1
Naj ga kar lomijo. Naslednja vldada bo pač imela več dela pri čiščenju avgijevega hleva, ki ga bodo pustili za sabo. Upam, da bo za vsako fazo čiščenja izstavila poročilo s slikami, imeni in priimki, koliko, ds je vsaki od teh "poštenjakov" stal. In pri najmanjšem znamenju nezakonitosti odločno ukrepala. Ne tako, kot ranjki drNovšek, ki se je v hlače glede Herr twitlerjevih biznisov z orožjem!
Antoniozmaj
15. 04. 2021 21.56
+3
Včeraj sem nekje prebral, da nam je pacient janša odredil toliko dni policijske ure, kolikor dni je bil on sam zaprt zaradi afere "patrija". Zgolj naklučje????
lado-a1
16. 04. 2021 08.56
+2
minkica91
15. 04. 2021 21.47
+1
naj že enkrat JJ, če je za kaj, ukine ta nepravični dodatek za javne uslužbence. To je res čudno, da dobijo dodatek tisti, ki ne delajo s covid bolniki.
Viktor Rosta
15. 04. 2021 21.45
+2
Ta vlada je history ovce sds
Reallife
15. 04. 2021 21.32
+2
No dajmo... EN SAM PROJEKT.. KI STE GA NAREDILI?.. MASKE Z DVEMA GUMICAMA?
Reallife
15. 04. 2021 21.31
+3
HA HA HA HA HA HA.... POLNAR 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Burkež
15. 04. 2021 21.16
-9
Bravo vlada, tako delovne vlade v Sloveniji še ni bilo... V najhujših pogojih za vladanje EVER... Covid, lewi mediji non stop napadajo, opozicija non stop napada vsepovprek... Tolk zakonov in odlokov, ko je ta vlada predelala, jih niso v treh prejšnjih vladah skupaj!!! Vsa čast, imate moj glas na naslednjih volitvah!!! 💪🇸🇮🇸🇮🇸🇮
zibertmi
15. 04. 2021 21.19
+3
kdo pa so levi medije .rtv kjer je zaposleno na avtobuse sds volilcev i članov,ki jih lahko dnevno videvamo v raznih oddajah kot voditelje.nekateri imajo v naprej dogovorjena vprašanja in odgovore ,da ne pride do šumov,kot pri janezevi angleščini ali prisotnosti v kaki tarči
Burkež
15. 04. 2021 21.22
+1
Lewa slepota in gluhonemost... Zaslepljenosti in enoumje partije...
Jožajoža
15. 04. 2021 21.24
+0
škoda je rosvite pesek. pa je bila tako "slovenska",v komunizmu so njeni in ona živeli kot milionarji, enako pučnikovi......velika gostilna, vsa svojega mercedesa,vikend na morju, stanovanje v ljubljani...........
Reallife
15. 04. 2021 21.32
-1
GMajky
15. 04. 2021 21.48
-1
Optimisty
15. 04. 2021 21.13
+0
kakor berem je tole clanek ki opisuje trenutno vlado ne pa o projektih ki so kvazi pomembni
provni
15. 04. 2021 21.05
+2
Koalicija nima kaj sprejemati ključnih projektov, kot sta demografski sklad in davčna reforma, ker nima več podpore ljudstva. Amen.
Diabloss
15. 04. 2021 20.51
+5
Koalicija lopovov in lažnivcev. Prava smetana kateri je potekel rok uporabe
zibertmi
15. 04. 2021 20.41
+7
sveče ljudje ,ki smo vas osamosvajali smo bili državljani SFRJ.komunisti so ustvarili temelje za začetek osamosvajanja in bili krivi ,da je vojna trajala samo tako dolgo.povelniki TO niso spoštovali ukaza vašega janeza o izbrisu ljubljane in dela slovenije ,ki tudi niso bili vaši privrženci.kučan je kriv ,da je janez sploh na prostosti,ko ga je na roški rešil zapora ,ko je izdal prejšnjo državo.pa sds je nastala iz komunistične stranke ,ki je zagovarjala mnogo človekovih pravic,ker vaš janez ni mogel bit predsednik niti v demosu se je po spletkah 94 leta ustanovila sds in janez je doživel mokre sanje vladanja brez demokracije ,ki je uvrščena v začetnice stranke in pa seveda kriminal še od prodaje orožja hrvatom pa do danes.kar se janezek nauči to zna.ta pa
provni
15. 04. 2021 20.40
+4
Kako nečlan Desusa Polnar lahko predstavlja Desus ? Narobe svet. Koalicija pa nikakor ne more izbrati 46 glasov, ker bi bilo to skregano z normalo. Ali pa, v tej Vladi đa tudi v državnem zboru ni več nič normalno.
dej no
15. 04. 2021 20.48
-1
DianaMul
15. 04. 2021 20.38
-3
Janša je strup za Levnuhe..zato je naslednji mandat spet njegov..
gnoj222
15. 04. 2021 20.41
+9
Janša je strup sam sebi, nov dan, nova blamaža.
dej no
15. 04. 2021 20.48
+1
zibertmi
15. 04. 2021 20.59
+2
kot je rekel psihiater ,ki ga je pregledal na roški je človek neozdravljiv nevaren za sebe in družbo
zibertmi
15. 04. 2021 21.12
+2
sveče tud ta izjava je dosegljiva na spletu.je pa žalostno ,da pri taki svobodi predvsem demokraciji nimate dostopa do spletnih strani.kot v severni koreji
trunck
15. 04. 2021 20.26
+5
Z Janezom je približno tako, ko s pijancem, kateremu zdravnik ukaže prepove več kot en kozarec vina na dan. In ga že pije za leto 2035. Približno na istem je ta vlada. Trenutno zapravlja denar od leta 2035.
biggbrader
15. 04. 2021 20.28
+1
zibertmi
15. 04. 2021 20.39
+2
milan je kriv ,da janez ne sedi v kehi ,ko ga je na roški rešil.je kriv ker je skupaj s ostalimi komunisti zapustil zasedanje partije v beogradu in omogočil osamosvajanje in je kriv ,da je vojna trajala samo toliko časa med tem ko je janez preprodajal orožje.pa ravno danes je bilo v novica glede razkosanja bosne že pred vojno iz strani janeza.se pravi je tako kot v sloveniji leta 91 pripravljal puč že prej.tudi demos je rušil.ki je nastal iz komunistične stranke ,ki jo je vodil tomšič in se je zavzemala za mnoge človekove pravice.ker mu ni bilo mogoče predsedovati je leta 93 bil pri ustanovitvi sds ,pri kateri je črka D mrtva točka na papirju
dej no
15. 04. 2021 20.50
+1
ah kje. krivec je med odvetniki,sodniki, policisti in kriminalisti. ne zavajaj
zibertmi
15. 04. 2021 20.57
+1
ja tudi pravosodna zakonodaja se je spreminjala v njegovi navzočnosti.zakaj pa ruši vse novo predlagane ustavne sodnike.zato ,ker je potrebno imet vsepovsod ljudi ,ki so ti ne glede na vse lojalni. pa števil si ne izmišljujem sam ,vse je dokumentirano na spletu in dosegljivo vsakomur.vsega janez ni uničil,kadar je to lahko.verjame ,dahrvati listin o nakupu orožja iz slovenije niso zažgali,sam pa sem bil ob osamosvajanju zraven,koso ljudje s kravatami hodili na štabe TO kjer so bila vojaška skladišča orožja,ki se je na tovornjake hrvaških tabli c nalagolo in odpeljalo verjetno ,glede na registracije ,na hrvaško.glede na današnje novice o razkosanju bosne in vojno tam ,si misli svoje.pa saj si ne smeš
zibertmi
15. 04. 2021 21.14
+1
cicibani vi se ob osamosvajanju še v večini rodili niste zato nimate pravice sodit o tistih časih.ostali ste bili pa ministranti
Slovenskimuri
15. 04. 2021 20.25
-2
Bravo vlada republike slovenije čestitam HVALA HVALA
supergigi
15. 04. 2021 20.22
+0
Desna vlada da, leva vlada vzame! Tudi pokojnine.
biggbrader
15. 04. 2021 20.23
+4
Pa njive, hiše, tovarne,....vse so pokradli in sedaj bi Kordl to ponovil.
zibertmi
15. 04. 2021 20.31
+4
daj se zbudi.janez je skupa 14 koledarskih let pri koritu.bil je poleg ko se je sprejemala pokojninska reforma v začetku države po kateri so se spremili vsi pogoji upokojevanja do odmere do mizernih 59% v lanskem letu,prej je bila odmera 80%.zmanjšala se je tudi odmerek v blagajno.ob njegovem zujfu ,ko je zamrznil usklajevanje je vsakega letno v povprečju oškodoval za približno 400 eu .tudi vlaganja v domove je takrat zamrznil in omogočil zdravnikom zaradi izplačevanja dodatkov enormne plače
zibertmi
15. 04. 2021 20.34
+3
tovarje je pa tudi omogočil pokrast s nezavafrovanimi krediti v času 2004 do 2008 ko je bil na vladi,od takrat je tudi zujf in tajkunizacija pa bančna luknja ,ki so jo v letu 2012 ko je bil zopet dva petka na vladi ,ko je klical trojko in nas spravil v bankrot,prvič,zaradi tega v letu 2013 nova vlada ni dobila kreditov in se je moralo zastavit podjetja zanje.kje smo danes pri 14 miljard minusa,pufa za par generaci in izdanih 60 letnih obveznicah.v trikratnem bankrotu
dej no
15. 04. 2021 20.52
+5
GMajky
15. 04. 2021 21.54
-1
men desna vlada sam jemle, mi se tut centa niso dal
zibertmi
15. 04. 2021 20.21
+6
vse adute boš potegnil iz rokava,s precej tresočo roko,da se ohraniš v sedlu.še polarja si izpulil od nikoder,ker ni član desusa ,da jih zastopa
resslovenka
15. 04. 2021 20.21
+4
Polnar? Ma, dajte no. A se je starcem že čisto zbledlo? No, ni. Tolk deset jurjev do naslednjih volitev je pa le ziher. 😎
supergigi
15. 04. 2021 20.21
-2
Še naprej je potrebno deliti ljudem denar, tu mislim predvsem na upokojence a tudi na ostale skupine prebivalstva. Na naslednjih volitvah gremo na 35 poslancev. Idealno bi sicer bilo 40, a bo to težko doseči.