Slovenija

Vrh koalicije v četrtek na Brdu pri Kranju o realizaciji zavez in nadaljnjem delu

Ljubljana, 13. 04. 2021 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrska ekipa in koalicijski poslanci se bodo v četrtek popoldne sestali na Brdu pri Kranju. Na dnevnem redu je pregled realizacije koalicijskih zavez in njihovo izpolnjevanje do konca mandata. Verjetno pa se ne bodo mogli izogniti razpravi o vprašanju števila koalicijskih glasov v DZ.

Na Brdu pri Kranju se bo sestal vrh koalicije, kjer bodo razpravljali o realizaciji zavez in nadaljnjem delu.
Na Brdu pri Kranju se bo sestal vrh koalicije, kjer bodo razpravljali o realizaciji zavez in nadaljnjem delu. FOTO: Dreamstime

Pred nekaj tedni so namreč poslanci Igor Zorčič, Branislav Rajić in Janja Sluga zapustili SMC ter skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil DeSUS, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev. Koalicija je zatem konec marca neuspešno poskušala zamenjati predsednika DZ Zorčiča. Na tajnem glasovanju je predlog za razrešitev ob obstrukciji večjega dela opozicije podprlo 45 poslancev, eden premalo za uspeh predloga.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je sicer takoj po seji DZ, na kateri so glasovali o Zorčiču, napovedal ponoven poskus. Kot eno od možnosti za pridobitev 46 glasu se v javnosti omenja tudi vrnitev gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška v državni zbor. A za zdaj SMC odločitve o tem še ni sprejela in ni znano, kdaj bi lahko prišlo do ponovnega poskusa odločanja o položaju Zorčiča.

Vladne SDS, SMC in NSi, ki imajo v DZ same 38 glasov, lahko sicer na večini glasovanj računajo tudi na podporo treh poslancev SNS, vladne predloge pa so do zdaj večinoma podprli tudi štirje člani poslanske skupine DeSUS in poslanca narodnih manjšin.

Na to, koliko glasov ima vlada zagotovljenih v DZ, bodo pokazala prihodnja glasovanja. Koalicija še vedno v ospredje postavlja odločitve, povezane z epidemijo in okrevanjem gospodarstva, v kratkem pa se obeta tudi odločanje o nekaj odmevnih zakonodajnih predlogih. V DZ jih na prihodnji seji med drugim čaka odločanje o zakonu o demografskem skladu, na poslanskih klopeh kmalu pričakujejo tudi vladni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in predloge za debirokratizacijo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
14. 04. 2021 10.54
Debirokratizacija po ivanu: "l'état c'est moi"
Walter Pravicek
14. 04. 2021 10.25
DA NE BO VSAK DAN LE O SDS+JANŠI,BOM EN VIC POVEDU:PRIDE STARI PARTIJEC LEPO REJEN,KER OPRAVLJA POMEMBNO DELO POLITIKA K ŽUPNIKU,PA GA VPRAŠA OČE ,ČE BI SE DAL KRSTITI,NE VEM KAJ NAJ OBLEČEM.FAR KOT IZ TOPA:OBIČAJNO SO TAKRAT V PLENICAH!RES SE SEDAJ,KO BI RAD JANŠA POPOLNOMA NA DESNO V REPUBLIKANCE NJEGOVI FANI IN ČLANI STRANKE,TRUMOMA KRSTITI,PA ŠE BIRMATI!Z "MALIM DAROM "FARJU!
zibertmi
14. 04. 2021 10.10
+2
včerajšnja razprava v državnem zboru.vsi vemo,razen sds fenov,da so vsa sredsva naročevali zavodi sami in ,da v skladiščih ni moglo bit ne vem kaj robe.vsi tudi vemo,da je imel počivalšek še v šarčevi vladi ,uradno, nalogo popolnit skladišča ,ko se je stvar s covidom začela.ker je bil neuradno že pri janši seveda tega ni storil,da sedaj lahko krulijo v drugo smer
Walter Pravicek
14. 04. 2021 08.37
SESTANKOVANJE NA BRDU PRI KRANJU:ŽUGANJE,PODKUPOVANJE,VSE LE,DA SE OHRANI TA VLADA ŠE KAK MESEC V SEDLU,DA SE ŠE NEKAJ "NA STRAN DA",KER ŠE NEKATERI MENIJO,DA SE ŠE DA MALO"ODŠČIPNITI"OD DOBLJENIH KREDITOV!POČIVALŠEK V PARLAMENT?DA!A NAJ GRE IZ PARLAMENTA NEKDO IZ SMC!NE ŽIDAN,KI JE ČLAN SD!VEDO,DA BO HUIDO,USTAVA NE POZNA TAKŠNIH ŠLAMPARIJ!
tutp
13. 04. 2021 19.18
+2
Ko boste jutri tam nam prosim regije odprite da bomo lahko šli do morja. Pa Logarjeva je obljubila jutri odprtje teras. Hvala vnaprej.
Dbist
14. 04. 2021 10.57
Gsmm
13. 04. 2021 19.13
+2
ANA HOČEVAR GROM z NIJZ-a PRAVI‼️: Nagnjenost k teorijam zarote je največja pri osebah, ki imajo znake depresivne motnje, pri osebah s srednješolsko izobrazbo ali manj ter pri osebah, ki se do zdaj še niso cepile. Skratka nepismeni, prizadeti državljani ... Mislite, da jo bo Matoz po naročilu Pojbiča tožil?