Slovenija

Nato namešča znatne dodatne sile na vzhodnem krilu

Bruselj, 25. 02. 2022 06.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, T.V.
Komentarji
339

Voditelji članic zveze Nato so na kriznem virtualnem zasedanju razpravljali o ukrepanju po ruskem napadu na Ukrajino. Zaveznice so že sprožile postopke za okrepitev svoje varnosti in preprečitev širjenja konflikta v zavezništvo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je govoril o novi normalnosti v Evropi. Dejal je, da bo Nato v odziv na ruski napad Ukrajine na vzhodnem krilu namestila svoje odzivne sile, tudi bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje. Gre za sploh prvo namestitev teh sil za skupno obrambo.

Voditelji zveze Nato, ki so se srečali na virtualnem vrhu, pravijo, da so se dogovorili za "razporeditev dodatnih sil" na vzhodu zavezništva. To naj bi vključevalo 5000 vojakov. To je po Stoltenbergovih besedah najresnejša varnostna kriza v Evropi v minulih desetletjih, saj ne gre le za vojno v Ukrajini, temveč Rusija zahteva, da Nato umakne vse sile in infrastrukturo iz skoraj polovice svojih članic, sicer grozi z vojaškimi tehničnimi posledicami.

"To je treba vzeti resno, zato zdaj nameščamo Natove odzivne sile prvič v kontekstu skupne obrambe," je poudaril generalni sekretar. Gre za več tisoč sil, pomorske in zračne zmogljivosti, tudi za bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje. Za vzpostavitev bojne konice oziroma sil za zelo hitro odzivanje so se zaveznice dogovorile leta 2014 na vrhu v Walesu, v odziv na rusko priključitev Krima in nato stopnjevanje rusko-ukrajinske krize s spopadi v Donbasu.

Nato namešča znatne dodatne sile na vzhodnem krilu
Nato namešča znatne dodatne sile na vzhodnem krilu FOTO: AP

Namestitev odzivnih sil omogoča četrtkova sprožitev postopkov, ki dajejo vojaškim poveljnikom več pooblastil. Namen je preprečiti širjenje konflikta v zaveznice, je pojasnil generalni sekretar v četrtek, ko je tudi napovedal, da bo na vzhodu zavezništva v prihodnjih dneh in tednih še več Natovih sil. Voditelji članic Nata so sicer danes sprejeli skupno izjavo, v kateri so zapisali, da pomenijo ruska dejanja grobo kršenje načel iz ustanovne listine Nata in Rusije ter da je Rusija odstopila od zavez v skladu s to listino.

Bo tudi Slovenija prispevala več vojakov? Da, tudi Slovenija sodeluje v teh načrtih in pogovorih, več vojakov naj bi se poslalo na Slovaško, Madžarsko in Romunijo. Slovenija je v neposrednih pogovorih, da pošlje več vojakov na Slovaško. Prav tako ostajajo vojaki na misiji v Latviji, kjer je nekaj deset pripadnikov Slovenske vojske. Koliko naj bi jih šlo na Slovaško, za zdaj še ni znano. Poleg tega na ravni Evropske unije in Nata ostaja tudi pozornost na dogajanju na Zahodnem Balkanu, zlasti v Bosni in Hercegovini, po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina je to namreč del ruske taktike, da preusmerja pozornost s kriznih žarišč. V Bosni in Hercegovini naj bi se v okviru evropske misije povečala prisotnost za 500 vojakov.

"Rusija je napadla Ukrajino. To je brutalno dejanje vojne," pa je Stoltenberg poudaril na dan napada po izrednem sestanku veleposlanikov članic Nata. Položaj je opisal z besedami, da je v Evropi sedaj vojna takšne vrste in razsežnosti, za katero se je mislilo, da sodi v zgodovino.

Odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da napade Ukrajino, je "strašna strateška napaka, za katero bo Rusija še leta plačevala visoko ceno, gospodarsko in politično", še piše v izjavi voditeljev zaveznic. Stoltenberg je ob tem na novinarski konferenci izpostavil, da je treba storiti še več, tudi če to pomeni, da bodo tudi zaveznice plačale ceno. Določenih sankcij proti Rusiji namreč doslej ni bilo mogoče sprejeti zaradi njihovega učinka na gospodarstva posameznih držav.

Voditelji so po besedah generalnega sekretarja danes tudi jasno povedali, da je treba še naprej podpirati Ukrajino. Kremelj želi manj zavezniške podpore Ukrajini, torej naš skupen odgovor mora biti več podpore, tudi več podpore Gruziji, Moldaviji in BiH, da uspejo z demokratičnimi reformami, je poudaril.

Stoltenberg je ob tem Rusijo tudi znova pozval, naj ustavi nesmiselno vojno, umakne vse sile iz Ukrajine ter se vrne na pot dialoga. Svet bo terjal odgovornost Rusije in Belorusije, Rusije kot agresorja in Belorusije kot države, ki je agresijo omogočila, je še izpostavil. Vrha se je udeležil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je danes na Facebooku zapisal, da bo naslednjih nekaj dni odločilo, kaj bo Evropa v prihodnosti. "Samo zmaga Ukrajine in Putinov poraz lahko preprečita dolgo obdobje nove hladne vojne," je poudaril.

Za resnično pomoč Ukrajini in zmago v vojni za Evropo bi bilo po Janševih besedah treba storiti tri stvari: Nato bi moral zapreti zračni prostor nad Ukrajino in odvzeti agresorski ruski vojski strateško prednost, EU bi morala Ukrajini zagotoviti perspektivo članstva, demokratični svet pa bi moral s sankcijami osamiti Putinov režim.

V Natu so na današnji vrh povabili tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela ter Finsko in Švedsko, ki sicer nista članici zavezništva. Od članic EU bodo tako na vrhu manjkali samo Irska, Avstrija, Malta in Ciper, ki prav tako niso v Natu.

pasica vojna v Ukrajini.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (339)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
26. 02. 2022 18.24
+1
Rains
26. 02. 2022 18.23
+1
.i. Rusija .i.
Zdenko Krajnc
26. 02. 2022 16.21
-1
Aja s 5000 vojaki boste se šli obrambe. Čeprav športni duh pravi:"važno je sodelovati ne zmagati" za primer obrambe to ne velja. Zadeva samo kaže, da je odgovornim kristalno jasno (tako kot redkim med fokom, ki razmišljamo), da od Rusije ne preti nobena nevarnost. Ampak za širše množice mora biti iger. Navsezadnje je pustni čas in če se še NATO malo našemi v obrambnega zmaja pol Pust ne bo tako dolgočasen. Za resno obrambo pa bi rabili 2 milijona vojakov na položajih, če bi kakšna nevarnost iz strani rusov grozila. Tako da ne se smešiti... navsezadnje so ZDA rabile kar 7600 vojakov in 6 dni za boj proti gasilski postavi Grenade, ki pa je tudi edina vojna iz katere na koncu niso zbežali.
Rains
26. 02. 2022 18.14
+0
Rusija vojaško napada suvereno državo v smeri zahod, in ti pacient bluziš da od Rusije ne preti nobena nevarnost. lol
Jaka Prasnikar
26. 02. 2022 14.46
-2
Nebo tretje svetovne vojne, nope...
Rains
26. 02. 2022 18.15
-2
Pri temu iztirjencu od Putina je vse mogoče.
Sputnik8
26. 02. 2022 12.18
+1
Slovenski levičarji na polno podpirajo Rusijo in njihovo agresijo na suvereno neodvisno Ukrajino. Ti je viden domet levih v Sloveniji. Komunizem in levičarstvo prepovedati, ker podpira vojaško agresijo.
Rains
26. 02. 2022 18.16
+0
Na srečo so nepomembni. Smo v EU, smo v NATU, smo prijatelji ZDA in Ukrajine. To je tisto kar je pomembno, ne pa rusofilski odpadniki.
Victoria13
26. 02. 2022 11.21
-3
Kaj se Amerikanci skoz vtikajo imajo doma vrh glave dela....
puspan
26. 02. 2022 12.02
+2
Ves svet se zgraža, pri nas pa rusofilska mafija mlati svoje bolne nebuloze. Ko bo konec morije v Ukrajini, vse poslat tja, da bodo z rokami gradili porušena mesta.
Victoria13
26. 02. 2022 11.19
+0
Putin je s Covidim opravil v minuti....
Victoria13
26. 02. 2022 11.14
-5
Ukrajino vodi igralec, ki misli, da igra v filmu, ki pa se ne bo dobro končal....s Putinom se ni dobro igrat, če nočemo 3. svetovne vojne.
rumbijas
26. 02. 2022 08.50
-3
Američani ne mešajte se v vojno,ker boste izvali svetovno vojno!!
Rains
26. 02. 2022 18.20
-1
Think with your own head
26. 02. 2022 08.04
-1
Če ne bi imeli Nata v evropi ne bi imeli vojn v preteklosti na bližnjem vzhodu in sedaj v evropi. Kjer so Američani, tam so vojne.
XYZWX
26. 02. 2022 08.09
+4
Zanimovo, zdaj je vojna v Ukrajini, pa je rus agresor, ne američan ...
S K E L E T O R
26. 02. 2022 08.02
+0
Verjetno so namestili nov sveženj ukrepov in kakšno aplikacijo!🤣🤣🤣🤣🤣
Think with your own head
26. 02. 2022 08.00
-2
Zekenski je po narodnosti Žid. Zato je bil nastsvljen iz strani Amerike, da vodi Ukrajino in provocira Azijske države. Če bi mu bilo kaj do ukraijne bi odstopil in se odločil, da bo Ukrajina nevtralna država.
HUSO BOSS
26. 02. 2022 08.00
+1
SE MI ZDI DA S TREMI SANKCIJAMI SAMO ŠE PODZIGAJO PUTKOTA...PUTINU BO ŠEL ALL IN..
Gyuhgevfin
25. 02. 2022 21.56
+3
Ne igrajte se... Putin se bo umiril.cez 2 tri dni, ne provocirajte, ne izivajte z figami v zepu... kaj boste izvali jederske spopade... pustite ljudi ziveti v miru...
Rains
26. 02. 2022 18.22
-1
rbd1
25. 02. 2022 21.56
-4
NATO je samo podalšek kapitalistični tiraniji ZDA..naši desni dudeki pa slepo sledijo čredi zahodne blodnje..
Anonymouse
25. 02. 2022 21.54
-1
Vsi vidijo samo neposredna kratkoročna dejanja, kot je napad na Ukrajino. Noben ne vidi širše slike, kako je do tega prišlo in da je Rusija bila dolžna nekaj naredit. Rusija več kot 20 let ni provocirala nobenega na zahodu. Podpisan je bil Varšavski pakt. In kdo se ga ni držal? Zahod seveda. NATO je bil tisti, ki se je širil na Rusko mejo in bil tisti ki je prelomil dogovor. Kolikokrat je Rusija ponudila roko, želela biti del Nata, del EU, vendar so jih zmeraj zavrnili in jih imeli za neprijatelja. NATO namreč potrebuje sovražnika, da upraviči svoj obstoj in da se prodaja orožje. Ukrajina je bila gnezdo, vodeno s strani zahoda in to tik na ruski meji. Zgleda je imel Putin dovolj in se je odločil temu narediti konec.
XYZWX
26. 02. 2022 08.07
+3
Ti se kar tolaži s to prorusko propagando Države bivše SZ so same hotele v Nato, jih ni nihče silil, šle so pa zaradi strahu pred Rusijo in to utemeljeno, kar poglej zdaj Ukrajino In Putin nima nobene pravice, da odloča samostojnim državam, kam in s kom bo kdo kam šel ..
TheMatrix1
25. 02. 2022 21.50
-2
Ajde putin pokaz kdo tata se natu
myomy
25. 02. 2022 21.49
+4
NATO se bo proti Rusiji očitno boril do zadnjega Slovana. Pa saj to je George Friedman že leta 2015 javno priznal na Čikaškem svetu za globalne zadeve v svojem nastopu z naslovom "Evropa: usojena na konflikt".
reakcionar
25. 02. 2022 21.46
+5
Francija je edina jederska sila EU, ki lahko z svojimi podmornicami pride v bližino ruske južne ali severne meje in z jederskimi raketami skuri celo Rusijo. To je Francozom omogočil DeGaulle z svojo politiko agresivne obrambe. Torej niso odvisni od jederskega dežnika ZDA. Nimajo se kaj bat Putinovih groženj. Naj lepo odklopijo Rusijo od sistema SWIFT.
Victoria13
26. 02. 2022 11.16
-1
Tone 12345
25. 02. 2022 21.42
+1
Nej jih tista zračna draga skorpucala od f 22in f, 35 ki jih so nič vredna