Slovenija

Vrhniška občina pozvala Kemis k prenehanju nezakonitega delovanja

Vrhnika, 14. 01. 2021 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
6

Župan Občine Vrhnika Danijel Cukjati je pozval družbo Kemis, naj "preneha nezakonito delovati na Vrhniki in tako spoštuje odločitve pristojnih organov in sodišč". Župan je napovedal, da bodo vztrajali pri opozarjanju na nepravilnosti. Medtem pa v podjetju odgovarjajo, da poslujejo varno in v skladu s slovenskim pravnim redom.

Na vrhniški občini opozarjajo, da so v drugi polovici leta 2020 nastale pomembne odločitve, povezane z nezakonitostjo objekta A SPPC Kemis, ki predstavlja glavni objekt, v katerem družba Kemis, d. o. o., izvaja svojo dejavnost. 

Konec septembra je namreč gradbeni inšpektorat najprej izdal novo delno odločbo, s katero je odločil, da je celoten objekt A nezakonita gradnja in se v njej ne sme izvajati dejavnosti, hkrati pa je od družbe Kemis zahteval, da odstrani oziroma poruši večino tega objekta, to je tisti del objekta, ki je zgorel v požaru.  Ohrani pa lahko dele, na katerih so bila izvedena le vzdrževalna dela, so takrat sporočili iz inšpektorata. 

Na občini pravijo, da se zoper navedeno delno odločbo niso pritožili, ker je delna odločba jasno navedla, da se v celotnem objektu Kemisa ne sme izvajati poslovne dejavnosti, odstranijo pa se tisti deli, ki so bili po požaru na novo zgrajeni.

Zoper to delno odločbo pa se je pritožila družba Kemis. Ministrstvo za okolje in prostor je njeno pritožbo v večinskem delu zavrnilo, ugodilo pa ji je v delu, kjer je družba Kemis zatrjevala, da je bil objekt A po požaru zgolj delno rekonstruiran, in zato svojo dejavnost še naprej lahko izvaja v manjšem delu objekta A, ki ga ni treba porušiti.

Tudi zoper takšno odločbo je družba Kemis vložila tožbo na upravno sodišče in zahtevala izdajo začasne odredbe, s katero bi se družbi dovolilo izvajanje dejavnosti v celotnem objektu A vse do izdaje končne sodbe. Upravno sodišče je zahtevek družbe Kemis s sklepom zavrnilo. O tožbenih zahtevkih družbe Kemis in tudi Občine Vrhnika bo sodišče najbrž odločalo v letu 2021.

Kemis, zaključek sanacije

Zoper takšno spremembo odločbe je namreč tožbo vložila tudi Občina Vrhnika z zahtevkom, da se potrdi pravilnost in ustreznost prvostopenjske odločbe gradbenega inšpektorja. Ministrstvo za okolje in prostor namreč ni upoštevalo obrazložitve gradbenega inšpektorata o tem, da je večina celotnega objekta SPPC Kemis v požaru zgorela tako, da je objekt predstavljal ruševino in ni bil funkcionalen, zaradi česar je bilo na objektu treba zamenjati večino rekonstrukcijskih elementov. Navedeno pa pomeni, da je bil objekt A zgrajen na novo brez zahtevanega gradbenega dovoljenja in se ga zato ne sme uporabljati, trdijo na občini. 

"Pri tem ugotavljamo, da družba Kemis izvaja poslovne dejavnosti, ki se nanašajo na skladiščenje in predelavo na novo dostavljenih odpadkov, pri čemer se za neresnične izkazujejo izjave o tem, da naj bi v objektu predeloval samo odpadke, ki so se dne 25. 9. 2020 nahajali v objektu. Navedeno izkazuje tudi sodelovanje Kemisa pri postopkih javnih naročil, kar je razvidno iz javno dostopnih podatkov in objav."

Pri tem Občina Vrhnika še vedno čaka tudi na odločitev ministrstva za okolje in prostor, da v pritožbenem postopku odloči, ali Kemis res še izpolnjuje pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja iz leta 2013, po katerem zadosten obseg gasilne vode lahko zagotavlja z vodo, ki je v objektu C. Ta je z dokončno odločbo že spoznan za nelegalno zgrajen objekt, ki se ga ne sme uporabljati, kar je maja že potrdilo tudi Upravno sodišče.

V Kemisu so trdili, da objektov C in B ne uporabljajo več, še vedno pa je podjetje delovalo v objektu A. Družba si prizadeva tudi za legalizacijo omenjenega objekta.

Kemis: Poslujemo varno in v skladu s slovenskim pravnim redom 

V družbi Kemis so se odzvali na izjavo občine Vrhnika, v kateri občina družbo poziva k prekinitvi poslovanja. Kot so zapisali, spoštujejo zadnjo odločbo ministrstva. "S tem je ministrstvo za okolje in prostor nedvoumno odločilo, da del objekta A ni prepoznan kot nelegalna gradnja, in potrdilo, da v tem delu lahko Kemis nadaljuje z izvajanjem svoje dejavnosti, to je varnega in odgovornega odstranjevanje določenih vrst nevarnih odpadkov – nevarnih odpadkov iz gospodinjstev, odpadnih sijalk, odpadnih baterij in tekočih odpadkov." 

Zapisali so, da Kemis posluje varno in v skladu s slovenskim pravnim redom, pri delovanju pa da spoštujejo odločbe uradnih institucij. "V zadnjih dveh letih smo imeli več pregledov tako s strani Inšpektorata RS za okolje in prostor kot Inšpekcije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami - vsi so potrdili, da Kemis posluje varno za okolje in ljudi«, izpostavlja Boštjan Šimenc, direktor Kemisa.

Kemis je po njihovem mnenju med najvarnejšimi in najbolje opremljenimi objekti za ravnanje z odpadki, ne le v Sloveniji, temveč v širšem prostoru. "Varnostna in tehnološka oprema, ki jo je Kemis v postopku sanacije namestil na območju podjetja, namreč presega vse predpisane standarde in normative ter sodi v sam svetovni vrh. V prenovo so vložili 6.5 milijonov evrov lastnih sredstev, od tega več kot 1 milijon evrov v nadgradnjo požarne varnosti. 

V Kemisu znova poudarjajo, da bi Slovenija z onemogočenjem poslovanja Kemisa ostala brez enega najbolj urejenih objektov za ravnanje z odpadki, zaprtje pa bi lahko prispevalo k uporabi za okolje nevarnih rešitev ravnanja z nevarnimi odpadki kot so črna odlagališča, izlivanje v kanalizacijo in podobno.  Prav tako bi monopolni položaj na trgu, s samo enim večjim ponudnikom za ravnanje z odpadki, lahko vodil k višjim cenam upravljanja z odpadki, kar bi najbolj prizadelo mala in srednje velika podjetja ter posledično tudi gospodinjstva. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
14. 01. 2021 13.20
+0
Smeti so gnar, pol jih pa itak odvržejo pri poplavah, ali v morje al pa skurijo
+1
res je..tuki se obracajo ogromne kolicine denarja
nutijan
14. 01. 2021 11.42
Banana republic of Slovenija To bi se moralo že davno zgoditi .... sicer pa sej se ve ,kako to deluje na podlagi raznih podkupovanj ....
borec91
14. 01. 2021 10.50
+5
kemis ima vse pogoje da ostane kjer je saj nismo v komunizmu je na svojem
vlahov
14. 01. 2021 10.16
+2
Župan , podjetje , službe , poslovanje , davki , inšpektorat . Glavne sestavine za kosilo.
hotchilipoper
14. 01. 2021 10.14
+2
Kemis prestaviti v murgle,pa da vidiš hitro ukrepanje