22°C

Vrhovno sodišče pozdravilo ugotovitve Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
24
Na vrhovnem sodišču so pozdravili ugotovitve iz poročila Evropske komisije o vladavini prava v EU, saj pritrjujejo ocenam o napredku slovenskega sodstva, ki ga zaznavajo tudi druge merodajne mednarodne raziskave. Med drugim je v poročilu že tretje leto zapored zaznano izboljševanje zaupanja javnosti v sodniško neodvisnost, so zapisali.

Dodali so, da tudi komisija v poročilu opozarja na vprašanje varovanja neodvisnosti sodnikov in odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi protiustavna. Ne določata namreč ustreznega mehanizma, s katerim bi bilo mogoče preprečiti protiustavno poseganje v neodvisnost sodstva, s čimer omogočata nedopustne pritiske na delo sodnikov.

Vrhovno sodišče pozdravilo ugotovitve Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji
Vrhovno sodišče pozdravilo ugotovitve Evropske komisije o vladavini prava v SlovenijiFOTO: Shutterstock

Iz poročila je poleg tega mogoče razbrati zaključek, da pravosodne institucije v naši državi (vključno z ustavnim sodiščem) ustrezno zagotavljajo vladavino prava, ne glede na odmike, ki se občasno dogajajo pri drugih dveh vejah oblasti, so zapisali na vrhovnem sodišču.

V zvezi z epidemijo covida-19 so v poročilu Evropske komisije izpostavljene možnosti za izboljšave pri uporabi elektronske komunikacije med sodišči in strankami v postopku. Hkrati poročilo na področju učinkovitosti sodstva zaznava rahel padec uspešnosti dela sodišč zaradi številnih omejitev, povezanih z epidemijo. Izziv še vedno ostajajo tudi postopki v zadevah gospodarskega in finančnega kriminala, medtem ko so bili postopki na področju pranja denarja v obravnavanem obdobju vendarle nekoliko krajši, so navedli.

PREBERI ŠE
Poročilo Evropske komisije: izboljšave pri vladavini prava v Sloveniji, a vse slabši položaj medijev

V poročilu Evropske komisije ni ostalo neopaženo niti zavzemanje sodstva za razpravo o spremembah oziroma izboljšanju podlag v zvezi z disciplinskimi postopki proti sodnikom, za katero se zavzemata tako sodni svet kot vrhovno sodišče. V ozadju teh prizadevanj je predvsem želja po večji učinkovitosti disciplinskih postopkov, pri čemer mora biti morebitna reforma na tem področju skladna z zakonodajo EU in priporočili Sveta Evrope, po navedbah vrhovnega sodišča še izpostavlja poročilo Bruslja.

Evropska komisija je v torek objavila drugo letno poročilo o vladavini prava v članicah EU. Pri Sloveniji je med drugim izpostavila zaskrbljenost zaradi zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev in groženj novinarjem. Navaja tudi zaskrbljenost deležnikov glede financiranja STA in ocenjuje, da se položaj medijev slabša.

Koronavirus pasica nova