Slovenija

Vrhovno sodišče ugotovilo dolžnost državnega financiranja STA

Ljubljana, 06. 09. 2021 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vrhovno sodišče je razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Med drugim ugotavlja, da agenciji ni uspelo dokazati, da bi zgolj z zadržanjem uredbe dobila državno nadomestilo. Hkrati je sodišče zapisalo, da je po zakonu Republika Slovenija dolžna zagotavljati financiranje za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom. Medtem pa je direktor Ukom Uroš Urbanija sporočil, da je vrhovno sodišče "očitno sprejelo argumente Ukoma", ni pa komentiral ugotovitev sodišča o dolžnosti mesečnega financiranja javne službe STA.

V obrazložitvi sodbe vrhovno sodišče med drugim poudarja, da je financiranje opravljanja javne službe STA na podlagi zakona o STA dolžan zagotoviti njen ustanovitelj. Začasno zadržanje uredbe zato ne bi predstavljalo nobene ovire, da se izplača nadomestilo za opravljeno javno službo, saj pravno podlago za izplačilo predstavlja že zakon o STA, specialno za leto 2021 pa tudi sedmi protikoronski zakon. Kateri organ bo izvedel to financiranje oziroma kakšna so nasploh razmerja med vlado in njenimi organi, pa v obravnavani zadevi ni bistveno, ugotavlja sodišče.

Tako kot neutemeljeno zavračajo argument države, da je izvrševanje uredbe potrebno, ker sedmi protikoronski zakon ne določa organa, ki je zavezan k izplačilu nadomestila za javno službo STA. Za plačilo teh sredstev je zavezana Republika Slovenija, navaja.

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: Bobo

Dodatno se tudi ne strinjajo z vlado, da je uredba potrebna, ker da edina določa mesečno plačevanje terjatev iz naslova za opravljanje javne službe za letošnje leto. Že v 1. odstavku akta o ustanovitvi STA je namreč določeno, da STA dobiva sredstva iz državnega proračuna v obliki mesečnega nadomestila na podlagi letne pogodbe med njima. Ta sicer za letos res ni bila sklenjena, a to ni bistveno, navaja vrhovno sodišče, saj sedmi protikoronski zakon določa, da se STA iz proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s poslovnim načrtom.

STA že 249 dni opravlja javno službo brez plačila.

Kot zmotno navajajo tudi vladno stališče, da bi, če bi bila uredba zadržana, izplačilo nadomestila po sedmem protikoronskem zakonu zapadlo šele konec proračunskega obdobja 2021. "Kaj takega iz sedmega protikoronskega zakona ne izhaja, ne izrecno, ne po namenu, ki ga je zakonodajalec zasledoval pri sprejemanju tega zakonskega določila, to je zagotoviti gotovo in predvsem čimprejšnje financiranje opravljanja javne službe," je navedlo sodišče.

Kljub temu pa je vladi ugodilo in razveljavilo začasno zadržanje uredbe iz drugih razlogov. Ugotavlja namreč, da tudi uredba predvideva izplačilo nadomestila tudi v primeru, če pogodba med STA in Ukomom ni sklenjena. Prav tako je ocenilo, da je zmotna trditev, da je zadržanje uredbe nujno, ker v nasprotnem primeru ne bo prišlo do izplačila nadomestila v skladu s sprejetim poslovnim načrtom. "Med tema dvema okoliščinama ni vzročno-posledične povezave," meni sodišče in dodaja, da STA ni uspela dokazati, da bi zgolj z zadržanjem uredbe dobila izplačano nadomestilo v skladu s poslovnim načrtom.

Na STA so ob sodbi izrazili pričakovanje, da "bo po tako obrazloženem sklepu vrhovnega sodišča konec izgovorov, ki jih je ob nadaljevanju nefinanciranja do zdaj navajal Ukom". Direktor Ukoma je namreč trdil, da ne sme plačevati nadomestila za opravljanje javne službe STA, ker ni sklenjena pogodba, so spomnili.

"Iz obrazložitve odločitve vrhovnega sodišča izhaja, da vladne uredbe o opravljanju javne službe STA ni zadržalo prav zaradi tega, ker je vlada dolžna v letu 2021 zagotoviti mesečno financiranje STA neposredno na podlagi sedmega protikoronskega zakona. S tem bi moral biti odpravljen še zadnji dvom, da v primeru takšnih dilem v Republiki Sloveniji odloča sodišče. K nadaljevanju pogovorov z Ukomom smo vlado pozvali že trikrat. Še vedno upamo, da bo tudi to, kar je zapisalo vrhovno sodišče, pripomoglo k temu, da bo nemudoma vzpostavljeno financiranje STA in da se bomo čim prej sešli s predstavniki vladne strani," je poudaril direktor STA Bojan Veselinovič.

Glede na dejstvo, da se je sedaj o teh vprašanjih izreklo vrhovno sodišče, bodo nižja sodišča, pa tudi vlada in Ukom, v katerem koli postopku težko zavzeli drugačna stališča, so ob tem dodali v vodstvu Slovenske tiskovne agencije.

Urbanija: Vrhovno sodišče je očitno sprejelo argumente Ukoma

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je ob sklepu vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo začasno zadržanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA, na Twitterju zapisal, da je sodišče očitno sprejelo argumente Ukoma. Navedbe iz obrazložitve sklepa, kjer sodišče ugotavlja dolžnost mesečnega financiranja javne službe STA, za zdaj ni komentiral.

"Slovenska tiskovna agencija je zahtevala začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Ukom je vložil pritožbo na zadržanje uredbe. Vrhovno sodišče je danes očitno sprejelo argumente Ukoma in razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju STA," je na družbenem omrežju navedel Urbanija.

Pahor na delovno srečanje povabil direktorja STA in UKOM

Predsednik Borut Pahor bo v torek v Predsedniški palači priredil delovno srečanje z direktorjem Slovenske tiskovne agencije Bojanom Veselinovičem in direktorjem Urada vlade za komuniciranje Urošem Urbanijo. Predsednik republike je pred dnevi prejel pismo, v katerem ga direktor Slovenske tiskovne agencije prosi za podporo pri vnovičnem pozivu vladi, naj zagotovi sredstva za delovanje STA. Delovno srečanje je poskus iskanja rešitev za vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja javne službe STA, so sporočili iz Pahorjevega kabineta.

 Predsednik je decembra lani ocenil, da "Slovenska tiskovna agencija kot agencijski servis opravlja pomembno poslanstvo v javnem interesu. Zato njen obstoj ne sme biti ogrožen". V tem smislu je pozval vlado in vodstvo agencije, da skladno s predpisi razčistita vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja STA.

Odzval se je tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki je zapisal, da upa, da bo današnja odločitev Vrhovnega sodišča pomagala vladi, "da preneha s sramotnim finančnim izčrpavanjem STA in ignoriranjem odločitev, sprejetih v Državnem zboru".

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
07. 09. 2021 08.06
+1
Veselinovič pravi da STA ni vladna temveč protivladna tiskovna agencija.
proofreader
07. 09. 2021 08.05
-1
Zakaj STA zaračunava dostop do novic, ki jih plačuje proračun?
Fifi 24
06. 09. 2021 21.43
-1
STA je fosil iz časov ko je bilo v SLO vsaj približno nekaj podobno novinarstvu.....in ne samo napovedovalstvo tujih novic kot DANES ko je 95% medijev(SLO/EU) samo zvočnik za novice CNN, MSNBC..... oz bolje zvočnik lastnikov EU medijev torej US elite . Zato je STA nepotreben strošek ali parazit ker VSE KAR POČNE je da prevaja novice iz edinega dovoljenega vira to je CNN, MSNBC, FOX... za to sta več kot dovolj 2,3 prevajalca.......ENAKO je z RTV nekaj prevajalcev, kamermanov, tehnikov in napovedovalcev in to je to. Od trenutno 2300 zaposlenih okrog 300 obdržati ostalo odpustit.
jodr
06. 09. 2021 21.42
-2
STA je potrebno razpustiti, Veselinovića poslati na zavod za zaposlovanje, potem pa ustanoviti novo STA, ki bo Slovence zalagala z poštenimi informacijami.
krmeki
06. 09. 2021 20.33
+4
Urbanija, kako je sodišče sprejelo argumente Ukom, če je očitno jasno zapisalo, da je treba plačati STA
ArkaMast
06. 09. 2021 21.56
+1
sevenx
07. 09. 2021 15.15
-1
Da ti pomagam. "Vrhovno sodišče je razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA." Začasno zadržanje uredbe je dobil STA na okrožnem sodišču. Zdaj v VS razveljavilo. Tako da ne gre za zmago STA. Naslov je manipulativno napisan.
ŽigaLausegger
06. 09. 2021 20.14
+3
Tale kmetavzarska vlada je bruh... Sodišče vedno povozi njihove butalske poteze.
igy02
06. 09. 2021 19.56
+1
Najprej je potrebno postavili novelga direktorja. Po moznosti normalnega, sredinskega in razumnega. Potem naj vlada uveljavi pogodbo in placa STA. Le tako bomo vsi zadovoljni. S tem vodstvom STA ne gre nikamor. Potem se bo videlo, kam vse je denar odtekal. In Erika bo lahko imela Tarčo o tem. Ja, verjetno sanjam.
Bofur
06. 09. 2021 20.03
+1
User300173
06. 09. 2021 19.36
+2
Se lahko predsednika vlade ovadi policiji zaradi nespoštovanja odločbe sodišča? Se. Mora policija po uradni dolžnosti preganjati osebo zaradi nespoštovanje odločitve sodišča? Če bi policija bila policija bi...
ArkaMast
06. 09. 2021 19.30
+3
Ukiniti financiranje RKCja. So že itak naredili največjo finančno luknjo, ki jo plačujemo davkoplačevalci. Naj se "gospodje" preživijo tako, kakor se danes umetniki. V koroni smo se itak navadili moliti doma, v tišini, z Bogom, ne pa pred kamero in bliščem. Brezvezen strošek za državo, duhovne oskrbe pa nikjer, sama politika.
User300173
06. 09. 2021 19.29
+1
Ko protestnik mirno protestira, ga oblast ne "sliši". Ko okrega in popljuva to isto oblast, ga hoče oblast kaznovati? Hoče ta oblast res mirne proteste? So mirni protesti posmeh samim sebi? Protesti so lahko mirni ali pa se protestniki "derejo" kot "jesihi" ko jih dajajo iz kože. Protest mora biti učinkovit, potek je v drugem planu. Oblast se protestov mora bati, ne se jim v lice smejati in žaliti. Narod ima vedno prav, tudi ko vrže oblast iz piedestala.
Uporabnik19912
06. 09. 2021 19.13
+1
V clanku s sedanjo vlado, se ocitno ne sme omenjati Argentine. 2 cisto normalna clanka, brez nedovoljenih besed, razen ce ta drzava pa BEG iz nase ne smejo biti skupaj. Kmalu bodo bezali😁
Uporabnik19912
06. 09. 2021 19.14
+1
Uporabnik19912
06. 09. 2021 19.10
+0
Tago
06. 09. 2021 19.00
+1
Ugotovitvi US mora slediti financiranje. Če ne se bo izkazalo kot tolikokrat kdo je glavni petelin na gnoju. Saj vsak normalen ve kaj se gre ta napihnjenec.
ArkaMast
06. 09. 2021 18.44
+1
Malo pozni so. Vsakemu trotu je to jasno. URBANIJA NAJ ZA TO ODSTOPI!!! ... se še čudijo za kaj je narod na ulicah?
grumf
06. 09. 2021 18.40
+4
Urbanija, čas je za odstop. Več kot očitno niste delali prav in kršili ste (lasten) zakon. Zdej.. nevesnost vas ne rešuje pred odgovornosrjo. Namerno škodovanje pa upam da soloh ne. Itak pa za vas velja, da niti ene zadeve/funkcije do sedaj še niste zaključili brez problemov ali afere. Velik planina vabi..
marker1
06. 09. 2021 18.34
+0
Ali lahko isto stvar prodaš dvakrat? STA dobi od države plačano storitev, zdaj pa zahteva, da jo sama lahko še enkrat proda naprej. To je protizakonito. Zamenjajte direktorja Veselinovića, ki ga je postavila SD, pa se bo vse uredilo.
User300173
06. 09. 2021 18.32
+6
Kaj pa hoče tisti maneken v predsedniški palači sklicati sestanek med STS-Veselinovič in Ukom-Urbanija? Ta model je res za šale. Tam sodi edino "Marshal twitter" alias Ivan Janez Janša da javnosti pojasni, zakaj vlada in on sam ne upoštevajo zakonov te države-namensko kršijo Zakon in to ob vsakokratnem mesečnem izplačilu. Sodišče je odločilo in sedaj "Maneken" alias Borut Pahor hoče sebe prikazati kot nekakšnega spravljivca ali moderatorja? Sodišče je odločilo, on pa naj nosi vence po raznih klero-fašističnih procesijah.
Tago
06. 09. 2021 19.02
+5
Pahor je že zdavnaj mimo, preteklist odločnega predsednika, kar bi moral biti. Tako pa imamo komando v eni osebi.
Fifi 24
06. 09. 2021 18.12
+4
STA je nepotreben ostanek časov ko je bilo v SLO vsaj približno novinarstvo...in ne napovedovalstvo tujih novic. DANES je 95% medijev samo zvočnik za novice CNN, MSNBC..... oz zvočnik lastnikov EU medijev torej US elite . Zato je STA nepotreben strošek ali parazit ker VSE KAR POČNE je da prevaja novice iz edinega ustreznega vira to je vir CNN, MSNBC, FOX...
marker1
06. 09. 2021 18.34
+2
Tago
06. 09. 2021 19.03
+3
Verjetno tudi veš kdo usmerja novice medijev zadnjih osemnast mesecev, kajne?
Fifi 24
06. 09. 2021 20.27
+1
Isti kot zadnjih 20 let sam si preveč zabit al pa opran da bi ti kliknilo
mišelin
06. 09. 2021 17.53
+1
stop rtv narocnini ..gdaj bodo rdeci ukinili narocnino ki jo placujemo vsi drzavljani to je kraja
grumf
06. 09. 2021 18.37
+8
Pa dobr no... pejte na cesto, začnite zbirat podpise. Najprej 2500, potem mogoče dobite dovoljenje, da jih zberete 40.000 in potem dobite referendum s tem vprašanjem. NO GREMO! Dost je že tega jokanja. Naredite kaj!
ArkaMast
06. 09. 2021 18.48
+3
zakaj moramo vsi plačevati RKC?!?! ... nismo več podložniki! Za tisto uro maše na dan imajo polne riti?!?
Tago
06. 09. 2021 19.07
+1
Dokler se v DZ ne zganejo, da uredijo financiranje po zgledu drugih držav, bo rkc uživala sadove 'vračanja' , velikokrat dvakratnega premozenja kot financiranje, ki ga uporablja za svoje vsiljevanje mnenja vsem, ne samo vernim. To pa ni prav, niti krščansko.
Bofur
06. 09. 2021 17.53
+1
Gre pa tudi za kršitve naslednjih členov Ustave: 14. člen, enakost pred zakonom, ... Vlada krši zakone in ni sankcionirana, v nasprotju denimo z ostalimi pravnimi in fizični osebami. 22. člen enako varstvo pravic Očitno je, da vlada uživa neprimerno boljše sodno varstvo. V primeru, konkretne kršitve pravic s strani Vlade, neizplačevanje sredstev, STA grozi stečaj, nelikvidnost, 100 zaposlenih bo šlo na zavod, medtem ko vladi, odgovornim osebam, ne grozi ničesar ... Urbanija ne bo kaznovan, čeprav krši kar dva zakona, zaposleni na STA pa so "kaznovani", čeprav niso storili ničesar kaznivega, s tem, da ne bodo dobili plač ... 23. člen pravica do sodnega varstva Dejansko za primere kršitev zakonov s strani vlade ni sodnega organa, na prvi ali drugi stopnji sodišč, ki bi vladi ukazal takojšnje prenehanje kršitev in takojšnjo odpravo kršitev. V primeru neizplačevanja zakonske obveznosti do financiranja STA zakonodaja ne ureja ne sankcij, ne sodnega varstva 25. in 26. člen ustave pravica do pravnega varstva in pravica do povračila škode Upravno sodišče je sodišče, ki odloča o kršitvah pravnih organov, vendar pa v primeru kršitve Vlade dejansko ni določeno, komu se lahko pravna ali fizična oseba obrne za pravno/sodno varstvo. Dejansko gre za presedan, doslej se še ni zgodilo, da bi vlada na ta način kršila zakonodajo in neizvrševala zakonskih obvez, kot gre za kršitve v primeru Vlade (Ukom) in STA. Izvršbe v tem primeru niso najbolj primerno sredstvo, zaradi dolgotrajnosti postopkov in možnosti zavlačevanja. V primeru STA bo STA preje postala nelikvidna kot bo sodišče odločilo o izvršbi. Pravica, o kateri je odločeno prepozno, pa ni pravica in je dejansko krivica. Sploh glede na to, da zakon o STA in PKP 7 vladi kot njeno zakonsko obveznost nalagata neprekinjeno letno financiranje. 28. člen (načelo zakonitosti v kazenskem pravu) STA je "kaznovana", sankcionirana z najvišjo sankcijo pravzaprav, s tem da ji Ukom samovoljno ne izplača sredstva, saj za to, da STA ne izplača sredstev nima podlage v zakonu in ne v ustavi. Vlada je sredstva dolžna nakazati STA po zakonu (o STA, PKP7), a tega ne stori, zaradi povsem neutemeljenih očitkov, ne da bi bila ugotovljena krivda ali kaznivo dejanje v sodnem oziroma pravdnem postopku, ki bi ugotovilo kazensko odgovornost vodstva in/ali zaposlenih STA (kar pa še vedno ne bi bila podlaga za zaustavitev financiranja STA).
Tago
06. 09. 2021 19.09
+1
Ljudje imajo povedati sboje na javnem mestu z mirnim protestom in zahtevami, predstavniki tega ljudstva pa v parlamentu, če ni že totalno ukraden.