Slovenija

Vrhovno sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek novinarke, ki jo je razžalil Janez Janša

Ljubljana, 06. 05. 2020 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
455

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Mojci Šetinc Pašek v tožbi proti Janezu Janši zaradi žaljivega tvita, in sodbo spremenilo tako, da se njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6000 evrov z obrestmi zavrne. Novinarka je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Mojci Šetinc Pašek v tožbi proti Janezu Janši zaradi žaljivega tvita, in sodbo spremenilo tako, da se njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6000 evrov z obrestmi zavrne. Novinarka je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

Janez Janša je zahtevo za revizijo vložil, potem ko je Višje sodišče v Celju decembra 2018 potrdilo odločitev Okrajnega sodišča v Velenju, da mora novinarki in urednici Radiotelevizije Slovenija Mojci Šetinc Pašek plačati 6000 evrov odškodnine zaradi domnevno žaljivega tvita.

Odškodninsko tožbo je Šetinc Paškova vložila 1. julija 2016, z njo pa zahtevala plačilo odškodnine, ker ji je po njenem Janša povzročil duševne bolečine z zapisom na Twitterju 21. marca 2016, v katerem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki in med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š."

Po oceni vrhovnega sodišča je povprečen Janšev sledilec na Twitterju razumel, da se je zapis nanašal na delo, ki ga je Šetinc Paškova opravljala na nacionalni radioteleviziji, in ne na njeno zasebno življenje. Zato po mnenju vrhovnega sodišča ni pravilno izhodišče sodišča druge stopnje, da bi lahko sledilci sporno izjavo razumeli dobesedno.

Vrhovno sodišče v 17 strani dolgi sodbi med drugim tudi navaja, da je Šetinc Paškova kot urednica dnevno-informativnih oddaj na nacionalni radioteleviziji opravljala z vidika pravice javnosti do obveščenosti izjemno pomembno in odgovorno ter zato javni kritiki izpostavljeno delo. To po navedbah sodišča pomeni, da je bila tako kot Janša tudi ona javna oseba, "pri teh pa so meje dovoljene kritike širše kot pri zasebnikih".

Kot še izhaja iz sodbe, se je večina članov senata vrhovnega sodišča odločila, da "v tem konfliktu med svobodo političnega izražanja toženca in pravico do časti in dobrega imena tožnice da prednost razsvetljenskemu načelu, da samo svobodna razprava o pomembnih družbenih temah omogoča približevanje resnici". "Tako je prevladalo stališče, da je treba dati prednost svobodi političnega izražanja. Vrhovno sodišče se zato ni opredeljevalo do nepravnih razsežnosti toženčeve izjave," je zapisano v sodbi.

Sodbo je senat vrhovnega sodišča sprejel na seji 6. februarja letos. Po odločitvi vrhovnega sodišča mora Šetinc Paškova v 15 dneh od vročitve sodbe Janši povrniti tudi njegove stroške postopka.

Šetinc Paškova: To je črn dan za slovensko novinarstvo

Sodba vrhovnega sodišča je po oceni Šetinc Paškove "naravnost škandalozna" in pomeni, da lahko Janša, ki je predsednik največje parlamentarne stranke, najmočnejši politik v državi ter bivši in sedanji premier, nebrzdano in žaljivo obračunava z vsakim novinarjem in urednikom, ki objavlja vsebine, ki mu niso pogodu. "Ker je Twitter po mnenju večine v senatu tak medij, za katere so pač značilne pikre, robate, tudi žaljive vsebine. Kot da kdo Janšo sili, da objavlja na Twitterju," se je odzvala.

To je črn dan za slovensko novinarstvo in slovensko javnost, je prepričana novinarka, ki je v zvezi s sodbo vrhovnega sodišča napovedala ustavno pritožbo.

Janšo je odškodninsko tožila tudi Carlova, obe novinarki pa sta ga zaradi tvita tožili tudi kazensko. V kazenskem postopku je celjsko okrožno sodišče Janšo novembra 2018 nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, sodbo pa je celjsko višje sodišče lani razveljavilo in jo vrnilo v novo sojenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picijulka1
07. 05. 2020 12.04
+5
Torej.Če javna hiša ne posluje normalno, zato običajno ni vzrok v zaposlem osebju ki opravlja tam delo, ampak v razmajanih foteljih in starem pohištvu. A bodo Tavčarjevo kej obnavljal?
Dbist
07. 05. 2020 11.38
-2
Torej, če bi napisal, da je bil Tito Veliki diktator, Janša pa mali imitator z nacionalsocialističnimi težnjami po absolutni oblasti, bi moja trditev na sodišču držala vodo, ampak, saj vedno pride ampak, žal ne drži vode pri cenzorju tega uredništva, zato prosim brišite.
jg57
07. 05. 2020 09.48
-20
Twit JJ je res grd, a ga je kljub vsemu potrebno pogledati vzrok, ki ga je spodbudil k temu. To, da sta obe novinarki dokazljivi poročali grde laži o JJ v poročanju 24ur seveda ni zaslediti. Škoda, bili bi bol verodostojni.
Karantanija
07. 05. 2020 10.16
+17
Dbist
07. 05. 2020 11.51
-17
@Karantanija Preprosto! Janša je bil 100% nedolžen do odhoda na Dob. Za kasneje pa se ne ve.
Karantanija
07. 05. 2020 08.46
+32
To se pravi, da vam ne bo več potrebno gledati in brisati nobenih komentarjev, kajti tako žaljivega, nesramnega in primitivnega komentarja do sedaj na vašem portalu še ni bilo, kot je bil ta tvit zoper novinarki RTV Slovenija! Človek, ki je v svoji jezi zmožen napisati kaj takega, je verjetno zmožen narediti še marsikaj ....
Karantanija
07. 05. 2020 08.47
+25
Karantanija
07. 05. 2020 08.54
+29
Dober zgled za mladino, za širjenje nasilja, kot da ga še ni povsod dovolj.
DKR
07. 05. 2020 11.07
+4
S tem se seveda strinjam, ampak novinarji že dolgooo časa niso več neodvisni, temveč pišejo zgolj všečno svojim "gospodarjem" ( beri lastnikom). Obstaja pa pomembna razlika, RTV je JAVNI zavod, ki ga plačujemo vsi ,Nova Tv pa je zasebna družba.
Tine Jursic
07. 05. 2020 14.11
+4
mitja123123
07. 05. 2020 08.33
+27
lepo sporočilo za vse državljane Slovenije. Vse moralne norme so padle in to je ogledalo Slovenije, res žalostno. Se pravi, da lahko dan danes rečeš vse zaradi svobode govora in tudi ni nič narobe če rečem da so nekateri SDS-ovci bodisi odslužene bodisi aktivne prostitutke? Samo vprašam, ali je sedaj to dovoljeno?
Malinha
07. 05. 2020 08.47
+18
Ne gre se samo za dovoljeno - nedovoljeno. Malce poglobitve v obrazložitev zavrnitve Vrhovnega razkrije pravo katastrofo, ali pa, če želiš, čisti fašizem. Kopiram svoj komentar: ".. da PREDNOST RAZSVETLJENSKEMU načelu [aha], da samo svobodna razprava o pomembnih družbenih temah omogoča PRIBLIŽEVANJE RESNICI." Krasno. Vrhovni sodniki, ki so spisali to zavrnilno sodbo (plus Florjančič, ki je to podpisal) zaslužijo tožbo. Kajti skozi RAZSVETLJENSKO NAČELO (ne vem katero razsvetljenstvo imajo v mislih, verjetno klerikalno, pa mizogino, etc.) se skozi RAZPRAVO PRIBLIŽA RESNICI, kar Vrhovno apelira, da je po PRIBLIŽEVANJU RESNICI KONČNA RESNICA TA, DA JE SPOŠTOVANA NOVINARKA V RESNICI PROSTITUTKA ! In, na drugi strani: POMEMBNA DRUŽBENA TEMA (nekega razsvetljenstva) je tema o tem, ali je neka novinarka prostitutka ali ne ! - Ne bi bilo slabo, da bi ulica poleg fašista Janše vrgla tudi Vrhovno. Kakšno sramoto nam delajo v svetu. Pred leti Ustavno, zdaj še Vrhovno.
Karantanija
07. 05. 2020 08.51
+15
Očitno je, sodišče nam je s to sodbo tako povedalo. Upam, da še ni konec, da gresta ti dve novinarki do konca, če bo potrebno, tudi na evropsko sodišče.
Malinha
07. 05. 2020 09.49
+13
Kara, pa misliš, da ESČP dela po nekih 'prastarih standardih etike' ki ima svoje izvore v antiki? Veš kako bi rekel Žižek: lastno mater bi dal v suženjstvo, če bi mi zagotovili natančen vpogled v določene sodnike subjekte in njihove raz-sodbe. Ne gre samo za kafkovski splet norosti, ampak užitek per se, sadomazohistično izživljanje oblasti. Človek je poleg drugega še vedno animale racionale, pa če še piše Vrhovno o ne vem kakšnem "razsvetljenstvu". Btv.: Vrhovno sodišče simbolično predstavlja res neko 'vrhovno' instanco pameti, uma in razuma. A izza te bleščeče simboličnosti stoje trije ali pa štirje, pet povsem običajnih ljudi, krvavih pod kožo, čigar slabokrvnost, pretakajoča po njih možganih, je apriorno izključena zaradi same bleščeče simboličnosti. Če na bedaka povezneš togo je takoj sodnik?
Karantanija
07. 05. 2020 10.15
+5
DKR
07. 05. 2020 11.11
+2
Ponavadi presstitutke ne gredo do konca, njihove stranke pač.
ActiveR
07. 05. 2020 08.04
-12
Edino prav, drznost napadov na vlado, stranke in posameznike v vladi presega novinarsko delo. Ko boste novinarji poročali objektivno, ne boste brali negativnih komentarjev na svoje delo.
Malinha
07. 05. 2020 08.26
+13
Torej tvoj komentar je objektiven in nanj replicirati bi bilo drzno? Oz., če že repliciram, moram to narediti pozitivno? Zmenjeno: kot desničarja me je zelo sram tega, kar počne krivosodje, še bolj se pa neznansko sramujem te vlade. Precedniku sem prav fatalno zaupal, vendar ga ne bom nikoli več volil. Morda veš gdaj bodo volitve?
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.46
+17
Najhujši sev korone Covid-corrupt-JJ-19! Visoka smrtnost vseh vrednot, predvsem pa svobode in poštenja, pa tudi proračuna in osebnih proračunov davkoplačevalcev.
iga_biba
06. 05. 2020 21.40
+11
se pravi da ni krivosodje? sedaj je za njega pravosodje. ne bodo prižigali svečk. Sramota!
Belabreza
06. 05. 2020 21.38
+24
Za zjokat, res. Ne moreš verjeti kaj dela bivši zapornik iz države in državljanov. Enkrat, enkrat vam povem, bo tudi tega konec, se pa bojim, da bo precej grdo.
DKR
07. 05. 2020 11.14
-5
Nekoč pred davnimi časi, za devetimi gorami je živela princeska Belabreza,.....
prince of persia
06. 05. 2020 21.37
+30
Irfan Jašari gre na sodišče samo ko je on tožeča stranka, ko je tožena stranka potem so vsi komunisti in je vse rdeče kar vidi.
Belabreza
06. 05. 2020 21.35
+17
Takšen človek, ki žali druge ljudi, je enak do svojih bližnjih. Boga mama in žena, se mi smilita kaj morata prenašati. Ubogi na duši, ni mu pomoči.
Hetiamenti
06. 05. 2020 21.40
+12
Kaj mora vse Urski izgovorit ko pride do konflikta. Takoj sem na to pomislil, ko sem prebral clanek. Smili se mi....
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.29
+29
No, pa je končno vzpostavil "svoje krivosodje"!
Doctore111
06. 05. 2020 21.28
-19
končno se je enkrat en sodnik ukorajžil in sodil po pravici.
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.30
+12
mitja123123
07. 05. 2020 08.30
+9
aja? za aktivne in odslužene SDS prostitutke?
LOS - T
06. 05. 2020 21.28
+34
Čak mal, nam so mediji in prejšnja oblast užgal cenzuro na komentarje (in jo še zganjajo) in sovražni govor, višje sodišče je pa zdaj povedalo, da je svoboda govora pred žaljivkami. Pa razumi če moreš...
Uporabnik1080493
06. 05. 2020 21.32
+27
Bi rekel, da je res tanka meja med svobodo govora in sovražnim govorom (pa tudi tu ni čisto jasno kaj bi naj to bilo). Dejstvo pa je, da je Janševa komunikacija dostikrat neprimerna. On kot politik bi moral paziti na svoje tvite, izraze, komentarje ipd... Se da tudi na lepi način povedat, da se z nekom ne strinjaš
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.34
+24
Se da, ampak moraš biti osebnostno zrel in pošten, da to poveš na lep način.
Uporabnik1080493
06. 05. 2020 21.45
+11
Slo res je se popolnoma strinjam. Ampak daj roko na srce - med našimi vidnejšimi politiki je takih osebnostno zrelih in poštenih malo - tako kot je janša, gorenjak, mahnič na desni maš potem kordiš, mesec, kociper na levi - pa še se kakšen na obeh straneh najde ;)
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.53
+10
Se strinjam geforce, več jih je vseh barv, vendar je Janša v prepričljivem vodstvu. Moram pa reči, da tudi prenapeti Kordiš precej škodi ugledu Levice, o našem samooklicanem "simbolu" Kociprovi, pa sploh ne bi zgubljal besed.
Fery Zaka
06. 05. 2020 21.28
+24
Pravzaprav je to lep dan za svobodo govora. Sodišče nam je dalo vedeti, da lahko Janeza obkladamo z izrazi, ki na tem portalu niti dovoljeni niso. Ker je Janezek javna oseba. A ni to fajn? Bi kakšnega napisal, pa mi spletna stran ne pusti.
Uporabnik1080493
06. 05. 2020 21.28
+9
Janšev tvit je bil res hudo neprimeren, očitno za novinarko tudi žaljiv; dvomim pa da je to črn dan za novinarstvo zato ker se je ona počutila užaljeno! Črn dan za novinarstvo je takrat kadar pišejo in objavljajo pristranske prispevke in zavajajo, takrat pa je črn dan.
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.32
+11
Bi rekel, da se je ravno s tem začelo to kar ti omenjaš kot drugo!
tut_tut
06. 05. 2020 21.34
+15
Uporabnik1080493
06. 05. 2020 21.36
+12
Problem naših novinarjev je, da vsiljujejo svoje poglede. Novinar predstavlja dejstva, predstavi obe plati medalje, objektivno, nepristransko ; pusti, da se gledalec, bralec sam odloči kaj bo verjel ne to kar mi bo novinar serviral kot edino pravilno ker se je on odločil za neko opcijo. Teh predstavitev obeh plati medalje pri naših novinarjih mnogokrat ni. Pa naj si gre za desne ali pa za leve medije.
Uporabnik1080493
06. 05. 2020 21.42
+4
tut_tut sicer ne vem kako si prišel na novo24 ampak ja, tam so hudo pristranski v desno, ravno tako kot je npr. dnevnik, mladina pristranska pač hudo v levo - ampak to so privat cajtingi in vemo kako in kaj je pri teh... moti pa me recimo pomanjkanje objektivnosti pri rtv...
rovte
06. 05. 2020 21.23
-15
Me zelo veseli!! Kaj pa tista grozilda iz Kp?
Zmaga Ukrajini ...
06. 05. 2020 21.24
+16
A misliš Matoza? Zanj je Čeferin rekel, da je Damjan Murko med odvetniki.🤣
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.26
+11
Brdavssar
06. 05. 2020 21.20
+10
..oz. to je vladno sodišče....hjahahah
frenkii
06. 05. 2020 21.18
+21
Janša je ugrabil državo.Pod kontrolo ima sodstvo,vojsko in policijo.Zdaj smo pa tam tisti ki se navijal zanj.
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.27
+12
Edvin
06. 05. 2020 21.29
+3
Frenkii ! Janša ni ugrabil države mi smo ju mu dali. Murgelski buldok laja že nekaj dni, ko bo ftrgo ketno potem bo SDS - zgrizen
Doctore111
06. 05. 2020 21.30
-13
vi ste jo imeli 60 let prej in še v samostojni >Sloveniji 20 let
bema1201
06. 05. 2020 21.17
-19
Če te iz dneva v dan iz leta v leto novinarji oz. novinarke blatijo, govorijo neresnice potem ti enkrat mora počit film in jim zabrusiš kar jim gre. Razen za Požarja še za nobenega drugega nisem slišal da je moral zaradi svjojih izjav na sodišče. Če bi morali tudi ostali novinarji odgovarjat za svoje "zgodbe" in kazensko odgovarjat če so žaljive in neresnične bi bilo marsjikaj drugače.
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.27
+12
Doctore111
06. 05. 2020 21.32
-8
za tebe je resnica beeee in boli razumem te
SLObunkeljn
06. 05. 2020 21.37
+11
Ne boli, tako bedno in slaboumno pisanje mi samo vzbudi pomilovanje.