Slovenija

Vroča politična jesen: SDS spet na vrhu

Ljubljana, 24. 11. 2019 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
803

Prvič po januarju je Janševa SDS prehitela LMŠ. Težavno reševanje proračuna je dobro unovčil Zmago Jelinčič, kar dve parlamentarni stranki pa bi po tokratni javnomnenjski raziskavi Mediane ostali pred vrati državnega zbora.

Tektonska sprememba na strankarskem parketu. Medtem ko javna podpora vladi stagnira, Janševa SDS prehiteva Šarčevo LMŠ. Aktualno oblast podpira manj kot polovica vprašanih (43,7 %), število njenih nasprotnikov pa je že skoraj dohitelo število volivcev, ki vladi zaupajo (40,9 %). Dobrih 15 odstotkov (15,4 %) je neopredeljenih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SDS spet na prvem mestu

Med strankami prvo mesto prevzema opozicjska SDS. Če bi bile volitve danes, bi jo izbralo več kot 15 odstotkov vprašanih (15,4 %). S težavnim sprejemanjem proračuna je na drugo mesto zdrsnila Šarčeva LMŠ, podpora ji je padla za dve odstotni točki (13,8 %). Kljub razkritju, da družba njihovega šefa poslancev Matjaža Hana bogato posluje z državnim Petrolom, so na tretjem mestu Židanovi Socialni demokrati (9,5 %). Sledi Levica, ki se ji razhod s koalicijskim peterčkom očitno obrestuje (8,8 %), hkrati pa je reševanje Šarčeve vlade pri volivcih dobro vnovčila tudi Jelinčičeva SNS, ki je peta.

Spodnji del lestvice odpira Nova Slovenija (3,6 %), sledijo Pirati (2,4 %), Erjavčev Desus, ki znova izgublja nekaj podpore (1,5 %), Dobra država (1,3 %) in še Stranka Alenke Bratušek (1,3 %).

Več kot petina vprašanih (21,1 %) ne ve, katero stranko bi izbrala, desetina (9,9 %) ne bi izbrala nobene, ostali (3,5 %) niso želeli odgovoriti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor še vedno najbolj priljubljen med politiki

Med politiki še naprej vodi predsednik države Borut Pahor, drugi je premier Marjan Šarec, tretja pa evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon. Sledijo slovenski kandidat za evropskega komisiarja Janez Lenarčič, drugi evroposlanec SD Milan Brglez in predsednik NSi Matej Tonin.

Pri repu razpredelnice pa: petnajsti je prvak SNS Zmago Jelinčič, za njim prvo ime Levice Luka Mesec in predsednica SAB Alenka Bratušek. Sledijo še zunanji minister Miro Cerar, prvak SDS Janez Janša, zadnji je tudi tokrat šef stranke DeSUS Karl Erjavec.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (803)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naglič
25. 11. 2019 20.17
+0
Fafajonova na tretjem mestu!? Dobro je razvila obrazne mišice.
piljan
25. 11. 2019 21.14
+0
Fovšerija je pa hudič,a ne.Veš,zato moraš tudi mal izgledati.
piljan
25. 11. 2019 19.19
+1
Evo Turek krsto,sem naročil balkotu samo zate.Beri.
Balki30
25. 11. 2019 19.10
-2
Verujem v enega Boga, Očeta , stvarnika stranke in države, vseh vidnih in nevidnih stvari. In v enega Gospoda Janeza Janšo, edinorojenega Sina božjega, ki je iz Očeta rojen pred vsemi veki in je Bog od Boga, luč od luči, pravi Bog od pravega Boga, rojen, ne ustvarjen, enega bistva z Očetom, in je po njem vse ustvarjeno; ki je zaradi nas ljudi in zaradi našega zveličanja prišel iz nebes. In se je utelesil po Svetem Duhu iz Marije Device in postal človek, predsednik sds. Amen.
Balki30
25. 11. 2019 19.10
-2
Nikoli ne bomo pozabili, da je v plamenih pomladne revolucije na pot revolucionarja stopil tudi tovariš Janez Janša, ki ga vsi poznamo kot organizatorja in heroja osvobodilnega revolucionarnega boja slovenskega naroda,kot nespornega voditelja slovenske države in vsega slovenskega življa. Je eden redkih ljudi, ki so s svojim življenjem in dosežki spremenili tok zgodovine.Prostovoljno se je vpregel v voz napredka in svojo zaostalo deželo popeljal na pot slave in uspeha. Spremenil jo je v uspešno politično ekonomsko in vojaško silo. Je veliko ime med praočeti slovenstva in med graditelji prihodnosti ne samo slovenskega življa, temveč vseh evropejcev in vsega človeštva. Življenja se je učil na univerzi boja svojih narodov, habilitiral pa je z zmago nad nasiljem in hegemonijo močnih sil.Danes je NJEGOVA ideja , ne glede na število njenih privržencev, ki jih, mimogrede rečeno ni malo, sestavni del moralnega kodeksa človeštva in etičnih idealov humanizma, svobode in demokracije. Je prvi človek ki si je drznil vsemogočnemu Kučanu reči "propadel boš"!!, ki si je upal izzvati tega strašnega silak, zavitega v neskončne mreže iz katerih se cedijo klientelizem, nepotizem in korupcija in mu reči ne. ki se je prostovoljno vpregel v voz napredka in zaostalosti napovedal vojno »do zadnjega diha«, človek, ki je slavno in junaško zgodovino svojiega naroda usmeril v službo prihodnosti, državnik, ki ne priznava meja, kadar gre za mir, enakopravnost in pravico do svojega življenjskega boja, žepol stoletja koraka po tem našem planetu, osrečuje svoj narod in človeštvo jutrišnjega dne. Janez Janša Je državnik svetovnega formata ki vodi svoj narod in brani negovo svobodo že več kot dvajset let.V miru in vojni je del slovenske evropske in svetovne zgodovine, zgodovine vseh prejšnjih generacij in tudi današnje. Je človek z neusahljivo močjo, neusahljivo mladostjo, neusahljivo borbenostjo in neusahljivim pogumom.To je človek, ki ima velike vodstvene sposobnosti. Kot takšen niza zmago za zmago brez da bi žrtvoval eno samo načelo. Pazi Janez na zdravje, ker te bo Slovenija še potrebovala!
Balki30
25. 11. 2019 19.09
-1
Skrivnost Janševega političnega vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je presežni Božji dar. Janez Janša, naš mučenik, večji od življenja, nas s svojim mučeništvom kaže da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Janez odprl pot v večno življenje. Ave
Balki30
25. 11. 2019 19.08
-2
V miru in vojni je bil Jansa del slovenske, evropske in svetovne zgodovine, za časa današnje generacije in za časa zgodnejših generacij. On je človek neusahljive moči, neusahljive mladosti, neusahljive bojevitosti in neusahljivega poguma.Pazi na zdravje ker te bo svet se potreboval.Ave!
Balki30
25. 11. 2019 19.08
-2
Za slovenski narod je dar usode, da je v letih največjih nevarnosti in revscine imel takega vodjo. Jaz predsednika Janso vidim kot eno od najmarkantnejših osebnosti našega časa. Še posebej cenim njegov pogum in državniško modrost.
Balki30
25. 11. 2019 19.08
-1
Borca, predsednika Janso zaznamujejo modrost, bistroumnost in prijateljski odnos do ljudi. Zaradi svojih junaških dosežkov je in vedno bo v srcih vseh tistih, ki se borijo za pravico in svobodo. On je namrec človek, ki je uničenje in vojno spremenil v ustvarjanje in mir.
Balki30
25. 11. 2019 19.07
-2
Janez Jansa je bil edini visoki poveljnik v vojnah balkana, ki se je osebno angaziral v boju.Imel sem vojaško čast in dolžnost, da se bojujem ob njem. Tudi v najtežjih trenutkih je bil vedno miren in zbran. Njegov jeklen pogled je vse prepričal o zmagi in samo zmagi.
Balki30
25. 11. 2019 19.07
-2
Malo je tistih ki jim vse zivljenje uspeva da se tako brezkompromisno in nesebicno borijo za interese svojega naroda,ki se prostovoljno z ogromno lastno zrtvijo vprezejo v voz napredka in po poti slave, brez da bi zrtvovali eno samo nacelo, popeljejo svoj narod.
Balki30
25. 11. 2019 19.07
+1
Janez Jansa je človek, ki se je v težkih in kritičnih dogodkih, v najtemnejsi uri svojega naroda povzdignil do simbola drznosti in odločnosti v boju za neodvisnost svoje države, človek, ki s svojim mednarodnim angažiranjem dokazuje, da zna uskladiti moč drže z modrim smislom za realnost, in ki se je v vsem državniškem delu neumorno trudil, da zagotovi Sloveniji boljšo in srečnejšo prihodnost.Hvala na veke.Amen...pa to
piljan
25. 11. 2019 19.08
+1
No tko svečka,a je težko ...pa to.Turek krsto beri in se zjokaj.
Balki30
25. 11. 2019 19.06
+0
Janez Jansa je pomemben trenutek v zavesti slovenstva.Tako cuti vsakdo ki je ze kdaj srecal.Je zgodovinska osebnost v najvisjem in najplemenitejsem smislu teh dveh besed.Je clovek ki ustvarja zgodovino.Pazi na zdravje.
Balki30
25. 11. 2019 19.06
+0
Janez Jansa je človeku lahko všeč ali pa ne. Nekaterim ni. Dvajseto stoletje je človeku lahko všeč ali pa ne. Nekaterim ni. Toda skupaj sodita, ta človek in to stoletje.
srebrnibreg
25. 11. 2019 19.08
+1
Lahko si normalen pa ti ni všeč, lahko pa tudi ne normalen pa ti je všeč.
ayrtonsenna
25. 11. 2019 18.38
-5
Lepo Da SDS vodi, ampak ankete so sploh če jih dela hišni anketar ninamedia ki je v službi režima ne pomenijo nič. SDS je v vsakem primeru stranka ki jo najbolj podpira celotna Slovenija in prebivalstvo. To je stranka ki lahko isto sekundo prevzame vodenje vlade z kompetentnimi ljudmi, z že pripravljeni programom in pripravljenimi zakoni in reformami, kar je za trenutno levo nesposobno vlado komedijanta Šarca le pobožna želja (ob izvolitvi nimajo programa kako voditi državo, nimajo kadrovskega bazena za ministrske položaje, iščejo jih tedne in tedne ko jih pa dobijo pa odletijo zaradi svoje nestrokovnosti, koalicijska pogodba je seznam želja brez točnih terminov in načina kako izvesti tako imenovane reforme, tako je to ko vlado sestavijo politični poraženci ki so si obuli prevelike čevlje. Zato je za Slovenijo najboljša izbira SDS oziroma desno usmerjena vlada.
srebrnibreg
25. 11. 2019 18.54
+2
Lajna stonickna koliko krat si ta jajca že prilepil v tem članku? Sedaj si pa hitro vsaj 30 pluskov ponaredi.
Balki30
25. 11. 2019 18.03
-6
Jas kot podpornik lewice...in socializma...prawim takle..djmo skenslat evro....pa uwest za placilno sredstwo list....ja ta ki rase na drevesu....wseeno katerem....neznansko bomo wsi obogateli....res da bomo zasli w mickeno bickeno hiperinflacijo....ampak bomo pac nardil eno razlistewalno akcijo....pa...pa...hja...pozgal wse gozdowe....tak bomo resl hiperinflacijo....pol pa bo...bote widl....wi sam wolte...mesecnika...pa bomo druga wenezuela....pa to
piljan
25. 11. 2019 18.36
+4
Balki svečka,ne obremenjuj se preveč,da te ne bo bolelo.Ti samo skrbi ,da se ne pozabi lik in delo dohtar janoške.Lahko bi nam mal napisal ...pa to.
kaktusar1
25. 11. 2019 17.01
+2
dragan krstic 25.11.2019, 10:22:49 -5 Ko bodo botaniki ustvarili drevesa na katerih namesto listja rastejo 200 evrski bankovci bom tudi jaz volil Levico...........................baje v turčiji rastejo...vrati seeeeeeeeeee
dragan krstic
25. 11. 2019 17.21
-4
kaktusar, vidva s piljanom imata kar precej skupnega. Oba sta z rodovnikom iz Sahela in podsahelske Afrike.
prašek
25. 11. 2019 17.29
+7
krstiću .... Si spet nekaj novega izumil ???? Kje pa je podsahelska Afrika ?????. Ampak, kot sem ti že enkrat danes rekel , bodi vesel, enkrat si bil med milijoni najhitrejši plavalec !
ivan.z Doba
25. 11. 2019 17.37
+7
nenitomožne
25. 11. 2019 17.58
+7
Kaj pri desnici rastejo 100 eurski bankovci, da zahtevaš pri Levici 200 eurske ? Saj je jasno, da tiči enakega perja letajo v jati s svojimi. Saj so vrane tudi ptiči, le pojejo ne ! Tudi tvoja desnica se je že izpela, oziroma izkrakala.
nenitomožne
25. 11. 2019 18.04
+1
Lapsus calami ali pnapaka pri pisanju ! Ne bodi tako "duhovit", ko se pa iz aviona vidi, da je hotel napisati PODSAHARSKA Afrika! Se ti še nisi nikoli zmotil ? " Sahel (arabsko ساحل, sahil) je regija v Afriki in prehodno območje med puščavo Saharo na severu ter bolj rodovitnimi savanskimi ozemlji na jugu, znanimi kot regija Sudan (potrebno je razločevati med regijo in istoimensko državo). Obsega države Senegal, Mavretanijo, Mali, Burkino Faso, Niger, Nigerijo, Čad, Sudan, Etiopijo, Eritrejo, Džibuti in Somalijo. Pojem Sahel je bil sprva uporabljen v fitogeografiji in je označeval pas zemlje med 75 in 450 izohietami. Nadaljnji raziskovalci pa so ti dve točki večkrat spreminjali pri določanju obsega regije. Drug pomen besede pa je označeval dežele zahodne Afrike. " ( Wikipedija) Dvakrat premisli, tretjič ne napiši ! Saj veš, bolje tih, kot nerazgledan !
dragan krstic
25. 11. 2019 18.30
-3
dragan krstic
25. 11. 2019 18.32
-2
Tudi kure so ptiči pa ne znajo leteti, podobno kot ti podoben si človeku ampak nisi pameten.
piljan
25. 11. 2019 18.40
+2
Ej Turek,a si že ugotovil,da si samo drugi klovn noriškega kralja.Prvi je Lukec.Seveda ,poleg tega,da boš vedno pritepenc.
?ebula
25. 11. 2019 16.42
+2
Šiško, Erjavec in Zmago so tudi na vrhu.
prašek
25. 11. 2019 15.55
+8
» Transformerji 25.11.2019, 14:11:58 -1 Ko bodo odprta smučišča, Prašek ne bo več komentiral. Tudi poleti ne komentira. « ........................ Običajno vi, desno sučni guruji komentiranja, trdite, da sem cele dneve na portalu .... Dajte se že zmenit ☺☺☺
piljan
25. 11. 2019 16.19
+4
Tovariš prašek,a ni zanimivo ,da v v dvojem vzhičenju imajo danes vsi svečkarji veliko za povedati.Celo svečkar Rupić in Turek krsto nista izjemi.
dragan krstic
25. 11. 2019 16.32
-6
piljan daj še enkrat napiši, pa po slovensko da te bomo razumeli.
dragan krstic
25. 11. 2019 16.37
-6
piljan a si že svetoval mami da jemlje antibaby tabletke ker ima v službi opravka s primati. Če ne boš lahko dobil še kakšnega bratcs.
piljan
25. 11. 2019 16.43
+7
Turek ne smem vse pravilno,ker potem ti revež dokazano ne razumeš.Bi pa lahko ti vzel slovar,če se že siliš.Turek.pošteno,si izjema?
dragan krstic
25. 11. 2019 16.43
-8
A tako dobro te šefi plačujejo za tvoje komentarje. Daj sporoči kam naj pošljem prošnjo ker bi tudi jaz rad dodatno kaj zaslužil.
piljan
25. 11. 2019 16.47
+8
Turek,na mojo srečo se živim sam,je pa res,da ti tega ne poznaš.Prošnjo je tebi in tvojemu haremu že sociala odobrila ,naj ti bo v užitek cuzanje tuje države.
kaktusar1
25. 11. 2019 16.53
+8
jao krstiĆu...stranka sds ne mara turkov, eks yugotov, le zakaj jih tako vneto zagovarjaš
piljan
25. 11. 2019 16.56
+7
Turek je vse zamešal,kot pritepencu mu ni zameriti.
kaktusar1
25. 11. 2019 17.03
+6
se mu vidi..pa ke 200 eurske bankovce bi pobiru z dreves..tipično za turke...
dragan krstic
25. 11. 2019 17.11
-6
piljan, glede na to da delaš na polavtomatu, gor ga dvigneš, dol pade sam ne moreš ne vem kaj zaslužiti. A ti tudi služiš priboljške kot prašek?
dragan krstic
25. 11. 2019 17.12
-6
kaktusar, saj nekaj bi jih tebi pustil. Ne bodi tako fouvšljiv.
kaktusar1
25. 11. 2019 17.16
+5
nenitomožne
25. 11. 2019 18.07
+4
Svečkarji, saj poznate slovenski pregovor, ki pravi : " Prvi dobiček, ne gre v mošnjiček !" Ta SDS ovski pa je itak šele prvi po januarju 2019! Kaj ni vaš guru Janša napovedoval, da bo Šarec "popušil" že v enem letu ? Ne odpirajte še šampanjca, nima smisla . luzerji !
piljan
25. 11. 2019 18.44
+2
Turek,počasi,si jezen in niti iz slovarja ne znaš prepisati,...trol.
SLObunkeljn
25. 11. 2019 15.48
+3
In nauk te basni? G. Šarec, če se boste še naprej približevali in zbliževali z SDS in NSi, se vam lahko zgodi, da boste na naslednjih volitvah družno pristali v opoziciji, seveda, če bo LMŠ sploh še prestopila prag.
Paskakvali
25. 11. 2019 15.31
+7
Vse gre kot je napovedal veliki vodja ........od zmage do zmage in na koncu do končnega poraza.......Veliki vodja bo v (ne)zasluženem pokoju z mlado ženo v lepi hiški z majhnim nabiralnikom ob tretji razvojni osi užival sadove ki jih je prejel ob neznanem času od neznanih ljudi......