Slovenija

Primere obravnavajo prioritetno

Ljubljana, 12. 10. 2018 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / A.K., V.L.
Komentarji
25

Obtožnica zoper 15 oseb, domnevno vpletenih v korupcijsko afero s podkupovanjem zdravnikov, še ni pravnomočna, saj še vedno potekajo vročanja obdolžencem, pojasnjujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču. Na Specializiranem državnem tožilstvu in policiji pa poudarjajo, da primere obravnavajo prioritetno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija zavrača očitke
    03:15
    Iz 24UR: Policija zavrača očitke
  • Iz SVETA: Preiskave le megla?
    02:52
    Iz SVETA: Preiskave le megla?
  • Iz SVETA: Direktor UKC Maribor o preiskavah
    02:10
    Iz SVETA: Direktor UKC Maribor o preiskavah
  • Iz 24UR ZVEČER: Preiskava pet let po razkritjih
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Preiskava pet let po razkritjih

Potem ko so se v javnosti pojavili očitki, da je kar pet let trajalo do izvedbe hišnih preiskav v aferi z žilnimi opornicami, so na policiji,  ljubljanskem okrožnem sodišču in Specializiranem državnem tožilstvu podali nekaj pojasnil. 

Policija o dolgotrajnosti postopka: že po naravi značilno za preiskavo gospodarske kriminalitete

Policija je v sporočilu za javnost zapisala, da je odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj s področja korupcije v zdravstvu prednostna naloga policije. Kot preiskovanje vseh gospodarskih kaznivih dejanj ima tudi ta zaradi zahtevnosti svojo dinamiko, saj delo poteka v sodelovanju z drugimi državnimi organi, pridobiti in preučiti pa je treba obsežno dokumentacijo, so zapisali. Tovrstna kazniva dejanja preiskujejo tako Nacionalni preiskovalni urad (NPU) kot kriminalisti policijskih uprav.

Za korupcijska dejanja značilno, da jih je težko odkriti, ker se praviloma izvajajo v zaprtem krogu.
Za korupcijska dejanja značilno, da jih je težko odkriti, ker se praviloma izvajajo v zaprtem krogu. FOTO: 24ur.com

Glede dolgotrajnosti policijskih preiskav so izpostavili, da je to že po naravi značilno za preiskavo gospodarske kriminalitete, pri kateri je treba ugotavljati in zbirati dokaze o številnih ravnanjih osumljeni in drugih vpletenih oseb skozi daljše časovno obdobje, preučevati in ugotavljati pravi namen zapletenih pravnih poslov, ki na prvi pogled dajejo vtis, da so običajni in zakoniti. Za vse to pa je praviloma treba pridobiti in preučiti obsežno listinsko dokumentacijo o številnih poslovnih dogodkih, preiskati podatke elektronskih naprav, pridobiti in analizirati številne finančne transakcije bančnih in drugih računov, vse to v soodvisnosti od drugih državnih organov. Izpostavili so tudi, da je za korupcijska dejanja značilno, da jih je težko odkriti, ker se praviloma izvajajo v zaprtem krogu.

Kot so poudarili, je v povezavi s primerom nabave žilnih opornic NPU decembra 2013 na podlagi anonimne prijave uvedel predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. V okviru predkazenskega postopka je izvedel številne ukrepe, da bi izsledili udeležence kaznivega dejanja, da bi odkrili in zavarovali sledove kaznivega dejanja in predmete, ki bi utegnili biti dokaz, in da bi zbrali vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo morebitnega kazenskega postopka. Preiskovalci so sodelovali in pridobivali podatke tudi od drugih državnih organov.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so pojasnili, da obtožnice zaradi postopkov še niso pravnomočne. Kot primer so navedli, da obtožnica zoper 15 oseb, domnevno vpletenih v korupcijsko afero s podkupovanjem zdravnikov, zaradi česar so konec leta 2013 potekale hišne preiskave, in je bila vložena 6. avgusta letos, še ni pravnomočna, saj še vedno potekajo vročanja obdolžencem. Nekateri, ki so obtožnice prevzeli, pa so nanje že vložili pritožbe. Zato je težko napovedati, kdaj bo obravnava lahko razpisana.

Komisija DZ je na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi se dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji kartelno dogovarjali in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih 2007 in 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.
Komisija DZ je na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi se dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji kartelno dogovarjali in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih 2007 in 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic. FOTO: Thinkstock

Primere obravnavajo prioritetno

Na SDT so sicer po četrtkovih hišnih preiskavah v povezavi s sumi domnevno spornih poslov pri nabavi žilnih opornic poudarili, da primere, povezane z domnevnimi zlorabami in korupcijo v zdravstvu, obravnavajo prioritetno. Tožilci, ki delajo na teh zadevah, pa so v največji možni meri razbremenjeni dela na drugih zadevah.

Kot so še zapisali, so dokaze, na podlagi katerih so lahko pridobili sodne odredbe o hišnih preiskavah v zvezi s spornimi nabavami žilnih opornic, zbirali iz večjega števila virov. Pridobivanje dokazov za izdajo konkretne odredbe je bilo vezano tudi na pridobivanje dokazov iz postopkov drugih organov ter drugih kazenskih postopkov.

Navedli so, da so novembra 2013 prejeli anonimno prijavo glede sporne nabave žilnih opornic in še isti mesec policiji poslali poziv za zbiranje dokazov ter o prijavi obvestili Komisijo za preprečevanje korupcije.

Zaradi očitkov storitve kaznivih dejanj na področju zdravstva so vložene štiri obtožnice zoper skupno 32 fizičnih in pet pravnih oseb ter en obtožni predlog zoper eno fizično osebo, so danes pojasnili na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT). Ni pa bila še v nobeni zadevi razpisana glavna obravnava, zato v teh primerih tudi še ni nobene sodbe.

Policija je zbrala in analizirala obsežno gradivo ter SDT tekoče obveščala o stanju zadeve. Hkrati je specializirano tožilstvo v smeri zbiranja potrebnih dokazov sodelovalo tudi z drugimi državnimi organi. Decembra 2015 je policija SDT posredovala poročilo ter jih tako seznanila, da na podlagi zbranih obvestil in pregleda pridobljene dokumentacije ni ugotovila razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj, vezanih na očitke iz anonimne prijave.

"V sodelovanju s policijo in drugimi državnimi organi so bili v nadaljevanju na podlagi usmeritev specializiranega tožilstva zbrani potrebni dodatni dokazi, med drugim so se na podlagi odredb sodišča pridobivali tudi potrebni bančni podatki, s katerimi smo utemeljili potrebno stopnjo suma za izvedbo opravljenih hišnih preiskav. Sočasno so se na policiji in tožilstvu preučevali dokazi in dokumentacija, ki so jih zbrali drugi državni organi. Opravljene hišne preiskave predstavljajo del opravljenih aktivnosti v smeri zbiranja potrebnih dokazov, pri čemer predkazenski postopek v zadevi z opravljenimi hišnimi preiskavami še ni zaključen," so zapisali na SDT.

Preiskovalci NPU in kriminalisti so na 16 naslovih izvedli hišne preiskave v povezavi z nakupom žilnih opornic.
Preiskovalci NPU in kriminalisti so na 16 naslovih izvedli hišne preiskave v povezavi z nakupom žilnih opornic. FOTO: POP TV

Poudarili so še, da dokazni standardi, potrebni za opravo hišne preiskave, kot so jih vzpostavila slovenska sodišča in ustavno sodišče, zahtevajo visoko mero konkretizacije. To še posebej drži pri kaznivih dejanjih korupcije, posebej na področju zdravstva, kjer je zbiranje veljavnih dokazov za kazenski pregon še posebej zahtevno. Ob tem so na specializiranem tožilstvu opozorili na nepripravljenost prič za pričanje in prikrit način delovanja, kar terja več časa za preiskovanje in trdno dokazno podlago.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
13. 10. 2018 15.40
Spet pesek v oci,dejstvo je da je Slo.drzava lopovov in je lopovska drzava in lopovi so pri nas varni in policija je orodje v rokah politike,ki pa je odgovorna za stanje v drzavi ter so vsi dobro organizirani in taksno stanje vzdrzujejo z ustrahovanjem kar je pa najbolj zasluzna policija,ki drugace mislece vseskozi nadzira in psihicno unicuje z pomocjo podpornikov plenilskih elit oz.njih in pokvarjene politike.Komunizem po komunizmu!
anakondabox
13. 10. 2018 11.05
-1
Kdaj boste vse skupaj pometli pod preprogo? Bom kar sama odgovorila. Ko nam boste z drugimi šokantnimi aferami, kot radirka, zbrisali spomin. Enakovredno so novinarji pod preprogo pometli afero na Filozofski fakulteti z dekanjo, ki je odstopila. O ostalih, ki so jemali denar, je vse potihnilo. Lahko pomagam kot kronska priča, ker sem v tistem času delala doktorat. Pa da vidim kdaj in kdo me bo poklical na pričevanje. Šele tedaj bom verjela, da se odkriva in beleži osumljence (ke). Naslov je v uredništvu 24.ur! #niepiloga
nogutsnoglorry
13. 10. 2018 07.17
+0
Dokler ne bomo meli raziskovalnih novinarjev, tudi ta država ne bo šla nikamor, zakoni so pisani mafiji v prid in tako deluje cel sistem
komarec
12. 10. 2018 22.27
+1
Nič nimam proti, da se strogo kaznuje vsako kaznivo dejanje, brez izjeme.
komarec
12. 10. 2018 22.06
-1
Prav za prav, tisti, ki ponudi podkupnino za bilo kaj, se mi niti ne zdi toliko sporen, bolj se mi zdi sporen tisti, ki podkupnino vzame in spelje posel.
kajpavzdevek
12. 10. 2018 22.05
+2
no bomo videli kaj bo zdaj iz tega. Dejansko pa še vedn ne dojemam kdo je odločil da se kr čez noč prekine zakon o odvzemu premoženja kradljivcev, prekupčevalcem, bandi ? Al je to vseskupaj 1.aprilska !?
Belibog
12. 10. 2018 20.51
+6
Udbomafije ne smejo preiskovat, Zemljarič je nedotakljiv.
murate
12. 10. 2018 19.42
+6
obravnavajo prioritetno buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,haha
Castrum
12. 10. 2018 17.51
+6
No, Pa se je končno oglasil tudi prašek!
Castrum
12. 10. 2018 17.53
+5
In je rekel, najprej dokazi, potem obsodba in na koncu - zapor! Wau, spremenljivka, a ne? Včasih je bil za obsodbo dovolj indic, ne pa dokaz....
piljan
12. 10. 2018 18.58
-3
Cast in kaj je narobe povedal?Saj si za svoje božanstvo januško celo tulil dajte dokaze,ki jih menda celo ni bilo po tvoje.Poveš zakaj naj bo tu drugače.
komarec
12. 10. 2018 22.17
-1
Za kaj je potem odvetnik Matuz, zahteval, da se umaknejo dokazi, ko je primer zastaral?
prašek
12. 10. 2018 17.23
-3
Naj jim dokažejo, jih obsodijo in jih zaprejo !!!!!!!
murate
12. 10. 2018 19.43
+6
komarec
12. 10. 2018 22.20
+0
murate v Avstriji sedi človek, ki je sodeloval v aferi Patrija, torej mu je bilo dokazano kaznivo dejanje. Tu je primer zastaral in Matuz je zahteval, da se dokazno gradivo umakne. Za kaj?
komarec
12. 10. 2018 22.20
+0
Kateri dokazi, če so stalno trdili, da jih ni?
TolstojV
12. 10. 2018 16.59
+10
Tresla se gora rodila se miš. Nobeden ne bo kaznivan to se ve že sedaj morda pogojno to je samo predstava tožilstva za javnost državljanom je potrebno dati kost za glodat.
jg57
12. 10. 2018 16.27
+6
a je kdo opazil, da dežurnih komentatorjev leve politične opcije ni na forumu ?
fljfo
12. 10. 2018 16.57
+3
Transformerji
12. 10. 2018 16.01
+5
Menda se celo snažilke, tisti na recepciji in varnostniki tresejo in sekirajo, če bodo dobili vabilo za obdolžnico.......
direstraits
12. 10. 2018 15.35
+14
A Zemljariču in njegovim 28 fitmam, so jih dali??.... Kaj pa prejemnikom njegovih ZLATIH kartic??.... Kaj pa bivšim SDV.. UDBOVCEM.. na njih pa namerno pozabili.... aja sem pozabil...FURLAN je ta glavni... nič ne bo.
Transformerji
12. 10. 2018 15.28
+10
Groza, kako se zapravlja davkoplačevalski denar - da bi ribi odrezali rep!
Transformerji
12. 10. 2018 15.14
+9
Riba smrdi pri glavi, to je pa ves naš dosedanji politični vrh, k temu dodajmo še policijo in vse tožilce, se mi pa smilijo tisti, ki kar naprej odnašajo polne kartone .... v odpad.....upam, da v reciklažo......
Transformerji
12. 10. 2018 15.11
+13
Svetujem vam, da take novice umaknete, dokler ne boste novinarji (ti so bolj učinkoviti kot tožilci) ne najdete vso bando, ki bo neverjetno velika, odkrili. Takrat bodo pa še tožilci in sodniki zahtevali višje plače, kajti delali bodo morali preko svojega delovnega časa,.
Transformerji
12. 10. 2018 15.07
+12
Se zafrkavate? 15 oseb, ti so prav gotovo iz repa korupcijske ribe!!!