Slovenija

FOTO & VIDEO: Devet ljudi odrezanih od sveta

Ljubljana/Murska Sobota, 13. 07. 2010 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D. / M.R.
Komentarji
164

V Murski Soboti se je razbesnelo neurje, padala je tudi toča, zaradi česar je poplavilo nekatere ulice. Meteorna voda je poplavljala še v nekaterih drugih predelih severovzhoda države, pa tudi v Kamniku. V Dravski dolini je od sveta odrezanih 9 ljudi.

Kot je bilo mogoče pričakovati, so se danes popoldne oblaki že razbesneli nad nekaterimi kraji po Sloveniji. Zgodaj popoldne je Prekmurje zajelo močno neurje. Močan naliv je trajal več kot uro, voda je poplavila celotno središče Murske Sobote. Zaradi vode, ki je bila ponekod visoka tudi pol metra, so se redki avtomobili po polžje premikali po poplavljenih cestah. Zalilo je skoraj vse kleti v središču mesta. Gasilci in prebivalci pravijo, da česa takega ne pomnijo. Veter je odnesel celo zapornico na parkirišču, poplavilo je cesto na Zvezni ulici, na Razlagovi ulici pa je celo dvignilo pokrov kanalizacije.

Uro in pol so bili brez elektrike

O poplavah poročajo tudi iz Maribora, natančneje iz Koroške ceste, kjer je zalilo kletne prostore trgovine. Poletne nevihte so sicer najbolj pogoste v gorskem svetu. Tako je močneje deževalo v Kamniško-Savinjskih Alpah in ponekod v Julijcih, veter z dežjem pa sta naredila nekaj škode tudi v Kamniku, kjer so morali gasilci odstraniti nekaj podrtih dreves, izčrpati vodo iz kleti stanovanjske hiše ter drugo stanovanjsko hišo zaščitili pred vodotokom z vrečami peska.

Štiri hiše popolnoma odrezane od sveta

Meteorna voda je po podatkih Uprave za zaščito in reševanje poplavljala tudi v Ribnici na Pohorju, na Gregorčičevi ulici v Slovenski Bistrici in v Staršah. V Libeličah, Črnečah ter okolici in v občini Dravograd so bili prebivalci okoli uro in pol brez elektrike, saj je v transformatorsko postajo udarila strela. Prekinitev so odpravili dežurni delavci pristojnega podjetja. Brez elektrike so bili prav tako slabo uri in pol danes popoldne tudi v v Podvelki, Ožbaltu, Vurmatu in Javniku. V Podvelki je namreč močan veter podrl drevo, ki je padlo na elektrovod in ga poškodovalo. Hkrati je v Časovi grabi neurje popolnoma uničilo 3 kilometre ceste, zaradi česar so 4 hiše s skupno 9 prebivalci popolnoma odrezanih od sveta.

Potok je namreč makadamsko cesto s pomočjo hudournikov popolnoma zalil, nastale so več metrov globoke kotanje. Do kraja lahko dostopajo le gasilci s svojo opremo po mnenju župana bo za sanacijo ceste potrebno kar 3 tedne, da omogočijo spet dostop v Dravsko dolino. V eni izmed odrezanih hiš živi tudi 90 let stara gospa.

Kleti pa je zalivalo tudi v okolici Ptuja. Gasilci so morali vodo črpati iz kleti v Lancovi vasi, prav tako v Hajdošah, v naselju Kungota in Slovenski vasi, v naselju Grajena pa so morali razžagati in umakniti drevo, ki je zaradi močnega vetra padlo na cesto.

V prihodnjih dneh bo še bolj vroče

Sicer pa so vremenoslovci pravo poletje obljubljali in zdaj ga tudi imamo. Šele dobro smo zakorakali v ta teden, pa nam je že pošteno vroče. In vsak dan bo tudi bolj vroč. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo najbolj vroče v petek, ko se bo živo srebro povzpelo vse do 36 stopinj Celzija, za vse dni tega tedna pa velja, da kakšnih jopic ali majic z dolgimi rokavi ne bomo potrebovali niti zjutraj – dnevi se bodo namreč vedno začenjali s stopinjami nad 20. Predah bodo kot običajno predstavljale zgolj vročinske nevihte, a te se bodo predvidoma pojavljale le v hribovitem svetu. Kot so nam povedali na Arso, tudi za naslednji teden še ni videti, da bi se vremensko kaj drastično spremenilo. Bodo ohladitve, a zgolj v smislu, da bodo temperature padle s 36 na 30, kakšnega dolgotrajnejšega dežja pa zaenkrat še ne morejo napovedati. Več o vremenu …

Naravo bodo ogrožali tudi požari

V teh dneh je zaradi daljšega sušnega obdobja in vse višjih temperatur del Slovenije izpostavljen tudi nevarnosti požarov v naravi. Uprava za zaščito in reševanje sicer nevarnosti požarov še ni razglasila, lahko pa bi to storila zelo kmalu. Že danes so po podatkih evropskega sistema Meteoalarm na udaru jugovzhodni, osrednji in jugozahodni del države, jutri pa bo ogrožen še severozahod države.

Danes ponoči je že zagorelo v gozdu v občini Jesenice, malo po poldnevu pa tudi v občini Bled. Oba požara so pogasili gasilci, ti pa so imeli delo tudi na Debelem rtiču, že včeraj pa tudi v občinah Črenšovci, Košarovci, v Radečah in pri Kostanjevici.

Ob visokih temperaturah pazite na svoje zdravje

Je pa seveda ob takih vremenskih razmerah treba paziti na svoje zdravje. Že splošno znano je, da nas močno sonce lahko precej opeče, kar lahko vodi v alergijo in tudi v sončarico. V opoldanskih urah je tako priporočljivo zadrževanje v senci, dodatno zaščito pa predstavljajo očala  pokrivala in zaščitna krema.

Pomembno je tudi pitje zadostne količine vode (otroci približno 1,5 litra, odrasli pa od 2 do 3 litre vode na dan). Pomanjkanje vode v telesu namreč lahko vodi tudi do dehidracije, ta pa do odpovedi ledvic, srčnega infarkta in možganske kapi.

Preberite več o tem, kako prepoznati simptome bolezni, ki so povezani s prekomernim izpostavljanjem vročini in kako se zaščititi.

Poskrbite za živali!

Pri tem pa ne gre pozabiti, da nismo ljudje edini, ki nam vročina povzroča težave. Kot opozarjajo slovenski policisti, živali zaradi različne telesne zgradbe in bioloških lastnosti različno uravnavajo toploto, zato v vročih dneh potrebujejo ustrezno oskrbo. "Zagotovite jim primeren prostor v senčni legi, po možnosti v hladnih prostorih. Na razpolago naj imajo svežo in pitno vodo ter hrano. To velja za vse živali, ne samo za pse in mačke, ki jih je kot hišnih ljubljenčkov največ," pravijo policisti.

Policist in pes
Policist in pes FOTO: PU Novo mesto

Policisti so sicer opozorili tudi na še eno pomembno pravilo, ki ga v teh dneh moramo upoštevati. Če se na dopust odpravljate z živalmi, se morate držati zakona o zaščiti živali, ki določa posebne pogoje za prevoz živali, pri čemer je treba paziti, da ne prevažamo živali, ki niso sposobne za prevoz.

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CDROM
14. 07. 2010 08.29
nussaa14.07.2010, 01:07 Nekaj me je zelo presenetilo kako so delavci komunalnega podjetja (v Prekmurju) čistili smeti, kosili in celo po pločnikih odstranjevali plevel (tisti ki štrli ven iz asfalta), kjer to še nisem zasledila nikjer! Tako, da prosim ne govorit krivično, če se kje trudijo komunalni delavci se v Prekmurju! Res so me zelo presenetili in si zaslužijo pohvale! Pa tudi smeti ob cesti vsaj jaz nisem zasledila!
cobra11w
14. 07. 2010 08.21
res je bilo hudo :) samo,glavno ko se ni nič zgodilo ;) tom.tom : ti si SRAMOTA za LJUBLJANO
wizeman
14. 07. 2010 08.21
tom.tom14.07.2010, 07:44 -37 Važn da je LJ še na suhem. Kva me briga za Prekmurce! Naj pomirim tvoje strahove: tudi Prekmurci smo na suhem, le kleti so mokre......
Tonček Balonček
14. 07. 2010 08.17
Skrajni čas je že, da v Prekmurju razupišejo plebiscit in se osamosvojijo od ostale Slovenije ter zaživijo svoje življenej, ne pa da jih Ljubljana stalno izčrpava in izkorišča!
punca08
14. 07. 2010 08.04
me zanima če bodo železniki priskočili na pomoč
odkimasin
14. 07. 2010 07.44
Važn da je LJ še na suhem. Kva me briga za Prekmurce!
Spetsnaz
14. 07. 2010 05.52
Milivoje Hajduković Ni Boga, ki bi lahko pomagal TEBI!
wizeman
14. 07. 2010 02.18
Ne vem, kaj je folku, še najbolj mi gredo na jetra pa radijci. Vsi govorijo o nekih osvežitvah. ..beš tako osvežitev, ko bo 36° pa 90% vlage. Do sedaj je bila suha vročina, sedaj bo pa savna. Komarji nas bodo pa pojedli.
Milivoje Hajdukovi?
14. 07. 2010 02.15
Kot sem vam že dejal: Kmalu boste imeli z hrvaško rešen izhod na morje. Bog bo rešil vaš problem, kajti vse je Njegovo, zato ne skrbite za državne meje in arbitražni razsodek. Za vse bo poskrbljeno. Bog, katerega vi otkrito nemrate bo poskrbel za vaše probleme.
nussaa
14. 07. 2010 01.07
CDROM13.07.2010, 23:194 "Prejšnji teden sem bila v okolici Murske Sobote in vam povem, da je zemlja bila tako trda, ker že nekaj časa ni bilo dežja in to je problem, če pride do hudega naliva zemlja težko vpija vodo in prihaja do takih poplav. Isto je pri nas na primorskem, kadar ni po 2-3 tedna (poleti) dežja in kadar so taki nalivi se voda kar steka kot po asfaltu. So pa take zadeve res hude!" Ne le suha zemlja, tudi čistoča odtočnih kanalov je pomembna. Marsikje, kjer so rešetke za odtočne kanale, lahko vidimo, da so napolnjene s smetmi, ki jih sprehajalci brezobzirno mečejo vanje. Ko je pa čas, da po teh kanalih poteče večja količina vode, pa tega prenapolnjeni kanali ne zmorejo.Posledice se nato izražajo na zgornjih slikah. V večini primerov, pa prebivalci, kljub temu, da vidijo, da se ceste polnijo z vodo in dež ne preneha padati, ne umikajo dragocenih reči na varno, višje mesto, ampak samo gledajo in čakajo. Poznam več tovrstnih oseb, ki so ob takih trenutkih samo gledale dogajanje, medtem, ko jim je voda odnašala stvari. Zavedam se, da je lažje reči kot storiti, a za prvo reševanje svojih stvari lahko poskrbiš le sam in ne čakati na gasilce, ki so že tako zaposleni v takih razmerah. Kar se pa tiče vožnje po popolavljenih cestah na zgornjih fotografijah pa lahko tudi pomeni, da se ljudje vračajo domov iz služb k svoji družini in je brezmiselno govoriti o tem, kako neumni so zaradi tega. Tudi sama bi uporabila kakršnikoli prevoz, da le pridem do družine, če bi jo imela. Čas počitnic je in mnogi otroci so sami doma.
goso
14. 07. 2010 00.58
Če so pred 400 leti ljudje vedeli kje poplavlja, bi lahko tudi danes, a ne. Ampak mi smo bolj pametni kot pred 400 leti. Da voda cesto razdere, ni nič novega. Novo je to, da ne znamo gradit al pa ceste napačno umeščamo. Vsiljujemo naravi nekaj, česar ne mara in to pove. Vsaj enkrat v 30 letih, a ne!
WikiX
14. 07. 2010 00.51
Še dopoldne se je slišalo stokanje, kako je vroče in da ni vode. Sonce je začelo žgati travo in to že sredi julija, do konca poletja bo vse tako razbeljeno, da se bo nad nami naenkrat znašla mrzla kepa. Zdaj se je v zraku nabrala voda, potem se bo zrak oziroma veter. Poleg gora in lege, nas rešujejo gozdovi, sicer je zaradi njih padlo toliko vode, ampak saj tudi držijo vlago v prsti, brez tega zelenja, bi nas veter razpihal naokoli, zemljo pa spremenil v puščavo. Ni problem narava, ta se zaenkrat kaže kot bistveno bolj robusten organizem, kot smo mislili, problem je način življenja človeka in vsa ta mesta, ki se zelo hitro spremenijo v razne oblike pasti in nevarnosti. V zmerni klimi so služila ravno obratnemu namenu, v prihodnje pa lahko, še dodatno ob idiotski politiki, postanejo bojišča za preživetje, ker vreme ne pozna počitka.
blabla33
13. 07. 2010 23.55
ampak folk se še zmer voz z avtom.
tinetone
13. 07. 2010 23.34
me zanima koliko verskih fanatikov že gradi barke...
tinetone
13. 07. 2010 23.34
jest se po taki vodi nebi vzil z avtom...
skydrol7
13. 07. 2010 23.25
tistih 387 mil ki jih ponujajo grciji naj raje doma porabijo......
billie_jean
13. 07. 2010 23.20
mucek4: Jaz lahko pridem kadarkoli. Še rad se peljem z avtom, ker imam vsaj tam klimo ;-)
CDROM
13. 07. 2010 23.19
Prejšnji teden sem bila v okolici Murske Sobote in vam povem, da je zemlja bila tako trda, ker že nekaj časa ni bilo dežja in to je problem, če pride do hudega naliva zemlja težko vpija vodo in prihaja do takih poplav. Isto je pri nas na primorskem, kadar ni po 2-3 tedna (poleti) dežja in kadar so taki nalivi se voda kar steka kot po asfaltu. So pa take zadeve res hude!
Aaron-Heydar
13. 07. 2010 23.13
Ja kaj zdaj to... A ne škropijo več proti toči?
veselo-na-delo
13. 07. 2010 23.04
Uau koliko vode pr nas pa je blo samo za vzorec,spet smo ga odnesli brez poplav in neurja,toče in še česa,samo nevihtna celica je pa bla ogromna in vmes tud rdečkasta kar je značilno da je tam toča, z našega konca se lepo vidi na vse konce SV Slovenije.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.