Slovenija

Vroče pred nezaupnico, Počivalšek in Šarec o izdajah

Ljubljana, 17. 01. 2021 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
2082

Pred nami je politično pester teden. Odvijalo naj bi se glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše. V zvezi s samim glasovanjem je še nekaj odprtih vprašanj, saj je bila po Knovsovi seji pri šefu Sove potrjena okužba z novim koronavirusom, kar za preostale udeležence seje pomeni testiranje na okužbo. O tem, ali bo seja v sredo izpeljana, bo v torek odločil kolegij predsednika DZ. A čeprav bi glasovanje za kakšen dan odložili, je jasno, da je politično ozračje napeto.

Konec tedna je tako prinesel besedno izmenjavo med prvakom SMC Zdravkom Počivalškom in prvakom LMŠ Marjanom Šarcem

SMC je pod velikim pritiskom, da se pridruži vlagateljem nezaupnice, ki pravijo, da za Slovenijo želijo "drugačno vlado", ki bo delovala v dobro države, niti si ne bo privoščila spodrsljajev na mednarodnem parketu – na čelu katere bi bil Karl Erjavec

Pritiska se zaveda tudi Počivalšek. "Te dni se govori tudi o izdaji volivcev. Stranka SMC ostaja zvesta svojim vrednotam in programu. 2018 smo zaupali mandatarstvo Marjanu Šarcu, ki je odstopil zaradi lastne računice. Če kaj, potem je bila to edina izdaja v tem mandatu," pravi na očitke, da se stranka s podporo Janši obrača od svojih temeljih vrednot.

Pozornost bo uprta v Počivalškovo SMC.
Pozornost bo uprta v Počivalškovo SMC. FOTO: Aljoša Kravanja

Ob izjavo se je Šarec že obregnil. "Danes se kaže, da je bila takratna, 'lastna računica', kakor jo poimenujete, upravičena. Nekateri ravnamo tako, kadar nimamo večine v DZ in ne želimo mešetariti. Sedanja vlada in njena ravnanja potrjujejo, da bi bilo takrat boljše iti na volitve. Na seji DZ se bomo prešteli," je dejal.

"Dobro, da je predlog konstruktivne nezaupnice končno res vložen. Že nekaj mesecev je politično dogajanje talec tega projekta KUL in končno se bomo lahko prešteli in presekali to umetno ustvarjanje vladne krize. Vso energijo in ves naš čas moramo vložiti v prizadevanje za zajezitev epidemije ter gospodarsko okrevanje," pa meni Počivalšek, ki Šarcu tudi očita, da je z odstopom sprožil "politično histerijo", "kdo torej dejansko ogroža vladavino prava in slovensko demokracijo? Zadnje tedne lahko spremljate brutalen pritisk na poslance, ki ne podpirajo kandidature Karla Erjavca za mandatarja."

Povedal je, da čeprav so organi Stranke modernega centra "jasno in enotno zavrnili ponudbo Karla Erjavca", še vedno dobiva klice in pobude, naj še enkrat premislijo. "Erjavca ne podpiramo iz več razlogov. Ključen je seveda ta, da smo v najhujši krizi zadnjih desetletij in ni čas za politične igrice. Namesto tega bi se morali povezati in sodelovati v tem boju proti virusu. Sedaj potrebujemo stabilnost in zanesljivost," pa je zatrjeval Počivalšek. "Sedaj smo v vladi s partnerji, ki nas pogosto nervirajo in s katerimi ne delimo vseh vrednot. Pa vendar so navkljub vsem tem razlikam odnosi korektni in delo poteka zelo operativno," je še dodal Počivalšek, za katerega je sedanja koalicija "za nekaj zvezdic boljša" od Šarčeve.  

Kako se bodo "prešteli" na tajnem glasovanju?

In prav preštevanje, ki ga izpostavljata oba politika, bo ključno. Pod predlog konstruktivne nezaupnice se je namreč podpisalo le 42 poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem (LMŠ), ki za novega predsednika vlade predlaga Erjavca. To pa pomeni, da Koalicija ustavnega loka pred glasovanjem nima zagotovljene večine. 

Glasovanje o predlogu konstruktivne nezaupnice v DZ je tajno, da bi uspela, pa mora zanjo glasovati najmanj 46 poslancev. To pa pomeni, da bodo na koncu odločale posamezniki, ki bi si do glasovanja morda utegnili premisliti, komu so naklonjeni. 

Kot je po vložitvi predloga v DZ v petek poudaril Erjavec, konstruktivno nezaupnico vlagajo, ker je treba preprečiti kršenje temeljnih pravnih načel, kot so vpletanje v pravosodje, preprečevanje svobode medijev, posege v policijo in državno tožilstvo. Ocenil je tudi, da je bila vlada neuspešna v boju z epidemijo covida-19.

Nova vlada ali labodji spev?

Politični analitik Aljaž Pengov Bitenc je nekaj dni pred glasovanjem za STA ocenil, da odzivi iz koalicije kažejo na živčnost in je obema stranema jasno, da razmer nimata popolnoma pod nadzorom. Tudi plakatne akcije, usmerjene v poslance SMC in poslanca DeSUS Branka Simonoviča, so po mnenju analitika dokaz, da ne ena ne druga stran ne vesta, kako se bo to razpletlo. 

"Glede na to, s kakšno muko so nabrali 42 podpisov, menim, da so možnosti za uspeh minimalne. V tajnem glasovanju je sicer mogoče vse, a zdrava pamet pravi, da tu dovolj glasov ne bo, ker če bi bili, bi se že izpostavili in s tem sprostili pritisk, ki se vrši nanje od zunaj," pa za STA meni analitik Rok Čakš

Se pa oba strinjata, da je veliko na kocki za stranko DeSUS.  DeSUS se bo po mnenju Pengova Bitenca v primeru Erjavčeve izvolitve znašla v novi koaliciji. Če pa nezaupnica ne bo uspela, se bo morala po njegovih besedah stranka odločiti, kaj želi in kakšna je njena politika. Poslanci bodo v tem primeru iz opozicije glasovali po svoje, a bo trpela njihova kredibilnost, tudi v odnosu do Janševe vlade. Trije so se namreč podpisali pod predlog nezaupnice. "Da najprej podpišeš pobudo za rušenje vlade, potem pa bi v primeru neuspeha še sodeloval z Janšo, je malo plehko in pritlehno celo za slovenske politične razmere," ugotavlja Pengov Bitenc.

Prepričan je, da bodo v primeru neuspeha nezaupnice sledili nadaljnji poskusi. Če bo rezultat tesen, bo to precej hitro, v nekaj tednih. Čakš na drugi strani meni, da je lahko neuspešna nezaupnica tudi labodji spev politika Karla Erjavca.

Grožnje niso rešitev

V razgretem ozračju so torej te dni padale tudi grožnje, od katerih pa se pobudniki nezaupnice distancirajo. "Grožnje poslancem, Simonoviču ali drugim, in grožnje nasploh, so neprimerne in jih obsojam. Ne glede na različnost mnenj politikov in državljanov take aktivnosti in besede ne pripomorejo k normalizaciji države," je dejala predsednica SD Tanja Fajon.

Simonovič je sicer napovedal, da bo policiji prijavil grožnje, ki so se pojavile ob odločitvi, da se ne bo podpisal pod konstruktivno nezaupnico. Na profilu Anonymous Slovenia na Twitterju so poslancu očitali, da je izdal svoj narod.

So pa pobudniki nezaupnice te dni trkali predvsem na vest ključnih poslancev. "Za stanje v državi nikakor ni kriv Janša sam, pač pa tisti, ki ga podpirajo in s tem omogočajo. Ob nezaupnici bodo zato v volilni kabini, kot je nekoč rekel Churchill, prsi vsakega poslanca kletka, v kateri se bojujeta dve veverici: njegova vest in njegova kariera," pravi Luka Mesec iz Levice. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2082)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reaf
19. 01. 2021 08.45
+3
ErjaWC po domače Pinokio, še za burek peodajat ni dober ...
Ciril Jenko
18. 01. 2021 20.36
+2
Z Erjavcem in KUL je konec. Je levake Nitka dobro uštimu, ko je sklival knovs. Pa tudi brez tega so se le napihovali kot kaka žaba.
VP87
18. 01. 2021 11.27
-5
Minister za zdravje ostaja isti že od marca. Tudi zdaj še ni niti predloga za nadomestek Gantarja. Bivši minister je bil samo za podpisovanje pogodb ,da je janez krit.
Streznitev
18. 01. 2021 11.29
+7
In za odstavljanje sekretarjev je bil tudi gantarbajter.
don_samo
18. 01. 2021 11.00
-5
To je ravno tako kot na nogometni tekmi eni navijo za ene drugi za druge na koncu s stepejo igralci pa služijo.... Kaj mene briga ali je kdo lev ali desen in marsikoga to ne zanima takrat ko odpre hladilnik in vidi da je prazen! Pokojnikov več ne zanima politična stran saj je merilo le globina, Nas živih tudi ne zanima politična stran, zanima nas prihodnost. V tem trenutku kar se dogaja to ni prihodnost! Grožnje, nepravilne odločitve (priznanje nekaterih ministrov), trošenje, laganje, namerno zavajanje, prelaganje odgovornosti na druge oz. iskanje čudnih izgovorov. To so stvari ki so narod privedle do takšne reakcije kot je. Res je, ta KUL je klic v sili, vendar edina možnost ali bolje rečeno edina rešilna biljka ki nam je trenutno ponujena! Se bom izrazil drugače... Najboljša med slabimi opcijami. Ta trenutek in tudi ob naslednjih volitvah ne pričakujem kake revolucije. Nikoli nisem in ne bom rekel da ima SDS vse slabe rešitve in ideje, to bi bila laž, vendar njihovo agresivno, nedemokratično, sovražno delovanje podre vse njihove vrednote!
Streznitev
18. 01. 2021 11.26
+3
Don Bandelli je ponosen nate, otroci so prenehali jokcati ob tvoji visoki pesnitvi KULU.
Grma53
18. 01. 2021 16.04
+3
75 let se ti je cedil med in mleko. Šarec je le nadaljevanje tega. Prišel je iz Jankovičevega gnezda, tako kot Bratovškova. In ti naj bi nas sedaj reševali? Kurji spomin.
Ciril Jenko
18. 01. 2021 20.40
Don_samo, želim ti čim prejšnjo ozdravitev. Močno pomaga gledanje oddaje Kdo vam laže. Priložnost se ponuje že jutri.
RADIKALEN
19. 01. 2021 10.02
Kakšno sovražno delovanje neki? Če že podporniki SDS odkrivajo resnico glede zgodovine WWII na podlagi avtentičnih PRIČEVANJ(Jožeta Možine) in SPOMINOV(Janeza Lombergerja) potem je to prava pot v demokratično pravno in nazorsko ureditev RS! To zagovarjajo tudi naši številni ugledni poznavalci, znani tudi v tujini kot so med ostalimi prof dr Boštjan M.Zupančič, dr Ernest Petrič, dr Jakljič itd! To ni sovraštvo, so samo ugotovitve, da je bila kvizlinška priključitev SFRJ pod vodstvom KPJ-S velika napaka in večina zavednih Slovencev je temu oporekala in sledila zahodnim civilizacijskim normam, tako da smo vsaj deloma tudi tehnično sledili razvoju! To kar se danes dogaja, je povsem iz zdravorazumskega konteksta nekih nazadnjaških sil priti na oblast preko intrigaških demagoško ideoloških zavajanj, ki jo igra preko kulturnega boja skrajna levica, žal indoktrinirano povezana z delujočim podmladkom, ki na lahek način skuša obdržati dobro plačane neobstoječe privilegije v raznih nazivih NVO in delujočih v kvazi novinarskem poročanju na RTVSlo, POPTV, VEČER...in tudi ta članek 24ur je pristranski!?
SLObunkeljn
18. 01. 2021 10.43
-3
Me ma veseli, da glede na enormno število nebulozno bebavih komentarjev panika v kleti dosega vrelišče. 😂😂😂
Streznitev
18. 01. 2021 11.09
+6
Streznitev
18. 01. 2021 11.21
+7
Erjavec dodatno potaplja nas, pri Šarcu je bil na srečo bazen prazen.
wolfterier
18. 01. 2021 10.38
+7
Korel najbolj kritizira stanje v zdravstvu,torej Desus in Gantarja.Nezaupnica ruši Desus,ne pa vlado.Gantar se je ukvarjal z vsem,samo z zdravstvom ne.
SLObunkeljn
18. 01. 2021 10.41
-2
Saj pa vsi vemo, kdo je bil zdravstveni minister in glavni "epidemiolog" že od lasnkega marca 😂
poneumljanje
18. 01. 2021 10.42
-3
In kaj to tebe stonicna marela v kleti na Trstenjakovi sploh briga ?
wolfterier
18. 01. 2021 10.46
+6
Minister za zdravstvo,za rušenje Korla,za postavitec Pivčeve,za rušenje Pivčeve,za vračanje Korla,ja,za zdravstvo pa Gantar ni imel časa.Zdaj,ko ga je Korel odstavil,se razmere izboljšujejo.
Streznitev
18. 01. 2021 11.12
+7
Na levici je poneumljenje odlično prijelo, kar tako naprej.
Streznitev
18. 01. 2021 11.23
+5
Ti nič ne veš, lep prepišeš kar ti servirajo, ker glava ti je kot lubenica.
Grma53
18. 01. 2021 16.09
+1
Tipično za levake. Napake pripisete drugim, za uspehe pa se trkate po prsih, pa čeprav v 75 letih niste naredili nič. Levaki z dvema levima rokama tako ali tako niste ustvarjeni za delati. Le delili bi posteno po vaše: meni vse, kar ostane je pa vaše.
pep b
18. 01. 2021 10.28
+1
Kdo je torej ubil Krambergerja?
pep b
18. 01. 2021 10.28
-3
Ivan Kramberger: jaz sem veren clovek, ampak sem proti temu kar se danes dogaja. Vse damo v cerkve, cele noci osvetljujemo cerkve, poznam eno mamico, ki so ji elektriko vzeli, ker ni mogla placat. Sem sel k zupniku in sem mi rekel, boga mamica tri mesce zmrzavle brez elektrike, vi pa celo noc cerkvo osvetljujete, ce to bog vidi, ga srce boli in bote v pekli. Je rekel, jaz sem mislu, da je babnico ze stisnilo. Sem rekel, slab si zupnik, ce ne ves ce ti kateri umre.
wolfterier
18. 01. 2021 10.39
-1
Krambi je bil nepismen tepček.Je mislil,da elektrarne ponoči lahko kar ustavimo,zjutraj pa spet poženemo,al kaj.
Streznitev
18. 01. 2021 11.14
+4
Slab in lažniv vernik si ti pep. Je pa Marjanček ponosen nate.
NA LEVO ni OK
18. 01. 2021 10.23
+6
Kul-ovci so že pokazali sovraštvo med seboj in nesposobnost vladanja, razpadli so kot petarda. Šarec je s svojo nesposobnostjo sam odstopil, nobenih protestov in hujskanja ni bilo iz takratne opozicije. Imeli ste vse v svojih rokah tovariši levosmerni, ponavljam VSE. Kako lahko ponovno isti sanjate o vladanju, ker ste že dokazali, da tega niste sposobni. Vse kar vas druži je le in samo pohlep po privilegijih, davkoplačevalskemu denarju in neusmiljeno sovraštvo do dobrih rezultatov te vlade. Razjeda vas, iz vaših izjav in nastopov se vidi vse to. Brez vsakega programa, načrta, edino lažniva pričanje in neutemeljena kritika bruha iz vas. To so edine vaše kvalitete. Ne morete tega skriti in ne morete tega tajiti. Naj se čimprej odvija tale tragikomika v parlamentu, preštejte se, da bo enkrat teh burlesk konec.
poneumljanje
18. 01. 2021 10.27
-6
NA LEVO ni OK
18. 01. 2021 10.51
+3
Tebi sem ga napisal dvakrat, da boš tudi ti razumel. Ti ga napišem še tretjič da bo ziher.
pep b
18. 01. 2021 10.23
-3
Ivan Kramberger: tudi glede vracanja zemlje. Vidite kot sem ze rekel, skofije dobijo vse nazaj, ti grofi dobijo vse nazaj. Jaz sem zato, da se zemlja vrne tistim malim kmetom, ne pa veleposestnikom. 80% nasih gozdov hoce spet imeti cerkev nazaj, tega mi ne smemo pustit. Vidite Jezus Kristus, on je bil prvi komunist, on je prvo revezem talal, bolanim ribe talal, on ni hotel bogastva meti, oni iz skofije pa hocejo bogastvo meti in mi bi potem spet bili suznji. Zato sem jaz rekel ljubljanskem skofu, ce bos ti to zemljo vzel od revezev, te bo bog kaznoval in bos v peklu sedel, in mi ni odgovoril.
pep b
18. 01. 2021 10.15
-3
Ivan Kramberger: mi ne rabimo vojske. Mi smo mali narod, dragi slovenci. Tudi belgija, svica, te male drzavice, luxemburg nemajo vojske, pa tudi zivijo. Ta denar dajmo rajsi za reveze.
wolfterier
18. 01. 2021 10.42
+2
A je Krambi res mislil,da Švica in Belgija nimata vojske,revež ni imel pojma.
pep b
18. 01. 2021 10.13
-3
Ivan Kramberger: Tudi glede vojske. Zdaj so zopet narocili avione, tanke. To vse mi placamo dragi slovenci. Ce bi ta denar dali za reveze ne bi nic rekel, ampam dali so ga za orozje.
dule100
18. 01. 2021 10.12
+2
Levaki spet ste zmagali! 🥊🤐🏳🤥🏳
cekin11
18. 01. 2021 10.07
+8
ta trenutek bi levaki lizali ritno odprtino poslancem SMC za glasove🤣🤣🤣
poneumljanje
18. 01. 2021 10.15
-5
je napisala stonicna marela, forintek iz lastne prakse !
cekin11
18. 01. 2021 10.16
+6
poneumljanje ti bi ga še počivalšku potegno za kak glas😂😂
poneumljanje
18. 01. 2021 10.28
-3
Stonicni, se z politiko ne ukvarjam, ne sedim v kleti na Trstenjakovi kakor ti !
Streznitev
18. 01. 2021 11.18
+2
Ker psihiatrična bolnišnica je domovanje tvoje.
pep b
18. 01. 2021 10.05
-3
Ivan Kramberger: Zato pravim, tisti ta pravi komunisti, so to tudi ostali, dragi Slovenci …Ta pa se obrača kot veter, sem pa tja. To so najslabši lumpi. In na nesrečo jih je med nami veliko.”
pep b
18. 01. 2021 10.05
-4
Ivan Kramberger: Dragi Slovenci, kaj hočem reči. Kar se Janez nauči, to Janez dela. Pri nas pa se je najlažje naučit spreminjat prepričanje. In če se Janez nauči spreminjat svoje prepričanje, če se nauči obračanja za koristmi, bo to počel nenehno. Na vaš račun. Vid’te ti so najbolj pokvarjeni. Danes je komunist, jutri je cerkven.
pep b
18. 01. 2021 10.04
-2
Ivan Kramberger: Ampak da me zdaj ne boste narobe razumeli: Jaz ne šinfam tistih komunistov, ki so pošteni. Niso vsi komunisti lopovi, Dragi Slovenci. Tako kot tudi niso vsi duhovniki pokvarjeni.
pep b
18. 01. 2021 10.04
-2
Ivan Kramberger: “Jaz sem veren človek. Grem včasih k maši. Tudi danes, preden sem prišel sem med vas, sem zmolil en očenaš, da bi bilo lepo vreme! In poglejte: imamo plavo nebo! Če bi komunisti bili tu – bi dež ropotal po njih kot hudič!
pep b
18. 01. 2021 10.02
-7
Tudi predsednik SMC Miro Cerar je dejal, da z Janšo njegova stranka ne bo šla v vlado. Predsednik SD Dejan Židan je odgovoril, da je to vprašanje že povsem dolgočasno. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je povedal, da sodelovanje z Janšo ne pride v poštev in da je zaradi tega že pred časom podpisal dogovor o oblikovanju Levega bloka. "Bil sem že dvakrat v vladi Janeza Janše in ne želim si biti še tretjič," je dejal.
cekin11
18. 01. 2021 10.04
+2
pep b
18. 01. 2021 10.02
-1
Dva dni pred volitvami je potekalo soocenje.