Slovenija

Vroče v Lipici

Lipica, 03. 12. 2008 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mednarodnemu združenju za Lipico zavračajo trditve, da so namigovali na neposredno povezavo med hormonskimi tretmaji in poginom dveh lipicancev.

Poginula konja, 102 Favory Famosa I in 137 Maestoso Allegra XLVII, sta bila v izboru konj za nastope klasične šole jahanja Kobilarne Lipica, stara pa sta bila 14 in 15 let.

V Mednarodnemu združenju za Lipico zavračajo pisanje nekaterih medijev, da je združenje namigovalo na neposredno povezavo med hormonskimi tretmaji in poginom dveh lipicanskih žrebcev. "Neposredne povezave iz našega sporočila ni moč razbrati in nanjo tudi ne želimo namigovati," je danes poudaril predsednik združenja Etbin Tavčar. "Vemo samo, da je Marko Marc osebno na navedeni način tretiral tiste žrebce, ki so pozitivni izločevalci virusnega artritisa, ne pa vseh konj. Vzroka smrti dveh žrebcev pa ne poznamo. Ker Marc za take tretmaje ni ne usposobljen ne pristojen, je tak pristop seveda nedopusten in tudi kazniv," je glede strokovnega vodje lipiške kobilarne Marka Marca v sporočilu zapisal Tavčar.

Lipicanca
Lipicanca FOTO: Reuters

V združenju od izrednega veterinarskega inšpekcijskega pregleda, ki ga je zahtevalo vodstvo Kobilarne Lipica, pričakujejo, da bo "potrdilo njihove navedbe, ne pa tudi povezave med spornimi tretmaji in neobičajnimi, zato pa nič manj sumljivimi, okoliščinami obeh poginov".

Kot je znano, sta v zadnjih dneh v lipiški kobilarni zaradi kolike poginila dva lipicanca, štiri pa so uspeli rešiti. V Lipici so se zato odločili tudi za izredno veterinarsko inšpekcijo, ki naj bi skupaj z drugimi analizami v dveh tednih dala odgovore o vzrokih za pojav kolike med lipicanci.

Iz Mednarodnega združenja za Lipico so ob tem sporočili, da naj bi Marc zaradi prisotnosti virusnega artritisa na konjih izvajal vakcinacijo s sredstvi, ki pri nas niso registrirana in jih na trgu ni mogoče kupiti ali so celo prepovedana. Strokovni vodja je obtožbe glede hormonske oskrbe konj zavrnil in napovedal, da bo skupaj s kobilarno "uporabil tudi druge možnosti povrnitve ugleda Kobilarne Lipica".

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 12. 2008 19.04
Če že Marc ni veterinar, je pa njegova žena!
Hrvat2
03. 12. 2008 14.39
VRNITE Lipico Italiji !!! Ste poplnoma nesposobni!
outbox
03. 12. 2008 14.11
G. Tavčar rajši pometaj pred svojim pragom. Imaš dovolj dela, da počistiš ves nered in tvoje super urejene vinograde, ki niti V od vinogradai niso. Itak si pa prelen, da bi delal. Torej, najprej lasten prag pluvaj in potem drugega. Tipično slovensko..