Tujina

Vročinski val se širi po Evropi, italijanski Lacij razglasil izredne razmere

Rim/Atene/Madrid, 20. 06. 2022 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
2

Zahodna Evropa se še naprej sooča z vročinskim valom. V osrednji italijanski deželi Lacij so oblasti zaradi suše razglasile izredne razmere, kar jim bo olajšalo sprejetje ukrepov za varčevanje z vodo. V Španiji so zaradi požarov evakuirali okoli 1000 ljudi iz 12 vasi v pokrajini Navarra. Vročinski val naj bi sredi tedna zajel tudi Grčijo.

"Podnebne spremembe niso problem prihodnosti, ampak sedanjosti. Izredne razmere nam bodo omogočile, da nemudoma sprejmemo prve ukrepe, s katerimi se bomo pripravili na kritične razmere, ki bodo temeljili na varčevanju z vodo, zlasti v gospodinjstvih," je danes dejal predsednik dežele Lacij Nicola Zingaretti.

 Vročinski val je v Italiji prizadel tudi Padsko nižino, ki se že več tednov sooča z najhujšo sušo v zadnjih 70 letih. Zaradi dolgotrajne suše si želijo izredne razmere razglasiti tudi preostale severnoitalijanske regije.

Predsedniki dežel se bodo v sredo sestali z ministrom za kmetijstvo Stefanom Patuanellijem, kjer bodo med drugim razpravljali o ukrepih za povečanje učinkovitosti italijanskega sistema oskrbe z vodo. Patuanelli je sicer že opozoril, da so izredne razmere "neizogibne", saj ponekod v Italiji in Evropi ni deževalo že več mesecev.

Predsednik Piemonta Alberto Cirio je napovedal, da 170 občin v njegovi deželi ne bo več smelo uporabljati vode, razen za nujne namene, kot sta pitje in priprava hrane. V desetih mestih pa naj bi bila ponoči popolnoma prekinjena oskrba z vodo.

Kmetijska združenja medtem opozarjajo na nevarnost uničenja pridelkov zaradi suše in visokih temperatur. V Piemontu je na primer še posebej prizadeta pridelava riža, za katero so potrebne velike količine vode.

V Španiji je vročinski val povzročil številne gozdne požare, zaradi katerih je okoli 1000 prebivalcev iz 12 vasi v pokrajini Navarra na severu države bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Prebivalci vasi so sedaj že nastanjeni v zasilnih namestitvah, je poročal časnik Noticias de Navarra. Razmere naj bi bile najhujše ob spreminjajočih se smereh vetra v gorovju Sierra del Perdon in v kraju Gallipienzo, približno 20 kilometrov južno od glavnega mesta pokrajine Pamplone.

Razmere v regiji naj bi se postopoma izboljševale, najhujši požar v gorovju Sierra de la Culebra na severozahodu Španije, ki je uničil 25.000 hektarjev gozda, pa so pogasili.

Vročinski val naj bi sredi tedna sicer zajel tudi Grčijo, je danes napovedala državna vremenska služba. Temperature naj bi se po vsej državi povzpele do 40 stopinj Celzija, vročinski val pa naj bi trajal vsaj do konca tedna. Prebivalcem svetujejo, naj nosijo lahka oblačila, pijejo vodo in se izogibajo alkoholu, gasilci pa opozarjajo na povečano nevarnost gozdnih požarov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
20. 06. 2022 21.46
+1
Ko bo začelo polivat, pa konca ne bo..bo pa konec poletja takrat definitivno.
Korintos11
20. 06. 2022 17.40
+2
Raja pa non stop zunaj da komaj rešilci folgajo v bolnišnice voziti.