Slovenija

Vročinski val v Evropi se stopnjuje: Nizozemci razbeljene ulice hladijo s soljo

Ljubljana, 24. 07. 2019 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropo je zajel peklenski objem, vročinski rekordi padajo eden za drugim. V Belgiji in na Nizozemskem so meteorologi tako zabeležili rekordno visoke temperature, medtem ko nov vročinski val v zahodni Evropi povzroča težave v prometu in sproža varnostna opozorila. V Sloveniji se je živo srebro v Ljubljani in Novi Gorici povzeplo na 35 stopinj Celzija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kje je bilo najbolj vroče?
    02:29
    Iz 24UR: Kje je bilo najbolj vroče?
  • Iz 24UR: Fizična dela na prostem
    03:18
    Iz 24UR: Fizična dela na prostem
  • Iz SVETA: Kljub vročini številni delavci nadaljujejo z delom
    04:16
    Iz SVETA: Kljub vročini številni delavci nadaljujejo z delom
  • Iz SVETA: Rekordne temperature po Evropi
    02:52
    Iz SVETA: Rekordne temperature po Evropi
  • Posipanje vročega asfalta s soljo
    01:09
    Posipanje vročega asfalta s soljo

Na Nizozemskem so v bližini mesta Tilburg zabeležili 39,1 stopinj Celzija. Številka je presegla rekord 38,6 stopinje Celzija iz avgusta 1944. V Belgiji se je živo srebro ustavilo na 38,9 stopinjah Celzija. S tem je bil tudi v Belgiji presežem prejšnji rekord iz leta 1947, ko so izmerili 38,8 stopinj Celzija.

. V Belgiji so zaradi pričakovane štiridesetice razglasili najvišji rdeči vremenski alarm, na Nizozemskem pa so aktivirali tako imenovani nacionalni vročinski načrt.
. V Belgiji so zaradi pričakovane štiridesetice razglasili najvišji rdeči vremenski alarm, na Nizozemskem pa so aktivirali tako imenovani nacionalni vročinski načrt. FOTO: AP

Nizozemski kraljevi meteorološki inštitut je razglasil oranžen alarm zaradi visokih temperatur, ki jih pričakujejo do petka. V belgijskem mestu Gent, ki prav te dni gosti enega najpomembnejših festivalov, so tako postavili dodatne senčnike, na trgu pa dodatne vodne škropilce. Na vročino se pripravljajo tudi lokali. Zanimivega pristopa hlajenja razbeljenega asfalta so se lotili na drugem koncu Nizozemske, v mestu Arnhem ceste posipavajo kar s soljo, ki naj bi asfalt hladila.

Evropo je zajel peklenski objem, vročinski rekordi padajo eden za drugim.
Evropo je zajel peklenski objem, vročinski rekordi padajo eden za drugim. FOTO: AP

Med hudo vročino se je pokvaril tudi vlak Eurostar na poti v London, zaradi česar je pri belgijskem mestu Hall okoli dve uri ostalo ujetih 600 potnikov. Del vlaka je bil zaradi izpada elektrike v tunelu, del pa na žgočem soncu. Potnike so nato prepeljali nazaj v Bruselj. Eurostar je svetoval ljudem, naj se danes ne podajajo na pot. Motene so bile tudi železniške povezave med Brusljem in Parizom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Londonu sicer policija išče tri pogrešane ljudi, ki so plavali v Temzi. V Nemčiji pa so se od torka utopili trije ljudje.

Najbolj ekstremna vročina se bo širila iz srednje in severne Francije v Belgijo, na Nizozemsko in v zahodno Nemčijo, napoveduje AccuWeather, ki dodaja, da so možni novi temperaturni rekordi tudi v Nemčiji in Luksemburgu.
Najbolj ekstremna vročina se bo širila iz srednje in severne Francije v Belgijo, na Nizozemsko in v zahodno Nemčijo, napoveduje AccuWeather, ki dodaja, da so možni novi temperaturni rekordi tudi v Nemčiji in Luksemburgu. FOTO: AP

Vremenoslovci napovedujejo, da se bo vročina še stopnjevala

A to je šele uvod v še bolj vroče dni. V Veliki Britaniji naj bi se termometri dvignili vse do 39 stopinj Celzija. V Belgiji so zaradi pričakovane štiridesetice razglasili najvišji rdeči vremenski alarm, na Nizozemskem pa so aktivirali tako imenovani nacionalni vročinski načrt.

Najbolj ekstremna vročina se bo širila iz srednje in severne Francije v Belgijo, na Nizozemsko in v zahodno Nemčijo.
Najbolj ekstremna vročina se bo širila iz srednje in severne Francije v Belgijo, na Nizozemsko in v zahodno Nemčijo. FOTO: AP

Najbolj ekstremna vročina se bo širila iz srednje in severne Francije v Belgijo, na Nizozemsko in v zahodno Nemčijo, napoveduje AccuWeather, ki dodaja, da so možni novi temperaturni rekordi tudi v Nemčiji in Luksemburgu. Po napovedih francoskega vremenoslovca Francoisa Jobarda bi se lahko v severni Franciji ter delih Belgije, Luksemburga in Nizozemske živo srebro prvič povzpelo do ali prek 40 stopinj Celzija; četrtek pa bi lahko bil "zgodovinsko vroč dan".

V Novi Gorici in Ljubljani 35 stopinj Celzija

Tudi Slovenija se ni izognila tretjemu vročinskemu valu letos. Najbolj se je segrelo na zahodu, v Novi Gorici so namerili 35 stopinj Celzija.

35 stopinj so namerili tudi v Ljubljani, 34 stopinj je bilo v Beli krajini. In nič manj vroče ne bo jutri. Skoraj zanesljivo bo letošnje poletje med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih, zelo verjetno celo drugo najtoplejše, za rekordno velja leta 2003. Podobno velja za število vročih dni, ko se termometri dvignejo nad 30 stopinj Celzija. Letos smo jih našteli celo 30.

Po ocenah Arsa je stopnja verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravi zelo velika na Goriškem, Bovškem, v Brkinih in Zgornjesavski regiji. Velika požarna ogroženost je še na Obali, na Kočevskem in Koroškem, v Spodnjem Posavju, Pomurju in na Postojnskem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
25. 07. 2019 14.07
+4
Asfalt ven pa travo sjat!
BUONcaffee
24. 07. 2019 21.17
+1
Sol uničuje ceste in avtomobile. Zopet bodo eni zaslužili.
RamzesII
24. 07. 2019 21.06
+1
Prvič slišim na nek Nacionalni vročinski načrt, čeprav se to sliši drugače, potem pa bereš, da so ulice posipavali z soljo ali 'soljo', skratka brez vsake definicije za kakšno sol ali mešanico naj bi šlo. Sicer pa kako neki naj bi ta sol hladila cesto, asfalt.
RamzesII
24. 07. 2019 21.10
+4
Bolj logično bi bilo protivročinski načrt, saj gre končno za omejevanje posledic te, ne obratno.
Dino Karic
24. 07. 2019 19.53
+10
Gent je v Belgiji 😉
26277
24. 07. 2019 21.03
+1
Igra tudi v 1. Belgijski ligi, ta Fc..Gent, ...ma kej čemo, za 24...ni pomembno, lahko so tudi na Kamčatki.
BUONcaffee
24. 07. 2019 19.17
-1
Naši plugi že posipavajo sol?????
BUONcaffee
24. 07. 2019 19.14
-1
Sol je odlična za sonce-vročino in sneg.
Neutrino
24. 07. 2019 18.50
-5
Ja, očitno se bojijo da bo treba po ledu kidat....
gapiwasted
24. 07. 2019 18.49
+1
Trump bi zdej rekel da globalno segrevanje ne obstaja
jaseveda
24. 07. 2019 20.05
+1
Seveda obstaja. Tako kot tudi globalno ohlajanje. Že nekaj milijonov, če ne več let. Spremlja še pa vremensko dogajanje zadnjih 100 let, globalna obveščenost pa obstaja zadnjih dobrih 20 let.
RamzesII
24. 07. 2019 21.07