Slovenija

Vrsta prič podprla Radana: 'Tisti, ki več dela, je lahko trn v peti tistim, ki manj delajo'

Ljubljana, 26. 09. 2016 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na naroku sojenja zdravniku Ivanu Radanu, ki je med drugim obtožen šestih umorov svojih bolnikov, so različne priče opisale razmere na oddelku, kjer je Radan delal. Odnosi na oddelku so bili slabi, nekateri zaposleni pa Radana niso dobro sprejeli. Tako so opisovali tako zdravstveni delavci kot ena bolnica, ki se je zdravila na oddelku.

Priče so na današnjem naroku sojenja zdravniku Ivanu Radanu, ki je med drugim obtožen šestih umorov svojih bolnikov, opisale razmere na oddelku, kjer je Radan delal. Odnosi na oddelku so bili slabi, nekateri zaposleni pa Radana niso dobro sprejeli. Tako so opisovali tako zdravstveni delavci kot ena bolnica, ki se je zdravila na oddelku.

Radan namreč trdi, da bolniku decembra 2014 ni vbrizgal kalija, pač pa ga je le nastavil in je tekel mimo. Sodelavcem je sicer razlagal, da je kalij bolniku dal, to pa naj bi storil iz provokacije, ker je hotel opozoriti na slabo komunikacijo med zaposlenimi na oddelku in na nesprejemljive razmere, v katerih so bolniki umirali.

Sojenje zdravniku Ivanu Radanu.
Sojenje zdravniku Ivanu Radanu. FOTO: Kanal A

Več zaposlenih na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, kjer je Radan delal, je danes potrdilo, da so bili odnosi med zaposlenimi slabi. Ob tem pa so tudi izpostavili, da je bil Radan odličen zdravnik, kateremu bi zaupali svoje zdravje.

Zdravstveni tehnik, ki je delal na tem oddelku, je dejal, da so nekateri kolegi Radana slabše sprejeli, ker "tisti, ki več dela, je lahko trn v peti tistim, ki manj delajo". Med drugim so se slabi odnosi po njegovih navedbah kazali v tem, da so večkrat zdravniki spremenili terapijo bolnika, ki jo je določil Radan, pri čemer so svojo odločitev pospremili z nekolegialnimi in neprofesionalnimi komentarji.

Slabe odnose in pomanjkanje komunikacije je potrdil tudi nevrolog Marjan Zaletel, ki trdi, da je bil žrtev mobinga in podtikanja. Zato je tudi kazensko ovadil zdravnika Zvezdana Pirtoška in direktorja nevrološke klinike Davida B. Voduška.

Da odnosi niso bili zgledni, je opazila tudi Jasmina Balon, ki jo je Radan zdravil na oddelku. Opazila je, da so zaposleni včasih zavpili en na drugega in zavijali z očmi. Za Radana je imela le dobre besede, saj da ji je razložil stvari tako, da je razumela, kaj se z njo dogaja. Ostali zdravniki si zanjo niso vzeli toliko časa.

Danes je pričal tudi sodnik Sebastijan Potepan, ki Radana pozna od srednje šole naprej, v času študija pa sta bila sostanovalca. Dejal je, da ga je Radan nekaj dni preden je afera s kalijem prišla v medije, poklical po telefonu in mu dejal, da je na oddelku izvedel provokacijo in bolniku nastavil kalij. Sodelavcem je rekel, da je kalij tekel, ni ga pa nihče vprašal, ali je kalij tekel v bolnika.

Svojo potezo je Radan v pogovoru s Potepanom primerjal z učenjem pilotov, kako reagirati v kriznih trenutkih. Tako je tudi od svojih sodelavcev pričakoval reakcijo ob takšni informaciji, ki jo je podajal. S to provokacijo je tako testiral odziv sodelavcev, saj so bili na oddelku zelo slabi odnosi, je dejal Potepan.

Adela Šteher pa je opisala Radanovo zdravstveno stanje, ko se je v priporu samopoškodoval. Pri zdravljenju so mu morali dati tudi protibolečinska zdravila, pri čemer je Šteherjeva dejala, da pri Radanu niso zaznali tolerance na ta zdravila zdravila, ki se sicer razvije pri odvisnikih.

Šteherjeva pozna Radana že od prej, z njim je velikokrat sodelovala v času, ko je še delal na enoti za kardiološko intenzivno terapijo. "Če bi bila sama v intenzivni, bi si želela, da bi imela takega zdravnika, kot je on," je dejala.

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
27. 09. 2016 15.15
+3
Radan jaz te podpiram.Koliko spodrslajev iz malomarnosti je z smrtnim izidom pa jih nobeden ne preganja.Zaradi čakalnih vrst jih prezgodaj premine pa ni nobenemu mar.Kdaj se bo pa tem sodilo,ali bo moglo ljdstvo vzeti zakon v roke ?????
periot22
26. 09. 2016 22.21
+6
Rablji so pa nekaznovani!!!!!!!!!!!
kapljač1
26. 09. 2016 21.05
+3
V zdravniški zbornici nujno izločit " vse dinozavre". Medodnosi v zdravstvu se morajo spremenit. Nujno.
franz1988
26. 09. 2016 18.46
+9
Zakurili so grmado. Žrtev so našli, da ogenj ne gre v nič. Plačali bomo pa mi, kot vedno.
proletarec1
26. 09. 2016 18.27
-20
DA BI KALI, TEKEL MIMO????TUKAJ SE JE PA MORDA , TA DOKTOR UJEL V ZANKO!!!!
ivan.z Doba
26. 09. 2016 18.27
+16
Kako zlahka se da manipulirati z javnim mnenjem. Ko so se pojavili prvi članki o Radanu, bi ga vsi najraje linčali. Danes ga vsi "podpirate"?! Zaradi medijev in posledično gonje sta v zadnjem času naredila samomor dva človeka. In seveda zaradi "javnega mnenja"! Mali več strpnosti in škodoželjnosti ne bi škodilo komentatorjem in predvsem nivinarjem, ki producirajo tako ali drugačno mnenje množic.
ivan.z Doba
26. 09. 2016 18.29
+22
Kar se pa tiče dr.Radana, njemu so mediji in javno mnenje uničili življenje. Tudi, če ga na sodišču oprostijo, bo za vedno ostal "tisti " Radan. Kakšna družba smo postali?!
janezek123@gmail.com
26. 09. 2016 18.08
+3
Nekdo bi res moral temeljito popucati javno zdravstvo. Koncesijo bi morali dati vsaki zdravstveni inštituciji ali podjetju, potem pa naj trg in pacienti odločijo pri kom se bodo zdravili in s tem kdo bo dobil denar iz zdravstvenega zavarovanja. Poleg tega bi se za vsakega pacienta moralo voditi točno koliko denarja je kdo vplačal v zavarovanje in koliko storitev je koristil, in s tem seveda sistem bonus malus. Veliko bolezni in nesreč je povezano ali z nezdravim življenjskim slogom ali s tveganim vedenjem, to pa ne more biti brezplačno.
vrtnar01
26. 09. 2016 17.33
+30
Še vedno trdim, da je g. Radan samo žrtev zarote in to je tudi vse. Ostalo je le manipulacija
Karantanija
26. 09. 2016 20.14
-3
Nič ne vemo, dokler ni preiskava končana. Želim pa, da bi imel prav.
o22
26. 09. 2016 17.29
+6
Komentiranje in pritoževanje v nedoglednost je brez veze saj nič ne dosežete /mo.Ulica pa ne bo krojila vladnih in sodnih odločitev _pravi Cerar .In kaj nam preostane?
Frankly
26. 09. 2016 17.09
+17
DeBill 26.09.2016 16:19:: Se POPOLNOMA strinjam s tvojim komentarjem! Dodal bi se, da si je sesuti dr. Radan hotel vzeti zivljenje. Ko cloveku vzamejo BISTVO za katerega zivi, KDO MU BO TO POVRNIL??? Dr. Radan, vstrajajte! NE popustite, vecina je z vami!
Jožajoža
26. 09. 2016 16.56
+14
bilo bi pošteno, da povedo ime in priimek človeka, ki je posumil, da mu je radan "umoril" 97 let starega pradedeka. ki je bil že 20 let v komi. in če bi imeli ime in priimek,status,poklic, državljansto tega, bi bil primer čisto jasen in kaj je ozadje. samo velenskih otrok se spomnite. kdo pozna familijo, mu je vse jasno.
DeBill
26. 09. 2016 16.19
+34
Ni tolerance na zdravila, ni dokaza za dejanja, pozitivne izpovedi prič. Kdo bo zdaj fasal kazensko ovadbo? Ali se našemu sodstvu, zdravstvu in policiji vsaj približno sanja, kolikšna bo odškodnina iz EU za uničeno kariero, protipravni odvzem prostosti ipd. Kdo bo to plačal? Čas je, da se poišče individulane krivceza nastalo situacijo in se jih sleče do gat. Na čelu z zajedalcem cmerarjem, ki skubi državljane za svoje nedelo že od začetka kariere takoj po študiju.
kam_to_pelje
26. 09. 2016 16.36
+11
pravilno napisano. Tako stanje ni samo tu kjer se sedaj pere umazano perilo pred sodiščem in na dan prihajajo nove okoliščine in novi dokazi. Nove priče z novimi pričevanji. tako je v bistvu povsod. Kjer nekdo želi spremembe in delati dejansko na kvaliteti in ne samo da je nekako narejeno na papirju. Jih dobi hitro po glavi tako ali drugače. To se mora končat. To je ogledalo naše države, ki je v socializmu imela resnično dobre strokovnjake na vseh področjih. Danes pa krš od krša, ki se vlači po vodilnih stolčkih in so zato več kot odlično plačani. Za to nastalo situacijo je potrebno odkriti vse odgovorne. jim soditi odškodninsko, kazensko in disciplinsko. Jih brez milosti sankcionirati. Omenjenega zdravnika pa rehabilitirati. Saj vedno blj dobivam sliko, da je možakar delal profesionalno in v korist bolnikov. Kar pa je neznosno smrdelo njegovim poklicnim sovražnim kolegom. Ker pa je tako stanje povsod. bi bilo potrebno preveriti okoliščine dela tudi v drugih sektorjih JU. Ter zapreti veliko večino sektorjev v senci JU. Kajti tam se šele dogaja rop naše države in našega denarja.
BON?BOB
26. 09. 2016 18.22
+5
Iz lastnih izkušenj ti povem, da se jim sploh ne sanja in jim je prav vseeno če s svojimi dejanji (policija, tožilstvo) zavozijo - uničijo osebo, družino. In to se bo dogajalo dokler bodo mandati na sodišču trajni in dokler nekdo zaradi svoje "nesposobnosti" ne bo za nekoga delal celo življenje. Tako ti pa država ponudi mizerno odškodnino s katero si lahko obrišeš ...
staridida
26. 09. 2016 15.32
+4
Tako je povsod-če se ne vržeš po hiši, je po tebi....
ho?emVšolo
26. 09. 2016 15.26
+19
a Radana še vedno vozita na sodišče po dva pravosodna policista, na začetku so bili cell trije? Kdo bo odgovarjal za te neekonomično porabljene ure????
staridida
26. 09. 2016 15.35
+8
kapljač1
26. 09. 2016 15.26
+12
Tole sojenje postaja pravo ogledalo naše družbe. Da se je t a primer znašel na sodisču pa postaja za državo že "smrtno nevaRno".
Ramzess
26. 09. 2016 15.14
+2
Zdravniku zaupaš težave,bolezen, da to pozdravi (ne zgolj zdravi), ne pa zdravja (da ga pokvari).
aviktora
26. 09. 2016 15.06
+30
Gospod Radan ne dajte se, veliko ljudi je na vaši strani.
BildiTheEmperor
26. 09. 2016 15.02
+30
V tej državi si varen samo če ničesar ne delaš in ničesar nimaš.
MavritoGazarinni
26. 09. 2016 16.01
+5
Darko32
26. 09. 2016 14.59
+37
Tukaj se je pokazala resnica in lepo pokazala, da je RADAN bilo potaknjeno nekaj, kar ni storil. JAvno mnenje lepo podpira RADANA in ostro preganja kriminalce zdravnike, kateri imajo doma cele kilograme zlata in so kriminalci ter koruptivni zdravniki. Kdor vsaj malo pozna delovno mesto na katerem je delal nebo verjel vodstvu Kliničnega centra pri njihovi manipulaciji in tudi če damo 200 prič bodo vsi povedali, isto zgodbo in pokazali, da je RADAN preveč pošten za delovno mesto v Kliničnem Centru, saj ni baraba. Potrebujemo poštene zdravnike in ne barab. RADAN je med poštenjaki, k ije hotel dobro Slovenskemu zdravstvu in bolnikom. Ža pa ni bil koruptiven in to ga je koštalo.
enrico
26. 09. 2016 16.02
+8
Upam da se cimprej pojavi radan se v sodstvu.
enrico
26. 09. 2016 16.03
+10
gorgonalen
26. 09. 2016 14.59
+15
Evo komentatorji dragi,pred časom ste pljuvali po zdravniku,bil sem eden izmed redkih ki nisem,a se zavedate kolko škode ste naredili z tem?ta gospod tui če ga oprostijo in če dobi odškodnino,upam da ogromno,ne bo več moral delati tisto kaj si želi...biti dohtar,ker bo še vedno v očeh bolnikov glej unga k je biu na sodišču zaradi tega ali onega....
Darko32
26. 09. 2016 15.03
+16
Tudi sam nisem pluval po njem, ker vem in verjamem, da je hotel pomagati ljudem in tukaj so v UKC Ljubljana pokazali, da so kriminalno nastrojeni proti pacientom. Vse priče bodo povedale svojo iskušnjo, da jim je pomagal in to so dejstva. ŽAl pa je bil preveč pošten v med zdravniki v tej ustanovi. Samo poglejmo članke kako goljufajo na vseh korakih in nabijajo cene v nedogled. RADAN-a BOm podpiral zato ker vem, da je poštenjak.