Korona

Kustečeva: Za mlajše otroke je možno zagotoviti posebne vrste hitrih testov

Ljubljana, 26. 01. 2021 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 17 min
Avtor
STA, Maja Račič, Anja Kralj
Komentarji
669

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo in kljub odkritemu angleškemu sevu novega koronavirusa so se v devetih regijah v šole znova vrnili učenci prvega triletja, vrtci pa znova sprejemajo vse otroke. Pred tem so se morali vsi zaposleni, ki so fizično prisotni v šolah in vrtcih, testirati. Ministrica Simona Kustec je povedala, da so bili pozitivno presenečeni nad nizkim odstotkom pozitivnih testov med zaposlenimi v šolstvu. O učiteljih, ki se ne želijo testirati, pa: Največja sankcija za njih bo moralna odgovornost, ostalo bomo prepustili inšpekcijskim službam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na cestah več policistov
    02:08
    Iz 24UR: Na cestah več policistov
  • Iz 24UR: Vrnitev v šole in vrtce
    03:57
    Iz 24UR: Vrnitev v šole in vrtce
  • Iz 24UR: Vrtčevski vrvež
    02:18
    Iz 24UR: Vrtčevski vrvež
  • Iz SVETA: Upad telesne pripravljenosti
    03:23
    Iz SVETA: Upad telesne pripravljenosti
  • Iz SVETA: Vrnitev otrok v šole
    04:58
    Iz SVETA: Vrnitev otrok v šole

Svoja vrata so danes odprli šole in vrtci v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.

Tako se je v šole vrnilo 53.306 učencev prvega triletja osnovnih šol, v vrtce pa 74.630 otrok, je na vladni novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ponoven odhod v šolo in vrtce so po njenih besedah nestrpno pričakovali tako zaposleni kot učenci. Upa, da gre "za prvi znak vračanja v normalnost".

Po besedah ministrice so danes znova odprli 366 šol in 327 vrtcev. V osnovne šole se je fizično vrnilo 12.822 zaposlenih, v vrtce pa 12.844.

Za mlajše otroke je možno zagotoviti posebne vrste hitrih testov in to je protokol v številnih šolah v naši bližini. Zdaj je na vrsti ministrstvo za zdravje, da pripravi nek predlog, o katerem bomo razpravljali in se odločali, kako naprej. ministrica Simona Kustec

Na novinarski konferenci se je zahvalila vodstvom šol in vsem zaposlenim, da so se na vrnitev dobro pripravili in jo tako omogočili, hkrati pa je vse pozvala k previdnosti pri spoštovanju ukrepov ter k temu, da v šole in vrtce odhajajo le zdravi otroci.

Glede odpiranja šol in vrtcev v preostalih regijah je povedala, da na vladi in ministrstvu sledijo sprejetemu načrtu postopnega sproščanja. Po njem je trenutno večji del regij v rdeči fazi, ki omogoča vračanje otrok prvih treh razredov in delovanje vrtcev v polnem obsegu. Tri regije so še vedno v črni fazi, ko sproščanje ni mogoče, nekatere pa se vanjo tudi vračajo.

O tem, kako bo pouk potekal prihodnji teden, se bodo po ministričinih besedah v sredo najprej pogovorili na ravni svetovalne skupine, nato pa bo o tem na seji odločala vlada. "Takrat bo tudi znana odločitev, kako naprej," je dejala Kustečeva.

Protokoli, kako ravnati, če je okužen kdo v razredu, so ob vračanju otrok v šole in vrtce po besedah ministrice znani. V tem primeru gredo vsi, ki so bili v stiku z okuženim, v karanteno, pouk za razred pa se nadaljuje na daljavo, medtem ko se ostali razredi še naprej šolajo v šoli. "Zato je tako pomembno spoštovanje mehurčka oz. homogenih skupin," je dejala.

V ponedeljek so morali vsi zaposleni v šolah in vrtcih na testiranje. Po besedah ministrice je bil odziv "izjemno visok", število pozitivnih "pa pozitivno nizko". "To nam daje visoko dodatno zaupanje v to, da je šolski prostor pripravljen in da je varen tako za otroke kot zaposlene," je dejala.

Odstotek učiteljev, ki se niso želeli testirati, je po besedah ministrice nizek, tisti, ki se niso testirali, pa bodo morali svoje delo opravljati izven šole ali vrtca, o čemer so bodo dogovorili z ravnateljem in kolektivom. Na vprašanje, ali bodo zoper njih tudi kakšne sankcije, je odgovorila, da je "prva glavna sankcija lastna moralna odgovornost in vest, vse ostalo pa bodo določile inšpekcijske službe, če in ko bo potrebno".

Dodala je, da so dobili kar nekaj vprašanj s strani staršev, ali se bo zagotovila možnost hitrega testiranja učenk in učencev. "O tem smo se posvetovali s primeri v državah, kjer se ta namera že aktivira oziroma je načrt pripravljen. Za mlajše otroke je možno zagotoviti posebne vrste hitrih testov in to je protokol v številnih šolah v naši bližini. Zdaj je na vrsti ministrstvo za zdravje, da pripravi nek predlog, o katerem bomo razpravljali in se odločali, kako naprej," je dejala Kustečeva.

Pečan: Odziv učiteljev na testiranje izkazuje visoko stopnjo družbene odgovornosti

Gregor Pečan
Gregor Pečan FOTO: POP TV

Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je zadovoljen, da so se danes v šole vrnili prvi učenci. Upajo, da se jim bodo kmalu v šolah pridružili tudi ostali. Udeležba učiteljev na ponedeljkovem testiranju na novi koronavirus pa po njegovih besedah izkazuje izjemno visoko stopnjo družbene odgovornosti.

Pečan je na današnji novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19 poudaril, da se je testirala praktično celotna populacija zaposlenih v šolah in vrtcih in je bil izjemno majhen delež tistih, ki se testiranja niso želeli udeležiti.

"S tem je bil dan signal staršem in vsej javnosti, da se učenci vračajo, v, kolikor se v danih razmerah sploh da, varno in zdravo učno okolje," je dejal. Po njegovih besedah pa je precej ohrabrujoč tudi podatek, da je bil odstotek pozitivnih testov zelo nizek. To pritrjuje poročilu evropskega centra za preprečevanje okužb, da šole in vrtci niso v nobeni državi predstavljali generatorja okužb, je menil Pečan.

Kot je dejal, upajo, da bodo lahko šole in vrtce obdržali čim dlje odprte in se epidemiološka slika ne bo poslabšala ter bodo tudi v regijah, ki so sedaj na meji, šole in vrtci ostali odprti. Zato je po njegovem prepričanju mogoče dobro, da se ob tedenskem izvajanju testov spremlja, kaj se dogaja med zaposlenimi v šolah.

Kako naj bi potekalo tedensko testiranje, zaenkrat informacij še nimajo. A glede na to, da je v ponedeljek testiranje potekalo zelo gladko, upajo, da bo tako ostalo tudi vnaprej. Za zaposlene na njihovi šoli, ki je na obrobju glavnega mesta, je testiranje izvedla zdravnica koncesionarka, skupaj sto zaposlenih pa je teste opravilo v približno treh urah in pol. Pečan tako ocenjuje, da večjega problema tudi v prihodnje ne bo. Si pa, je dodal, želijo, da zaradi testiranja ne bi bilo potrebno, da bi odpadel dan pouka.

Sicer pa bi si po njegovih besedah želeli, da bi lahko v čim krajšem času v šole sprejeli tudi vse ostale učence. Ob tem je izpostavil težave učencev devetih razredov, ki zaključujejo osnovnošolsko izobraževanje. Upamo, da bo kmalu prišlo do odločitev na državni ravni, kaj bo v letos z nacionalnimi preverjanji znanja, na kakšen način bo potekalo vpisovanje v srednje šole. To je sedaj velika negotovost za učence zaključnih razredov in njihove starše in povečuje stres. "Želeli bi, da do ustreznih odločitev pride čim prej," je dejal Pečan.

Skrb učencev in staršev, ki se nanaša na ocenjevanje znanja, pa je po njegovih besedah skoraj zagotovo povsem odveč, saj bodo učitelji pristopili k ocenjevanju znanja "z ustrezno mero empatije". Upoštevali bodo tudi, da so bili učenci do zdaj več mesecev "izpostavljeni tegobam pouka na daljavo". K sreči pa je, kot je dodal, prišlo do spremembe pri pravilnikih in je eno samo ocenjevalno obdobje in tudi število potrebnih ocen je nižje. "Zaupajte strokovnosti učiteljev in vodstva šol," je pozval.

Kar zadeva učitelje, ki se ne želijo testirati, še čakajo konkretna navodila, saj še potekajo usklajevanja in razprava med pravniki. V združenju ravnateljev so pridobili dve pravni mnenji in iz teh izhaja, da dejansko obstajajo podlage za sankcije tistih, ki se ne bi želeli udeležiti testiranja, če je to predpisano na način, kot je trenutno, torej z odlokom ministra za zdravje. Odlok je veljaven, vse dokler ga ustrezen organ, v tem primeru je to lahko sodišče, razglasi za nezakonitega, je pojasnil.

Učitelju, ki bi odklonil testiranje, lahko po njegovih besedah odredijo čakanje na delo od doma, saj mu ne morejo odrediti dela na daljavo, če so učenci pri pouku v šoli. Poleg tega se mu postavlja tudi vprašanje smiselnosti odreditve čakanja na delo od doma, kar pomeni 80 odstotkov plače, pri čemer bi ta učitelj lahko opravljal delo, a se ne želi testirati, s čimer krši trenutno veljavno zakonodajo.

Psihologinja Andreja Poljanec pa je pojasnila počutje otrok in mladostnikov, ki so se jim zaradi epidemije spremenile vsakodnevne navade in življenjski ritem. V telesu imajo namreč manj snovi, ki dajo občutek sproščenosti in veselja. S pomočjo športnih aktivnosti in prijetno preživetim prostim časom jim odrasli lahko po njenih besedah pomagamo, da se jim bo raven pozitivnih hormonov zvišala in se bodo počutili bolje.

Otroci po njenih besedah ne bodo sami od sebe zmogli vzpostaviti delovnih navad iz časa pred epidemijo, saj se je vanje nalezla lenobnost, ki je postala način bivanja. Starši naj zato znižajo svoja pričakovanja in več energije usmerijo v to, da bodo z otroki preživeli lepe trenutke. "Potem bodo tudi otroci zmogli več," je zagotovila. Za otrokov razvoj je po njenih besedah bolj kot odsotnost intenzivnega učenja škodljiva odsotnost pristnih družinskih odnosov.

Ker pa naveličanost prevzema tudi starše, naj ti v pogovoru z drugimi odraslimi poiščejo ustrezen način za premagovanje stiske in oblikovanje strategije za soočanje s stresom. Pred otroki pa naj ne tožijo in tarnajo, je odsvetovala.

V vrtcih devetih regij po prvih podatkih večinoma od 60 do 70 odstotkov otrok

V vrtce v devetih regijah so se danes po več tednih zagotavljanja le nujnega varstva ponovno lahko vrnili vsi otroci. Po prvih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije se je večinoma vrnilo od 60 do 70 odstotkov otrok, je povedala predsednica skupnosti Janja Bogataj. Več otrok v vrtcih pričakujejo prihodnji teden.

Pred današnjim odprtjem vrtcev za vse otroke v devetih regijah, v katerih je bila prejšnji teden epidemiološka slika boljša, so zaposleni opravili testiranje s hitrimi testi na novi koronavirus. Večina je testiranje opravila v ponedeljek, ponekod, denimo del zaposlenih v Vrtcu Škofja Loka, pa so ga opravili danes zjutraj.

Glede na rezultate testiranj, o čemer skupnosti poročajo ravnatelji in ravnateljice vrtcev iz vse Slovenije, Bogatajeva pravi, da vrtci zagotovo niso tisti, kjer bi bilo veliko okuženih. Seznanjena je z enim primerom, kjer naj bi testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih strokovnih delavkah, pri ostalih pa ravnatelji večinoma pišejo, da okužb ni bilo.

"To nas izjemno veseli, tako da smo vrtci lahko danes na široko odprli vrata in smo tudi začeli z dejavnostjo v polnem obsegu," je povedala Bogatajeva. V vrtce se je večinoma vrnilo od 60 do 70 odstotkov otrok, kar je malenkost manjši delež kot sicer v zimskem času, ko so pogosta respiratorna obolenja in je v vrtcih večja odsotnost otrok. Točnejši podatki o današnji prisotnosti bodo znani popoldne.

Bogatajeva pričakuje, da se bo več otrok v vrtce vrnilo prihodnji teden, ocenjuje pa tudi, da so nekateri starši izkoristili možnost, da otroka še naprej obdržijo v domačem varstvu.

Vzgojiteljice danes po besedah Bogatajeve, ki je ravnateljica Vrtca Škofja Loka, poročajo, da so predvsem starejši otroci veseli, da si imajo veliko za povedati, pri mlajših pa se še pojavljajo stiske, tako da tem namenijo tudi nekoliko več pozornosti.

V vrtce se lahko vrnejo le zdravi otroci, ob vstopu v vrtec pa morajo starši nositi maske, maske imajo tudi strokovne delavke. Nekoliko več bo v vrtcih zračenja prostorov, prav tako vrtci izvajajo druge pričakovane preventivne ukrepe.

V Vrtec Škofja Loka je danes prišlo 64 odstotkov vseh vključenih otrok, malenkost nižji je delež otrok v žalskih vrtcih. Vanje se je vrnilo 533 od vključenih 856 otrok, kar predstavlja 62 odstotkov vseh.

Podatka, da si starši ne bi upali pripeljati otrok, ravnateljica Vrtcev Žalec Natalija Starič-Žikić nima, predvideva pa, da bodo ostali starši pripeljali otroke v prihodnjem tednu.

Testiranje zaposlenih s hitrimi testi na novi koronavirus so opravili v ponedeljek popoldne. In med vsemi 111 opravljenimi testi je bil le eden pozitiven, tako da so delo lahko organizirali, kot so načrtovali pred testiranjem, je še pojasnila ravnateljica Vrtcev Žalec.

Delo v Vrtcu Murska Sobota je po besedah ravnatelja Boruta Anželja steklo brez posebnih zapletov. Ugotavljajo, da so se otroci z veseljem vrnili v vrtec ter da so med epidemijo pogrešali vrstnike. Od 119 testiranih oseb je bila na hitrem testu pozitivna zgolj ena. V vrtec se je danes vrnilo 429 otrok oz. slabih 65 odstotkov vseh vpisanih. Večjega izpada kadra zaenkrat nimajo, posamezne primere pa rešujejo po ustaljenem protokolu z notranjo reorganizacijo. Primerov, da se kdo od zaposlenih ne bi želel testirati, niso zaznali.

V celjskem Vrtcu Tončke Čečeve je danes prisotnih dobrih 58 odstotkov otrok, kar je 360 od 614 vključenih otrok, je za STA pojasnila ravnateljica tega vrtca Irena Hren. S februarjem pričakuje okoli 65 odstotkov otrok. Nekaj staršev je vrtec obvestilo, da so doma na čakanju na delo, zato bodo otroke še obdržali doma.

"V vrtcu je danes zelo prijetno vzdušje. Otroci so se razveselili srečanja z vrstniki in vzgojitelji. Pri nekaterih mlajših otrocih je bilo stisko zaznati le v jutranjih urah, pri slovesu od staršev," je povedala Hrenova.

Testiranje s hitrimi testi so v ponedeljek opravili vsi strokovni delavci, ki so danes prisotni na delu. Za zdaj je število prisotnih otrok takšno, da so lahko z razpoložljivim kadrom uredili ustrezno organizacijo dela, je še dodala Hrenova.

Vrnitev za zdaj potekala brez večjih težav

Današnja vrnitev učencev prvih treh razredov v osnovne šole v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko je, sodeč po odzivih ravnateljev nekaterih šol, stekla brez večjih težav. Učenci so dobro razpoloženi, večjih izostankov ni, prav tako ni večjih težav s kadrom, so povedali.

"Vesela sem, da smo šli po dolgem času spet v šolo," je po prvem dnevu pouka spet v šolski klopi povedala drugošolka Iva iz Ljubljane. Najbolj ji je bilo všeč, da je znova videla sošolce. Nekoliko manj je bil nad vrnitvijo v šolo navdušen tretješolec Aljaž iz Petrovč: "Fajn je bilo... Pa ne preveč," je dejal. Njegov sokrajan Pin je povedal, da so imeli danes zajtrk v razredu, kosilo pa kot običajno. Na hodniku pa so morali nositi maske, je dodal tretješolec.

Po besedah ravnatelja ljubljanske Osnovne šole (OŠ) Livada Gorana Popovića vrnitev otrok za zdaj poteka brez vseh težav, kar pomeni, "da smo očitno vse priprave izpeljali pravilno". Učenci so po njegovih besedah varno prišli pred šolo, v šolo in so trenutno v svojih mehurčkih.

"Nekoliko sem se bal, da bodo kakšne težave z nekaterimi starši, ki so napovedovali, da bodo preprečili uporabo mask, a se to ni zgodilo. Prav tako se niso uresničile napovedi, da nekateri starši učencev ne bodo poslali v šolo, ker se bojijo," je dejal. V ponedeljek so vsi zaposleni, ki so danes fizično odšli v šolo, opravili testiranje, a pri nobenem niso odkrili okužbe, je dodal.

Z velikim navdušenjem so se v šolo vrnili na OŠ Prežihovega Voranca Maribor, je povedala ravnateljica te šole Barbara Pernarčič, ki upa, da bo vrnitev trajnejšega značaja. "Našim otrokom je počasi motivacija na domu padala, tako da to je prvo, zaradi česar smo resnično veseli, da se vračamo v šolski prostor," je dodala.

Čeprav kateri od učiteljev morda ni bil najbolj navdušen nad testiranjem, pa ga je vseh 27 zaposlenih opravilo in vsi testi so bili negativni. Sicer pa je po besedah Pernarčičeve organizacijsko zahtevno pripraviti pouk pod zdaj določenimi ukrepi. Vsega niti ne morejo izpeljati, kot se od njih pričakuje, saj imajo v razredih veliko otrok, a poudarja, da bodo vse, kar lahko, izvedli tako, kot je potrebno.

V šolo se je danes vrnila velika večina učencev prvega triletja, vsi otroci so ob prihodu nosili maske in s tem po besedah ravnateljice tudi nimajo tako velikih težav. Za izostale otroke bodo opravili predvideno delo na daljavo.

Tudi otroci, ki obiskujejo prve tri razrede OŠ Antona Globočnika v Postojni, so se veseli in razigrani vrnili v šolo. "Današnje delo je steklo tako, kot smo si ga zamislili in ga načrtovali, od jutranjega varstva naprej. Večina otrok je prišla v šolo, razredi so danes polni," je povedala ravnateljica Darija Košir.

V šolo ni prišlo le nekaj otrok, ki imajo kakšne manjše zdravstvene težave. So pa na ponedeljkovem testiranju odkrili štiri okužene od 63 testiranih, vendar med njimi ni bilo učiteljev iz prve triade, je še povedala ravnateljica postojnske osnovne šole.

Tudi na OŠ Lava v Celju pouk danes poteka po dobro pripravljenem planu, je povedala ravnateljica šole Marijana Kolenko. Otroci so po njenih besedah živahno vstopili v šolo. Zjutraj v jutranje varstvo so prišli otroci prvih razredov, nato še vsi ostali.

"Po ponedeljkovem testiranju smo vsi zaposleni negativni in smo lahko danes normalno pričeli z delom. Pred nami so uvajalni dnevi, kar pomeni, da bomo postopoma učence navajali na dnevno rutino dela v razredu, preko igre in sodobnih pristopov preverjali, kaj je ostalo od učenja na daljavo in ne pričakujemo posebnih težav," je še dejala Kolenkova.

Na OŠ Koper je pouk za najmlajše stekel brez posebnosti, je pojasnila ravnateljica Ingrid Poropat. V ponedeljek se je testiralo 100 zaposlenih, dva pa sta bila pozitivna na novi koronavirus.

Vzgojno-izobraževalni proces je kljub temu stekel normalno, so pa Kopru sicer pripravljeni tudi na možnost posameznih okužb. Tako so pripravili tudi skupino učiteljev in študentov koprske pedagoške fakultete za morebitna nadomeščanja. Dodatna logistika je bila sicer potrebna pri organizaciji jutranjega varstva in podaljšanega bivanja, ki zdaj prav tako potekata v mehurčkih.

Na Osnovni šoli 1 v Murski Soboti so po besedah ravnateljice Tanje Cesnik začeli pouk v skladu s pričakovanji in priporočili, zato pričakujejo, da bo potekal brez večjih motenj. V ponedeljek je bilo testiranih 46 zaposlenih, pri vseh so bili testi negativni. Dve zaposleni se nista testirali, ker sta že preboleli covid. Danes je od 187 učencev prvega triletja pri pouku 173 učencev, 14 je odsotnih.

Na drugi murskosoboški osnovni šoli je bilo testiranih 42 zaposlenih. Izidi so bili pri vseh negativni, dileme, da se kdo ne bi testiral, ni bilo. Na matični šoli je 124 učencev, peti jih manjka zaradi bolezni. Na podružnični šoli v Krogu pa je danes vseh 34 učencev. Učenci so veseli, radoživi, imajo si ogromno za povedati, tako da pouk poteka v tej smeri - socializacije, pogovora in skozi igro do učenja, je dejala ravnateljica Suzana Fartelj.

Tudi na tretji osnovni šoli v Murski Soboti pravijo, da so učitelji in učenci veseli, da so spet v šoli. "Delo je dobro steklo, saj smo se dobro pripravili. Zdaj so nam bile zadeve že bolj znane in je bilo s tega stališča lažje organizirali delo," je povedala ravnateljica Sonja Čerpnjak. Skoraj vsi učenci so prišli v šolo, od 127 jih manjka devet. Strah po besedah ravnateljice opažajo le pri nekaterih starših učencev Romov. Testirali so se vsi zaposleni, ki so prišli na delovna mesta, in vsi so bili negativni.

Na Osnovi šoli Simona Jenka Kranj, ki je s 1277 učenci ena največjih šol v državi, je vrnitev šolarjev potekala umirjeno. Kot je za STA povedal ravnatelj Rudolf Planinšek, so bili nanjo pripravljeni tako učitelji kot tudi otroci in njihovi starši. Vsi so veseli, da je pouk v živo znova stekel in v šolo so se vrnili skoraj vsi učenci, doma so ostali le bolni.

V šoli so izvedli vse zaščitne ukrepe, saj se, kot je povedal Planinšek, najbolj bojijo večjega števila okužb. V ponedeljek so se na novi koronavirus testirali vsi učitelji, ki so se danes vrnili v učilnice. Od 99 testiranih je bila pozitivna le ena vzgojiteljica, saj v okviru šole deluje tudi vrtec.

Ekskurzij, plavalnih tečajev, šole v naravi in interesnih dejavnosti ne bo

Pouk prvih treh razredov osnovne šole poteka po modelu C, kar pomeni v homogenih skupinah, pri čemer se skupine med seboj ne smejo mešati. Kako velike so skupine, da je pouk še varen in izvedljiv, je bilo prepuščeno presoji ravnateljev.

Šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa. Ekskurzij, plavalnih tečajev, šole v naravi in interesnih dejavnosti ne bo. Razen v prvem razredu bodo neobvezne izbirne predmete izvajali na daljavo. Dnevi dejavnosti se lahko za učence izvajajo le v prostorih šole.

Učenci se bodo morali med odmori zadrževati v matičnih učilnicah in jih praviloma ne bodo smeli zapuščati. Če bo mogoče, bodo v učilnicah tudi malicali. Pouk športne vzgoje naj bi potekal v športni dvorani brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bi bili razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo, šola mora pri tem voditi tudi natančno evidenco.

V šolske klopi se je sicer vrnilo nekaj več kot 53.000 učencev prvih treh razredov, v vrtce pa skoraj 75.000 otrok. Otroci s posebnimi potrebami so pouk začeli pred dobrimi tremi tedni.

Ob vrnitvi otrok v šole policisti opozarjajo na njihovo varnost v prometu

Ob vrnitvi najmlajših šolarjev v šolske klopi Policija udeležence v prometu opozarja, naj bodo nanje še posebej pozorni. Po treh mesecih šolanja na daljavo je namreč za otroke to znova "prvi šolski dan", v prometu pa je več pešcev in kolesarjev.

Tudi medkrajevni avtobusni javni potniški promet spet deluje po običajnem voznem redu.

Policija voznike opozarja, naj zmanjšajo hitrost in prilagodijo svojo vožnjo prometnovarnostnim razmeram, še posebej ob šolskih poteh ter v bližini vrtcev in šol. Vozijo naj previdno in strpno, upoštevajo prometne predpise, med vožnjo pa ne uporabljajo mobilnega telefona. Policija še svetuje, naj bodo vozniki pri parkiranju in ustavljanju pozorni na morebitne otroke v bližini, pazijo naj tudi, da pri parkiranju ne ovirajo ali ogrožajo drugih udeležencev v prometu.

Na Policiji namreč pričakujejo, da bodo otroci"precej razigrani in zaradi ponovnega snidenja s sošolci pogosto nepozorni in neskoncentrirani na svojo okolico, tudi na promet okoli njih", so zapisali na koprski policijski upravi.

Starše in skrbnike opozarjajo, naj svoje otroke pravočasno pripravijo na udeležbo v prometu. Pri prevozu naj jih dosledno zavarujejo z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajo zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Z lastnim ravnanjem naj bodo otrokom za zgled, zato naj se tudi sami vedno pripnejo. Zaradi čim večje vidnosti v prometu pa priporočajo uporabo odsevnikov oziroma kresničk.

Policisti bodo šolarjem nudili pomoč na šolskih poteh, v okolici šol in vrtcev pa bodo prve dni pouka poostreno nadzirali cestni promet.

Obenem policisti opozarjajo na upoštevanje vseh veljavnih odlokov glede gibanja in druženja ljudi na prostem in v zaprtih prostorih.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.55

"Skrb, ki se nanaša na ocenjevanje, je odveč"

"Skrb, ki se nanaša na ocenjevanje, je odveč. Učitelji bomo pristopili k ocenjevanju z ustrezno mero empatije. Zavedali se bomo, da so bili učenci tri mesece v tem šolskem letu izpostavljeni tegobam pouka na daljavo in da je to bilo dobre štiri mesece po tem, ko se po dvomesečni odsotnosti vrnili v šole," je izpostavil Pečan.

11.53

Kaj bo z nacionalnimi preverjanji znanja?

"Upamo, da bomo kmalu vedeli, kaj bo z nacionalnimi preverjanji znanja in vpisovanjem na srednje šole," je še izpostavil Pečan. "Trenutno velja velika negotovost, ki pesti učence in starše ter povečuje stres," je dodal.

11.51

Pečan: Odstotek zaposlenih, ki se niso želeli testirati, je bil izredno majhen

"Poudariti je treba, da je bila včeraj izkazana visoka stopnja družbene odgovornosti, ker se je testirala praktično celotna populacija zaposlenih v šolah in vrtcih. Bil je izredno majhen odstotek tistih, ki se niso želeli udeležiti testiranja," je dejal Pečan.

11.45

Pomen testiranja

Z rednim izvajanjem testom je možno dobro spremljati, kaj se dogaja med zaposlenimi, kar je najpomembnejše za odprtost šol in vrtcev, je o pomenu testiranja zaposlenih v šolstvu povedal Pečan.

11.27

"Testiranje je potekalo gladko"

"Pomemben je zelo dober odziv učiteljev na testiranje pred odpiranjem šol. To je pomembno sporočilo staršem, da učenci prihajajo v varno okolje, dodatno k temu prispeva tudi podatek, da je bil odstotek okuženih nizek," je dejal predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic Gregor Pečan. Ocenil je, da je včerajšnje testiranje potekalo "gladko".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (669)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sb_north
27. 01. 2021 13.13
-2
samo poskuste mojim otrokom v nos kaj tišat... ker bom tisttemu vrnu test z plačkami za piščančja nabodala
nnanna
27. 01. 2021 13.05
kakšne teste opravljajo vsak teden župniki in obiskovalci cerkva? pa ne, da je že molitev zadosti?
ljubezen01
27. 01. 2021 11.07
+3
Draga ministrica...mojih otrok ne bo nihče testiral...uničili smo jim že vse, zdaj pa naj jih še s testiranje matramo....jok, odpade
jbtjbt
26. 01. 2021 21.14
+2
Ali so vsi z doktoratom nekulturni in nemoralni.Aja sej ona je v srednji šili letnik ponavljala
User300173
26. 01. 2021 20.15
Popolne varnosti, tako tudi v šolah ne. V šolah je specifično stanje, saj so otroci in odrasli skupaj več ur. Otroke ne moreš tretirati kot odrasle, prenašalci so pa vsekakor lahko. Potrebno je vzeti vse opcije v zakup in odločiti. Mislim, da je odprtje šol nujno, poleg še srednje in visoke. Ne moremo zapreti države v nedogled. Politiki niso znali pravilno ukrepati, predvsem odločno in striktno, bilo je preveč lukenj v predpisih. Sedaj kar je, življenje je potrebno sproščati. Zavedati se moramo, da bomo z maskami še nekaj časa preživeli, vsekakor krajši čas, kot vračali kredite vzete za to epidemijo.
zibertmi
26. 01. 2021 19.25
+2
nič nebi bilo narobe če bi ljudje neke politične opcije pogledali dokumentarec o borisu pahorju in videli kaj podpirajo
Tirea
26. 01. 2021 19.07
+6
Danes je prav agresivno odgovarjala na nekatera vprasanja pri novinarski konferenci. Totalno antipaticna in nesposobna zenska. 🤮
Chinho
26. 01. 2021 19.09
+2
In lažniva. Kje je šola varna za zaposlene? V podjetjih se testirajo vsi – nikogar zdravje ni manjvredno. V trgovinah morajo nositi maske vsi, zaposleni in kupci. Tudi seveda v zdravstvenih domovih. Pacienti lahko do zdravstvenega osebja stopijo samo posamično, z masko. Pred posegi jih celo testirajo. Učitelji smo edini zaposleni v Sloveniji, ki so popolnima nezaščiteni – čeprav delajo v ustanovah z največjim številom oseb – večini izmed katerih se ni treba testirati, nositi mask.
zibertmi
26. 01. 2021 19.28
+2
moremo jo razumet,je pod velikim pritiskom slovenjskega demokratičnega veleuma.nima pa tisti kanček poguma ,da bi ga zapustila,ko nima nobene besede,kot prej gantar ne.pa še zdravko pritiska nanjo.treba bo dokapitalizirat terme olimia,da se bodo potem lahko privatizirale
Periot222
26. 01. 2021 19.04
+5
SKRUMPIRANA BANDA KI SILITE LJUDI V TESTIRANJE IN CEPLJENJE VERJEMITE ZA VSE BOSTE ODGOVARJALI!!!!!!!!
zibertmi
26. 01. 2021 18.56
+3
26.01.2021 - Slovenija bo izdala 60-letno obveznico | Delo....@Bravo vlada, to bodo zanamci veseli...
Kleopatra 79
26. 01. 2021 18.55
+5
Ministrica, boljše bi bilo da si ga je foter na roko vrgel, kot da je tebe naredil 🤮
Chinho
26. 01. 2021 18.52
+6
Ministričine besede :...da je šolski prostor pripravljen in da je varen tako za otroke kot zaposlene," Prosim??? Kje je šola varna za zaposlene? V podjetjih se testirajo vsi – nikogar zdravje ni manjvredno. V trgovinah morajo nositi maske vsi, zaposleni in kupci. Tudi seveda v zdravstvenih domovih. Pacienti lahko do zdravstvenega osebja stopijo samo posamično, z masko. Pred posegi jih celo testirajo. Učitelji smo edini zaposleni v Sloveniji, ki so popolnima nezaščiteni – čeprav delajo v ustanovah z največjim številom oseb – večini izmed katerih se ni treba testirati, nositi mask. Ves čas samo poslušamo: testirajte se, nosite maske, bodite pozorni na stiske otrok, ne preobremenjujte jih... In bognedaj da kakšen netestiran učitelj prestopi prag šole.. ali da kak učitelj nehote okuži učenca – katastrofa, inšpekcija ,sankcije!!! Kaj pa obratno – ča kak netestiran učenec prinese okužbo od doma in okuži učitelja? Nič. Se je pač zgodilo. Še 100% plačane bolniške ne dobiš. Dokaži, da si se okužil v šoli... In potem bo ona govorila o vesti in odgovornosti učitelja?
Delavec_Slo
26. 01. 2021 18.48
+2
V šoli imamo predavanje za zdrave možgane-mislim, da bi bilo prvo predavanje v parlamentu in ministrstvih.
nnnnnnnnnnn
26. 01. 2021 18.39
+2
Mi pa ni jasno kako je skoz % okuženih 25% ...ko grejo pa učitelje pa pod 2%
pozzo
26. 01. 2021 18.35
+1
Dragi moj to je manj kot 2%, če upoštevamo zanesljivost testa pa lahko celo manj kot 0,5%. Seveda niso vsi učitelji. SVIZ pa ni nasprotoval testiranju, raje se izobrazi preden pišeš laži. Vsekakor pa dobro, da se jih odkrije in ne gredo v razred.
pozzo
26. 01. 2021 18.32
+5
Šok da učitelji, ki že 3mesece delajo od doma niso bolj množično okuženi. Pa kje jih jemlje.
Delavec_Slo
26. 01. 2021 18.27
+5
Pa testiraj sama sebe in FINANČNI VIRUS!!!
nnnnnnnnnnn
26. 01. 2021 18.12
+6
Kakšno pretiravanje je to je to vse skupaj. Iz muhe se dela slona. Po 9 mesecih lahko vsak z IQjem nad 50 vidi da se informacije in njihovo poročanje, interpretacija 100x izpodbijajo ena drugo. Kdor vsej tej prenapihnjeni zgodbi še verjame se mora it preverit
amedeo
26. 01. 2021 18.09
+6
Še en bolan posel za janezove prijateljčke...
Ponosno na DESNO
26. 01. 2021 18.04
-3
Pred odprtjem šol in vrtcev odkrili 278 okuženih zaposlenih! Predstavljajte si katastrofo, če bi obveljal politični aktivizem Branimirja Štruklja!
Tomy Bananas
26. 01. 2021 17.57
+7
Čarovnica Kustec nihče te ne mara še mož ne če ga imaš