Slovenija

Vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj do 17. aprila, verjetno še dlje

Ljubljana, 27. 03. 2020 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Suzana Perman/U.V./STA
Komentarji
120

Vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj do 17. aprila, po vsej verjetnosti pa še dlje - izobraževalne ustanove so med zadnjimi, ki jih bo država začela odpirati, pravi Kacin. Vlada za zdaj še ne načrtuje novih omejitev gibanja, to bo storila, če bo število okuženih strmo naraščalo.

Vlada ta trenutek še ne razmišlja o dodatnih omejitvah gibanja, če pa bi število okuženih skokovito naraščalo, potem zagotovo - do tega bi lahko prišlo že prihodnji teden. Sprva bi omejili gibanje na občine, v katerih živimo.

Vrtci - in kot kaže tudi šole - pa medtem ostajajo zaprti vsaj do 17. aprila, a zelo verjetno bodo zaprti še veliko dlje, je na današnji tiskovni konferenci dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin, in dodal, da vrha epidemije še zdaleč nismo dosegli, vzgojno izobraževalne inštitucije pa so seveda med zadnjimi, ki bi jih država začela odpirati.

Je pa ob tem pozitivna novica, da med otroci, zdaj ko so v domači oskrbi in se ne družijo, obolelost močno upada, tudi delež otrok, ki obolevajo zaradi bolezni dihal, se je že zmanjšal na eno petino običajnega obsega.

Medtem, ko še ni povsem jasno, kaj bo s splošno maturo, je mednarodna matura, ki bi se morala začeti 30.aprila, zaradi pandemije že odpovedana. 

Pošta Slovenije upokojencem: ne dvigujte pokojnin že v torek zjutraj

Potem, ko so banke pred torkovim izplačilom pokojnin upokojence že pozvale, naj jih obiščejo le v nujnih primerih oziroma naj raje koristijo spletno, mobilno banko oziroma bankomate, je prošnjo upokojencem, naj ne dvigujejo svojih pokojnin že v torek zjutraj izdala še Pošta Slovenije. "Ne želimo si, da bi se upokojenci v velikem številu zbrali na pošti in čakali pred pošto, ker bi morala pošta obravnavati vsakega posebej. Vrste bodo dolge, zato prosimo načrtujte to nekoliko kasneje, denar ne bo izginil izginil, denarja je dovolj, časa za dvig pokojnine tudi, s tem boste pomagali pošti, sebi, vsem nam, da zajezimo bolezen," pravi Kacin.

Vrtci bodo zaprti vsaj do 17. aprila.
Vrtci bodo zaprti vsaj do 17. aprila. FOTO: Shutterstock

V vrtcih še nejasnosti glede plač in stroškov

V času zaprtja vrtcev zaradi epidemije je večina zaposlenih doma. Še vedno ni povsem jasno, kako bo s financiranjem plač in stroškov vrtca. Ravnanja občin so različna, računajo pa na pomoč države.

Kot so za STA pojasnili na Mestni občini Ljubljana, imajo vsi zaposleni v ljubljanskih vrtcih odrejeno delo na domu in 100-odstotno plačilo svojega opravljenega dela v marcu. V prostorih vrtca so na delovnem mestu prisotni le tisti sodelavci ali ravnatelji, ki morajo nujno opravljati delo na delovnem mestu.

V Mariboru je, kot je za STA pojasnila predsednica skupnosti mariborskih vrtcev Branka Šamec, večina zaposlenih na čakanju na delo doma. Ob tem so ravnatelji delavcem poslali dopis, na podlagi katerega so se lahko odločili, ali koristijo dopust ali gredo na začasno čakanje na delo doma.

Tudi v Kranjskih vrtcih, ki je s 94 oddelki največji vrtec v Sloveniji, zaposlenim izdajajo sklepe, s katerimi se jim začasno odredi čakanje na delo doma, za čas katerega naj bi tako kot zaposleni v drugih dejavnostih dobili 80 odstotkov osnovne plače. Dnevno od doma dela okvirno od štiri do deset zaposlenih, kar je približno dva do tri odstotke vseh zaposlenih. V prvem tednu aprila pa bodo imeli zaposleni možnost koristiti tudi izredni plačan dopust.

Na čakanje je trenutno razporejenih več kot 300 delavcev Kranjskih vrtcev. Število čakajočih pa se tedensko spreminja glede na potrebe dela, povezanega z računovodsko-kadrovsko in splošno službo ter vpisom otrok za šolsko leto 2020/2021. V nekaterih vrtcih po državi so medtem zaradi situacije nekoliko podaljšali roke za oddajo vlog za vpise, pri čemer so prosili starše, naj vloge oddajajo po pošti.

Financiranje še ni dorečeno; težav se bojijo predvsem v zasebnih vrtcih

Ker starši v času zaprtih vrtcev zanje ne bodo plačevali, občine pri pokritju stroškov računajo na pomoč države. Kot so pojasnili na kranjski občini, so bili doslej seznanjeni le z okrožnico ministrstva, da bodo občinam obveznost kritja stroškov za zagotovitev plač zaposlenim v javnih vrtcih določili naknadno, in to takrat, ko bodo znani dejanski stroški. Kranjska občina računa na to, da bo država prevzela v celoti ali vsaj del stroškov zaposlenih v vrtcih in ostale fiksne stroške, ki nastajajo, čeprav so vrtci zaprti.

V težki situaciji bi se lahko znašli zasebni vrtci, ki zaposlujejo več kot 500 ljudi, še več kot 500 pa jih z njimi pogodbeno sodeluje. Kot opozarjajo v Združenju zasebnih vrtcev Slovenije, ne vedo, ali bodo zaposlene sploh lahko plačali in ali bodo sploh lahko pokrivali redne fiksne stroške. Ker delujejo neprofitno, izpada zaradi neplačila staršev ne morejo pokrivati iz rezerv ali dobička.

"Zasebni vrtci smo na robu preživetja, vprašanja pa ostajajo po več kot 14 dneh neodgovorjena," so zapisali v pozivu vladi, v katerem ji predlagajo, naj pripravi shemo pomoči, ki bo enaka za javne in zasebne vzgojno izobraževalne ustanove. Predlagajo, naj se vrtcem povrne pavšalni krizni znesek na otroka, ki bi po njihovih izračunih znašal 380 evrov na otroka, vsem zaposlenim v predšolski vzgoji pa odredi čakanje na delo doma in 80-odstotno plačilo.

Nekateri vzgojitelji so se javili za prostovoljno varstvo.
Nekateri vzgojitelji so se javili za prostovoljno varstvo. FOTO: Dreamstime

Nekateri vzgojitelji so se javili za prostovoljno varstvo

Nekateri zaposleni v vrtcih so se javili tudi za prostovoljno varstvo otrok staršev, ki so zaposleni v organizacijah, nujnih za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. K temu so jih pozvale tako občine kot ravnatelji, odziv pa je bil različen. Kot so pojasnili na kranjski občini, je bil pri njih odziv strokovnih delavcev skromen. Razlogi so bili različni, največ pomislekov pa se je pojavilo na račun varstva na domu otrok. Odziv bi bil veliko večji, če bi strokovni delavci lahko otroke varovali na svojih domovih.

V Kranju imajo sicer trenutno 20 prostovoljcev za varstvo otrok na domu, vendar zaenkrat v varstvu nimajo še nobenega otroka. V Mariboru se je na poziv odzvalo devet prostovoljcev iz vrtcev, potrebe pa sta izrazili dve družini s skupaj tremi otroki. V Ljubljani imajo na seznamu 128 prostovoljcev iz vrst učiteljev in vzgojiteljev ter izraženih potreb staršev za 36 otrok.

Varstvo na domu v Ljubljani poteka že od prejšnjega tedna, vanj pa je po podatkih za 25. marec zaenkrat vključenih 12 otrok. Kot so pojasnili na občini, je to, kje bo potekalo varstvo otroka, stvar dogovora med prostovoljcem in starši. V enem primeru se tako varstvo izvaja na domu prostovoljke, saj ima v svoji hiši z vrtom veliko boljše pogoje za izvajanje varstva kot pri starših doma.

Zaenkrat si sicer še številni starši uspejo sami priskrbeti varstvo, nekateri tudi koristijo dopuste. Na občinah pa pričakujejo, da se bo s povečanjem števila okuženih in s podaljševanjem zaprtja vrtcev to spremenilo ter se bodo potrebe po varstvu močno povečale. Na to posebej opozarjajo v Ljubljani, kjer se jim zdi problematičen tudi način pridobivanja in uporabe prostovoljcev.

Vrtci in vzgojitelji staršem svetujejo glede dela z otroki

Nekateri vrtci in njihovi zaposleni v tem času dajejo tudi priporočila staršem, kaj naj v času zaprtih vrtcev delajo z otroki. V vrtcu Trnovo so v sodelovanju z ISA Institutom in občino pripravili zgibanko za družine Tudi otroci so z nami v tem. Služi kot pomoč staršem, kako se pogovarjati z otrokom o tem, kaj se dogaja v času epidemije novega koronavirusa, kako ostati miren in skupaj z njim preživeti to obdobje.

Tudi v Mariboru nekateri strokovni delavci pišejo staršem in otrokom spodbudne besede in pošljejo povezave do različnih vsebin, v enem od vrtcev pa objavljajo na svoji Facebook strani dela in naloge za otroke. V Kranju so medtem štiri vzgojiteljice vzpostavile Facebook skupino Mia in Oto, kjer predlagajo različne igre, gibalne dejavnosti, ustvarjalne projekte in podobno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?avi?
28. 03. 2020 13.55
+3
maš prav eskil...Kitajci se bodo na ta način rešili Trumpa...je moteč element v svetovni menjavi..res je to krepak korak , da trampolinjo ne bi zmagal na volitvah v jeseni...a logičen
1model
28. 03. 2020 13.09
-2
Kdo bo plačal meni ko z otroki sedim vsak dan pa še delo od doma. Preveč so plačani kar delajo.
polnostabla
02. 04. 2020 20.03
A res...a je učenje doma tako enostavno...če je potem ne rabite biti plačani za to, če pa vidite da poučevanje ni mačji kašelj, potem pa...vidite da si še kako prekleto zaslužijo svojo plačo.
MihaGrozny
28. 03. 2020 12.55
+9
"Vlada za zdaj še ne načrtuje novih omejitev gibanja, to bo storila, če bo število okuženih strmo naraščalo." Ljubljančani pa se veselo sprehajajo in kolesarijo po Obali. Hvala za radodarnost! Glede na to, da je LJ center okuženosti, bi bila smiselna popolna izolacija!
ziggi1
28. 03. 2020 11.11
-26
noben jih nebo placov itak si skos ene nadomestke izplacujejo
Cicamica
28. 03. 2020 10.49
+32
Otroci so naše največje bogastvo. Vse ostalo se lahko nadomesti.. Ostanite zdravi..
Save Palestina
28. 03. 2020 10.40
-3
Stavek, da so vrtci neprofitni ne morejo pokrivati izgub iz rezerv. To ni res. Ce je vrtec neprofiten, še vedno ustvarjajo sredstva, ki so višja od točke preloma. In se višek sredstev lahko raporedi v rezerve, ki so v racunovodstvu vodene pod osnovni kapital. Torej vsaka profitna in neprofitna organizacija je dolzna ustvarjati rezerve za izredne dogodke, kot je ta.
mackon08
28. 03. 2020 12.09
+10
Soncek1345 Ker so vrtci neprofitne organizacije ti že to pove, da denarja na rezervo ni. Če bi pa hoteli bi pa morali zvišati cene, potem bi pa bil spet hura.
Uporabnik1211614
28. 03. 2020 10.23
+2
Kdo? Tisti ko sedaj! Ko bo pa zmanjkalo bo pač zmanjkalo. Vse bo ukinjeno (stroški), pa enkrat na teden paket za preživetje. Za vse. Seveda če se bo vleklo dlje časa. Ne moremo računati na državo v nedogled!
Kjegavidissss
28. 03. 2020 10.18
+4
Samo tisti, ki imajo blokirane račune morajo ravno na banko in plačevati z gotovino, ker drugega jim ne preostane.
PridenDrzavljan
28. 03. 2020 09.54
+14
Ko pa čujem im Jelko Kacin mi gre na bruhanje...pa je res bilo potrebno tega klovna vrnit v slovensko vlado🙉
Jjaz
28. 03. 2020 09.40
+0
Obolelost otrok po mojem ne upada,ker so otroci v izolaciji oz.se držijo za sebe ampak zarad tega,ker si ne upamo do zdravnika.
mackon08
28. 03. 2020 12.11
+6
Saj vsaak stvar je za nekaj dobra, dosti jih otroke peje k zdravniku, ko otrok enkrat kihne pa mu še nič ni,
lumpimonster
28. 03. 2020 09.35
-9
Aha kr sanjite...sele zacenja se hahaha zahbaltr se šarcu pa nasem supr sistemu lol
DeeKayy
28. 03. 2020 12.49
-2
matdej
28. 03. 2020 08.40
+18
To je bilo za pricakovati.Samo naj povedo,kako bodo ti otroci dobili ocene???
Mojca1313
28. 03. 2020 08.52
+19
Upam, da jim je že jasno, da ne bo možno, da bodo v konferenci ocenjeni 4x 5x...pri enem predmetu.
User1035444
28. 03. 2020 09.03
+29
Naj te skrbi znanje, ne ocene. Znanje bodo rabili in ne socialističnega trobljenja.
mužik
28. 03. 2020 09.19
+1
.Samo naj povedo,kako bodo ti otroci dobili ocene??? ja dobili jih bodo ko bo to fertik se bo verjetno pouk podaljšal
mackon08
28. 03. 2020 12.14
+14
Sitni Znanje jih itak ima 20 % ostalo pa ker tako mora biti. Nas je nekdaj bilo v razredu 34 pa so bili štirje odličnjaki. Zdaj pa pri istem številu štirje niso odličnjaki. Ne mi rečt, da so današnji otroci tako pridni in pametni.
Mojca1313
28. 03. 2020 08.25
+61
Šolniki... izpustite iz učnega načrta kakšen podatek, dva, tri in se ne osredotočat na "polnjenje glave" učencev z znanjem, ki jim bo prišlo v življenju prav samo, ko bodo tekmovali na kakšnem kvizu. Naj bo še naprej pomembno temeljno znanje, preveč podrobno pa postane šolski balast. Starši smo doma in imamo čas. Pomagajmo otrokom razvijati ustvarjalnost, empatijo, naučimo jih uporabnih znanj itd
RupniK
28. 03. 2020 08.07
+20
Gospodarstvo stoji, prodaje ni, javna blagajna se ne polni, naša enormna in nenasitna javna uprava pa doma s 100% nadomestilom!
dr.Fen0men
28. 03. 2020 08.14
+14
icekpicek
28. 03. 2020 08.16
+1
RupniK
28. 03. 2020 08.24
+1
Moncsa
28. 03. 2020 08.06
+35
Nekaj mi ni jasno... kaj točno delajo vrtčevski vzgojitelji od doma? Sedaj ne govorim o prostovoljcih, tistim vsa pohvala in vsaka čast.
Mojca1313
28. 03. 2020 08.31
+18
Čakajo na delo doma. Imate drugo rešitev za njih?
Moncsa
28. 03. 2020 08.34
+41
"Kot so za STA pojasnili na Mestni občini Ljubljana, imajo vsi zaposleni v ljubljanskih vrtcih odrejeno delo na domu in 100-odstotno plačilo svojega opravljenega dela v marcu." - preberi članek. To sprašujem, kaj točno delajo?
Moncsa
28. 03. 2020 09.10
+13
Da bomo na jasnem, ne izzivam, ampak me resnično zanima, kaj so si izmislili. Večina vzgojiteljic ima namreč odlične ročne spretnosti (vsaj naši), in bi jih komot lahko rekrutirali pri šivanju mask in druge zaščitne opreme. Kot nekatere prostovoljke, bi lahko pomagali pri varstvu posameznih otrok, staršim samohranikcem recimo, tudi če delajo od doma, zraven malega otroka (sploh če jih je več), je to skoraj neizvedljivo. In ne samo zdravstvenim delavcem, ampak je še kar nekaj strok, , brez katerih bi se svet ustavil: energetika, IT... Lahko bi za najbolj revne družine ena kuharica kuhala v šoli, in ena vzgojiteljica razvozila hrano (brez osebnega stika pusti pred vratmi, kakor so delali kitajci v času najhujše epidemije). Če bi začeli razmišljati, bi sigurno padla še marsikakšna dobra ideja. In mislim da sem s tem tudi dala odgovor na vprašanje @kvasajezmanjkalo
Mojca1313
28. 03. 2020 11.10
-1
Jaz bi prej predlagala, da se v tem času opravlja razna dodatna izobraževanja na daljavo za vzgojitelje. Tudi tista izobraževanja, ki do sedaj niso bila obvezna naj sedaj bodo!
Moncsa
28. 03. 2020 12.28
-1
@kvasajezmanjkalo to je vaša največja briga v tem kriznem času, neobvezno izobraževanje? Adijo pamet :D Sicer vas nobeden ni branil nikoli da se dodatno izobražujete. To je zelo pohvalno, da čutite potrebo po dodatnem znanju. Jaz sem tudi naredila faks in še en zahteven NPK izpit zraven službe. Ni potrebno čakati na zaprtje ustanov, lahko se dodatne izobražujete v prostem času, kot vsi ostali.
Mojca1313
28. 03. 2020 13.04
+3
Moncsa ena temeljnih nalog vzgojitelja je stalno izobraževanje, izpopolnjevanje (tudi v pogodbi o zaposlitvi)... Hvalabogu, da je temu tako in da se s faksom ne konča njihovo izobraževanje.
Mojca1313
28. 03. 2020 13.36
+1
S tem bi delno izpolnili svojo delovno obveznost, da vas ne bo tiščalo kaj delajo doma....organizirano varstvo pa jim je itak bilo prepovedano.
Moncsa
28. 03. 2020 13.56
-1
@kvasajezmanjkalo to je enako pri VSEH poklicih, ne samo pri vzgojiteljicah. A mislite da zdravniki ne sledijo trendom in novicam? Da pravniki, notarji, računovodje, socialni delavci ne morajo konstantno slediti novicam na področju zakonodaje? Da v IT-ju, strojništvu, elektrotekniki, telekomunikaciji, kjer se najhitreje menjajo trendi, ne rabijo biti na tekočem? Vendar to se jim zdi NORMALNO in ni vredno dodatno omenjati. In to počnejo tudi brez da bi jih delodajalec pošlje na izobraževanje. Sploh ne razumem ta velik hype okoli izobraževanja vzgojiteljic. Ne glede na vse navedeno, še enkrat, kar jaz ne razumem, da kako ste lahko zataknjeni na vrhu Maslove piramide, kadar imamo v državi ogromne probleme na dnu.
Moncsa
28. 03. 2020 13.57
-1
...sem vam drugače dala en plus, ker se strinjam s tem, kar ste napisali. Kar prosim, da dejte malce pogledati stvari izven svoje mikroklime.
Andrej Volaj
27. 03. 2020 21.27
+10
tboneeeez
27. 03. 2020 21.15
-4
Dejte nehat z nizanjem plac. Ze tko bo kriza
janezdollar
27. 03. 2020 21.14
+13
Po majskih počitnicah se bodo šole odprle...
VAREN
27. 03. 2020 21.59
+8
dante_
28. 03. 2020 09.58
+1
janezdollar
27. 03. 2020 21.10
-8
A vidiš v prihodnost ali pač slepo verjameš v črn scenarij?
AxisDeus
27. 03. 2020 21.01
-12
Edina rešitev so spletne učilnice ala astra. si, ki bi morale biti prosto dostopne in državno financirane. Pa smešno je, da je en ekonomist lahko boljši didaktik, kot večina "pedagogov" ...
VAREN
27. 03. 2020 21.05
+6
A delaš reklamo za njih. Pa tako neumne še ne. Ekonomist boljši kot učitelj. Res si bolan.
AxisDeus
27. 03. 2020 21.08
+15
Ne, ne delam reklame, on samo uvaja dober dodatni način, ki ga naša zastarela OŠ še lep čas ne bo zadobila, dejstvo. Povsod drugje to imajo. Ampak OK, plačuj inštrukcije po 15 eur na šolsko uro, če ti bolj paše tako.
d_evil
27. 03. 2020 21.22
+4
Tale spletna stran je res Vrhunska. Gospod je bil tudi ime tedna, meseca na VAL 202. zanesenjak.