Slovenija

Vrtci v koprski občini bodo dražji za 21 odstotkov

Koper, 17. 03. 2023 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po vrsti podražitev v drugih občinah so se tudi v Mestni občini Koper odločili, da bo cena vrtca od 1. aprila višja za 21 odstotkov. Odvisno od starostne skupine bodo starši tako plačali med okoli 30 in 42 evrov več.

Veljavne cene javnih vrtcev v Mestni občini Koper so nespremenjene že od leta 2019, a se je z bistvenim povišanjem stroškov dela, rastjo cen življenjskih potrebščin, višjimi stroški energentov, materiala in živil v zadnjem obdobju pojavila potreba po novi določitvi cen programov predšolske vzgoje, razlagajo na koprski občini. 

Otroci v vrtcu
Otroci v vrtcu FOTO: Shutterstock

Kot je pojasnil župan Aleš Bržan, je vse lanske podražitve pokrila MOK in da doslej starši podražitev niso občutili. Z dvigom cen bodo cene koprskih vrtcev primerljive s cenami vrtcev v Izoli in Piranu, pravijo. Občinski svetniki so tako potrdili povečanje veljavnih cen programov javnih vrtcev v Mestni občini Koper za 21 odstotkov, kolikor so se tudi povišali dejanski stroški vrtčevskih programov. 

S tem se bo plačilo staršev za otroka v prvem starostnem obdobju v povprečju povišalo za 42,50 evra, v drugem starostnem obdobju za 30,70 evra, za oddelek otrok, starih od tri do štiri leta, pa v povprečju za 33,90 evra na mesec. "Nove cene bodo v veljavo stopile s 1. aprilom," so še dodali. 

Vrtci so se podražili tudi po drugih občinah

Tudi piranski občinski svet je sprejel sklep o določitvi cen v javnih vrtcih, ki bodo od 20 do 31 odstotkov višje. Za 65 odstotkov staršev se bo znesek na položnici zvišal za največ 36 evrov. Za več kot 50 evrov se bodo stroški povišali le staršem v najvišjih dohodkovnih razredih, teh pa je v občini 19 odstotkov. 

Novogoriški mestni svetniki pa so podprli povišanje cen vrtcev za približno 20 odstotkov, odvisno od starosti otroka in programa, ki ga otrok obiskuje.

Velenjski svetniki pa so sprejeli odlok o 16,45-odstotni podražitvi programov v Vrtcu Velenje. Dnevni program prvega starostnega obdobja bo tako stal 613 evrov, v kombiniranem oddelku in oddelku tri- oziroma štiriletnih otrok 479 evrov, cena dnevnega programa drugega starostnega obdobja znaša 455 evrov, v razvojnem oddelku pa 1110 evrov.

Svetniki so soglasno dvig cen programov predšolske vzgoje v Vrtcu Mehurčki potrdili tudi v Občini Komenda, in sicer za 15,55 odstotka v prvem in za 18,06 odstotka v drugem starostnem obdobju. Tudi tam bodo nove cene v veljavo stopile s 1. aprilom in se bodo prvič pokazale na majskih položnicah, so sporočili iz občine. 

Občine in ministrstva o financiranju vrtcev: Dialog teče, iščejo se rešitve

Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije (SOS) se je medtem na seji na Brdu pri Kranju v začetku meseca s predstavniki ministrstev za javno upravo ter za vzgojo in izobraževanje pogovarjalo o izzivih financiranja predšolske vzgoje. Na ministrstvih so izrazili pripravljenost za dialog, o konkretnih ukrepih pa bodo govorili po pridobitvi vseh potrebnih podatkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
17. 03. 2023 13.13
+4
Na račun nedavnega povišanja plač, zdej trpi žep državljanom.
martin celin
17. 03. 2023 12.56
+4
Žal ne za vse, ampak samo za delavne.
Houdre
17. 03. 2023 12.01
+2
VoxP
17. 03. 2023 11.33
+7
ja in saj prejemajo državniško otrođko vse socialne dodatke na otroka. država kar ravnodušno meče denar za vsako minimalnost za otroka pa malica pa vrtec pa šola pa vozovnice pa pa pa. pri tem vse meče v en koš. ali ima pod minimalno plačo in dela en sam ali sta oba zaposlena in dobivata po 2000 in več eurov plače na mesec ali pa enostavno prejemajo socialno otroško pa pitajbogakajvse in nimajo nobenega namena delat.
Perivnik
17. 03. 2023 11.16
+6
Mene pa zanima, kako je z Nikino službo??? Baje je sprejela Golobovo ponudbo za predsednico Sveta za preprečevanje sovražnega govora??? Baje, tako Golob, ni bolj primerne osebe za to (dobro plačano ???) funkcijo v Sloveniji, kot je Nika Kovačeva???? To drži? Kaj pravite???