Slovenija

Na otroka najmanj tri kvadratne metre površine, a številni normativov ne izpolnjujejo

Ljubljana, 30. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
11

Po pravilniku, ki je bil sicer sprejet že leta 2000, dokončno pa naj bi stopil v veljavo 1. septembra 2023, naj bi vrtci na otroka zagotavljali najmanj tri kvadratne metre igralne površine. Številni vrtci tem normativom ne bodo zadostili, država pa že sedaj občinam namenja premalo sredstev za pokritje predpisanih nalog. Bodo rok spet podaljšali?

Prvega septembra 2023 v veljavo dokončno vstopa pravilnik, ki določa, da morajo vrtci zagotoviti svojim varovancem primerno velike površine, in sicer štiri oziroma najmanj tri kvadratne metre na otroka. Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca je bil sicer sprejet že leta 2000, v 19. členu pa je določil, da se v vrtcu na otroka zagotavlja praviloma štiri kvadratne metre, ne pa manj kot tri kvadratne metre notranje igralne površine. "Poudariti je treba, da se v to površino poleg igralnice upošteva tudi vsa ostala površina, namenjena dejavnostim otrok v stavbi vrtca – osrednji prostor, dodatni prostori za dejavnosti otrok…" pojasnjujejo na ministrstvu za šolstvo.

Kot dodajajo, je pravilnik določil prehodni režim vzpostavitve normativa tri kvadratne metre notranje igralne površine na otroka, in sicer najkasneje 1. septembra 2006. V tistih vrtcih, kjer je bilo pomanjkanje prostih mest in sredstev za zagotovitev prostorskih pogojev, ki jih določa pravilnik, pa je prehodna določba določala uveljavitev najkasneje s 1. septembrom 2010. Sedanja prehodna določba (novela pravilnika iz leta 2017) pa določa dokončno uveljavitev tega normativa s 1. septembrom 2023.

Vrtec
Vrtec FOTO: Dreamstime

Na ministrstvu za šolstvo sicer pojasnjujejo, da je odstopanje od normativa tri kvadratne metre omogočeno tistim občinam, kjer vrtci ne morejo sprejeti vseh vpisanih otrok. Občina v tem primeru sprejme sklep, da se na otroka zagotavlja manjša igralna površina. K sklepu si mora občina pridobiti soglasje ministra. Pogoja za izdajo soglasja sta dva, in sicer da ima vrtec zaradi pomanjkanja prostora odklonjene otroke in da ima občina sprejet dokument, ki vključuje načrt aktivnosti za zagotovitev predpisane igralne površine v skladu s pravilnikom, ki vključuje opredelitev ciljnega datuma in načrtovan delež vključenih otrok v vrtce. "Soglasje se občini izda za največ dve leti. Trenutno ima soglasje MIZŠ za odstopanje od predpisanega normativa 34 občin," razlagajo na šolskem ministrstvu.

Velikost prostorov je kazalec kakovosti

Slovenski javni vrtci so izjemno kvalitetni s svojo vsebino, programom, z izobraženim in strokovno usposobljenim kadrom, postavljeni pa so tudi drugi visoki standardi in normativi. Janja Bogataj, predsednica Društva vrtcev Slovenije

"Prostorski normativ (velikost prostorov v vrtcu) predstavlja enega izmed kazalcev kakovosti, saj prispeva k nudenju boljših bivalnih, igralnih in učnih pogojev v vrtcu! Urejen prostor otroku daje možnost za gibanje, socialne stike, izbiro prostora, izbiro in menjavo dejavnosti, umik v zasebnost," dodajajo na ministrstvu. Problematiko igralne površine na otroka, saj v tem trenutku, ko je največja težava prostor, večina vrtcev, zaradi večjih potreb v okolju, v soglasju z ustanoviteljem, uporablja tako imenovani fleksibilni normativ, ki omogoča plus dva otroka na oddelek, so že večkrat izpostavili v Skupnosti vrtcev Slovenije.

"Pri tem je treba vedeti, da je še vedno v uporabi večina vrtcev, ki so bili grajeni pred 40 in 50 leti, ko je zadoščal drugačen predpis in vrtci dejansko otrokom ne morejo zagotoviti drugačne/večje igralne površine," pojasnjuje Janja Bogataj, predsedica Skupnosti vrtcev Slovenije.

Omenjeno tematiko so nazadnje izpostavili oktobra letos na strokovnem srečanju ravnateljev in ravnateljic vrtcev v Portorožu, pa tudi novembra na srečanju v prostorih šolskega ministrstva. Kot pojasnjuje Bogatajeva, se kolesja v državi vrtijo prepočasi in bi bilo že sedaj treba začeti resno načrtovati drugačno prostorsko urejenost slovenskih vrtcev. Na sestanku s šolskim ministrom je Bogatajeva še opozorila, da je treba začeti z ozaveščanjem lokalne skupnosti, da ne bodo ostali nepripravljeni. "O omenjeni tematiki sem govorila tudi z gospodom ministrom in ga nagovorila, da bi tudi država poskrbela za to, da bi občine lahko pridobile več sredstev za investicije iz državnega proračuna oziroma iz drugih virov, kjer bi občinam aktivno pomagala država," je pojasnila.

Vrtec
Vrtec FOTO: Dreamstime

Da občine od države ne prejmejo dovolj sredstev za pokritje predpisanih nalog, se strinjajo tudi v Skupnosti občin Slovenije. Leta 2019 so občine same namenile skoraj 17,5 milijona evrov za investicije v vrtce. Normativ tri kvadratne metre igralne površine na otroka pa je eden izmed še nedoseženih minimalnih standardov, pri čemer pa je treba upoštevati, "da v primeru, ko gre za obstoječe prostore in za načrtovane novogradnje vrtcev in dograditve obstoječih prostorov z novimi igralnicami, za katere je na dan uveljavitve pravilnika že vložena vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja, ni treba upoštevati določil, da površina igralnice ne sme biti manjša od 50 kvadratnih metrov", pojasnjujejo v Skupnosti občin Slovenije in dodajajo, da je "glede na vse navedeno ključno, da normativi pravilnika veljajo samo za novogradnje, za katere še ni pridobljeno gradbeno dovoljenje in da država zagotovi občinam zadostna sredstva v obliki povprečnine kot tudi sredstva za sofinanciranje investicij v vrtce."

Bodo rok spet podaljšali?

Medtem se v Skupnosti vrtcev Slovenije bojijo, da bi se rok za začetek uveljavitve pravilnika spet podaljšal. "Skrbi nas, ker aktivnosti s strani države še niso stekle, triletni rok pa je zelo kratek. Morda se bodo odpirali dodatni oddelki v nenamenskih prostorih, vendar v tem ne vidimo rešitev. Namensko grajen prostor za otroke je čisto drugačno spodbudno okolje kot okolje, ki je bilo v temelju grajeno za drug namen. Tudi osnovna in srednja šola ne moreta potekati kar nekje, zato se bomo v Skupnosti vrtcev Slovenije zavzemali, da ohranimo veljavne standarde in da tudi zaradi narave dela in specifike vseh vključenih otrok pridobimo ustrezno prostorsko površino," poudarja Bogatajeva.

Skupnost vrtcev Slovenije najbolj skrbi, da bi lahko manj vključenih otrok v vrtce prineslo nove čakalne vrste ali pritisk s strani države in lokalnih skupnosti po odlogu spremembe pravilnika. "Vrtci smo se vedno znali organizirati in pripraviti na spremembe in skupaj z ustanoviteljem poiskati tudi najboljše rešitve. Skrbi nas, da se bodo na trgu znova začeli pojavljati razni ponudniki, ki bodo v varstvu otrok videli zgolj zaslužek, za strokovno delo pa ne bo poskrbljeno," je zaskrbljena Bogatajeva, ki pojasnjuje tudi, da je cena programa izračunana na število otrok v oddelku, kar ob nižjem številu otrok v oddelku predstavlja višji strošek. "Je pa tudi res, da se vsaka občina lahko odloči, da omogoči staršem subvencijo in krije določen odstotek plačila vrtca. To je odvisno od posamezne lokalne skupnosti, stroškov, ki jih ima in zagotovo tudi usmerjenosti, prepričanja, potreb ..."

Vrtec
Vrtec FOTO: Dreamstime

Bogatajeva je sicer prepričana, da bo, v kolikor bo prišlo do spremembe pravilnika, zagotovo nastal prostorski problem v večini vrtcev. Čeprav so novogradnje temu pravilniku že prilagojene, obstaja večina vrtcev, ki predpisane kvadrature ne bo mogla zagotoviti. In če odgovorni ne bodo našli drugih rešitev, je Bogatajeva prepričana, da se bo število otrok na čakalni listi za prosto mesto v vrtcu še povečalo.

Na šolskem ministrstvu ob vsem tem pojasnjujejo, da bodo v šolskem letu 2021/22 opravili analizo stanja vzpostavitve predpisanega normativa v vrtcih, da bi ugotovili dejansko število vrtcev po posameznih občinah, ki do postavljenega roka ne bodo zadostili normativu najmanj treh kvadratnih metrov na otroka. "Na podlagi podatkov se bo MIZŠ odločilo za nadaljnje ukrepe," so zaključili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Naglič
30. 12. 2019 20.13
+3
Navozili so na tisoče kosovskih albančkov in normativ lepo spustili na 3m2 na otroka. Kmalu bo še kvadratni meter kar konkreten luksuz...
Ramzess
30. 12. 2019 11.29
+1
Prepirajo se o nečem kar je relativno, število otrok ni vedno enako, niti nima vsak zase sam tri kvadratne metre, le kako bi to izgledalo. Po drugi strani pa šole nimajo takih normativov, pravil.
Carmenlula
30. 12. 2019 10.34
+1
Otroci bi morali biti čim več v okolju družine, domače topline, razvijati neodvisstnot in razum in čim manj v teh Kurnikih, kjer dobesedno širijo razdor med otroci in starši ter otroke predvsem otroke izrabljajo za svoje egoistične cilje, vzgoja v vrtcih (( ki morala biti samo varovanje do Fakultete izdela totalno nesposobnega človeka preživeto sebe in svoje potomce na trgu dela in zahodnih vrednot.
SDS_je_poden
30. 12. 2019 10.41
+4
Carmenlula: Tako ja, nobene socializacije vse do šole, kjer se bodo pojavljali problemi, ki bi do tega časa že morali izzveneti. Bravo, sedi, cvek!
SDS_je_poden
30. 12. 2019 10.14
-3
Kolikor me spomin ne vara, se je malo pred krizo, pod Ivaničijevo vlado dvignil normativ, da so bile skupine lahko še večje, četudi fizično ni bilo prostora v vrtcih. Tako se je reševalo probleme v prostimi mesti v vrtcih pod vlado desnuhov. Pljuc!
Carmenlula
30. 12. 2019 09.51
+11
To so zmogle babice, pra babice stare mame, bice brez nekih nazivol, fakultet in (( stroke, otroci pa so bili bolj srečni, bolj veseli, predvsem bolj zdravi, normalni, preprosti, predvsem normalni in naravniI stroka ))) jim je vzela srečno otroštvo igro in mladost ter jih nagnala v Inkubatorje kjer jih valijo kot pišete za svoje potrebe, jih indoktrinirajo za svojo korist.. Otroci po strokovni obravnavi postanejo sovražni do staršev, nevzgojeni in predstavljajo družbeni problem..
Carmenlula
30. 12. 2019 09.52
+6
SDS_je_poden
30. 12. 2019 10.13
-6
Ramzess
30. 12. 2019 11.30
+2
ježevka123
30. 12. 2019 09.22
+2
Se ne bi raje pogovarjali o plačah finančno administrativnih delavcih, ki bodo po 1.1.2020 plačani, kot čistilka z nekaj let delavne dobe? Njihovo delo, zahtevnost in odgovornost z leta v leto raste, plačani so pa so nekaj čez 700 eur na mesec.
Melita Medved
30. 12. 2019 09.19
+23
Podobne normative samo več m2 na osebo bi morali imeti tudi za družine, da bi ustavili čezmerni razplod nekaterih trenutnih manjšin, ki na 30m2 socialnega stanovanja naštepajo po 10 otrok.