Slovenija

Vrtičkarji pozvali k pogovorom

Ljubjana, 07. 10. 2008 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nadaljuje se rušenje nelegalnih objektov vrtičkarjev ob Savi v Črnučah. Skupno naj bi porušili 100 objektov. Vrtičkarji pozivajo župana k pogovorom.

Vrtičkarji v Črnučah opozarjajo na nekatere napake pri odločbah o rušenju.
Vrtičkarji v Črnučah opozarjajo na nekatere napake pri odločbah o rušenju. FOTO: Tomaž Ungar

Društvo vrtičkarjev Ljubljana je danes skupaj z ekološkimi gibanji in ljubljanskimi civilnimi iniciativami pozvalo Ministrstvo za okolje in prostor ter Mestno občino Ljubljana (MOL), naj zaustavita rušenje objektov na vrtičkih ob Savi v Črnučah. Predlagajo, naj se pogovorijo in morda problem rešijo celo z okoljsko mediacijo.

Po besedah podpredsednice Društva vrtičkarjev Ljubljana Marine Dolinar se rušenje objektov na vrtičkih danes nadaljuje, rušijo pa tako na državnih kot občinskih zemljiščih. Kot je pojasnila na današnji skupni novinarski konferenci ljubljanskih civilnih iniciativ ter Zveze ekoloških gibanj Slovenije (ZEG) in Zveze društev za varstvo okolja (ZDVO), rušijo tudi po pravilih postavljene objekte, velike 2,5-krat 2,5 metra brez temeljev, na podlagi izdanih odločb pa naj bi jih skupno porušili 100.

V tem tednu rušijo objekte na vrtičkih na podlagi dveh ločenih inšpekcijskih postopkov Inšpektorata RS za okolje in prostor, oba pa sta zelo sporna, je dejal pravni zastopnik društva Marko Klofutar. Eden se nanaša na nedoločeno število nekonkretiziranih inšpekcijskih zavezancev, ki imajo svoje objekte na zemljišču v lasti države. Vrtičkarji tako ugotavljajo, da bi MOL lahko vodila individualne postopke, saj vedo, kdo so zavezanci. MOL pa naj bi naslovila odločbo na nekonkretizirane zavezance, zato ker je tako lažje in hitreje. Akte so namreč tako lahko vročali kar prek oglasne deske in interneta. Poleg tega je opozoril še na nekatere nezakonitosti, kot je to, da vrtičkarji sami določajo, kateri objekti so legalni in kateri ne. MOL pa naj bi tudi obšla nekatere procesne pravice pri rušenju objektov znanih investitorjev na svojem zemljišču.

Po Klofutarjevih besedah so vložili nekatera pravna sredstva, vendar pritožba ne zadrži izvršbe inšpekcijske odločbe.

'Poseg je nekorekten in grob'

Rušenje se je v ponedeljek lahko začelo šele po posredovanju policije.
Rušenje se je v ponedeljek lahko začelo šele po posredovanju policije. FOTO: Tomaž Ungar

Poseg v Črnučah je obsodil tudi predsednik ZEG Karel Lipič, ki meni, da je bil poseg nekorekten in grob. V ZEG po njegovih besedah ne oporekajo, da so med vrtički tudi črne gradnje, ob tem pa se sprašujejo, ali nima ta poseg političnega ozadja. Problem je po Lipičevem mnenju mogoče rešiti z okoljsko mediacijo. Ob tem pa je opozoril, da morata MOL in župan Zoran Janković resno pristopiti k okoljskim problemom.

Predsednik ZDVO Tomaž Ogrin je ocenil, da gre Ljubljana na področju vrtičkarstva nazaj, namesto da bi se razvijala. Vrtički po njegovih besedah predstavljajo območja miru in narave, zato jih ne bi smeli rušiti, ampak bi morali graditi na obstoječem. Župana je označil za zemljiškega mešetarja in mu očital, da deluje v interesu kapitala.

Protestni plakat
Protestni plakat FOTO: Tomaž Ungar

Dolinarjeva je med drugim izpostavila socialni in zdravstveni vidik vrtičkarstva. Po njenih besedah pa je Janković povedal, da Ljubljana ne bo imela vrtičkov. Obiski posameznih vrtičkarjev pri županu niso prinesli rezultata, je pojasnila in dodala, da so kljub temu pripravljeni na pogovore. Društvo vrtičkarjev je odprta pisma naslovilo na inštitucije, ministre in tudi predsednika republike Danila Türka, vendar se po besedah Dolinarjeve nihče ni odzval.

Janković: Nobenega dogovora ne bo

Odzval se je tudi župan Zoran Janković, ki je dejal, da MOL ne bo ustavila rušenja, pa tudi nobenega dogovora glede črnih gradenj ne namerava sprejeti. Ponovil je poziv vrtičkarjem ob Savi, da sami odstranijo črne gradnje, saj jim bo republiška oziroma mestna inšpekcija v nasprotnem primeru zaračunala stroške odstranitve. Vrtičkarje je pozval, naj odpadkov ne sežigajo, ampak naj jih odložijo ob cesto, od koder bo po županovih besedah odvoz zagotovila MOL.

Na očitke Društva vrtičkarjev Slovenije, da rušenje in odlaganje odpadkov potekata nestrokovno, je Janković odgovoril, da je inšpekcija izbrala usposobljene ljudi za rušenje nelegalno zgrajenih objektov, ki odpadke odlagajo v skladu z zakonodajo. Prav nič sporna pa se mu ne zdi niti uporaba mostička, ki je sicer namenjen uvozu in izvozu iz gozda, saj je to po njegovi oceni primernejša pot od tiste skozi naselje. Morebitne poškodbe pa bodo po končanem rušenju sanirali, je zagotovil.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: POP TV

Črnuški vrtičkarji bodo na lokaciji ob Savi lahko ostali do začetka gradnje načrtovanega športno-rekreacijskega parka. Najprej pa mora mestni svet sprejeti prostorski plan MOL, ki določa nove stalne in začasne nadomestne lokacije za vrtičke in tudi prihodnjo ureditev območja ob Savi.

Janković je prepričan, da bodo spomladi nekatere nove lokacije za vrtičke že zaživele. MOL bo pozvala meščane za najem vrtičkov, ki bodo primerno veliki, zagotovljene pa bodo tudi sanitarije in odvoz smeti.

Naslednja bosta Rakova jelša in Podutik


Na Rakovi jelši bodo ograje umaknili 15 metrov od Ljubljanice in tako zagotovili nemoten prehod ob reki. Po Jankovićevih besedah so že začeli delati čistilno napravo, 1. januarja pa bodo začeli graditi infrastrukturo. Kot je pojasnil, naj bi bila komunalna infrastruktura zgrajena do konca prihodnjega leta, nanjo pa se bodo lahko priključili tisti, ki bodo pridobili gradbeno dovoljenje.

Z novim prostorskim planom bodo uredili tudi 54 hiš zunaj avtocestnega obroča, kjer jih pol že ima gradbeno dovoljenje. Zunaj predvidenih meja gradnja ne bo dovoljena, ker je to že območje Nature 2000. Ta del bo komunalno opremljen leta 2010. Janković je zagotovil, da bodo črne gradnje rušili, kar velja tudi za hiše treh lastnikov, ki še niso začeli postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja znotraj avtocestnega obroča.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s.znider
21. 10. 2008 19.32
Pozdravljeni še enkrat, nihče ampak res nihče ni nikoli rekel, da je kakršnakoli zemlja na kateri smo imeli vrtičke NAŠA. Zato dragi 51b3 se res močno motite. Dobili smo samo Zakupne pogodbe za zemljišča , ki jih lahko uporabljamo za vrt po odločbah odloka o urejanju vrtičkarstva, z določeno zakupnino (najemnino), ki smo jo REDNO plačevali vse dokler se ni ustanovila MOL, katera je tudi kriva, da se najemnine niso več plačevale, saj položnice niso več prihajale na naše domove. In razumem, da lahko Župan naredi s tem zemljiščem kar mu je volja, samo ne na tak način, kot je naredil to g.Jankovič. Pa se sprašujem naprej: Ste šli zdaj pogledat to svinjarijo, ki je na tem območju zdaj? Ali to ni sramota? Zdaj je šele Ljubljana dobila podobo bele Ljubljane. Tisoče kvadratov nametanih z azbestno kritino in polomljenim lesom, plastiko in vsem, kar ne sodi v naravo. Ali zdaj azbest ne onesnažuje podtalnice???Pa se vprašajmo! Zakaj pa zdaj ne vpijete več BRAVO ZOKI, ko mu je \"zmanjkalo denarja\" za obljubo, da bo odstranil vse odpadne materiale, ki jih bodo ljudje podrli? Pa naj tudi vaši otroci pijejo vodo iz vodovarstvenega območja okuženega z azbestom. Ja, BRAVO ZOKI. TI SI CAR.
51b3
13. 10. 2008 14.22
s.znider parcelo ste meli v najemu.. kar pomeni da niso vaše.. !!! a se motim. ?
Delodajalec
10. 10. 2008 11.30
s.znider, priznate, da najemnine niste več plačevali. Predlagam, da po tržni ceni kupite kos zemlje in tam obdelujete svoje bio paradajze. Vas nobeden ne bo ganjal....
s.znider
10. 10. 2008 11.13
spoštovani komentatorji, tudi moj oče je pred dobrimi dvajsetimi leti pridobil najemno pogodbo občine za najem vrtička v določeni velikosti, ograjenega z živo mejo in postavljeno lopo 2,5 m x 2,5 m. Na zemljo, ki jo je dobil v najem je navozil čez dvajset tovornjakov zemlje, ker je bila tam sama skala ne pa peš pot ob savi. sestavil je lopo narejeno točno po določenih merah in zasadil živo mejo. Plačevali smo tudi položnice za najem, vse dokler so nam jih pošiljali. Na hiški je pripeta št. vrtička, ki so nam jo dali občinarji. TOREJ!!! Moj oče je medtem umrl in vrt je ostal meni in moji mami, da sva ga obdelovali, strigli živo mejo, odvažali odpadke in še vedno sva imeli samo lopo 2,5 x2,5 m kakor prej. Zdaj pa brez kakršnihkoli odločb, kakršnihkoli pogovorov in obvestil pridejo in začnejo rušiti vse po vrsti. Tudi lope, za katere sta naš župan in ga. Vrdljan zagotovila, da bodo ostale cele. Toliko o črnogradnjah, toliko o vikendih in toliko o naši državi. Vsi ki pa pljuvate po nas, kar pomeni tudi po meni osebno, se vam zahvaljujem, da dokazujete vse teorije o slovencih: naj sosedu crkne konj. P.s. pa da ne bo pomote: sem ponosna Slovenka, ki Jankoviča ni volila in nimam stanovanja kupljenega po Jazbinškovemu zakonu ampak s svojim trdo prisluženim denarjem.
SemperFi
08. 10. 2008 08.46
Montažni leseni objekti spadajo med enostavne objekte za katere ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja, pa vendar... Za takšne objekte morajo biti izpolnjeni štirje pogoji in sicer: - da je objekt izrecno določen za enostavni objekt - da ima investitor pravico graditi na zemljišču na katerem želi zgraditi objekt - da gradnja objekta ni v nasprotju s prostorskimi akti - da so upoštevani vsi pogoji in zahteva za gradnjo enostavnega objekta. In glede na dejstvo, da gre v teh primerih bolj ali manj za vikende in brunarice, ter ne za lope 2.5x2.5 m je v zakonu oz. uredbi lepo napisano, da ima objekt za lastne potrebe, ki se šteje pod enostavne objekte, lahko največjo tlorisno površino do 4 m2 in višino najvišje točke največ 2m, merjeno od najnižje točke objekta. Torej vrtičkarji kršijo zakon in uredbo iz česar sledi samo naslednje: Zoki sine, ruši, ruši!
4evercvicek
08. 10. 2008 08.12
se pravi niso samo cigoši ki lahko gradijo na črno...
Limona2021
07. 10. 2008 21.01
jankovi, kar tako naprej!!! Če bi jast na črno gradila se z mano nihče ne bi menil, ampak bi vse porušili. Klinc, tam so si gradili mal da ne bajte, zdaj pa jokajo. to je javna zemlja in naj bo temu namenjena. Če ste kdaj stopili tam komu na \"njegov\" pas zemlje je še psa naščuval nate...mater pa je imel enako pravico kot jast do te zemlje, je tako?
juventus
07. 10. 2008 20.51
Ma kakšni pogovori neki ,človek še do Save ne more ..Podrt vse v kompletu in vrtičke in ostalo ,Država pa si naj zastavi cilj , da se vse sanira in se napravijo osvetljene pešpoti ,plaže I.T D........................
Buena Vita
07. 10. 2008 20.29
Buena Vita
07. 10. 2008 19.42
melonca,melonca romov se bojijo,kdo jim pa kaj upa
bema1201
07. 10. 2008 19.36
Nekaj pač mora pokazat da, je naredil v svojem mandatu. Če se nič ne zgradi se pa podira kar so drugi naredili. To je velikanski Jankovićev dosežek.Mislim da bi morali tega Srbijanca imenovati za mandatarja. Bi vse podrl po Sloveniji, kar temu čefurju ne bi bilo všeč. Kar nam jugo vojska ni podrla bo pa jugo župan.
tralabum
07. 10. 2008 18.34
Še en mandat te čaka
tralabum
07. 10. 2008 18.33
ZOKI TO MI DELI.
Ninolin
07. 10. 2008 17.47
Podret do tal, pa pika.
Delodajalec
07. 10. 2008 16.12
Porušit, pa pika .
melonca
07. 10. 2008 16.03
SEJ SE JE TUD JANKOVIČ NE DRŽI ZDAJ. BZ MEN JE VSEENO KAJ BOD ZDAJ TAM NAREDILI SAMO TO HOČEM POVEDATI DA JE VSE V KEŠU KJER JE PA KEŠ TAM JE POLITIKA IN TAM JE TUDI KORUPCIJA......BLA BLA....P.S.NOBEN NI POŠTEN ŠE NAJMANJ PA JANKOVIČ IN NJEMU PODOBNI POLITIKI...POČISTI NAJ DRUGE ČRNE GRADNJE ---ROMI JIH PA LAHKO IMAJO---SVAKA JIM ČAST NAJDLI SO LUKNJO V ZAKONU IN JO SPRETNO IZKORIŠČAJO.....TO VLADA IN ŽUPAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... LOVE YOU!!:(
brez_faksa
07. 10. 2008 15.43
+1
ma kakšen pogovor neki. črna gradnja je črna gradnja, z vrtičkov pa jih ni nihče podil sedaj upam, da jih poterjao, ker se niso držali zakonodaje.
melonca
07. 10. 2008 15.19
no vidim da tukaj pišete samo ljudje ki ste nastrpni do južnakov.vse lepo in prav so nekateri res res pretiravali pri grajenju ali postavljanju lop ali barak-naj podrejo.njihova smola.sama tečem ob teh vrtičkih skoraj vsak dan in vam iz prve roke povem da tam svinjarijo odlagajo \"romi\" cigani da se razumemo.videla na svoje oči.gre se zato da se jankovič niti pogovarjat ni hotel baje ne vem govorice....zemljišče pač čaka novogradnja katera pa ve pa jankovič..
janzeko
07. 10. 2008 15.01
No pa mi naj gdo razloži.Ali opstaja možnost, da bi bil v Srbiji kakšen Slovenec župan kakšnega mesta ali pa sela?????
BREZA13
07. 10. 2008 14.26
ZOKI- A RAKOVE JELŠE SE PA BOJIŠ!?