Slovenija

'Vsa namigovanja odločno zanikamo'

Ljubljana, 07. 12. 2009 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izpiske službenih mobilnih telefonov nismo pridobili zaradi odtekanja informacij, ampak zaradi usklajevanja sestankov in natančnih zabeležk poteka dogodkov v kritični noči, pojasnjujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Okrožno sodišče v Ljubljani se je odzvalo na informacije, da naj bi vodstvo sodišča pridobivalo telefonske izpiske zaposlenih, da bi preverili odtekanje informacij k novinarjem. Omenjena namigovanja namreč odločno zanikajo.

Vse enostranske in nepreverjene informacije ter ocene, ki se pojavljajo v novinarskih prispevkih in niso podkrepljene z ustreznimi dejstvi, v celoti zavračamo. Okrožno sodišče v Ljubljani

Kot so sporočili, so o dogodku, ko je 9. novembra ponoči pred hišo sodnice Katarine Turk Lukan eksplodirala bomba, najprej obvestili vodjo kazenskega oddelka Leo Habjanič, nato pa vodstvo sodišča in pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Vse z namenom, da bi že v izhodišču natančno raziskali dogajanje kritične noči. Kot je določeno v 37. členu Sodnega reda, morajo o vseh primerih motenja poslovanja sodišča ali ogrožanja varnosti oseb na sodišču obveščati ministra za pravosodje.

V ta namen je okrožno sodišče v Ljubljani pri mobilnem operaterju pridobilo izpiske službenih mobilnih telefonov oseb, ki so se kritične noči medsebojno obveščale. ''Ker je šlo za dogodek, ki presega običajno dogajanje in je občutno pretresel tako sodstvo kot tudi širšo javnost, je v sklopu notranjega poslovanja sodišča, bilo potrebno izvesti več usklajevalnih sestankov, poročanj in tudi natančnih zabeležk poteka dogodkov kritične noči,'' so sporočili s sodišča.

Vodstvo sodišča vsa namigovanja zavrača.
Vodstvo sodišča vsa namigovanja zavrača. FOTO: Dare Čekeliš

Natančno zabeležko poteka medsebojnega obveščanja zaposlenih so na sodišču lahko pridobili le iz podatka o času medsebojnih klicev na službene mobilne telefone, pojasnjujejo in ocenjujejo, da niso prekoračili svojih pooblastil, vendar pa o zadevi zdaj presoja informacijska pooblaščenka, zato drugih informacij ne morejo posredovati.

Glede navedb, da je zaradi odtekanja informacij sodišče preverjalo telefonske klice Lee Habjanič, ki je nato s položaja vodje kazenskega oddelka odstopila, pa so sporočili, da je sodnica svoj odstop s položaja napovedala že pred dvema mesecema, odstopno izjavo pa je ponovno podala sredi novembra, ko jo je predsednik okrožnega sodišča tudi sprejel. Sodnica bo funkcijo oddelka opravljala še do konca leta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
07. 12. 2009 21.41
A NE PROTONČEK
Buena Vita
07. 12. 2009 21.40
LOPOV LOPOVU NE ZAUPA IN NE VERJAME---TO JE TARO KOT SVET
Tonček Balonček
07. 12. 2009 18.58
Nič ne bi imel proti, če bi izpiske hotel Rupel na MZZ-ju, ampak tole na sodišču je pa čisto nekaj drugega, komunajzarji pač!
WikiX
07. 12. 2009 16.47
Ne bi rekel, da je tako preprosto, saj je namreč sodišče tisto, ki je ravnalo enostransko ter neprimerno ukrepalo, ko so zahtevali izpiske osebnih pogovorov, brez ustreznih dejstev, da je to potrebno. Paranoja namreč ni razlog, temveč bolezen, ki se pogosto stopnjuje. Dvomim, da je širša javnost delila občutek zarote in ogroženosti s sodnico, zagotovo pa se sprašujemo, čemu je služila bomba. Zdaj pa javnost res zanimajo vse informacije, povezane z vpletenimi v dogodek, predvsem pa nas skrbi, da bodo zaradi osebnih problemov, ki si jih je nakopala posameznica, zdaj vsem resno kršene razne pravice, kot je tista o zasebnosti. Dogodek se je namreč zgodil, ko ni imela več uradnih ur in ga po mojem ne gre primerjati ravno z 9/11, kjer je šlo za kompleksno načrtovanje številnih storilcev. Po tej logiki, bodo lahko zdaj zgleda preverjali osebne stvari tudi, ko bo kdo od sodnikov udeležen v prometni nesreči ali ko se bo vrezal v prst. Ob tem se sprašujem, čemu se še sploh trudimo z Ustavo, če jo lahko vsakdo poljubno tolmači ter (ne)upošteva.
punca08
07. 12. 2009 16.30
kup lažnjivcev pri teh levakih
mindfucker
07. 12. 2009 16.17
ko bi enako ravnali, še ob ropu skb, bi bil konec marsikatere politične kariere....