Slovenija

Vsaj sedem let čakali na obnovo, zdaj se je dotrajana streha vdrla

Ljubljana, 14. 12. 2023 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V stari Ljubljani se je vdrla streha ene od večstanovanjskih hiš v kateri je tudi priljubljena kavarna. Po naših informacijah so stanovalci in najemniki že več let opozarjali na dotrajanost strehe. O prenovi so se dogovarjali že pred sedmimi leti, a naj bi se takrat zapletlo, po nekaterih informacijah tudi zato, ker je stavba pod spomeniškim varstvom.

Več videovsebin
  • V stari Ljubljani se je vdrla streha
    01:47
    V stari Ljubljani se je vdrla streha
  • Intervencija gasilcev v stari Ljubljani zaradi podrte strehe
    00:23
    Intervencija gasilcev v stari Ljubljani zaradi podrte strehe

Malo pred 13. uro se je na Starem trgu v Ljubljani v sobi objekta zaradi zamakanja usločil in deloma porušil leseni strop s peščenim nasutjem in ometom, so sporočili ljubljanski gasilci. 

Bralec pa nam je posredoval fotografije današnje intervencije na Starem trgu 5 v stari Ljubljani, kjer se je v večstanovanjski hiši nad priljubljeno kavarnico vdrl strop. "Pri vseh astronomskih cenah najemnin bi lastniki nepremičnin morali mnogo bolje skrbeti za streho in nasploh hišo," je opozoril bralec, ki ima v bližini tudi sam v najemu poslovni prostor. 

Iz Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da se je v enem izmed stanovanj na območju centra mesta Ljubljane prelomil leseni tram stropa, ki je nato padel na tla. "Po prvih podatkih je do tega prišlo zaradi dotrajanosti trama, stanovanje pa je bilo v času dogodka prazno in pri tem ni bil nihče poškodovan," so povzeli svoje ugotovitve o dogodku. 

Kot so dodali, so na kraju posredovali gasilci, ki so začasno zavarovali prostore do trajne ureditve, ki je v pristojnosti lastnika oziroma upravnika objekta. Gasilci GB Ljubljana so izklopili elektriko in podprli strop v prostoru ter s PVC folijo prekrili okoli 100 kvadratnih metrov ostrešja. 

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka.

O obnovi se dogovarjajo že sedem let

Ena od solastnic prostorov v pritličju, ki ima v lasti le okoli 5-odstotni delež stavbe, nam je povedala, da se lastniki že sedem let dogovarjajo o obnovi strehe. Stroški adaptacije so bili pred leti ocenjeni na med 50.000 in 70.000 evri, a je po njenih besedah obnovo takrat "blokiralo" spomeniško varstvo. 

O obnovi strehe so se nazadnje pogovarjali tudi na zadnjem zboru lastnikov v začetku novembra, ko so ocenjeni stroški adaptacije znašali že skoraj 300.000 evrov. "MOL po programu Ljubljana moje mesto obnovo delno sofinancira in sicer v višini 33 odstotkov (natančen izračun bo predstavljen na zboru). Predvideni termin izvedbe je april ali maj 2024," piše v vabilu na novembrski zbor lastnikov. 

Lastnik podstrešnih prostorov, ki je bil pripravljen plačati tudi največji delež stroškov, je zadnja leta streho skušal zaščititi s posebnimi ponjavami. A očitno se je po zadnjem obilnem deževju streha, ki je bila v zelo slabem stanju, vdala. 

Za več pojasnil smo se obrnili tudi na druge lastnike, MOL, SPL in Zavod za spomeniško varstvo. Odgovore še čakamo. 

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joža_Gulikoža
18. 12. 2023 12.37
Spet bo upravnik kriv
smuuki
17. 12. 2023 17.57
+1
Če je nekdo bil uspešen zgradil stavbo, ki je res lepa in predstavlja nekaj več smo ga v prvem koraku razlastili. Nekaj desetletij je to brez vzdrževanja propadalo. Pojavi se novo obdobje in se ukradeno nepremičnino vrne potomcem prvotnih lastnikov zapuščeno in okradeno. Ti potomci so med tem postali povprečno revni. Mimo vednosti in volje lastnikov spet en tretji razglasi kulturno vrednost in s tem onemogoči lastnike z upravljanjem z njihovim imetjem. V imenu družbe ozka skupina kvazi strokovnjakov predpiše izbere materiale za obnovo in način vgradnje. Nihče te ne vpraša koliko to stane, nihče te ne vpraša če to zmoreš. Ti si lastnik na papirju o vsem pa odloča en tretji zavod za varovanje kulturne dediščine. Pod temi pogoji nisi lastnik. O vsem odločajo drugi. En izmed mnogih načinov onemogočanje drugače mislečih. Zato se vsak normalen boji rdečih kmerov. Na kogar se spravijo ga zakonito uničijo. Ta zakon kliče po spremembi. Če komu postavljaš pogoje jih je treba tudi finančno omogočiti ali ga razbremeniti ovir.
Krneki 00
15. 12. 2023 11.06
-1
stanovalci so rajš ves denar spušili namest d bi kej vlagal ...
Miskic a
15. 12. 2023 10.49
-2
Za sanacijo jim je skoda dati, ni problema, ce komu pade po glavi. Lahko tudi kakemu otroku. Glavno, da se taki pol naserjejo, da jim iz banke pokradejo par tisoc evrov. Ce sparas prevec, se vedno najde nekaj ali nekdo, ki ti vzame.
BlgaS112
15. 12. 2023 09.47
+4
Fasada lepa, ostalo gnilo. Jankovic sistem. Bravo, se ga podpirajtre.
Krneki 00
15. 12. 2023 09.39
-1
V kakih luknjah živi folk to ne moreš verjet....pa vse precenjeno.... graščino mam doma za ceno ene luknje v centru....smešno kako je enim to vredu....
Grma53
15. 12. 2023 09.22
+8
Kako je z državnim in spomeniškim varstvom se vidi tudi pri Plečnikovem stadionu za Bežigradom in drugod po državi. Nujno morajo prevzeti pod okrilje še zdravstvo, da se zruši do konca.
pingvinislo5
15. 12. 2023 09.36
-1
in kaj je spomeniško krivo, če lastnik ne vzdržuje svojega objekta?!!?!?!!
Miskic a
15. 12. 2023 09.09
+0
Odgovor tipicnih prepotentnih ljudeh: eh, pa saj to je se v redu... to bo vse skupaj drago prislo... ne bomo menjali dokler se drzi... pa ce bi kartonska skatla za temeljen bila za en cent cenejsa od betonskih, bi se za kartonske odlocli, samo da se spara. Upam, da takim pada po glavah.
travc
15. 12. 2023 08.58
+5
Vem za par primerov,ko niso pustili obnoviti nekaj starih hiš zdaj se pa podirajo,ker so lastniki raje naredili nove.
pingvinislo5
15. 12. 2023 09.40
+1
vse pustijo. ampak lastniki bi radi v star objekt dali plastična okna, ga ometali s cementnimi ometi, pobarvali z jub barvo, itd itd itd... to pa ne pustijo! in potem lasrtniki vpijejo, spomeničarji ne pustijo nam prenovit objekta... kar pač ni res, enostavno slediš smernicam in lahko prenoviš vse.
smuuki
17. 12. 2023 18.02
+1
Ja te smernice do marsikoga nedosegljive. Nismo vsi na proračunu. Tam se naredi spisek želja in proračun plača. Če ti družba predpisuje materiale in način vgradnje imaš onemogočeno lastno izbiro. To zahtevo zavoda naj pokrije zavod pa ne bo nihče jamral
First Last
15. 12. 2023 08.14
+4
Kaj se oklepajo teh starih smrdljivih zidov, oklepanje materialnega je res neumno, je oblika prahu in v prvotno obliko se neizbežno vrača, da se daje večji pomen obliki in nekim konceptom kot je izvor, zgodovina kot funkcionalnosti je bolezen. Podrite to nesnago in zgradite stavbo sodobno s časom, nikomur ni ljubo gledat teh smrdljivih stavb kaj šele not stanovat. je nezdravo, energetsko potratno, funkcionalno nesmiselno. aja za tistih par turistov se vam gre ki prinesejo dinarce al kaj? Podret pa basta, poslikajte si magari pa na steno obeste.
smuuki
15. 12. 2023 08.11
+7
Zadnji čas za popravo tega zakona ki prinaša nepopravljivo škodo posameznemu lastniku kot družbi. Zakon tak kot je je namenjen ustrahovanju in onemogočanje uporabe lastnine. Po večini gre za nekdaj premožne lastnike, s katerimi je prejšnja oblast zelo grdo ravnala. Danes ni nič drugače. Je zgolj sredstvo za ustrahovanje in finančno izčrpavanje ta belih. Naložiš kup obvez brez pravice ugovora in brez odgovornosti predlagatelja kvazi varovanja. Ko se tak objekt podre sam pa vse prav. Potem pa lahko gradiš kar hočeš. Med tem pa preteče veliko časa. Običajno investitor ostari. Namen je bil dosežen. Onemegočili so ga z uporabo hudobije seveda brez vsake odgovornosti predlagatelja zavarovanja
Dr.Rugelj
14. 12. 2023 21.05
+19
To agencijo za spomenisško varstvo bi bilo potrebno ukiniti !..ničesar ne dovoli, zapenja tam kjer ni potrebno - ko pa se kaj podre pa oni niso nič krivi, niti ne odgovarjajo za ničesar !...naj zdaj oni krijejo vse stroške popravila te strehe !!!
pingvinislo5
15. 12. 2023 09.42
+2
spomeniško daje smernice, kako se prenavlja. npr v stare objekte lahko okna zamenjaš le z okni, ki so enaka starim, torej lesena, macesnova, škatlasta... lastniki bi pa notri vrgli plastična okna in ker jim to spomeniško ne pusti, je kao krivo, da se objekt podira. ne, kriv je lastnik, ker se ne drži smernic! lahko pa objekt proda nekomu, ki razume, kako se stare stvari prenavljajo, sam pa si naj zgradi nov objekt na novi lokaciji...
Nikdar več
14. 12. 2023 20.42
+6
Naša krajevna skupnost....
Anion6anion
14. 12. 2023 20.40
+14
Vedno se vse zapleta,podaljša in podraži zaradi birokracije.
patriot11
14. 12. 2023 20.24
+21
Spomeniško varstvo naj sofinancira obnovo v višini 75 % vrednosti. Potem bomo takoj videli, koliko jim je za te odslužene zidove, ki so samo za porušit.
Brez_Dlake_Olepševanj
14. 12. 2023 21.59
-2
Zaradi takšnih pacientov kot si ti, je odraz stanja kulturne dediščine in spomeniško zaščitene nepremične kulturne dediščine, takšen kot je ... Ti bi staro jedro Ljubljane ti. Staro Ljubljano kar porušil ha?! Pa vse gradove v Sloveniji, tudi najbrž Ane?... Ni čudno da toliko zgradb propada, tone v poza o, od stotine gradov, do vil in drugih objektov... Nobenega spoštovanja do zgodovine oziroma zgradbe in njihovih zgodb ... Najbrž nimaš pojma o Staremu trgu, Mestnemu trgu in na splošno o starosti dejavnostih zgradb...
pingvinislo5
15. 12. 2023 09.47
+2
naloga spomeniškega varstva ni financiranje prenov, ampak podajanje smernic, kako se do prenov pristopa. povsod v razvitem svetu je tako. država in eu pa imata razspise, kamor se lahko prijaviš, da ti sofinancirajo take prenove, le malo moraš slediti temu in pripravit vso dokumentacijo. nikakor pa ti ne bodo financirali 75% prenove, ker potemtakem bi morali vsakemu ki karkoli gradi, financirati njegov projekt. pač prenova, če se lotiš statike, je morda pol dražja, kot novogradnja.
BlgaS112
15. 12. 2023 09.48
+2
Brez... Sej lubpana se sama rusi. Na ven lepo, a notri vse gnilo. Od politike do his.
slimy12
14. 12. 2023 20.20
+15
koga briga, BTC je poln, kolone na blagajnah
tomahawk
14. 12. 2023 20.20
+11
podret do konca isto kot Plečnikov stadion. Zravnat. Če je tolk mal posluha za rešitve teh objektov in tako malomarno se dela z njimi jih očitno ne rabimo. Ruši
2mt8
14. 12. 2023 20.10
+12
...ampak tlakovci pred hišo so pa novi. Bravo, Zoki! 🤣
murkecc
14. 12. 2023 20.09
+24
Spomeniško varstvo, v večini primerov na teg stoletja. Vse ima svojo življensko dobo, tudi bajte. In manesto, da se zadeva podre in naredi nova in imamo vsi nekaj od tega še za časa našega življena... se to pač ne sme, obnovil pa ne bo nihče, ker je cena obnove 3x višja. In taka se sprehajamo mimo smetišča Hotel Bellvue, stadion Bežigrad,...
ZIPPO
14. 12. 2023 20.04
+12
Lastniki nepremičnin odirajo najemnike, kupce, RBMB cene oderuške nerealne, sploh v centru Ljubljane! A vložili v prenovo in opremo stanovanja ne bi NIČ!!! V tem primeru ste ogrozili življenje najemnikom, ki jih še dobro da jih ni bilo v stanovanju in ljudem, ki so še ob dogodku sprehajali po Starem trgu! SRAMOTA STE POŽERUHI ODERUŠKI!!!