Slovenija

Vsak drugi 17-letnik že poskusil konopljo, štirje odstotki pa kokain

Maribor, 15. 10. 2019 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
87

Raziskava, ki jo je izvedel Nijz, je pokazala, da so droge med mladimi v Sloveniji precej prisotne. Skoraj vsak drugi 17-letnik v Sloveniji je namreč že poskusil konopljo, več kot štirje odstotki pa celo kokain. V zadnjem času se med mladimi pojavljajo tudi nootropiki, znani kot pametne droge. Preventiva je zato nujna.

Odnos družbe do uporabe konoplje kot droge je čedalje bolj permisiven.
Odnos družbe do uporabe konoplje kot droge je čedalje bolj permisiven. FOTO: Shutterstock

Tema letošnjega, 17. strokovnega posveta Mladi in kriminal, ki ga prireja Policijska uprava (PU) Maribor, je zasvojenost mladih. Za to tematiko so se po besedah direktorja uprave Aleksandra Thalerja odločili, ker je ta vedno aktualna. Takšni posveti so po njegovih ocenah koristni za vse vpletene v to področje, saj gre za priložnost, ko lahko izmenjajo znanje, poglede in izkušnje. "Ključno je, da sodelujemo, da lahko čim hitreje in ustrezno reagiramo, ko je to potrebno," je dejal.

Raziskava Nijz je pokazala, da je skoraj vsak drugi 17-letnik v Sloveniji že poskusil drogo konopljo, dobri štirje odstotki so poročali tudi o uporabi kokaina. Droge so torej med mladimi precej prisotne, zato je nujna preventiva, je bilo slišati na današnjem posvetu Mladi in kriminal v Mariboru.

Na posvetu sodelujejo policisti in kriminalisti, delavci centrov za socialno delo, tožilci, sodniki, varuh človekovih pravic, penologi, delavci vzgojnih zavodov, socialni delavci in pedagogi osnovnih ter srednjih šol oz. praktično vsi, ki se pri delu srečujejo z mladimi in njihovimi težavami. Prijavljenih je več kot 220 udeležencev iz vse države.

Drogo konopljo uživalo že 20 odstotkov 15-letnikov

Andreja Drev z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) je v uvodu predstavila rezultate najnovejše raziskave z zdravjem povezanega vedenja v šolskem obdobju, ki so jo naredili lani in kaže, da je okoli 20 odstotkov 15-letnikov že uživalo drogo konopljo. "Primerjava z raziskavo štiri leta prej kaže, da uporaba konoplje pri 15-letnikih ostaja na približno enaki ravni. Prvič pa smo naredili raziskavo tudi pri 17-letnikih, kjer so nas rezultati presenetili, saj je tako rekoč že skoraj vsak drugi 17-letnik poročal o tem, da je že kdaj v življenju uporabil konopljo," je pojasnila.

Nekaj več kot štiri odstotke anketiranih 17-letnikov je poročalo o uporabi ekstazija, dobri štirje odstotki o uporabi kokaina. Po besedah Drevove je najbolj problematična 'normalizacija' uporabe drog v družbi. "Če je bila uporaba drog prej bolj na obrobju mladinske kulture, nočnega življenja in prostega časa, je zdaj stopila v sam center. Če samo pogledamo, koliko je pobud za legalizacijo konoplje, koliko je mitov o njeni pozitivni uporabi, ugotavljamo, da je odnos družbe čedalje bolj permisiven do konoplje in tudi do uporabe drugih drog," je dejala.

V zadnjem času se med mladimi pojavljajo tudi nootropiki.
V zadnjem času se med mladimi pojavljajo tudi nootropiki. FOTO: Shutterstock

Za preprečevanje zasvojenosti med mladimi in posledično kasneje v odrasli dobi je po njenih besedah ključno, da so na voljo kakovostni preventivni programi. "Zelo pomembno je, da so umeščeni v pravi čas, torej del programov, še preden pride do uporabe, da krepimo varovalne dejavnike pri mladostnikih, da krepimo zdrav življenjski slog in njihove razne veščine. Del programov pa bi moral biti namenjen temu, da takrat, ko pride do uporabe, lahko hitro ukrepamo, da izvedemo zgodnjo intervencijo," je pojasnila.

V Sloveniji takšni programi obstajajo, a bi jih bilo po besedah Drevove treba bolje povezati in jih enakomerno razporediti po državi.

Porast uživanja 'pametnih drog'

V zadnjem času se med mladimi pojavljajo tudi nootropiki, znani kot 'pametne droge'. Tina Tomažič z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je predstavila rezultate raziskave, ki so jo letos naredili na tehniških fakultetah v Mariboru. "Zajeli sva vzorec 289 študentov. Da uživajo 'pametne droge', jih je odkrito priznalo 13, torej 4,5 odstotka. Od tega je bilo deset moških in tri ženske. Pravijo, da uživajo te droge za večjo osredotočenost, budnost in kreativnost," je povedala.

Uporabniki so prepričani, da nekajkratna uporaba takšnih drog ni škodljiva. A Tomažičeva opozarja, da še ni znanstveno utemeljenih raziskav glede stranskih učinkov na zdravje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kranški sin, ki pije vin
16. 10. 2019 13.53
+7
nč čudnega včasih je šiba pela zdaj pa mal glas povzdigneš je pa že use narobe pa prec sociala krož okul bajte
Schnitzel
15. 10. 2019 19.15
+1
A je že kdo slišal, da bi kdo zaradi uživanja marihuane pretepal ženo in otroke?
jarti?
15. 10. 2019 19.33
+4
Animal_Pump
15. 10. 2019 19.38
+6
Jap.....Nosečo partnerico je pretepal in ji grozil, da jo bo ubil.... policisti pa so na njegovem domu odkrili tudi 200 gramov konoplje. Dosti je tega...sam vi nočete videti....pijandure pa zakajenci so isti:P
Animal_Pump
15. 10. 2019 19.46
+7
Pa še kakšnega ti lahko dam.....npr tega.....28-letnik iz okolice Metlike naj bi pretepal svojo ženo in mladoletnega otroka. ...ko so opravili hišno preiskavo....so pa odkrili poseben prirejen prostor za tako imenovano hidroponično gojenje konoplje in predelavo prepovedanih drog. Tako, da....še en zakajenec.
ni_mi_vse_eno
15. 10. 2019 18.51
+13
To ni nič. 100% odraslih uživa tein, kofein in več kot polovico med vikendi alkohol. BBC je v sodelovanju s strokovnjaki naredil oddajo "20 most dangerous drugs", kjer je alkohol, kokain in heroin zasedal zelo visoko stopnjo nevarnosti, medtem ko LSD, konoplja in podobno sploh ni bilo nevarno. Seveda se je potem vsul plaz nasprotovanja alkoholikov, ampak profesor se ni vdal. Sledil je članek: "Alkohol je najbolj nevarna droga družbi, prof. Nutt, BBC"
mentorhercul
15. 10. 2019 18.47
-2
Sami zakajenci!
lumpimonster
15. 10. 2019 18.45
+2
Spet enaka novica k ze 5x lol
Schnitzel
15. 10. 2019 18.28
+27
Ne primerjajte marihuane in kokaina!
wolfterier
16. 10. 2019 10.48
-6
AttilaTheHun
19. 12. 2019 16.21
big brother
15. 10. 2019 18.23
+20
4 odstotki kokain ? :) po podatkih nesposobne policije. Samo Brežice vleče 80% mladih. O čem vi to?
kadabra
15. 10. 2019 18.06
+11
Zakaj se vsi kadilci marihuane vedno obešate na alkohol? Ćeš, da je alkohol lahko dovoljen trava pa ne? Isti ste kot vegani. Nihče vam nič noče se kar naslanjate na ljudi, ki radi popijejo kakšno alkoholno pijačo. Kot, da bi bili ljubosumni, ker je alkohol legalen, marihuana pač ne. Še marsikaj drugega je, ki škoduje ljudem in njihovem zdravju. Naprimer stres, neprespanost, naši politiki,...naslanjajte se na njih ne pa na ljudi, ki radi nazdravijo s pivom in se malce poveselijo v tem stresnem življenju.
diebaumeister
15. 10. 2019 18.08
-3
Dragi zaradi alkohola je nasilje, so prometne nesreče in mrtvi, nisem še slišal, da bi kdo pod vplivom marihuane koga ubil, ali pa vozil v napačno smer, ter povzročil smrtne žrtve. Ale demantriaj.
diebaumeister
15. 10. 2019 18.10
-3
Chelsea, stres in neprespanost sta substanci??? Mater si brihten.
kadabra
15. 10. 2019 18.17
+5
Nasilje, nesreče, mrtvi,...niso zaradi alkohola ampak zaradi ljudi, ki nimajo meje oz pameti. Jaz skoraj vsak vikend zvrnem nekaj kozarčkov piva in se poveselim s prijatelji. Nikoli nikakeršnega nasilja, domol grem z avtobusom/taksijem,...praktično vsak dan komaj čakam viken, da se sprostim in poveselim. Ogromno agresije, smrti, nesreč,...je zaradi trdih drog pa se ob to nihče ne spotika. Vedno je le alkohol kriv za vse vaše težave, ker je pač legalen, trava pa ne. Kje pa sem napisal da sta stres in neprespanost substanci? Enga preveč pokadil pa črke uhajajo?
diebaumeister
15. 10. 2019 18.23
-1
Pa kdo piše o tebi, pisal sem o večini, tako, da ne mi sedaj tukaj ti pametovat, da ni kriv alkohol, za večino prometnih nesreč je kriv alkohol, sedaj pa nakladaj kolikor hočeš.
kadabra
15. 10. 2019 18.27
+9
15% prometnih nesreč je zaradi alkohola. Bolj žalosten podatek je, da je 85% nesreč, ker ljudje niti trezni ne znajo vozit. Ne se tako razburjat, tudi jaz ne pišem o tebi. Pišem na splošno, ker se kadilci vedno branijo z alkoholom. Saj pravim...isto kot vegani. Nimam nič proti njim ampak naj me pustijo pr miru, ko jem meso in naj me kadilci pustijo pri miru, ko zvrnem kozarček piva.
diebaumeister
15. 10. 2019 18.44
-3
15% prometnih nesreč pod vplivom alkohola je več ali manj s smrtnimi žrtvami ali pa hudimi telesnimi poškodbami, medtem ko je ostalih 85% prometnih nesreč zajetih v raziskavo, prometnih nesreč, ki se končajo z malo zvitim plehom, ali pa ker nekdo zapelje na bankino itd. tako da ne olepšuj zadev, alkohol je legalizirana droga hočeš ali nočeš se sprijaznit, marihuana, ki ima pa zdravilne učinke sploh na rakove celice pa še nekaj časa ne bo, razen v določenih državah, in medicinska, ki pa ni več ista.
Animal_Pump
15. 10. 2019 18.56
+6
Kako da ni nesreč od zakajencev...kdo pa misliš, da vozi na avtocesti po prehitevalnem pasu 60km h? Pijandure pa zakajenci na cesti nimajo kaj iskat....Drugače pa je kar dosti nesreč od zakajencev...samo, ker jih je zaenkrat manj kot pijandur, je pač statistika manjša....samo en primer ti povem iz kraja kraju Lamezia Terme v Kalabriji...kjer je zakajenec...bil je potrjeno pozitiven na marihuano...ubil je pa osem kolesarjev... Ne mi opravičevat enih in drugih....zakajajte pa donfajte med 4 stenami...na cesto pa ne hodite.
diebaumeister
15. 10. 2019 19.23
-3
Dej ne pokaj, dej mi vir do tiste novice, 8 koleasrjev ja, pa kaj jih je z vlakom podru? Dej vir.
jas_Robot
15. 10. 2019 19.24
+5
Diebaumeister govorite, kot, da je pod vplivom marihuane varno voziti. Kar seveda ni, ker misli in vid prav tako niso pri stvari.lp
Nightrider
15. 10. 2019 19.37
+4
Jaz poznam poharja kateri je pred let na avtocesti pri kranju ubil 2 cloveka. Ja ... bil je zadet. Hoces povedat da tisti kateri kadijo marihuano nikoli ne sedejo za volan? Ce clovek kdaj spije pivo ali 2,3 ni nic narobe. Tu tiski ki obcasno kakega skadi ni nic narobe. Za volanom pijan in zadet je popolnoma isto.
Animal_Pump
15. 10. 2019 19.41
+4
Jao...pa dej malo na googla poglej...in pobrskaj. Voznik pod vplivom marihuane ubil osem kolesarjev......zdej pa si preberi. Z avtom je trčil v skupino kolesarjev, ki mu je pripeljala nasproti, ko je prehiteval drug avto....kaj misliš, da so zakajenci pridkani..hahaa. Iz prve roke ti lahko povem...da ni tako..
Vicarious
15. 10. 2019 17.57
+9
kar se tiče vožnje pod vplivom obeh 0 toleranca... ampak ko pa prideš domov si pa daj duška... vsak pr seb pa vidi kdaj mu kej škodi.. če pa ne mu pa itak ni pomoči..
ginek
15. 10. 2019 17.42
-6
Poleg alkohola, trava postaja naslednja velika masovno rabljena (in dovoljena) psihoaktivna droga 21. stoletja. Je mamilo, ki negativno vpliva na delovanje možganov. Njena nevarnost je ravno v tem, da je predoziranje nemogoče.
ginek
15. 10. 2019 17.43
-11
reakcionar
15. 10. 2019 17.18
+35
Kakšna je razlika med kanabisom in alkoholom? Kateri na leto povzroči več smrtnih žrtev v prometu, nasilja v družini in ostalega zla? In vendar je eden prepovedan, če drugega ne konzumiraš si pa smatran kot nenormalen od dobršnega dela družbe?
Sortegilio
15. 10. 2019 17.05
-14
Droge redno vzamejo samo odvisni ljudje, ki so psihološko šibki. Vzameš jim droge pa bodo agresivni ali samomorilni ali pa čisto na dnu.
Sortegilio
15. 10. 2019 17.04
-13
Potem pa ko pristanejo v psihiatrični bolnišnici ali kje drugje, je pa veselje
Machetekills007
15. 10. 2019 17.02
+1
motogp123456789
15. 10. 2019 16.56
+35
4% za kokain ni realno, pac veliko vecja bi bila stevilka ampak si jih veliko ne upa priznati
akmt
15. 10. 2019 16.48
-12
A vidite, kaj ste naredili z "normalizacijo drog" in permisivno vzgojo?!? Vas problem, ne moj.
flojdi
15. 10. 2019 16.28
+12
.mat r je mladina napredna. / men je uspel povlečt dva dima ot canabisa šele pr 45ih . na moj ferbc. / kokaina pa tud pr 60+ nočm niti probat
Supervillain
15. 10. 2019 16.13
+0
Jaz bi jih na šiht nagnal pa naj delajo namesto,da se drogirajo butalci brez pameti.Lp
Supervillain
15. 10. 2019 16.12
-15
Ubogi ljudi,ki ne morejo brez drog živeti.Lp
dontshutureyes
15. 10. 2019 15.54
+9
In baje so taki najbolj nadarjeni in inteligentni... kur*c