Slovenija

Preveč nesreč v gorah: reševali očeta in hčerki

Kranj, 13. 08. 2021 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
46

Napoved lepega, stabilnega vreme brez neviht v gore privabi še več obiskovalcev, zaradi česar imajo gorski reševalci običajno več dela. Tako je bilo tudi včeraj, ko so ekipe za reševanje v gorah na različnih koncih pomagale osmim planincem. Med njimi so bili oče in hčerki, ki jih je ujela tema in so zato obtičali, kar kaže, kako pomembno je, da dobro načrtujemo turo. Ker je pred nami obetaven konec tedna, poletja pa še ni konec, Policija in PZS pozivata k previdnosti in odgovornim odločitvam.

Helikopter Slovenske vojske je z ekipo za helikoptersko reševanje sredi popoldneva reševal na Prisojniku, kasneje pa še na dveh krajih. Na Prisojniku je najstniku na glavo padel kamen, zato je izgubil ravnotežje, padel in zdrsnil nekaj deset metrov nižje. Kot je pravilno, je uporabljal čelado, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Helikopter Slovenske vojske je z ekipo za helikoptersko reševanje včeraj reševal trikrat. Letos smo sicer našteli že 375 intervencij v gorah (slika je simbolična).
Helikopter Slovenske vojske je z ekipo za helikoptersko reševanje včeraj reševal trikrat. Letos smo sicer našteli že 375 intervencij v gorah (slika je simbolična). FOTO: PU Kranj

Na območju Komne je nato helikopterska ekipa prihitela na pomoč planincu, ki si je pri padcu poškodoval glavo. Na Svinjaku, ki se dviguje nad dolino reke Soče blizu Bovca, pa so reševali padalca.

Na klasičen način – torej peš – so se gorski reševalci podali na območje Male Mojstrovke, kjer so se izgubili trije planinci, ki jih je prehitela tema, so navedli na PU Kranj. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so primer pojasnili natančneje: "Planinka je sporočila, da pogreša moža in hčeri, ki so pozno popoldne odšli v hribe, na Malo Mojstrovko. Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovane planince našli tik pod vrhom Male Mojstrovke, kjer so obtičali zaradi teme. Pomagali so jim sestopiti do prelaza Vršič, kjer so imeli parkiran avtomobil."

Na planini Razor pa so reševalci pomagali planincu s poškodbo noge, prav tako na klasičen način, so včerajšnji dan v hribih povzeli na PU Kranj, ob tem pa še spodbudili k previdnosti in odgovornim odločitvam. "Vsak zase ve, do kam in koliko zmore. Ne podcenjujte tega!"

Kljub preventivi še vedno preveč nesreč v gorskem svetu

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) so znova opozorili, da se morajo gorski reševalci skoraj  vsak dan odzvati na klic ponesrečenih planincev: "Letos so našteli 375 intervencij (lani jih je bilo v celem letu  483), kar niso nič kaj spodbudne številke kljub vsem preventivnim dejavnostim. Za varno pot sta nujna načrtovanje planinske ture in upoštevanje osnovnih nasvetov za obiskovanje gora. Eden med njimi je tudi ta, da je treba pred načrtovanjem preveriti, ali je planinska koča odprta. Če želite prespati v njej, pa jo je nujno pravočasno rezervirati."

Strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi je ob letošnji statistiki nesreč izpostavil: "V 375 intervencijah je bilo 144 posameznikov nepoškodovanih, 67 lažje in kar 111 težje poškodovanih. 28 posameznikov je bilo lažje ali huje obolelih, 22 pa jih je žal umrlo.  Nič kaj spodbudno ni, da gorski reševalci na terenu še vedno srečujemo neprimerno opremljene posameznike, ki precenjujejo svoje sposobnosti. Z gora skoraj dnevno pospremimo planince, ki so obnemogli ali pa ne upajo sestopiti po poti, po kateri so prišli. Veliko je tujcev iz največjih alpskih držav, za katere bi pričakoval, da bodo premogli visoko stopnjo planinske ozaveščenosti."

V skalnati svet se ne podajajmo brez čelade, saj so slovenske gore krušljive, padajoče kamenje je stalnica. Planinec na fotografiji zagotovo ni zgled, kako obuti in opremljeni naj bi hodili v gore.
V skalnati svet se ne podajajmo brez čelade, saj so slovenske gore krušljive, padajoče kamenje je stalnica. Planinec na fotografiji zagotovo ni zgled, kako obuti in opremljeni naj bi hodili v gore. FOTO: Nejc Svetec

V visoke hribe ali na daljše ture se odpravimo zgodaj zjutraj

Na ta način se izognemo morebitni hudi vročini – ta se obeta tudi ta konec tedna – saj smo zaradi nje hitreje utrujeni ali celo izčrpani. Ti dve stanji sta namreč 'odličen nastavek', da obnemoremo ali zaradi slabše koncentracije zdrsnemo ali se spotaknemo, pademo in se poškodujemo.

Drugič: z zgodnjo vrnitvijo v dolino zmanjšamo možnost, da nas ujame nevihta, ki je bolj značilna za popoldanski čas. Ne gre zgolj za to, da nevihto spremlja bliskanje, kar pomeni nevarnost, da nas – predvsem na izpostavljenih mestih – zadene strela. Nevihta v gorah je lahko sinonim za nagel preobrat oziroma padec temperature. Če jo spremlja še močan veter, so poletne razmere naenkrat podobne zimskim. Če nas nevihta preseneti v gorah, Matjaž Šerkezi svetuje, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov: "Sploh tam, kjer so jeklenice oziroma predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. S sebe odstranite vse kovinske predmete in jih ne odvrzite, ampak jih spravite na varno mesto, stran od sebe, saj jih boste po hudi uri potrebovali. Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in se oblečete v zaščitna oblačila. Pazite tudi, če imate na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice. V tem primeru je bolje, da jo snamete z glave."

V takih primerih se izkaže, kako pomembno je, kaj imamo v nahrbtniku. S sabo je dobro imeti anorak in dodatna oblačila, ki jih ustrezno zaščitimo, da jih ne zmoči dež. Toplejši kos obleke je obvezna oprema vse poletje, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo zaradi nevihte kje obtičali. Imejmo v mislih, da so nevihtne razmere težke tudi za reševalce, ki morda ne bodo mogli hitro k nam, zato bomo na pomoč morda čakali več ur.

Tretjič: če v gore odrinemo dovolj zgodaj, zmanjšamo možnost, da nas bo prehitela tema, kot se je zgodilo zgoraj omenjenim planincem na Mojstrovki.

Stabilna vremenska napoved bo konec tedna v gore privabila številne planince. Da bi imeli gorski reševalci čim manj intervencij, je treba primerno pripraviti nahrbtnik in najti primerno turo glede na našo kondicijo.
Stabilna vremenska napoved bo konec tedna v gore privabila številne planince. Da bi imeli gorski reševalci čim manj intervencij, je treba primerno pripraviti nahrbtnik in najti primerno turo glede na našo kondicijo. FOTO: Matjaž Šerkezi

V gore z ustrezno opremo

Omenjeni najstnik, ki mu je padel kamen na glavo in je nosil čelado, je primer, koliko objektivnih nevarnosti preži v gorah. Čeprav naredimo vse za svojo varnost, nas lahko vseeno doleti nesreča. Zato naj bo čelada obvezen kos opreme, ko se gibljemo v visokogorskem, skalnatem svetu. Slovenske gore so namreč zelo krušljive, kar potrjuje statistika. Letos se je zaradi odlomov skal ponesrečilo že več planincev, so že pred časom opozorili na PU Kranj. Poleg tega vedno poglejmo, kam bomo stopili oziroma za kaj bomo prijeli. Stopi in oprimki morajo biti trdni, ne majavi, sicer se lahko odlomijo in pademo.

Preudarno izberimo cilj in se nanj dobro pripravimo 

Planinci obnemorejo tudi, ker ne poiščejo natančnih informacij, kam se podajajo, kje točno poteka pot in kako zahtevna je. Ta scenarij se pogosto zgodi tistim, ki v upanju, da bodo hitreje prišli na vrh ali sestopili, iščejo bližnjice. A bližnjica je lahko tudi 'daljšnica'. Hitro se lahko zgodi, da izgubijo orientacijo in zaidejo. Iskanje prave poti jih tako zelo izčrpa, da ne zmorejo nadaljevati, ali pa se naenkrat znajdejo na težavnem, skalnatem terenu, ki mu niso kos. Zato Policija in PZS ves čas poudarjata in priporočata, da se držimo označenih poti. Če se nam kljub vsemu zgodi, da skrenemo s poti, se vrnimo nazaj po isti poti in poiščimo zadnjo markacijo.

Zato je, preden se odpravimo v hribe, na mestu premislek oziroma vprašanje, ali smo psihofizično dovolj dobro pripravljeni oziroma ali imamo dovolj kondicije, da bomo zmogli priti na vrh. Še pomembnejše pa je vprašanje, ali nam bo ostalo dovolj moči za sestop. Zadovoljstvo in lepi občutki, ki lahko napolnijo človeško dušo, so namreč popolni takrat, ko varno prispemo v dolino, ne ko dosežemo vrh oziroma cilj. Tako še danes odmevajo misli legendarnega slovenskega alpinista Nejca Zaplotnika, ki jih je ubesedil v svoji knjigi Pot: "Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi."

PZS svetuje: pred izletom ali turo se vprašajmo:

 

– Kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično)? Je izbrana pot primerna zame?

– Kakšna je vremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil?

– Kakšna je izbrana pot? V katero smer bom hodil (sever, jug, vzhod, zahod)? Pripravite si načrt poti. Pot razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih.

Imam v nahrbtniku vse potrebne stvari za izbrano turo?

– Kako daleč je in koliko časa bom potreboval za celotno pot? Na vrhu smo šele na polovici poti – naš cilj je varna vrnitev v dolino in domov.

– Kako strm je teren? Ali ga bom moral prehoditi v ključih, za kar bom potreboval več časa (je pa manj utrudljivo)?

– Kakšen je teren? Ali so na poti balvani, melišča? Ali je na poti rušje, ki me bo upočasnilo, ali ga bom lahko obšel?

– Ali so na poti značilnosti, ki jih bom moral premagati, krnice, hudourniki, strmi skoki? Ali jih lahko obidem?

– S katerimi nevarnostmi se lahko srečam na poti? S prepadi, s travo poraščenim svetom, padajočim kamenjem?

– Kako naj hodim?

– Kakšno hitrost hoje naj uberem? Bodo z mano otroci?

V hribih se lahko vreme hitro spremeni, zato v nahrbtnik tudi poleti sodijo topla oblačila.
V hribih se lahko vreme hitro spremeni, zato v nahrbtnik tudi poleti sodijo topla oblačila. FOTO: Luka Kotnik

 Obisk visokogorja podoben lanskemu

 Po besedah PZS se za dosedanji del planinske sezone 2021 kaže dober obisk visokogorja, na nekaterih območjih zelo dober. Po drugi strani je za koče v sredogorju letošnja polletna sezona v povprečju slaba, a kljub vsemu nekatere koče poročajo o zelo dobrem obisku. "Posebej v visokogorju je opazno več tujcev glede na lansko situacijo. Začetek sezone je bil zaradi bolj spremenljivega vremena podpovprečen. Trenutne stabilnejše vremenske razmere in pregovorno večji interes Slovencev za obisk gora v avgustu pa pomenijo polno zasedenost koč, še posebno v dneh okoli prazničnega vikenda. To velja predvsem za najbolj obiskane koče v širši okolici Triglava," je izpostavil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

 Covidne razmere v določeni meri omejujejo obisk planinskih koč, vendar je v visokogorskih kočah čutiti strpnost in sprejetost pogoja PCT, so ocenili na PZS: "To pomeni, da morajo biti obiskovalci koč preboleli, cepljeni ali testirani. V planinskih  kočah (kot v ostalih nastanitvenih objektih v Sloveniji) je zaradi covidnih ukrepov še vedno na voljo omejeno število  ležišč. Še vedno so obvezni uporaba maske v notranjosti koč, razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje, če je le mogoče."

Spremenjen je način obratovanja planinskih koč. Strežba hrane in pijače je v nekaterih kočah mogoča le na terasah koč.
Spremenjen je način obratovanja planinskih koč. Strežba hrane in pijače je v nekaterih kočah mogoča le na terasah koč. FOTO: Luka Kotnik

Rezervacijski sistem

 V letu 2021 je večina planinskih koč okoli Triglava pričela sprejemati rezervacije s pomočjo rezervacijskega sistema za planinske koče, so navedli na PZS.

Po njihovih besedah je sistem poenostavil delo oskrbnikom, hkrati pa tudi vsakemu posamezniku omogoča, da lahko kadar koli opravi rezervacijo po spletu ali jo po potrebi pravočasno spremeni. "Če so bila ležišča rezervirana, pa oseba ni prišla, ali odpoved ni bila javljena najkasneje 48 ur pred načrtovanim prihodom (to je do 17. ure dva dni pred prihodom), se obračuna strošek 11 EUR na noč na osebo," so pojasnili

 Tudi v planinskih kočah je možno koristiti turistične bone, vendar ne v vseh, zato se o tem prej pozanimajte pri upravljavcih planinskih koč, so še svetovali na PZS.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
13. 08. 2021 16.15
+1
"Med njimi so bili oče in hčerki, ki jih je ujela tema in so zato obtičali, kar kaže, kako pomembno je, da dobro načrtujemo turo." Kako načrtujemo turo, v temi, s sabo vzamemo svetilko in rezervne baterije. Ali jo sploh kdo vzame.
slayer2
13. 08. 2021 18.25
+3
Jaz jo imam celo leto v nahrbtniku + rezervne baterije!!!
Reši se kdor se more
13. 08. 2021 15.48
+4
Na lastne oči sem v tem tednu videl "hribolazca", ki je šel mimo mene na Slemenovo špico v JAPONKAH!!! Res je, da to ni tako zahtevna pot, ampak zaradi takih so potrebna reševanja in izpostavljanje naših reševalcev.
devlon
13. 08. 2021 15.48
+2
Ljudje so slabs kot koze. Nekateri.
Nimasmisla
13. 08. 2021 15.44
+3
Gora ni nora nor je tisti ki nepripravljen rije gor
Tone 12345
13. 08. 2021 15.44
+1
metaloh
13. 08. 2021 15.24
+1
Ta ki je na sliki je iz društva Bosih Nog. Menda gredo celo v posteljo in koprive bosi.
York
13. 08. 2021 15.17
+2
Pozno popoldne hodi v hribe Miljko (GSR Tolmin) in nas razveseljuje z božanskimi fotografijami - Za dražit prijatlje. Običajni gorniki turo zastavimo zgodaj zjutraj. Pozno popoldne smo že v dolini ali koči.
meadow_007
13. 08. 2021 15.13
+3
Take ornk po zepu opalit, huje so ko otroci. Ma kam smo prišli res folk deb. Ilni
Mr.
13. 08. 2021 15.07
+2
Padalcu mirno izstaviti račun!!! pa morda še kateremu, ki ima pomanjkljivo opremo! Pa žejnim in lačnim, pa tistim ki jih ujame tema... pa še kak biser bi se našel.... Naj se zavarujejo ali pa odpro denarnice! V tujini celo oglašujejo kako je pri nas reševanje zastonj. Spijo zastonj v bivakih itd itd... Reševanje pa plačujemo tem neodgovornežem mi davkoplačevalci...
KojotFranci
13. 08. 2021 15.52
+0
Posledice kajenja stanejo zdravstveno blagajno in proračun okrog 2 milijardi evrov letno, kar močno presega trošarine. Stroški reševanja + zdravljenje ob gorskih nesrečah oz. drugih intervencijah pa 2 miljona evrov letno. Koga bomo torej najprej udarili po žepu?
oježeš
13. 08. 2021 15.01
+8
Treba se je zazvedati, da je sestop vedno težji kot vzpon. Ko se vzpenjaš vidiš točno kam moraš stopiti, kaj narediti, da bo korak narejen eno stopnjo višje. Ko se spuščaš je problem, kako najti varno točko na poti, da ti ne zdrsne ali te ne zvrne pod pot. Ko bi se ljudje zavedali v kakšno nevarnost se včasih spuščajo, bi bili jezni sami na sebe. K sreči pa imamo gorske reševalce, ki ne ločujejo kdo je primerno obut, kdo ima dovolj kondicije ali kdo se je po neumnosti poškodoval, ampak pomagajo vsem potrebnim pomoči, včasih tudi na račun ogrožanja lastnega življenja. Na koncu pa včasih dobijo namesto zahvale še kakega brezobrazneža, ki se je pripravljen še kregati z njimi, namesto, da bi bil hvaležen za pomoč.
setisfekšn
13. 08. 2021 14.54
+5
Pozno popoldne so šli v gore!
dante
13. 08. 2021 14.40
+7
Spoštovani planinci kličite 113 in pride taxi po vas v vsakem vremenu, prevoz časti država
Nace Štremljasti
13. 08. 2021 14.38
+2
kam pokličem da me peljejo en krog da vidim okolje iz ptičje perspektive
oježeš
13. 08. 2021 15.02
+3
Najboljše da skočiš čez previs nekako 5 m čez steno na prod. Potem boš upravičen do prevoza!
smile77
13. 08. 2021 14.37
+2
Predlagal bi, da se za gore nad 2000m uvede obvezno izobraževanje in izda potrdilo o tem
oježeš
13. 08. 2021 15.03
+4
Glede na potrdilo o cepljenju, bi bilo to še bolj upravičeno.
123soba
13. 08. 2021 14.35
+7
Da je obisk gora večji je čisto logično, ni testiranj, ni korone, ni mask, pa še poceni je. Tako hodijo vse sorte ljudje v gore, ki prej kaj dlje od kakšnega hriba niso premogli. Da greš z dvema hčerkama pozno popoldan na Mojstrovko, potem imaš v glavi lahko samo slamo. Res razmislite, da bi začeli računati nek pavšal. Vsak bo plačal samo da bo rešen. Neprimerno obute in brez čelade pa še kaznovat...
pingvinislo5
13. 08. 2021 14.15
+7
smo socialna država, kjer se pomaga vsakemu ne glede na težavo, v kateri se je znašel. morda bi lahko po vzoru prometnih nesreč moral potem plačati nek pavšal 200 eur, ki je ravno dovolj, da bi morda koga prepričalo, da se bolje pripravi na razmere ali pa da sploh ne gre v gore.
Uporabnik1812060
13. 08. 2021 14.11
+2
Enim žal ne pomagajo nobena obvestila, nobena priporočila, nobeni nasveti... začeti zaračunavati polno ceno vseh storitev in tudi plačilo zavarovanja reševalcev, kajti oni za take egoiste vsakič, ko gredo reševat, reskirajo svojo glavo. Največkrat se na srečo vse v redu konča, so pa zaradi takih brezglavih tudi plačali s svojim življenjem.
zemljan10
13. 08. 2021 13.56
+3
Na helikopter bi lahko napisali free taxi in telefonsko šetevilko na veliko,da se vidi.
Trnuljčica
13. 08. 2021 13.49
+18
Kar se mene tiče, je nesreča, kot v opisanem primeru fanta - imaš čelado, ti pade kamen na glavo in je nesreča. Šmeksi turisti, ki pa koristijo taksi usluge helikopterja, ker so ignorirali vreme, svoje sposobnosti, opremo ... pa naj plačajo polno ceno helikopterja.
brabusednet
13. 08. 2021 13.42
+8
Pa javno objavite fotografije ali imena teh norcev,mogoče bodo potem bolj pametni.Da se ne bodo hvalili,kakšni alpinisti so in kje so bili.