Slovenija

'Vsaka družba je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen'

Ljubljana, 25. 12. 2019 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na božični dan med presežke iztekajočega se leta postavljamo dobra dela in dobre ljudi, ki so nas še posebej močno povezali. Združili smo tri imena, tri ženske, katerim je skupna ena beseda - dobrodelnost. To so Ninna Kozorog iz Humanitarčka, Anita Ogulin iz ZPMS Moste Polje ter Irena Jerak, babica malega Krisa, ki je letos še posebej združil vso Slovenijo.

Svet - dobrodelnost
Svet - dobrodelnost FOTO: Aljoša Kravanja

Kljub temu, da v Sloveniji ves čas govorimo o gospodarski rasti, revnih ni nič manj. Pod pragom revščine živi že skoraj 270.000 Slovenk in Slovencev, to je vsak osmi državljan oziroma državljanka. Med njimi je tudi veliko otrok. Največ, kar 90.000, je upokojencev, kar 52.000 pa je takih, ki delajo, a imajo tako nizke dohodke, da iz pesti revščine nikakor ne morejo.

Da nekdo živi pod pragom revščine, se šteje, če neto dohodek na odraslega člana gospodinjstva znaša 662 evrov ali manj. Revščine pa bi bilo v Sloveniji še veliko več, če ne bi imeli socialnih transferjev. V tem primeru bi bil reven že vsak četrti Slovenec, kar je zaskrbljujoče število. Še bolj problematična pa je socialna izključenost, takih je kar 326.000, torej vsaka šesta oseba.

Revščine bi bilo v Sloveniji še veliko več, če ne bi imeli socialnih transferjev.
Revščine bi bilo v Sloveniji še veliko več, če ne bi imeli socialnih transferjev. FOTO: Shutterstock

Prostovoljna humanitarna društva in organizacije imajo pri zmanjševanju revščine in pomoči revnim zelo veliko vlogo. Ena izmed takih je tudi organizacija Humanitarček, ki pa ni povsem običajna organizacija: "Naša osnovna filozofija je, da denarja ne želimo zbirati. Mi dobrodelnost in humanitarnost vidimo v malih dejanjih in v tem, da pristopiš k človeku ter mu pomagaš s točno določeno stvarjo, in upam da nas to dela drugačne,'' delovanje društva opiše predsednica Ninna Kozorog. Poleg tega, da predstavlja pomemben člen v Humanitarčku, je tudi zdravnica in velikokrat je revščini priča tudi v čakalnici: ''Prva stvar, ki se jo opazi, so starejši ljudje brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ljudje si tega več ne morejo privoščiti in taki osebi v dobri veri napišeš terapijo, ogromno zdravnikov pa ne pomisli, ali si bo taka oseba terapijo z doplačilom 20 evrov sploh lahko privoščila, ogromno je tudi skrite revščine,'' pripoveduje.

Vse te ljudi, ki se vsakodnevno borijo z revščino, pa Kozorogova in Anita Ogulin poznata po imenih: ''Za nobeno družbo to ni dobro, vsaka družba je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Je pa resnično zaskrbljujoče za prihodnost otrok in vseh nas, da pravzaprav takim ljudem sodimo. Sodimo ljudem, ki ne zmorejo, ne znajo, so bolni in jih na ta način izključujemo,'' opozarja gospa Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Moste Polje.

Takšne sodbe je na lastni koži občutila tudi Irena Jerak, babica malega Krisa, ki je Slovence povezal tako močno, kot jih že dolgo noben ni. ''Težko je, predvsem je težko, ker noben ne razume, kako težko je imeti tako bolezen v družini. Negativne komentarje velikokrat berem, pa čeprav to zame ni dobro, ampak enostavno ne moreš mimo tega.''

Celotnemu pogovoru pa lahko prisluhnete v priloženem videu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
27. 12. 2019 14.42
+3
Glede na število delavnega prebivalstva imamo preveč Romov in migrantov, pa ostalih lenuhov, naših in priseljenih, ki so se prisesali na socialni sistem, pa pridno delajo otroke. Potem imamo pa verigo dobrih ljudi. Saj ta obstaja v vseh delavnih ljudeh, ki delajo za slabo plačo!
vomo
27. 12. 2019 12.23
+6
SODSTVO IMA ŠKARJE IN PLATNO, KAKŠNA JE IN V KATERO SMER BO ŠLA DRŽAVA. ČE BRANI KRIMINALCE JE TEJ DRŽAVI PISANA SLABA BODOČNOST IN NA KONCU PROPAD....ŽALOSTNO JE DA SODSTVO, POSLANCI ŽUPANI IN MNOGI NJIM BLIZU SO ODPIRALI IN ODPIRAJO RAČUNE V DAVČNIH OAZAH A REDNO SPREJEMAJO PLAČE IN POKOJNINE OD DAVKOPLAČEVALCEV. ZATO TUDI NE VEM KDAJ BO ZAČEL SODNI EPILOG V TO SMER....
Domendo
27. 12. 2019 11.25
-1
Humanitarec je bil tisti, ki je v USA oropal banko in ko jo je zapustil, je denar posipal po cesti. Še večji humanitarci so pa potem bili ljudje, ki so ta denar odnesli nazaj v banko. Ko bodo ljudje začel zbirat denar pri bogatih, da ga bodo dajal revnim in ni nujno, da je denar. Lahko je hiša za družine, stanovanja in druge malenkosti. Lepo, da so zbirali za Krisa in tej družini bi jaz še enkrat organiziral zbiranje denarja in naj ostanejo tam, ker v državi, kjer že nekaj mesecev komentatorji pljuvajo po družini, ker so ljudje nakazoval denar po lastni presoji in volji, te ljudje gledajo kot kriminalca in hudobneža, če prosiš za pomoč. Nino Kozorog in Anito ogulin ne poznam toliko, bom pa z veseljem kaj napisal, ko se bom pozanimal ali gre denar in dobrine vsem ljudem potrebnim pomoči ali svojim znancem in prijateljem. Vsem pa svetujem, da gredo do vladnih funkcionarjev županov in njihovih poslovnih prijatlov, ker tam so vsi ti miljoni, ki jih narodu primanjkuje. Vzemi bogatim, daj revnim. Če nebodo dali, pa povejte po tv. To bi bila največja humanitarnost med humanimi. Lahko jim tudi poveste, da jih prepričate v darovanje, da bodo začutili osebno srečo in ljubezen. Pa tudi v medijih več nebodo popljuvani in označeni, da so samo lopovi in kriminalci. V medijskih hišah se tudi vrtijo miljoni, ki ji dobijo od davkoplačevalcev in reklam, ki jih tudi plačajo davkoplačevalci. Najprej k premožnim potem pa k revnim. To je prava humanitarnost in srčna dobrotnost.
Malinha
26. 12. 2019 11.48
+4
".. vsaka družba je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen." Gospodinjski populizem; če ta misel drži, potem lahko vzamemo kot najšibkejši člen obupanca, brezupneža, samomorilca, kar pomeni, da je družba močna na ravni samomorilca. Družbena moč torej živi na tanki nitki ali bo samomorilec udejanil svoj namen. Temu se reče tudi, ko je 'družba' tik roba stanja čiste panike. Misel o moči družbe, ki se smili sami sebi, na pomoč ji pa priskoči nostalgija o socialnosti, ki je dejansko ni bilo nikoli.
pojtrarara
26. 12. 2019 11.43
+14
Sem pričakovala več od vas novinarji... povabili ste dve izredno srčni in vsega medijskega prostora vredni dobrotnici to sta - gospa Kozorog in gospa Ogulin, vi pa ste oddajo v pretežni večini spremenili v pregled resničnostnega šova o Krisu. dve vrhunski gostji pa pustili tam v studiu, da večino časa gledajo tam te posnetke in poslušajo to nono z vsem kar smo že ničkolikokrat slišali. Precej več časa bi morali nameniti gostjama Kozorog in Ogulin. tako pa ste ju z njinum delom in hvale vrednim prispevkom k skupnosti popolnoma zanemarili tam v oddaji. Vse spoštovanje omenjenima gostjama.
Vzemi si
26. 12. 2019 20.30
+7
@pojtrarara sama sem tako razocarana! Le kdo sestavlja program, oziroma koncept same oddaje? Res, reklama pa taka! Gospa Ogulin in gospa Kozorog: vrhunski humanitarki, ki sta pomagali v vseh letih nesebicno in predano nesteto ljudem! Kaj potem dela njima druzbo gospa Jerak st.? Mar se je zacela ukvarjati z humanitarstvom? Seveda, se je odzvala Vasemu povabilu, vendar ste s to potezo, brcnili krepko v temo! Uzalili ste s tem, mislim tako, ostali gostji! Mar nebi povabili raje kod tretjo gostjo, gospo Nino iz sklada Viljem Julijan???? Predlagam pa Vam,da posnamete celovecerni dokumentarec z naslovom Kris! Tako boste lahko posneli prav vse,za 20 let nazaj! Vsi bomo srecno in z zanimanjem gledali ta prvenec! Ne mesajte pa jabolk in hrusk! Zato, ker ni prav, ni posteno, niti ni v kontekstu samega sporocila oziroma "te oddaje"!
pojtrarara
26. 12. 2019 10.30
+8
Od kdaj je pa zdaj Irena Jerak dobrodelnica???? Komu je pa ona kaj darovala in pomagala?
JE-BI-GA
26. 12. 2019 14.20
-1
Veše v pajčevini, država bi morala funkcionirati kot se spodobi in ne natolcevnje nekih penzionistk
glej ovega
26. 12. 2019 10.12
+1
dokler bodo levaki na vladi je cel sistem šibki člen...dokler bodo ljudje volili tihotapsko družbo SMC-SD bodo migranti lazli čez mejo kot mravlje... luka Mesec je predlagal višje izdatke za nevladne organizacije...seveda je bilo sprejeto..torej še več migrantov... torej... kaj imamo od levakov? nabite davke na kubik..najdražja država z najmanjšimi plačami.. in pa..ali je že kdo odgovarjal za smrt Ivana Krambergerja? Kučan je izdal ukaz to vemo vsi...zakaj še ni v zaporu?lp
ina5785
26. 12. 2019 10.08
+14
Tale ga.Nina KOZOROG piše tako dobre kolumn in njen IQ mora biti ZELO visok, zraaven medic.fakultete ima končano še fakult.za matematiko in še nekaj. . . . . . . . . Je pa tako simpatična, zeloooo razgledana, KRASI jo pa predvsem dobrosrčnost!!! O srčni ge.Aniti OGULIN pa tako vemo vse! Kapo dol pred tema dvema gospema!!!!!
AlexReal
26. 12. 2019 10.04
+13
Glede na to, da je pravni sistem na psu, zdravstvo mu dela družbo, upokojenci životarijo z mizerijo, delavci na minimalcih, javna uprava se bohoti..... kaj točno bi bil najšibkejši člen ? Država ?
Firnk
26. 12. 2019 09.53
+6
se pove da smo sila sila šipka družba
Smešno
26. 12. 2019 09.01
+16
Revež pomaga siromaku. Sodobna slovenska realnost. Sramota za vso politiko od leta 1990 do danes. Kje ste politična gobezdala, leva in desna..?!
Robin HUD
26. 12. 2019 08.43
+17
Spoštovani Slovenski politiki ,tajkuni ,lopovi vi ste krivi za to revščino v državi. Če in ,ko boste mogoče vrnili ves pokraden denar pol pa res nebo več revščine v naši lepi Sloveniji mogoče vam v letu 2020 ne bo uspevalo krasti davkoplačevalskega denarja nje
Prinašalec
26. 12. 2019 09.49
+9
Ob osamosvojitvi so nam obljubljali drugo Švico in kaj imamo danes,.... sramota,... za spremembe bo potrebno it na ulice,... pa ne hujskam, takšno je pač stanje v naši preljubi državi in tega se je treba zavedati, .....sicer sprememb ne bo, žal smo preveč mirni in poslušni.
Bolfenk2
26. 12. 2019 08.09
+25
Revščine se ne odpravlja s socialnimi transferji ampak s spodobnimi službami za vsakogar. V socializmu socialne podpore sploh niso obstajale, je pa res, da so našli službo tudi za največjega lenuha. Če druga ne je 8 ur sedel za mizo in štel vijake. Vsaj polovica teh, ki danes dobivajo socialno podporo v Sloveniji, jo dobivajo ker so lanuhi in ne zato, ker iz zdravstvenih razlogov ne bi mogli delati.
ho?emVšolo
26. 12. 2019 08.00
+6
všeč mi je Ninna, všeč mi je ko obuje visoke petke ;)
JApajaDAja
25. 12. 2019 21.49
+15
danes je v državi slo biti "humanitaren" moderen trend...država se je navadila, da narod, ki ima malo ali že skoraj "nič" rešuje probleme, ki so v pristojnosti države...bilo bi prav, da se ves prejeti denar v slo proračun pregledno prikaže kam, komu koliko...tudi humanitarnost bo omagala..kaj pa potem?
Borec21
25. 12. 2019 21.29
+19
Sem za to da se pomaga ampak bojim se da določeni samo čakajo in sami nic ne naredijo koliko jih je pa verjetno vedo tisti ki so v stiku z njimi pri nad vem da je to Romska skupnost ki ne natedi nič, samo čakajo in izsiljujejo kupujejo ognkemeti bosi pri 5 stopinjah kdo je tu nor da to podpira