Slovenija

'Vsaka naslednja rolka je bila boljša od prejšnje, ogromno sem se učil iz napak'

Ljubljana, 06. 11. 2022 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
17

22-letni študent kranjske Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru je že od malih nog navdušen nad športom, predvsem ekstremnim. Sprva je njegova strast postalo surfanje, nato BMX kolo, potem rolkanje. Ker je od nekdaj rad tudi ustvarjal in ker ni bil zadovoljen s kolesi na rolki, je dobil spodbudo, da razvije svojo lastno. Bohanel Šardi je tako izpeljal svojo idejo in postal mladi podjetnik. Sprva so zaživele lesene rolke, zdaj je šel ustvarjalec korak dlje in si drznil ustvariti rolko iz kamna.

Bohanel Šardi iz okolice Ljubljane je svojo prvo rolko dobili za darilo – kot izziv, da bi se naučil rolkati. Ker mu sprva ni šlo, jo je odložil v kot in raje vozil kolo. "S svojim BMX kolesom sem veliko kolesaril in skakal v različnih skate parkih, kjer sem opazoval rolkarje, grafitarje in druge akrobate, skratka vso to subkulturo," je pripovedoval 22-letnik, ki zdaj obiskuje 3. letnik Fakultete za organizacijske vede v Kranju, smer Inžiniring poslovnih sistemov, kako so se začeli sestavljati njegovi temelji za kasnejšo poslovno idejo.

Prva rolka Bohanela Šardija se je zlomila po enem mesecu vožnje, saj je imela vse plasti obrnjene v eno stran.
Prva rolka Bohanela Šardija se je zlomila po enem mesecu vožnje, saj je imela vse plasti obrnjene v eno stran. FOTO: Bohanel Šardi

Grafite se je začel učiti risati sam. Sprva jih je skiciral na papir, potem je zarisal tudi na zid. "Imel sem to srečo, da so pri nas doma ravno opravljali dela. Preden so novo škarpo zapolnili z zemljo, sem na zidu prvič preizkusil, kaj pomeni grafitiranje. Razmišljal sem, kako bi lahko ta neuporaben in z zemljo posut grafit spremenil v nekaj uporabnega. To me je navdušilo, da sem svojo prvo rolko očistil starega prahu in jo prebarval," je opisal Šardi. Tako se je začel učiti različnih trikov rolkanja, kmalu za tem pa si je kupil bolj profesionalno rolko. "Rolkal sem praktično vsak dan, tudi pozimi. Zelo hitro sem postal zelo dober v izvajanju različnih trikov," je dodal.

In kaj je bila njegova glavna spodbuda za idejo, da bi začel s projektom lastnih rolk? Tekmovalnost. Ko je nekega dne rolkal, ga je prehitel nekdo s t. i. longboardom, na katerem je imel velika kolesca, ki niso bila trda in počasna kot njegovi. Zato je šel isti dan v trgovino in povprašal po cenah longboardov. Ko je zbral dovolj denarja za nakup tistega, ki si ga je želel, ga niso imeli več na zalogi. "Preiskal sem vse spletne trgovine, poklical distributerje in proizvajalce. Zaradi močne želje po enakem longboardu sem se odločil, da zadevo naredim sam," je pripovedoval.

Najprej na vrsti lesene rolke: 'Prva se je zlomila po mesecu vožnje'

Odločil se je, da se poda v svet lesa, ki je bil vse prej kot enostaven. Težko je bilo namreč najti dober in hkrati fleksibilen les. Zato je moral raziskati vse furnirane plošče, ki so jih takrat prodajali. Predvsem se je osredotočil na javorjev les, saj naj bi bil ta najboljši. "Moja prva rolka se je zlomila po enem mesecu vožnje, saj je imela vse plasti obrnjene v eno stran. Ko pride do prevelike obremenitve, poči prva plast in nato še vse ostale plasti. Rešitev je bila, da plasti križam ali pa dodam steklena vlakna. Vsaka naslednja rolka, ki sem jo naredil, je bila boljša od prejšnje. Ogromno sem se učil iz napak, ki sem jih delal. Trenutno uporabljamo kanadski javor, saj je tudi standarden in najbolj uporaben les v rolkarski industriji. Seveda pa lahko naredim različne kombinacije lesa, ki je lepotni končni sloj in ne vpliva na funkcionalnost izdelka," je pojasnil mladi podjetnik, ki je svoje izdelke pripeljal do te točke, da zdaj vodi svoje podjetje ročno izdelanih rolk Special Boards, poleg tega pa je tudi uradni zastopnik ameriškega podjetja iz Kalifornije, ki izdeluje inovativna kolesca za rolke.

Rolk tako zdaj ne izdeluje več sam, jih pa sestavlja v svoji delavnici: pritrdi kolesa, ležaje, podvozja, nalepi protizdrsne sloje. Občasno jih tudi brusi in barva. "Vse se je spremenilo, ko je podjetje iz Kalifornije naročilo večjo količino enakih rolk – to je bilo ravno pred vpisom na fakulteto. Imel sem časovno težavo, kako bi to izpeljal. Bil sem primoran razviti popolnoma nove kalupe, ki bodo zdržali in bodo bolj učinkoviti. Skupaj s poslovnim partnerjem Urošem sva to tudi naredila. Vsekakor je bilo dela veliko. Takrat sem res razumel, kaj pomeni večja proizvodnja enakih kosov. Vsaka sekunda šteje. Spomnim se, da sem z naročilom zamujal, saj so Američani želeli rolke dobiti ravno pred črnim petkom. Na koncu so bile dostavljene ravno nekaj dni prej. Vzporedno sem gradil spletno stran s pomočjo prijateljev in profesionalcev na tem področju. To sem bil primoran narediti, saj sem si želel širiti referenco na globalnem trgu," je pojasnil, kako je prodrl s svojo podjetniško idejo.

Kamen, ki ga Bohanel Šardi uporablja za izdelavo rolk, je zelo tanek – od 0,5 do 2 milimetra.
Kamen, ki ga Bohanel Šardi uporablja za izdelavo rolk, je zelo tanek – od 0,5 do 2 milimetra. FOTO: Bohanel Šardi

'Mislim, da je treba vsak dan inovirati, ne gre samo za končni produkt'

Čeprav je mladi podjetnik izdelal že na stotine rolk in jih med drugim poslal v Kalifornijo, je prepričan, da še vedno obstaja prostor za izboljšave. "Mislim, da je treba vsak dan inovirati. Ne gre samo za končni produkt, gre za celoten proces izdelave rolke, ki ga je treba izboljševati. Na primer, prej sem rolko delal tri dni ali celo en teden, zdaj je ta čas mnogo krajši – lahko tudi nekaj ur – odvisno od dizajna in drugih želja kupca. Spomnim se, da sem dobil naročilo v zimskem obdobju. Rolko sem moral dokončati pred božičem. Ker so bile temperature res nizke, se moje lepilo ni posušilo v 24 urah kot ponavadi. Ko je minil že drugi dan, rolka še zmeraj ni bila suha. Ostala mi je le ena možnost, da sem celoten kalup nesel iz delavnice v hišo in ga pustil zraven kamina. Takrat sem spoznal, da je temperatura zelo pomembna," je opisal sogovornik, kako je zorelo njegovo znanje.

Od lesa h kamnu: 'Vemo, da je kamen krhek in nefleksibilen material, a smo zato poskrbeli in dodali steklena vlakna'

Bohanelu Šardiju se vsako leto porodi nova ideja ali pa projekt zasnuje na višji ravni. Tako je denimo nastala rolka v obliki lista ali pa rolka, ki črpa inspiracijo iz reke Soče. Letos si je Šardijeva ekipa zadala cilj predstaviti kamnito rolko na platformi Kickstarter. "V 48 urah smo dosegli 50 odstotkov zadanega cilja. Skozi vse leto smo testirali in naredili rolko iz kamna. Zelo si je težko predstavljati, kako smo prišli do funkcionalne rešitve, ne da bi povečali težo naše obstoječe rolke. Kamen, ki ga uporabljamo, je zelo tanek, od 0,5 do 2 milimetra, tudi zelo vpadljiv in teksturno zanimiv. Vemo, da je kamen krhek in nefleksibilen material, a smo zato poskrbeli in dodali steklena vlakna, da kamen ne poči, a hkrati ostane fleksibilen. Kamen in vlakna nato skupaj stisnemo na našo javorjevo leseno konstrukcijo," je razložil.

 

Zanimalo nas je, kako je rolkati s kamnitimi rolkami. So enako dobre kot lesene? Kot je pojasnil sogovornik, imajo kamnite rolke popolnoma enake vozne lastnosti kakor njegove prvotne lesene rolke iz javorja – enako so okretne in fleksibilne. So pa kamnite rolke tudi vodoodporne zaradi plasti kamna. 

'Vsi imamo telefone za 500 evrov, če bi želeli porabiti 500 evrov za neko idejo, se nam zdi strošek prevelik'

Kaj je ključna misel mladega podjetnika, recept, da je uspel pripeljati svojo idejo do končnega izdelka? Kaj priporoča mladim, kako naj se lotijo svojih projektov? "Zmeraj sem imel v mislih to statistiko, ki mi jo je povedal prijatelj, ki je tudi podjetnik. Eno od desetih podjetij uspe v poslovnem svetu. Kar pomeni, da moraš le devetkrat poskusiti in ti bo uspelo postaviti uspešno podjetje. Pomembno je, da na svoji ideji delaš konsistentno. Predvsem je pomembno, da nekaj narediš in skočiš v akcijo. Prav tako se mi zdi vredno poudarka, da uporabljate telefon za uporabne namene in ne ravno obratno. Kar se dandanes prepogosto dogaja. Vsi imamo telefone za 500 evrov in več, če bi pa želeli porabiti 500 evrov za neko potencialno idejo, se nam zdi strošek prevelik," je strnil Bohanel Šardi.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silvo Sardi
07. 11. 2022 21.10
+1
Bravo za nove oblike rolk: list, reka in kamen navdahnjeni iz Pokljuke, Soče in Mangarta.
MihaGliha
07. 11. 2022 15.54
-1
ali slabo vidim ali kolesa niso valjasta ...ali lahko malo več pojasnil o tem
MihaGliha
07. 11. 2022 15.54
+2
ACC0
07. 11. 2022 15.37
+2
inet
06. 11. 2022 17.25
+1
Vse dobro, car si !👊
Marijan57
06. 11. 2022 17.03
+1
El Diablo 2013
06. 11. 2022 16.18
+4
takmu nej da država denar, ne pa lenuhom na sociali
Kritikizštajerske
06. 11. 2022 15.57
+1
Bravo pubec💪
Ocka Sladki
06. 11. 2022 14.52
-6
Kaj je zdj izumil, toplo vodo posprejano v list?
dolenjska
06. 11. 2022 14.23
+6
Bravo Sardi. Oss
Grega Poljšak
06. 11. 2022 13.47
+10
Bravo! Imam že dve njegovi rolki, super zadovoljen. Trenutno naročam tretjo.
titomeni
06. 11. 2022 13.56
+4
Sk8 je samo en, ne pa tole novodobno.. Pa vseeno čestitke za ideje
Rožice so zacvetele
06. 11. 2022 13.22
+16
Čestitam vsem mladim, ki kaj ustvarijo in niso v bteme staršev.
Dinho8O
06. 11. 2022 14.51
-10
Aja, a niso? To so studentske ideje brez pravega profita, od katerega se ne da ziveti.
TSTU
06. 11. 2022 15.46
+4
A nisi lih bral kako mu je uspelo? Klasičen komentar, ki skuša lastno sramoto zanikat.
supergigi
06. 11. 2022 12.52
+15
LocoCoko
06. 11. 2022 12.23
+16