Slovenija

'Vsaka neizvršena odločba ustavnega sodišča je črna pika'

Ljubljana, 12. 06. 2024 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je ob predstavitvi letnega poročila za lansko leto ocenil, da so bili relativno uspešni, saj so rešili več zadev, kot so jih prejeli. Znova je opozoril tudi na neuresničevanje odločb ustavnega sodišča in dejal, da je vsaka neuresničena odločba črna pika pri spoštovanju načela pravne države.

Accetto je znova spomnil, da spoštovanje pravne države pomeni tudi spoštovanje odločb ustavnega sodišča. Meni, da je nepredstavljivo in problematično, da naslovniki odločb, pogosto DZ ali lokalne skupnosti, ne reagirajo, kot bi morali, oziroma tako kot predvideva ustavno sodišče in zahteva načelo pravne države.

"Če najvišje sodišče v državi ugotovi, da je treba neko zakonsko ureditev spremeniti in za to zakonodajalcu postavi rok, je nepredstavljivo, da bi nosilec oblasti rekel, če mi bo uspelo, bom, če ne, pa ob prvi priliki," je orisal. Ob koncu lanskega leta je bilo neuresničenih odločb 25, med njimi pa je osem takih, pri katerih ustavno sodišče ni samo določilo načina izvršitve.

Tudi v luči nedavno sprejete dopolnilne odločbe glede sodniških plač za sodnike rednih sodišč, s katero je ustavno sodišče določilo način izvršitve odločbe o neustavnih plačah, je Accetto izpostavil, da je treba vsako odločbo spoštovati, še toliko bolj pa je občutljiva reakcija oziroma pomanjkanje ustrezne reakcije zakonodajalca.

Tako je po njegovih besedah določitev načina izvršitve delno naslovila ugotovljeno protiustavnost, ki jo je nespoštovanje prvotne odločbe po oceni ustavnega sodišča še poglabljalo. Se je pa ob tem ustavno sodišče zelo dobro zavedalo, da je to lahko zgolj začasna rešitev, ki služi tudi kot dodaten razlog, da nosilci oblasti, ki bi se morali že odzvati na prvotno odločbo, to končno tudi storijo. "Ta odločitev ne misli obveljati za večne čase, prej ko bo nadomeščena, prej bodo vsi sodniki ustavnega sodišča tudi sami pomirjeni," je dodal.

Poročilo o delu Ustavnega sodišča za leto 2023
Poročilo o delu Ustavnega sodišča za leto 2023 FOTO: Bobo

Na vprašanje, ali neodzivnost zakonodajalca pripelje do bolj aktivistične drže ustavnega sodišča, pa je predsednik slednjega odgovoril, da gre za "partnerstvo dveh problemov". "Ker je prišlo do nespoštovanja odločb, ustavno sodišče vendarle razmišlja malo bolj, kot bi morda v sistemu, kjer bi se zakonodajalec vedno zelo hitro odzival, ali je treba za čas do reakcije zakonodajalca vsaj začasno urediti neko področje delovanja," je pojasnil. Če pa je sodišče soočeno s tem, da bi lahko sama odločitev pripeljala do še bolj protiustavne ureditve, tega ne more brezbrižno storiti, je prepričan Accetto.

Po njegovih besedah slovensko ustavno sodišče primerjalno gledano velja za eno od sodišč, ki je zelo obremenjeno, kar je povezano tudi s tem, da ima zelo širok nabor pristojnosti.

Ob koncu leta 2013 še 150 nerešenih zadev, starejših od dveh let

V zadnjem letu so spet opazili rahel upad pripada zadev, a številka je še vedno visoka. "Vsaka zadeva zahteva svoj čas in vse skupaj pomembno bremenijo ustavno sodišče," je prepričan.

Pri obvladovanju tako visokega pripada zadev je pomembno, da čim prej sprejmejo vsebinske odločitve, po drugi strani pa tudi, da čim prej ugotovijo, katerih zadev ne bodo sprejeli v obravnavo ali jih bodo zavrgli.

Na ustavnem sodišču si prizadevajo, da bi v letošnjem letu rešili vse nerešene zadeve, ki so starejše od dveh let. Ob koncu lanskega leta je bilo namreč takih še 150.

Ponovil je, da v zadnjih letih rešujejo več zadev, kot jih prejmejo, a ne na način, ki bi bil na dolgi rok vzdržen. "Vedno znova črpamo vse mogoče notranje rezerve tudi pri prizadevnosti in požrtvovalnosti vseh sodelujočih," je poudaril.

Zato naj po njegovih besedah tudi nosilci oblasti prevzamejo svoj del odgovornosti in razmislijo o prilagoditvi ureditve obravnavanja zadev, pa tudi o omogočanju razmer za delo. Ob tem je pozdravil, da na ministrstvu za finance pripravljajo rešitve, ki bodo verjetno omogočile dodatno prostorsko in kadrovsko okrepitev.

Med pozitivnimi dimenzijami delovanja ustavnega sodišča pa je navedel tudi sodelovanje z osnovnimi in srednjimi šolami. Ustavni sodniki so obiskali 26 osnovnih šol in se z učenci tretje triade pogovarjali o pomenu spoštovanja ustave in delu ustavnega sodišča.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec2
12. 06. 2024 21.49
+2
Kaj pa ko US postane četrta veja oblasti? Poleg zakonodajne, izvršne, sodne se Ustavno sodišče s.p.?
mackon08
12. 06. 2024 19.44
+3
US je kup komedijantov, ki nimajo blage veze. Razsodba 4:3 halooo? Stvar ali je ustavna ali pa ni. Moralo bi biti soglasno.
Darko32
13. 06. 2024 10.39
+1
Zelo lepo in jasno ter na preprost način si povedal resnico. Ti, ki so glasovali proti se HUDIČEVO DOBRO ZAVEDAJO DEJSTVA, DA JE V TEM PRIMERO SODBA CELO BLAMAŽA ZA USTAVNO SODIŠČE. Z tem pa so pokazali, da jim je samo mar za svoj žep in ne za pravično in pošteno sojenje in to vsem po vrsti. Ti,kateri so bili proti so videli in prebrali sporočilo te sodbe, katero so si sami sebi napisali.
March
12. 06. 2024 19.44
Tudi večina izvršenih je črna pika za sodišče...
Darko32
12. 06. 2024 18.48
+3
Seveda je črna pika samo Črna pika je zaradi konflikta interesov. Namreč NIHČE ME NE MORE PREPIČATI, DA SO SODILI NEPRISTRANSKO IN NEODVISNO. Tukaj so vsi skupaj sodili v korist sebe in svoje denarnice. To, da sodniki sodijo za osebne koristi pa je preseglo že poden od podna kobajagi neodvisnega sodišča. To da skrivajo spise, dokaze, če je potrebno z prevarami priredijo dokaze in se zaščitijo tako, d azadeva zastara po 5 letih je pa višek cvetk Slovenskih sodnikov. Bodimo pošteni in poglejmo p okmečki logiki. SODNIK naj bi bil ugledna oseba in spoštovan. Z svojim delom sosodniki pokazali, da pomagajo držati štango sistemski korupciji in kriminalu. Potem pa da opravičijo oziroma igrajo, da delajo zakonito pa obotžijo nekoga na domnevah in potem dobivamo sodbe, kjer ponaredijo vse samo da bi prikrili sisitemsko korupcijo v sodstvu. Sam zagovarjam stališče, da je potrebno odvzeti trajni mandat in določiti max 5 let in se potem preverja. Uvesti lustracijo in vsako prirejanje ali goljufanje z dokazi se sodnika odpusti in prepove delo z odvzemom pravosodnega izpita. Sedaj vidimo, da smo dežela z največ primerov kršitev člvoekovih pravic in svoboščin. Vidimo, da sodniki skrivajo spise in celo opotroke, kjer naj bi starejši verjeli v pravno državo in dali oporoke v hrambo. A ti barabini pa jih ponaredijo. Zato pravim, da si je z to odločitvijo ustavno sodišče zabilio res žeblej v drog na kateri visi zastava z veliko črno piko.
brezveze13
12. 06. 2024 18.44
+1
ko izpustijo in opravičijo goljufije jankoviča in njegovo elito prekupčevalcev drog in kriminalcev to šteje dvojno
brezveze13
12. 06. 2024 18.41
ja to pa je uspeh rešiš celo več prošenj kot jih imaš. me spominja na ženo ona tudi troši več kot ima
SlobodaNE
12. 06. 2024 18.31
-1
Kaj kje zdaj s tem Jakličem bomo kar tiho?
SlobodaNE
12. 06. 2024 18.30
+0
Accetto je tudi SDS?
SlobodaNE
12. 06. 2024 18.27
+0
Janšev Jaklič je še vedno tam?
zibertmi
12. 06. 2024 18.18
+3
vi nimate črnih pik temveč že cele plahte v tej barvi
Tone 12345
12. 06. 2024 17.53
+4
Meh kakršno razsodbo se gredo te sodnije po nekem rimskem pravu je katastrofa za 50%ljudi ki jih po svetu po nedolžnem obsodijo za resnico ponavadi ve samo obsojenec in vse skulaj je cloveska tragedija ki mora vse te zablode sodnij plačati s svojim zivljenjem tudi s 29 letom aresta o nedolžnem!!!!
Balerion
12. 06. 2024 17.51
+3
S tem imata težave oba, JJ in Golob.
konc
12. 06. 2024 17.39
+5
To "ustavno sodišče", ki ni vredno svojega imena, bi razpustil, te "sodnike" pa pozaprl do smrti.
LuxVeritas
12. 06. 2024 17.30
+3
acceto ce te jutri pobere ne more bit slabse in bolj koruptivno sodisce kot je pod tabo in ostalimi sodniki s poberejenimi diplomami, a ste ze najdl maslesovo diplomo, ta clovek bi moral it sedet do konc zivljenja glede nato da je 40 let zavajal slovensko javnost s ponarejeno diplomo
ROMELS
12. 06. 2024 17.26
+9
Moški, ki so se upokojili po letu 2013 s 57, 25% odmernim odstotkom, ženske za isto delovno dobo 40 let pa 64%, še sedaj niso dobili odgovor iz ustavnega sodišča za to sramotno dejanje socialnih partnerjev, kateri so ponižali te moške upokojence. Ali so ustavni sodniki tako nemarni, da se jim ne ljubi o tej zadevi odločati ali pa žleht, da nočejo.
zibertmi
12. 06. 2024 18.33
-1
vprašaj janeza on je izvedel ta ukrep leta 2012,če nebi bilo cerarjevega zakona o minimalni pokojnini za 40 let dela,taisti ljudje še danes nebi videli več kot dobrih 600 evrov na računu.je pa menda odstotek tudi od cerarjeve vlade naprej izenačen,kot starost in leta
Maki3322
12. 06. 2024 17.10
+3
Samo kako so rešena ,da dobi odgovor napačna oseba? Sramota za sodišča.