Slovenija

Vsako leto se za 2,5 odstotka poveča število bolnikov s kožnim rakom

Ljubljana, 21. 05. 2022 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po podatkih nacionalnega registra raka za kožnim melanomom letno zboli več kot 600 ljudi, število obolelih pa se vsako leto poveča še za 2,5 odstotka, kar je največ med vsemi raki. Možnosti preživetja so se v zadnjem obdobju znatno povečale in danes že več kot 90 odstotkov bolnikov preživi več kot pet let po diagnozi. Kljub temu pa strokovnjaki na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) pozivajo, da ob morebitnih sumljivih kožnih spremembah o tem takoj obvestimo osebnega zdravnika, saj je od pravočasnosti diagnostike odvisna uspešnost zdravljenja.

V prvem valu epidemije covida-19 je bilo diagnosticiranih 35 odstotkov manj melanomov kot pred epidemijo in tega upada diagnoz iz leta 2020 do konca lanskega leta še nismo nadoknadili. Najpomembnejši dejavnik tveganja za pojav kožnega melanoma je izpostavljenost UV-žarkom, zato je ustrezna zaščita pred sončnimi žarki izjemno pomembna. V kampanji ozaveščanja, ki jo ob začetku poletja organizirajo v Sekciji za internistično onkologijo, bodo skušali s študenti medicine o tem ozavestiti čim širši krog ljudi.

Osnovno zdravljenje kožnega melanoma je kirurgija

Skoraj vsi slovenski bolniki z melanomom, ki jim zaradi napredovane bolezni predlagajo kirurško zdravljenje bezgavk, sistemsko zdravljenje ali obsevanje, so obravnavani na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Barbara Perić, specialistka kirurgije na OI, pove: "Kirurgi onkologi opravimo t. i. biopsijo varovalne bezgavke sočasno s ponovnim izrezom brazgotine. Tako preprečimo lokalno ponovitev bolezni ter omogočimo natančnejšo opredelitev stadija bolezni in molekularnih značilnosti tumorja. Skupno tako kar 88 odstotkov bolnikov z novoodkritim kožnim melanomom potrebuje zgolj kirurški poseg ali dva."

Kirurgija kožnega melanoma se v zadnjem desetletju znatno spreminja, izpostavi Perićeva. "V zadnjih letih pogosteje opravljamo biopsijo varovalnih bezgavk, redkeje pa izpraznitev celotne bezgavčne lože zaradi zasevkov v bezgavkah. Vzrok so spremenjena priporočila obravnave teh bolnikov ob napredku sistemskega in tarčnega zdravljenja ter imunoterapije. Kirurgija melanoma se tako razvija v smeri selektivnih, ciljanih posegov, namenjenih bolnikom s stadijem III ali IV bolezni in bo v prihodnje podobno kot radioterapija služila povečanju učinkovitosti sistemskega zdravljenja," pojasni.

Tudi predstojnica Sektorja internistične onkologije na OI Janja Ocvirk meni, da se je sistemsko zdravljenje melanoma v zadnjih letih močno spremenilo, ne samo pri napredovali bolezni, temveč tudi dopolnilno zdravljenje, pri katerem sta se uveljavila tarčno zdravljenje in imunoterapija. Ta se uveljavlja pri čedalje zgodnejših oblikah melanoma. "Omenjena zdravljenja dopolnilno preprečujejo ponovitve bolezni, pri napredovali bolezni pa močno podaljšajo življenje in pri tretjini bolnikov vodijo tudi do zazdravitve, kar so pokazala dolgoletna spremljanja. Zadnji objavljeni rezultati raziskav so nam prinesli tudi podatke o tem, kako je najbolje nizati vrste zdravljenja pri napredovali bolezni, da bo to kar najbolj učinkovito," je povedala Ocvirkova.

Sodobno zdravljenje kožnega melanoma zahteva multidisciplinarno načrtovanje izkušene skupine zdravnikov in celosten, bolniku prilagojen načrt zdravljenja. Zagotavljanje tovrstnega zdravljenja so skušali na Onkološkem inštitutu Ljubljana slovenski javnosti približati s kratkim filmom o osebni zgodbi znanega športnika Matjaža Vrhovnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najpomembnejši dejavnik tveganja za pojav kožnega melanoma je izpostavljenost UV-žarkom – pomembna sta preventiva in ozaveščanje o nevarnostnih dejavnikih, izpostavlja Ocvirkova in dodaja: "Ker zbolevnost narašča za 2,5 odstotka letno, kar je največ med vsemi raki, in bi jo z ustrezno preventivo lahko zmanjšali, je še kako pomembno ozaveščanje."

V Sekciji za internistično onkologijo so organizirali kampanjo ozaveščanja, ki poteka od danes naprej in jo podpira tudi Onkološki inštitut Ljubljana. "Javnost bomo vse do sredine junija seznanjali z dejavniki tveganja za nastanek kožnega raka in izpostavili značilne znake, ki so nam lahko v pomoč pri zgodnjem prepoznavanju kožnega raka. Za ponazoritev nastanka kožnega raka smo pripravili nazoren poučen film, ki si ga bodo lahko obiskovalci s 3D-očali ali na LCD-zaslonu ob sobotah ogledali v določenih trgovskih centrih po Sloveniji. V kampanjo ozaveščanja so vključeni študenti medicine, zaključila pa se bo na plaži v Portorožu," so povedali na OI.

Urnik kampanje je objavljen na spletni strani Sekcije za internistično onkologijo.

Najpomembnejši dejavnik tveganja za pojav kožnega melanoma je izpostavljenost UV-žarkom – pomembna sta preventiva in ozaveščanje o nevarnostnih dejavnikih, poudarjajo na OI.
Najpomembnejši dejavnik tveganja za pojav kožnega melanoma je izpostavljenost UV-žarkom – pomembna sta preventiva in ozaveščanje o nevarnostnih dejavnikih, poudarjajo na OI. FOTO: Dreamstime

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana na spletni platformi onKOvid sproti spremljajo tudi vpliv epidemije covida-19 na obravnavo onkoloških bolnikov v Sloveniji. Zbrani podatki za obdobje 2020–2021 kažejo, da je prvi val epidemije povzročil največji upad novih diagnoz kožnega melanoma – v prvem valu smo diagnosticirali 35 % manj melanomov kot pred epidemijo. Upada števila diagnoz iz leta 2020 do konca lanskega leta nismo nadoknadili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
22. 05. 2022 10.44
+1
Sonce in njen UV nista nič kriva, pač pa to s čimer si ljudje mažejo kožo, kar si nanašajo nanjo. Razmislite malo.
GAYPROPAGANDA
21. 05. 2022 19.17
-2
Redno uporabljajte sončne kreme z visokim faktorjem in obnavljanje na dve uri. In ne ležiti na soncu predolgo!
George Bailey
21. 05. 2022 19.33
+1
Zanimiva je povezava med povecano uporabo kemijskih faktorov na koži in kožnim melanomom!
Ramzess
22. 05. 2022 10.44
Anakin Skywalker
21. 05. 2022 19.12
+1
Ljudje se v zadnjih 30tih pretirano izpostavljajo soncu. Sicer je v zadnjih letih ta trend upadel a vendar rak pride z zamikom. Opeklina danes lahko povzroči kožni rak čez 30 let.
PomisliNaSonce
21. 05. 2022 21.53
+2
Sonce nima s tem nič. Samo umetni dodatki
Bpultimate
21. 05. 2022 19.10
+5
Še kakšen članek o tem, za koliko odstotkov se bo letos povečala revščina zaradi podražitev in inflacije, bo šlo
medus
21. 05. 2022 20.54
+0
Sokril
21. 05. 2022 18.47
+3
Kaj nismo to ukinili zaradi kovida?
Korintos11
21. 05. 2022 18.30
+3
Če gledaš na plaži 12 ur na dan na soncu, je to normalno?
MUNGATUMBA
21. 05. 2022 18.35
+6
Je normalno-- za obalni kamen .. še murnček se skriej v senco. človeki pa direkt na 100% sončo prženje v nulo
N0EL
21. 05. 2022 20.33
+1
Nekateri se pražijo in ne samo da brez sončne kreme, ampak se še namažejo s kremami za hitrejšo porjavitev. 10 let kasneje pa usnjena koža in rak za nagrado. Neumnost mora biti nekako nagrajena očitno... 😏
PomisliNaSonce
21. 05. 2022 18.27
+1
Le zakaj...poglejte v nebo, kaj počnejo...da cestni promet in ladijski sploh ne omenjam. Koža drgač tud diha, kot pljuča..in kaj dihamo? Bolj da ne vemo
MUNGATUMBA
21. 05. 2022 18.14
+7
Iz osebnih izkušenj: Pojdite na preglede, pa če se vam magari samo bučno olje razlije in naredi črno piko( sarkazem). Je pa res, da imamo za tote preglde eno velko pomnjaklivost, da te ob pregleu kontrolnem pregledajo, pa ka ki znak je- je.. Na Zahodu te pa dajo na slikanje preko računalnika, ki primerja slike znakov od prej in zdej..Lažje in bolj efikasno
Naj bi
21. 05. 2022 18.05
+6
Zanimivo, da to pa stroko ne skrbi, da bi bile čakalne vrste v zdravstvu krajše. A to pa ne, zakaj? Ni zaslužka. Sedaj vidite, kako so nas dve leti.....
PhoneRebel
21. 05. 2022 18.09
+1
Naj bi
21. 05. 2022 18.40
+0
medus
21. 05. 2022 19.10
+2
Ker služijo od tega da greš samoplačniško
Ramzess
22. 05. 2022 10.48
Morali boste dojeti kako delujeta farmacija in medicina (predpisovanje zdravil in cepiv), da vas zastrupljajo, držijo kronično bolne. Zdrav pacient je izgubljena stranka, je njihov moto.
Ramzess
22. 05. 2022 10.54
Pri medicini bolezni je ta težava, če zdravnikom vzamete stran možnost prepisovanja zdravil in cepljenja, ne znajo zdraviti bolezni. Že tako se je še prevečkrat spoznalo, da nimajo pojma, samo prepisujejo zdravila in kemoterapije, ipd., ter upajo da bo delovalo, če ne gre eno pa poskusijo drugo, itd. Rezultate poznamo, trajna prizadetost, invalidnost ali smrt. Razmislite, če so že diagnoze in razlage bolezni napačne, oboje produkt farmacije, ne medicine, potem tudi zdravljenje ne more biti pravilno.