Slovenija

Golob: Vse bolnike smo že poklicali in uvrstili nazaj na seznam

Ljubljana, 21. 11. 2022 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
25

Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje o izbrisanih terminih zdravstvenih storitev pojasnil, da so takoj pristopili k reševanju napake in da je pri popravljanju napake ključna hitrost. Zatrdil je, da so vse bolnike že poklicali in uvrstili nazaj na seznam. "Verjamem, da so celo bližje posegu, kot so bili prej," je ocenil. Predstavniki Ministrstva za zdravje, ZZZS in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije pa so na Brdu pri Kranju izvajalcem zdravstvenih storitev predstavili novosti iz novih zakonov za stabilizacijo zdravstva. Med drugim so se dotaknili vprašanja dodatnega plačila za zaposlene s podjemnimi pogodbami.

Poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja je na današnji redni seji v Državnem zboru zanimalo, ali se odgovorni zavedajo, da odločajo o življenju in smrti nekaterih od teh ljudi, ki so jim izbrisali veljavne termine za zdravstvene storitve. Kot je dejal, na seji odbora za zdravstvo prejšnji teden niso izvedeli, kdo bo prevzel odgovornost za izbris, ampak zgolj to, da naj bi bil kriv sistem. Roberta Goloba je med drugim vprašal, kaj namerava storiti, da ljudem v tej negotovosti povrne zaupanje v zdravstveni sistem in v njegovo središče postavi bolnika, čakajočim pa povrne mesto v čakalni dobi.

Robert Golob verjame, da bodo izbrisani na vrsti celo prej, kot bi bili sicer, saj so se čakalne vrste skrajšale.
Robert Golob verjame, da bodo izbrisani na vrsti celo prej, kot bi bili sicer, saj so se čakalne vrste skrajšale. FOTO: Damijan Žibert

Premier je med drugim odgovoril, da je v tem primeru šlo za večjo napako, da pa ni šlo za enega krivca, ampak za sistem zbiranja, kako ravnajo, ko nekdo iz katerega koli razloga ne pride na naročen termin. Kot je zatrdil, so v tem času že poklicali vse bolnike in jih postavili nazaj na isto mesto v vrsto. Ob tem verjame, da bodo na vrsti celo prej, kot bi bili sicer, saj so se čakalne vrste skrajšale, "ker so bili izbrisani tudi tisti iz čakalnih vrst, ki so bili tam po nepotrebnem".

'Zaradi izbrisov so vsi na boljšem'

Priznal je, da je šlo za napako. "Ampak iz nje smo se nekaj naučili in smo jo popravili in hitrost poprave napake je ključna," je bil prepričan premier. Po njegovih navedbah se je izbrisalo 26.000 vnosov, med njimi torej vsaj 20.000 upravičeno, zaradi česar so "vsi na boljšem".

Premier se je strinjal, da je organizacija enako pomembna kot denar za zdravstvo. Zato so se po njegovih besedah tudi lotili tega vprašanja in bodo predvidoma januarja ali februarja pripravili poseben zakon o informatizaciji zdravstva, da bodo imeli prave podatke za učinkovito organizacijo sistema.

Na vprašanje Ciglerja Kralja, koga bodo obravnavali v zdravstvenem zavodu, če bosta na termin prišla dva hkrati, eden pa bo brez veljavne napotnice, je Golob odgovoril, da se po njegovih informacijah takšen hipotetičen primer še ni zgodil. Pojasnil je, da imajo vsi zdravstveni zavodi jasne usmeritve, da se tiste, ki so bili prikrajšani za svoj termin, obravnava prednostno. Po njegovih besedah se sicer v vladi ne morejo ukvarjati z organizacijo logistike obveščanja, lahko pa bdijo nad tem, da bolniki ne bi bili obravnavani neustrezno. V tem primeru bodo, kot je napovedal, ukrepali.

Golob je priznal, da je pri izbrisu terminov prišlo do napake. "Ampak iz nje smo se nekaj naučili," je dejal.
Golob je priznal, da je pri izbrisu terminov prišlo do napake. "Ampak iz nje smo se nekaj naučili," je dejal. FOTO: Shutterstock

Na ministrstvu so namreč z oktobrom znova vzpostavili med epidemijo covida-19 ustavljeno storitev brisanja terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, ki se jih bolniki niso udeležili in se niso opravičili. Pri tem pa je bilo oškodovanih 5977 oseb, ki se zaradi prenaročanja ali trajne napotnice, na katero je vezanih več terminov, "pregleda v prihodnosti" tako še niso mogli udeležiti.

Bešič Loredan pričakuje, da bodo prvi ukrepi za stabilizacijo zdravstva zaživeli z novim letom

Predstavniki Ministrstva za zdravje, ZZZS in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije so danes na Brdu pri Kranju izvajalcem zdravstvenih storitev predstavili novosti iz novih zakonov za stabilizacijo zdravstva. 

Kot je na novinarski konferenci ob robu srečanja najavil minister za zdravje, so podlage za delo v prihajajočem letu "v celoti definirane, vse poti so odprte, izgovorov ni več". Podlago za to dajejo julija letos sprejeti interventni zakon za stabilizacijo zdravstva in jeseni sprejeti t. i. covidni zakon ter ustrezni podzakonski akti. Nekatere od njih je za uvedbo ukrepov v praksi treba sicer še uskladiti in sprejeti. Minister je pri tem, pa tudi pri morebitnih popravkih oz. uskladitvah rešitev, napovedal sodelovanje z vsemi deležniki: "Iščemo skupne poti, delamo skupaj in to se tudi vidi v naših rezultatih. Tako želimo iti tudi naprej, posebej pri digitalizaciji, ki bo drugi velik korak, pa tudi pri dokončni ureditvi nujne medicinske pomoči v Sloveniji, kjer bomo ločili dejavnost nujne medicinske pomoči oz. urgentne medicine od dejavnosti družinske medicine." 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) podpirajo vse ukrepe, ki so usmerjeni v dobrobit zavarovanih oseb. Kot je naznanila generalna direktorica Tatjana Mlakar, bo ZZZS skladno z ukrepi mesečno spremljal realizacijo ukrepov in podatke objavljal, da bodo izvajalcem zdravstvenih storitev, ministrstvu, ZZZS in združenju osnova za morebitne prilagoditve ukrepov.

Danijel Bešič Loredan je zagotovil, da bodo uredili tudi nagrajevanje zaposlenih v domovih za starejše.
Danijel Bešič Loredan je zagotovil, da bodo uredili tudi nagrajevanje zaposlenih v domovih za starejše. FOTO: Luka Kotnik

Glede na podatke, ki kažejo, da se opravljanje zdravstvenih storitev še ni vrnilo na raven pred epidemijo covida-19, je Mlakarjeva menila, da bo treba naslednje aktivnosti usmeriti tudi v drugačno organizacijo delovnih procesov, "kjer zagotovo obstajajo možnosti rezerve". "Vsi deležniki v zdravstvu moramo najti pristojnost, s katero bomo ohranili ta naš model zdravstvenega varstva v Sloveniji, za katerega upravičeno trdimo, da je med boljšimi v svetu. Res pa je, da smo ga sistemsko nekoliko zanemarili in zaradi tega pač prišli do trenutnega stanja," je sklenila.

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar je poudaril, da še nikoli ni bilo toliko možnosti za opravljanje dela v zdravstvu. Izpostavil je, da je število zdravstvenih delavcev v slovenskih bolnišnicah po nekaterih primerjavah blizu evropskega povprečja, zato so ukrepi za izboljšanje produktivnosti dela resnično potrebni. "Mislim, da se moramo v tem trenutku vsi potruditi, da z bolj intenzivnim delom zagotovimo skrajšanje čakalnih dob in osebnega zdravnika za vse državljane Slovenije," je povzela.

Možnosti dodatnega plačila za zaposlene s podjemnimi pogodbami?

Pintar je ob tem izpostavil težavo nekaterih zdravstvenih storitev, ki so podplačane in zato manj zanimive za zasebne izvajalce. Tudi pri teh storitvah bodo morali javni zdravstveni zavodi pri pripravi podjemnih pogodb za morebitno dodatno delo izhajati iz osnovnih cen storitev. "Bojimo se, da so pričakovanja zdravnikov in zdravstvenih delavcev glede cene po podjemnih pogodbah nad tem, kar lahko glede na cene zdravstvenih storitev plačamo," je dodal. Nekoliko bo plačilo sicer izboljšala oprostitev plačila davka pri dodatnem delu zdravstvenih delavcev po podjemni pogodbi.

Na vprašanje, ali torej obstaja možnost kasnejšega dviga plačil prek podjemnih pogodb, je Bešič Loredan odgovoril, da bodo počakali do 31. marca, ko pričakujejo prve podatke o učinkih sprejetih ukrepov. Poudaril je, da imajo na voljo vse pravne podlage, da po potrebi stimulirajo tam, kjer bodo ugotovili, "da zadeva ne teče". Sicer pa bodo po ministrovih besedah na podlagi pridobljenih podatkov o izvajanju ukrepov s 1. januarjem 2024 morda na sistemski ravni uvedli nov sistem plačevanja oz. vrednotenja zdravstvenih storitev.

Mlakarjeva je dodala, da na ZZZS zdravstvene izvajalce že dlje časa pozivajo, da vzpostavijo sistem evidentiranja stroškov po storitvah oz. lastne obračunske evidence, kar je osnova za izmenjavo stališč in "na nek način mogoče za pogajanja pri pripravi sprememb modelov plačevanja".

Med posvetom so udeleženci opozorili tudi, da ukrepi nagrajevanja ne vključujejo zaposlenih v domovih za starejše. Minister je zagotovil, da bodo uredili tudi to.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
21. 11. 2022 21.35
+0
Za logopeda sem za otroka, ki ima 2,5 let dobila datum OKTOBER 2024. Toliko banda pokvqrjena.
Sickk 2
21. 11. 2022 20.08
+3
Use bolnike a...ja pa a si sebe tud uvrstiu na seznam??
Mekenzi
21. 11. 2022 18.56
+4
Pokojne je dal na seznam adijo pamet.
cepetave cvetke
21. 11. 2022 18.30
-1
Nazaj na seznam čez 10 let napotnica pod nujno
Q..."""...Q
21. 11. 2022 18.15
+0
A ne plešete več? prašam za prjatla.
Sventevith
21. 11. 2022 18.13
+3
Laž. Čista laž. Demantiram ga kadarkoli.
El pi5tolero
21. 11. 2022 17.46
+3
Eh brez veze! Ce te zbrisejo tapravi pol ni panike in narod to poje, ce te zbrisejo uni k jih je velik manj pol se protestira in gon po televiziji noc in dan! Narod to kup! Ze 30 let! Ja prov a ne…
Mickay
21. 11. 2022 17.44
+4
Marsikdo se bo poslovil in pristal na pokopališču preden bo prišel na vrsto za pregled..
paru
21. 11. 2022 17.24
+9
Minister pravi, da je naš sistem med najboljšimi na svetu. Približno tako , kot poslušam Jankovića , da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Pravljice za otroke! O z. sistemu samo tole- bo najboljši sistem, ko bom prišel v razumnem roku do specialista. IN KJE JE SEDAJ FAJONOVA IN NJENA SD, DA BOM V 30. DNEH PRIŠEL DO SPECIALAISTA? JE BILO TO LAGANJE ALI ZAVAJANJE? Kje ima človek vest, da obljublja nekaj, kar že vnaprej ve, da ne bo izpolnil? Ampak, sliši se pa pred volitvami lepo, mar ne? In kje je obljuba ga. Bratuškove, da bo dvignjen DDV samo za čas krize? Smo še vedno v krizi? In kdo naj bi potem verjel politikom...jaz ne.
dron
21. 11. 2022 18.38
-1
ti verjameš svojemu idolu, ki je pravnomočno obsojeni arestant, tako, da ne pametuj.....
BakaŽvaka
21. 11. 2022 17.20
+5
Hahaha ... ne me basat. Ko so hoteli klicat stike za Covid obolele jim ni uspelo, sesaj pa so v 5ih dneh vse porihtali.
misterbin
21. 11. 2022 17.08
+8
To kar se je sedaj pod to vlado pripetilo pacientom se ni pripetilo nobenoi drugi vladi .Golobeči cepeta in jeclja nič drugega
TOP MOJSTER
21. 11. 2022 16.46
-5
Yoka Nono
21. 11. 2022 16.41
-4
Kaj pa slovenskega pacienta Ivana?
Mamuth
21. 11. 2022 16.01
+8
A tiste ki so umrli med čakanjem tudi?
GAYPROPAGANDA
21. 11. 2022 15.53
-1
Čestitke! Dobro je da se naredi red in s tem skrajša čakalne dobe!
mak0521
21. 11. 2022 17.10
+3
A z brisanjem čakajočih? Res, bravo. A je to
oježeš
21. 11. 2022 15.52
-5
Napake se dogajajo, so se in se bodo. Večni dvomljivci pridejo tako na svoj račun posebej, če se to pripeti sosedu, ker svoje napake hitro zatuškajo. Ko se sam lotim čiščenja diska (kaj čem, neuporabnih zadev se hitro nabere) prej vse skopiram na drugi disk, potem pa se lotim čiščenja. Ampak kaj, ko se s čiščenjem na omenjenem na zgornjem področju ne ukvarjajo tisti, katerih se obtožuje, ampak tisti, ki imajo za računalništvo profesijo. Zdraharji pa na juriš!
Stolček
21. 11. 2022 15.51
+12
Do izbrisa sploh ne bi smelo prit. Kdo je za to odgovoren? Dragi moji politiki, ministri, zdravniki in odgovorni, državljani sploh starejše generacije so s svojimi samoprispevki zgradili bolnišnice, ZD, zdaj vsi državljani plačujemo dodatno zavarovanje in za zahvalo jih izbrišete, nekateri ne morejo do osnovne oskrbe in zdravnika, tretirate nas, kot drugorazredne državljane. Kam je poniknil ves denar? V glavnem sramota na kubik in nič druga kot norčevanje.
alenka.NN
21. 11. 2022 15.51
-2
kaj le se oglaša cigler-kralj....kje pa je bil v času kovida.....aja, ni se smel oglašati in postavljati neumnih vprašanj....jajo prepovedal
AZ64
21. 11. 2022 15.20
+3
Ta pa laže bolj kot pes teče!!! Pač notorični lažnivec!!!
AZ64
21. 11. 2022 15.51
+1
Dobro jutro levaki, ste že “oddelali” popoldanski počitek, da me razveseljujete z minusi!?
alenka.NN
21. 11. 2022 15.55
-1
a to si mislil to izjavo od 1. apr. 2021 — »Predsednik vlade je notorični lažnivec«. IZJAVA DNEVA.....bo šlo ja-eno leto nazaj
202021
21. 11. 2022 16.39
-2
JApajaDAja
21. 11. 2022 15.05
+7
v roku 30 dni?