Slovenija
Oglas

Vse, kar morate vedeti o solarnih panelih

Ljubljana, 19. 03. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sončna energija postaja ključ do trajnostne in nizkoogljične prihodnosti, naraščujoče cene elektrike pa nas še dodatno spodbujajo, da postanemo samooskrbni. Vse več ljudi zato razmišlja o solarnih panelih – enostavni rešitvi, ki deluje okolju prijazno in pripomore k nižjim položnicam.

Hiša s solarnimi paneli na strehi
Hiša s solarnimi paneli na strehi FOTO: Arhiv ponudnika

Kaj je sončna energija in kako solarni paneli delujejo?

Sončna energija je najbolj razširjen vir energije na Zemlji. Naše sonce je naravni jedrski reaktor, ki sprošča fotone - drobne "zavojčke" energije. Vsako uro naš planet zadane toliko fotonov, da ustvari dovolj sončne energije, da lahko teoretično zadovolji globalne potrebe po energiji celo leto.

Ko fotoni udarijo v sončno celico, iz atomov izbijejo elektrone. Če so prevodniki pritrjeni na pozitivno in negativno stran celice, to tvori električni tokokrog. Ko elektroni tečejo skozi takšen krog, tvorijo elektriko, ki jo lahko uporabite za napajanje doma. Več celic tvori solaren panel, več panelov (modulov) pa je mogoče povezati skupaj, da tvorijo sončno polje. Več panelov kot lahko postavite, več energije lahko pričakujete.

S tem, ko doma postavite lastno sončno elektrarno, postanete samooskrbni in neodvisni od sprememb cen elektrike na trgu, obenem pa izberete obnovljiv vir energije, ki je veliko bolj prijazen okolju.

Sončna elektrarna je sestavljena iz več komponent: 

Fotonapetostni modul oz. panel: energijo svetlobe pretvarja v električno energijo. Sestavljen je iz zaporedno vezanih sončnih celic, umeščenih med površino kaljenega stekla in posebne folije. 

- Optimizatorji moči: uravnavajo delovanje fotonapetostnega modula in maksimizirajo njegov izkoristek.

- Razsmernik oz. inverter: pretvarja enosmerno napetost (DC), proizvedeno s fotonapetostnimi moduli, v izmenično napetost (AC). Slednjo porabimo sprva v gospodinjstvu, viški energije se nato pošljejo v omrežje.

- AC/DC omarica: v njej so varovalni elementi – zaščitne komponente (varovalka, prenapetostna zaščita, sponke) 

- Števec električne energije: ima ga vsako gospodinjstvo/pravna oseba neodvisno od sončne elektrarne. Če pa imamo montirano tudi sončno elektrarno je primarni števec električne energije povezan z razsmernikom sončne elektrarne. 

- Nosilna konstrukcija: postavi se na strešnike, nanjo pa preko nosilcev namestimo fotonapetostne module. 

Kako vreme vpliva na sončno energijo?

Vremenske razmere lahko vplivajo na količino električne energije, ki jo proizvaja sončni sistem. Jasen, sončen dan postavlja odlične pogoje za proizvodnjo sončne energije, a solarni paneli so, kot večina elektronike, v hladnem vremenu dejansko učinkovitejši - zaradi tega v enakem času proizvedejo več energije. Vseeno na koncu dneva sončni paneli običajno več energije proizvedejo poleti, zaradi daljših dni in jasnejšega vremena.

Solarni panel na strehi
Solarni panel na strehi FOTO: Arhiv ponudnika

Katere vrste solarnih panelov poznamo?

Solarne panele delimo na tri glavne vrste, vsaka od njih pa ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Pri odločitvi, kaj je najboljša izbira za vas, upoštevajte vašo individualno situacijo. 

Če imate veliko površino za sončne panele lahko denimo prihranite nekaj denarja z namestitvijo nižje učinkovitih panelov. Če imate na voljo omejen prostor in želite optimizirati prihranke pri električnih računih, lahko to storite z namestitvijo visoko učinkovitih, a cenovno dražjih modulov.

Monokristalni paneli

Monokristalne sončne celice so iz enega samega, čistega kristala silicija. Takšni kolektorji imajo navadno najvišjo učinkovitost in največjo moč

Polikristalni paneli

Polkristalni paneli so sestavljeni iz drobcev silicijevega kristala, ki jih pred uporabo stalijo skupaj. Njihova cena je nekoliko nižja, je pa nižja tudi moč in učinkovitost. Medtem, ko monokristalni sončni kolektorji lahko dosežejo učinkovitost, višjo od 20 odstotkov, je učinkovitost polikristalnih panelov nekje med 15 in 17 odstotki.

Tankoplastni paneli

Tankoplastni kolektorji so izdelani iz različnih materialov. Ker so lažji, so pogosta izbira pri strehah, ki ne bi zdržale teže monokristalnih ali polikristalnih panelov ali pa pri prenosnih sončnih sistemih, denimo pri avtodomih ali plovilih. Običajno imajo nižjo energetsko učinkovitost; ta se sicer razlikuje glede na material, a običajno znaša okoli 11 odstotkov. Tudi cena tankoplastnega panela je odvisna od samega materiala; najcenejša je proizvodnja panela iz kadmijevega telurida, najdražja pa iz bakra, indija, galija in selenida.

Kakšne so energetske potrebe vašega doma?

Pri postavljanju sončne elektrarne je ključno načrtovati takšno, ki bo proizvedla dovolj sončne energije za porabo vašega gospodinjstva. 

Pri tem vam bodo v pomoč naslednje smernice:

- Analizirajte trenutne račune za elektriko in ocenite svojo letno porabo;

- Preverite trenutno energetsko učinkovitost vašega doma;

- Razmislite o morebitnih spremembah v gospodinjstvu, ki jih načrtujete (dodatna izolacija, spremembe pri ogrevanju, dodaten električen avtomobil, ki ga boste polnili doma...)

Kam postaviti solarne panele?

Optimalno je, da jih montirate na južni, jugovzhodni ali jugozahodni del strehe, kjer je največ sončne svetlobe. Namestitev panelov na vzhodni ali zahodni del podaljša odplačilno dobo investicije, medtem ko namestitev na severni del ni priporočljiva zaradi slabše osončenosti.

Sama namestitev je odvisna tudi od strehe. Če ima ta poševen naklon, je sončna elektrarna izpostavljena zelo močnemu sončnemu obsevanju čez dan. Če ima vaša hiša ravno streho, se bo pri montaži naredil dodaten naklon z nosilno konstrukcijo. Velikost strehe in strešna kritina vplivata na to, na kakšen način in koliko sončnih celic boste lahko namestili nanjo, da bo sončna elektrarna varna pred različnimi vremenskimi pojavi. 

Moški postavlja solarne panele na streho.
Moški postavlja solarne panele na streho. FOTO: Arhiv ponudnika

Kakšna je cena sončne elektrarne?

Cena se razlikuje od vrste panelov, velikosti, materialov, lege in drugih individualnih dejavnikov. Morda vas sprva najbolj privabi najcenejša opcija, a ne pozabite, da je življenjska doba sončne elektrarne ocenjena na 30 ali več let. Zaradi kompleksnosti celotnega sistema je izredno pomembno, da je vsaka od komponent sončne elektrarne vrhunske kakovosti, podprta z garancijami in zagotovljenim servisom tudi v prihodnosti.

Se takšna investicija izplača?

Da, namestitev solarnih panelov se izplača. Poleg tega, da prispeva k čistejšemu okolju, se investicija v večini primerov povrne v roku sedmih do desetih let, medtem ko je življenjska doba sončne elektrarne preko 30 let. Na to, v kolikšnem času se investicija povrne, vplivajo še drugi dejavniki, kot so kakovost in lega sončnih panelov ter velikost sistema. Glede na naraščajoče cene energentov se lahko to obdobje tudi skrajša.

Slovenija ima odlično sončno lego, zato postavitev sončne elektrarne za samooskrbo lahko prinese precejšnje prihranke pri stroških za elektriko – slednji se znižajo do kar 75 odstotkov. S cenovnega vidika je postavitev sončne elektrarne dostopna vsakomur. Morebitni strošek kredita nadomesti strošek mesečnega računa za elektriko, po odplačanem kreditu pa električno energijo pridobivate praktično zastonj.

Solarni paneli na voljo tudi v Bauhausu

V Bauhausu nudimo visoko kakovostne solarne panele, ki so enostavni za montažo in vzdrževanje, hkrati pa vam bodo služili vrsto let. Obiščite naše poslovalnice, za dodatne informacije pa se obrnite na naše strokovnjake ali pa preberite naš blog, ki vam še bolj natančno predstavil vse kar želite vedeti o solarnih panelih.


Naročnik oglasne vsebine je Bauhaus.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3