Slovenija

Vse kaže, da bodo trgovine ob nedeljah ostale zaprte

Ljubljana, 14. 07. 2020 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci Levice ter LMŠ, SD in SAB so se uskladili glede dopolnila k predlogu novele zakona o trgovini, s katerim bodo v zakonu določili dodatne izjeme pri zaprtju trgovin ob nedeljah. Večino v parlamentu imajo zagotovljeno, poudarjajo v Levici. Ob nedeljah bodo tako odprte le trgovine na benciskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih in v bolnišnicah ter v pristaniščih in na mejnih prehodih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje boste še lahko nakupovali ob nedeljah?
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Kje boste še lahko nakupovali ob nedeljah?
  • Iz 24UR ZVEČER: gost Ladislav Rožič
    02:37
    Iz 24UR ZVEČER: gost Ladislav Rožič
  • Iz 24UR: Zaprtje trgovin ob nedeljah
    01:06
    Iz 24UR: Zaprtje trgovin ob nedeljah
  • Iz SVETA: Ob nedeljah zaprte trgovine
    01:06
    Iz SVETA: Ob nedeljah zaprte trgovine

Poslanci Levice ter LMŠ, SD in SAB so se uskladili glede dopolnila k predlogu novele zakona o trgovini, s katerim bodo v zakonu določili dodatne izjeme pri zaprtju trgovin ob nedeljah. Kot je povedal Luka Mesec (Levica), imajo zagotovljenih več kot 46 glasov podpore v DZ, gre za 14 poslancev LMŠ, 12 poslancev SD, osem poslancev Levice in pet SAB, poleg tega pa tudi tri od petih poslancev DeSUS in vseh sedem poslancev NSi.

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Shutterstock

Predlog dopolnila, ki ga bodo predložili na sredini seji matičnega odbora DZ, predvideva, da bodo lahko ob nedeljah in dneva prostih dneh poleg prodajaln do 200 kvadratnih metrov na benciskih servisih, avtobusnih in železniških postajah in letališčih ter v bolnišnicah (kar predvideva že osnovni predlog zakona) odprte tudi prodajalne v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter tiste prodajalne velikosti do 200 kvadratnih metrov, v katerih bodo ob nedeljah in dela prostih dneh delali tisti, ki so kot samostojni podjetniki nosilci dejavnosti ali zakoniti zastopniki pravne osebe, ki opravlja trgovinsko dejavnost, ali prokuristi v teh osebah.

"Verjamem, da bomo s tem rešili majhne trgovine na podeželju in v turističnih krajih, ki so v družinski lasti in so na neki način odvisne od prometa v nedeljo," je v izjavi za medije dejal Mesec.

"Zakon smo uskladili do te mere, da ima vnaprej zagotovljeno absolutno večino v DZ. Izjeme, ki smo jih določili, so zmerne. Trgovine bodo v več kot 90 odstotkih ob nedeljah ostale zaprte. Izjema pa so trgovine na posebnih lokacijah in trgovine, ki so manjše od 200 kvadratnih metrov in kjer bodo ob nedeljah delali lastniki oz. direktorji sami," je povedal.

Predlog novele, ki ga je v postopek DZ na pobudo sindikata delavcev trgovine vložila Levica, bo v sredo obravnaval odbor DZ za gospodarstvo, v četrtek pa DZ na izredni seji.

Zakon je po njegovih beseda napisan tako, da uresničuje voljo ljudstva na referendumu iz leta 2003 in pravico delavcev do nedeljskega počitka, hkrati pa v njem ni potencialnih protiustavnosti. "Zakon je ustavno skladen," je prepričan Mesec.

Edvard Paulič (LMŠ) pravi, da bo dopolnilo po njihovem mnenju rešilo težavo turističnih območij, saj bodo lahko trgovine ob upoštevanju posebnih pogojev odprte tudi ob nedeljah in dela prostih dneh, ne da bi bile pri tem kratene pravice delavcev. "Za LMŠ je ključno, da je vsebina, ki jo ureja amandma, nediskriminatorna in da upošteva odločbo ustavnega sodišča ... Na odboru pričakujem vsebinsko in argumentirano razpravo," je dodal.

Meira Hot (SD) je ocenila, da so z dopolnilom dosegli ravnovesje med pravico do počitka delavcev in pravico do dela. V piranski občini, ki je največja turistična občina v državi in iz katere prihaja poslanka, je po njenih besedah ogromno malih trgovcev, ki ob nedeljah ustvarijo večino prometa. "Veseli smo, da bomo z amandmajem naslovili to problematiko, ki je za turistične kraje zelo pomembna," je dodala.

Franc Kramar (SAB) je dejal, da bodo poleg tega, da bodo ob nedeljah zaprli velike trgovine in delavcem zagotovili počitek, z amandmajem omogočili delovanje manjših trgovin, ki so eden bistvenih delov turistične ponudbe, in omogočili preživetje malim podjetnikom.

V TZS odločno proti zaprtju trgovin

Medtem pa v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) ponovno opozarjajo, da je trenutni čas izrazito neprimeren za zaprtje trgovin ob nedeljah. Dodajajo, da enako meni tudi ekonomska stroka. Kot so zapisali, se gospodarstvo še vedno sooča s posledicami zastoja gospodarske aktivnosti zaradi epidemije covid-19. Pravijo še, da trgovina zagotavlja delo 114 tisoč zaposlenim, ohranitev teh delovnih mest pa bi morala biti tudi v interesu Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Opozarjajo da, bo v primeru, da bo zakon sprejet, zaposlen v trgovini, zaradi tega, ker ne bo več mogel delati ob nedeljah in praznikih, prejel najmanj 1300 evrov neto plačila manj na leto, posledice v smislu zmanjšanja števila dobav pa bodo čutili tudi vsi ostali deležniki gospodarstva, ki so dobavitelji trgovcem. 

V oddaji 24UR ZVEČER se je Ladi Rožič iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije zahvalil vsem 56 poslancem in predsedniku vlade, ki so podprli zaprtje trgovin ob nedeljah v prvem branju. "Gre za zmago zdrave kmečke pameti in volje referenduma iz 2003, ki se je izkazala tudi v anketah javnega mnenja, kjer so tako kupci kot zaposleni izrazili zaprtje trgovin ob nedeljah."

 Na jutrišnjo obravnavo na parlamentarnem odboru bodo pripeljali tudi trgovke. "Trgovke, mlade matere od nas pričakujejo , da bodo trgovine v nedeljo zaprte. Delavke si želijo biti z družino," je dejal in dodal, da če so trgovke proste na primer v ponedeljek, to ni isto, saj so otroci takrat v vrtcih, šolah. Izjeme po njegovih besedah ne gredo predaleč oziroma niso preširoke, "so podobne, kot že imamo urejeno v kolektivni pogodbi". Očitke Trgovinske zbornice, da sindikat ni kooperativen ter da bodo sledile nižje plače, pa je zavrnil kot izjemno nekorektne. 

Zakon o trgovini
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

march76
15. 07. 2020 15.48
+1
Zaradi mene so lahko trgovine ob nedeljah zaprte. Ampak ne zgovarjajte se na družine. Tudi:policaji,gasilci,zdravstveni delavci....jih imajo! Naj bodo potem tudi oni ob nedeljah in praznikih prosti.
94001
15. 07. 2020 13.19
+4
Delam v trgovini. Družina me doma skoraj pozna ne več. Komaj čakam čas, ki ga bom lahko raje posvetil otrokom kot pa moji firmi. Za 860€ na mesec je že sobota preveč.
jackrussel
15. 07. 2020 13.05
-2
V teh casih lahko nekaj taksnega zahtevajo samo norci(in levica).
94001
15. 07. 2020 13.19
JE-BI-GA
15. 07. 2020 13.02
+2
Pravilno, ljudje v trgovinah imajo tudi družine, kradoviči se tega sploh ne zavedajo, samo lomastijo po dobičku.
Yokte
15. 07. 2020 11.36
+1
Avtor prispevka STA/V.L., spodaj v forumu je večkrat omenjeno, da v prispevku ni pravilnih podatkov. Ali boste neresnice popravili ali bo ostalo tako kot je? Verjamem ljudem, ki delajo v trgovini.
hayo72
15. 07. 2020 11.03
+1
In kaj je trgovec več vreden od nas drugih,ki pa moramo ob nedeljah it delat
ina5785
15. 07. 2020 12.35
+3
HAYO72 Če si se odločil za poklic oz.delo, ki ga moraš opravljati tudi v nedeljo, kar delaj!, prav je tako. NE rabiš pa se usajat nad drugimi! Prodajalci NEKOČ NISO delali ob nedeljah, na to jih je pripravila požrtna politika!!! V Avstriji se v soboto ob 12.uri zapro vse trgovine, odpro v poned.ob 8.uri. Jaz sem med.sr. in sem vedela, da bom morala delati sobote, nedelje, praznike, nočne, popoldan. . . . . . . . . . . . Kaj te brigajo drugi, zakaj si drugim favš proste nedelje???
94001
15. 07. 2020 13.20
Hayo72. A si ti mogoče več vreden kot trgovec, da si lahko nedeljo frej?
Paula
15. 07. 2020 10.53
-3
Ze od 3.6. nakupujemo v Italiji, kjer je ceneje, dobis ceneje tudi slovenske izdelke in so odprte trgovine ob nedeljah!! Pa tam delajo trgovine tudi do 21ih in ne samo do 15ih... Pac bomo nosili denar drugam in podprli delavne ljudi, pa ob ddv bo tudi nasa nesposobna drzava. Tako da lahko zaprete tudi med tednom 😉
artaja
15. 07. 2020 10.51
-1
Glede privatnikov se popolnoma strinjam. Jaz sem ti tako mislila že prej. Privatnik če hoče, naj ima odprto, ni treba da so vsi 'veletrgovci' odprti in morejo zaposleni delat ob nedeljah, ki bi na bila dela prost dan. In naj kar (sam) dela
artaja
15. 07. 2020 11.03
+1
krohotalo
15. 07. 2020 09.44
+2
Zanimivo, z dovoljenjem odprtja trgovin na zelezniskih in avtobusnih postajah bo v emoniki zelo zrastla cena lokalov...
Grunf TNT
15. 07. 2020 09.36
-13
Bravo naša politika. Upam da računajo na 11000 novih brezposelnih. Take stvari se počnejo ob vrhuncu gospodarske rasti, ne pa na jasnem začetku recesije in padca gospodarstva, ki se naslednjih 5 do 10 let ne bo pobralo.
ina5785
15. 07. 2020 12.37
+1
oligarhija - NE zavajaj!!! Mercator išče trgovce non-stop. Vsaka trgovka ki dobi delo drugje, takoj zapusti Mercator, ker je slabo plačana, pa še petek in svetek je v službi!!!!
dol?ela
15. 07. 2020 09.18
+10
saj normalno da se zaprejo vse trgovine ob nedeljah.a sploh kdo pomisli kaj vse še trgovina potegne za sabo.na primer pekarne ,bedno plačilo delo ponoči vse dni v tedni brez fraj dneva.ma pa povejte pol za kakšen denar bi pa potlej vi delali v pekarni.mislim da imajo delavci v pekarni slabše pogoje kot delavci v rudnikih.pa do kolko dodatkov so ti peki upravičeni pa verjamite da jih ni
Rnee
15. 07. 2020 12.14
+2
In sedaj si predstavljajte, da lahko taka voli - taka, ki misli, da so pogoji dela v pekarni slabši, kot v rudniku. Katastrofa.
jesenvoyo
15. 07. 2020 08.28
+6
Zgleda, da se vse premika v pravo smer, glavnina trgovin zaprta, na turističnih točkah, bencinskih servisih odprto, tudi male privat trgovinice bodo prav prišle, če se zgodi da smo pozabili, oziroma je nekaj zmanjkalo. Sicer pa, manj v trgovinah, manj trošimo tudi ni slabo za potrošnike.
PujsTekaTeka
14. 07. 2020 21.58
+4
Naj vse zaprejo brez izjem, tudi bencinske črpalke in gostilne pa bo.
Heretik1
14. 07. 2020 21.19
+13
Frančiškani na Brezjah že gradijo bencinsko črpalko, da bodo lahko ob nedeljah prodajali spominke!
flojdi
14. 07. 2020 21.01
+26
. bil je že referenduum. ni bil upoštevan. zdaj mi je totalno ravno. če bodo vse trgovine ob nedeljah odprte , vem samo to , da mene ne bo nobena več videla ; ker lahko kupim čisto vse v ostalih 6ih dnevih .
Paula
15. 07. 2020 10.54
-1
Malo se vec pozanimaj o referendumu zakaj ni upostevan...😉
artaja
15. 07. 2020 10.56
+0
Se popolnoma strinjam. Mislim pa, da marsikdo, ki se strinja z nama, si pač misli, da, če že je odprta, bo šel v nedeljo-kar je žalostno
tanka nit
14. 07. 2020 19.50
-23
živilske trgovine ( ne vse) bi morale biti odprte tudi v nedeljo. Vsaj 2 dezurni v Lj..
Carmennula
14. 07. 2020 21.14
+23
marja01
15. 07. 2020 11.05
+2
Sirota,sedaj pa ne boš imela kam na tračanje.
Periot222
14. 07. 2020 19.41
+13
lotmerzanec
14. 07. 2020 19.37
+35
Me sploh ne moti sem zato,da so zaprte tudi ob sobotah!! Kdor ni sposoben nakupiti potrebščin za 2 dni vnaprej pa naj strada!!
CrackMilko
14. 07. 2020 19.51
-6
Pa še pumpe naj zaprejo, policija naj bo frej, urgenco naj zaprejo..
LaFemme
14. 07. 2020 20.17
+19
Pumpe bi lahko brez problema zaprli. Ne rabiš ravno v nedeljo kupit čike, za gorivo pa obstajajo samopostrežne pumpe.
mackon08
14. 07. 2020 19.03
+48
jugatneme Če si iz stroke bi moral vedeti da je nedeljska ura plačana 200%. Samo ti pa zdaj navedem primer
jugatneme
14. 07. 2020 19.12
+24
Poznam, poznam, prav maš, le spregledal si, da sem napisal da mora biti nedeljsko delo evidentirano posebej, ravno zato, da ne pride do tega kar omenjaš. Kajti, kaj ti pomaga dodatek tudi 500% če je postavka katero obračunaš vredna skoraj nič.
mackon08
14. 07. 2020 19.17
+21
jugatneme Ok tako je nedeljsko delo bi moralo biti minimalna plača + nedeljski dodatek. Mimogrede 1300 Euro n aleto so pa zlagali da se kadi. Če bi trgovec dobil 1300 Euro dodatka za nedeljsko delo bi vsi rade volje delali. Trgovinskla zbornica je pa itak namenjena sama sebi da vlečejo dobre plače.
flojdi
14. 07. 2020 21.19
+2
??kje pa je plačana 200 .. kolikor je bilo spoznano meni in mnogim , ki jih osebno poznam , so bile vse nadure večinoma za koristit; ali celo plačane po povsem Običajni uri
jugatneme
14. 07. 2020 21.27
+2
MACKON - jaz nisem nič pisal koliko € je kaj. Plača bi morala biti brez nedelj sprejemljiva (vem da se da dobiti), nedeljsko delo pa kot dodatek plači in s 100% dodatkom zaradi nedelje. Zato da bodo trgovine uspešne se pri vsakem nedeljskem nakupu doda nek faktor (minimum 10%) tako bodo tudi nakupi za nedeljce nekoliko dražji. Kdor želi in mora v nedeljo po nakupih naj izvoli in plača nekaj več. Trgovine ki ne dosežejo dovolj prometa iz nedeljskega dela, se jim nedelja črta. Enostavno je to, samo želeti je potrebno urediti zadeve.
jugatneme
14. 07. 2020 21.31
+1
FLOJDI - to pa je tisto, kar bi morala država reči kako in kaj, ne pa da se ukvarja z referendumi ali bodo ali ne trgovine odprte. Tudi višek ur da se koristi kot proste ure je v redu, a ker je delovna nedelja ali praznik nekaj več, bi dodatek moral biti izplačan vseeno.
jugatneme
14. 07. 2020 21.33
+11
ne vem katera prodajalka v Mercatorju dobi 1300€ ??? gotovo še bruto ne.
Dragr123
14. 07. 2020 19.03
+15
Zaprtje bo prineslo padec dobička, zakaj že? Hrano ter ostale osnovne potrebščine tako ali tako vedno kupiš enako ne vem zakaj bi bil tak problem kupiti v soboto malo več stvari, če res potrebuješ nekaj v nedeljo. Razna oblačila in podobne ne nujne stvari pa se da kupiti tudi v sobotah...
jugatneme
14. 07. 2020 19.16
+16
Trgovine katere ne bodo dosegle dovolj prometa za svojo upravo, bodo ob nedeljah imeli zaprte - to pa ni potrebno vladi odločati oziroma delati referendume. Država mora samo postaviti predpis kako se bo pošteno plačalo zaposlene v trgovinah.