Slovenija

Vse možnosti glasovanja na referendumu o Zakonu o vodah

Ljubljana, 24. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
58

11. julija 2021 bo potekal referendum o Zakonu o vodah. Od leta 2013 je v veljavi referendumski kvorum, kar pomeni, da je predpogoj za uspeh referenduma, da volišče obišče vsaj 20 odstotkov volilnih upravičencev. Ker je to dan, ko je pričakovati, da je večji delež državljanov na letnem dopustu, smo na enem mestu zbrali alternativne možnosti glasovanja.

Referendum o Zakonu o vodah bo potekal v nedeljo,  11. julija 2021, ko se lahko državljani udeležijo splošnega glasovanja na dodeljenem volišču.  

Predčasno glasovanje  (6., 7., in 8. julij) 

Poleg tega se lahko udeležijo predčasnega glasovanja na volišču v torek, 6. julija, sredo, 7. julija, in v četrtek, 8. julija, med 7. in 19. uro. Predčasno lahko glasujete samo na volišču, ki je na sedežu tiste volilne komisije, na območju katere ste vpisani v volilni imenik. Predhodna najava ni potrebna.

V Ljubljani bo predčasno glasovanje na referendumu dne 6. , 7.  in 8. julija 2021 za vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana potekalo na Gospodarskem razstavišču, Dunajska cesta 18, dvorana Kocka (A2), vhod s strani Vilharjeve ceste. Za izvedbo predčasnega glasovanja na eni lokaciji so se odločili zaradi lažje organizacije in boljše dostopnosti volivkam in volivcem.

Zaradi reorganizacije Upravne enote Ljubljana je nov sedež vseh 14 OVK na Linhartovi cesti 13, Ljubljana, vendar bi bila organizacija predčasnega glasovanja za vseh 14 volilnih okrajev na tej lokaciji s strani dostopnosti volivkam in volivcem težja, saj na navedeni lokaciji obratuje sedež Upravne enote Ljubljana, ki med tednom sprejema stranke, zato so se odločili, da predčasno glasovanje izvedejo v bližini sedeža, kjer bo vzpostavljenih 14 volišč, prav tako bo na lokaciji zagotovljeno dežurstvo okrajnih volilnih komisij in upravne enote, ki bo omogočalo, da stranke, ki bi izpadle iz volilnega imenika, takoj pridobijo potrdilo in jim ne bo potrebno ponj na Tobačno ulico 5. Prav tako bo volivkam in volivcem zagotovljeno brezplačno parkirišče na območju Gospodarskega razstavišča.

Če ste v tujini: glasovanje na pošti ali na DKP (rok za prijavo: petek 25. junij)

Če boste na dan referenduma v tujini ali imate stalno prebivališče v tujini, lahko glasujete po pošti ali osebno na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. V obeh primerih morate najkasneje do petka, 25. junija 2021, sporočiti, da boste glasovali iz tujine. Obvestilo o glasovanju iz tujine lahko pošljete prek portala e-uprava, v katerem označite, na katerega od dveh načinov boste glasovali.  

Če boste glasovali po pošti, boste vpisali naslov v tujini, na katerega želite prejeti volilno gradivo. Gradivo boste nato izpolnjeno poslali nazaj na naslov pristojne okrajne volilne komisije (naslov bo izpisan na povratni ovojnici, ki jo vsebuje volilno gradivo), ali pa na naslov diplomatsko-konzularnega predstavništva Republike Slovenije.  

Če boste glasovali na diplomatskem-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, se morate na dan glasovanja tja odpraviti med 9. in 17. uro po lokalnem času. Tam postopek glasovanja poteka enako kot na volišču v Sloveniji (identifikacija volivca z osebnim dokumentom, podpis volivca, glasovanje z glasovnico).  

Če boste na dan referenduma v tujini, vendar ne morete navesti točnega naslova, na katerem boste, lahko zaprosite za osebni prevzem volilnega gradiva. V tem primeru na obrazcu namesto naslova v tujini vpišete osebna vročitev. Volilno gradivo lahko prevzamete tudi na sedežu okrajne volilne komisije, kjer potrebujejo naslednje vaše podatke: ime, priimek, EMŠO, telefonska številka in e-mail.

Podpisi za referendum o vodi.
Podpisi za referendum o vodi. FOTO: Bobo

Glasovanje na domu (rok za prijavo: sreda, 7. julij)

Glasovanje na domu je namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču. Glasujejo lahko pred volilnim odborom na svojem domu. Namero o glasovanju na domu volivec sporoči okrajni volilni komisiji, na območju katere ima stalno prebivališče, in sicer najkasneje tri dni pred dnevom glasovanja (najkasneje sreda, 7. julij 2021, do 24. ure). Vlogo za glasovanje na domu lahko volivec odda preko portala e-Uprava, ki omogoča oddajo vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila.

Glasovanje v Sloveniji za tiste, ki imajo stalno prebivališče v tujini – izseljenci (rok za prijavo: sreda, 7.  julij)

Če boste na dan glasovanja v Sloveniji, a imate stalno prebivališče prijavljeno v tujini, boste na dan glasovanja, ki je v nedeljo, 11. julija 2021, lahko glasovali na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (upravne enote) oz. na t. i. volišču »OMNIA«. Da vam bo to glasovanje omogočeno, morate najkasneje do vključno srede, 7. julija 2021, oddati vlogo za takšno glasovanje. To storite prek portala e-Uprava (omogočena je oddaja vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila).  

Glasovanje po pošti za invalide ter prebivajoče v bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih za institucionalno varstvo, priporu in zavodih za prestajanje kazni (rok za prijavo: sreda, 30. junij)

Če želite glasovati iz bolnišnice, socialnovarstvenega zavoda za institucionalno varstvo, pripora ali zavoda za prestajanje kazni, lahko glasujete po pošti. To namero morate najkasneje do vključno srede, 30. junija 2021, sporočiti okrajni volilni komisiji. To storite prek portala e-Uprava (omogočena je oddaja vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila). Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.  

Glasovanje na referendumsko nedeljo zunaj okraja stalnega prebivališča na volišču 'OMNIA' (rok za prijavo: sreda, 7. julij)

Če želite na dan glasovanja, ki je v nedeljo, 11. julija 2021, svoj glas oddati zunaj okraja stalnega prebivališča, morate o svoji nameri obvestiti volilno komisijo, na območju katere imate stalno prebivališče. To storite najkasneje do vključno srede, 7. julija 2021, in sicer tako, da oddate vlogo za takšno glasovanje. V njej izberete okraj, v katerem želite glasovati. Glasovali boste lahko na t. i. volišču »OMNIA«. To storite prek portala e-Uprava (omogočena je oddaja vloge z digitalnim potrdilom in brez digitalnega potrdila).  

Koronavirus pasica nova


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
24. 06. 2021 18.43
+4
glasoval bom za transport sds na dob
zibertmi
24. 06. 2021 18.42
+2
bomo za ,da si bo orban z janševo pomočjo vilo zgradil v tiste dva kvadrata morja ,ki ga še imamo.ali pa na bledu,v katerem so še lansko ali predlansko leto morali porušit na novo zgrajen privez za čolne
User653082
24. 06. 2021 17.04
-7
Čas je da izpolnemo državljansko pravico in glasujemo ZA zakon! Vlada dela dobro!
jodr
24. 06. 2021 14.06
-3
Čisto brez veze bomo zapravili 4 miljončke.
Principat
24. 06. 2021 13.45
+4
saj ni važno kako bomo glasovali , saj vladajoča struktura vse nastavlja tako , kot da oni imajo prav ,, so pa umazani in naj umazani tudi ostanejo , saj zakon se sprejema prav zaradi SDS županov , ki so vedno neopredeljeni , po tednu dni županovanja pa vsi SDS , lažljivost desne opcije je prav grozeča in nesramna
Komentator.MB
24. 06. 2021 18.43
-1
Ime in Priimek županov prosim...živim v občini in župan je iz vrst SDS in to kar praviš, je laž...še enkrat Imena in Priimke pa naj narod pol preveri, ker samo nekaj tvezit pa lagat, ni pošteno, je pa pričakovano od levičarske struje - tu pa se strinjam s teboj. Za vsako ceno uničit dobro ime, pol pa sodišče tako dolgo vleče zadeve, da se na to pozabi, škoda pa je bila storjena, popravljena pa nikoli - 1:1 komunizem. NAjprej diskreditacija, pol pa likvidacija!
relos
24. 06. 2021 11.44
+5
.... ne želimo si pozidanih obal jezer, rek .... ne želimo tisočih tabel "privat" in "prepovedan dostop" ...ne želimo ograj, ki bodo preprečevale dostop do vode - prav prost dostop do vode je bilo do sedaj največje bogatstvo Slovenije in nas je razlikovalo od ostalih dežel (Avstrija ipd)
minddy
24. 06. 2021 12.03
+8
in točno to se bo zgodilo če uspe ZA , tam kjer so upravljalci voda komunalne oz vodne službe je to že praksa...ograje ...znaki kjer omejujejo gibanje, po novem bo tega še več ker bo zakon to omogočal
mali.mato
24. 06. 2021 12.24
-3
V novem zakonu je ravno to onemogočeno. Nihče več ne bo mogel zidat privat objektov na obalah.
relos
24. 06. 2021 12.35
+4
mali.mato to ne drži...kaj pa bodo lope, šupe, štale, kolibe, hiške, bajtice, ranči, senčnice, paviljoni, razni pomoli ipd..če ne privatni...potem ko bo enkrat to postavljeno, se bo pa postopoma razvijalo v gostilne, bare, hotele ... bedno je, da bomo zaradi nekaj provizij izgubili največjo slovesnko vrednoto - gradenj proste obale rek in jezer
minddy
24. 06. 2021 12.35
+1
to že po sedanjem zakonu ni bilo možno, zidat privat objektov, razen mogoč peščici če si bil prave barve, te pa noben zakon ne ustavi in najdejo luknje
minddy
24. 06. 2021 11.42
+3
Kot da si sedaj lahko gradil na vodnem in priobalnem zemljišču. Zanimiv je tisti del ki se glasi DOVOLJEN POSEG RAZEN ZA : tu bodo lahko če uspe tisti ZA brez vprašanj gradili kar si bo oblast izmislila ...npr kot kanalizacija v Lj. čez vodno območje nedavno, če uspe bo vse legalno in zakonsko dovoljeno in nihče ne bo več mogel nasprotovat.
plavimil
24. 06. 2021 10.55
-3
ZA ZAKON, absolutno, zakaj? Vse čemur levičarji nasprotujejo je samo nagajanje vladi in če si zakon prebral, veš, da ti kulaši lažejo in zavajajo, njim ni do vode, njim je do oblasti. Še enkrat, ZA ZAKON, ampak volit pa ne grem, ne bom prispeval kvote levičarjem, manj nas bo, prej bo padel referendum.
predator999
24. 06. 2021 10.52
+0
Vstopijo fašist, paranoik, homofob in hujskač v bar. Pa reče natakar: O, Ivan.
jodr
24. 06. 2021 14.08
+0
Adolph
24. 06. 2021 10.41
+0
Zascita dezevnice,izvor vseh vod,sploh ni omenjena,to se vidi da so ljudje,ki se s tem bavijo,sami praznoglavci . . . . . .
vomo
24. 06. 2021 10.33
+1
Kako lahko referendum zaščiti naše vode, ko pa pred našimi očmi TAJKUNI peta kolona uničujejo vodna zajetja mi pa ne storimo čisto nič, nobeden nas ne bo zaščitil pred drogo...uničevanjem naših voda, če ne bomo sami aktivni in dnevno težili leni zakonodaji sodstvu, da le enkrat začnejo delati in se nehajo izgovarjati, da je pač takšna zakonodaja...
mali.mato
24. 06. 2021 10.32
-1
Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Tako določena referendumska večina (tako imenovani kvorum zavrnitve) predpostavlja dvostopenjsko ugotavljanje referendumskega izida. Najprej je treba ugotoviti, ali se je večina volivcev, ki so veljavno glasovali na referendumu, izrekla proti zakonu ali ne. Če ta večina ni dosežena, zakon ni zavrnjen in se lahko razglasi. V nasprotnem primeru, če je večina volivcev glasovala proti zakonu, je treba ugotoviti, ali ta večina predstavlja najmanj petino vseh volilnih upravičencev v Republiki Sloveniji. Za zavrnitev zakona na referendumu morata namreč biti izpolnjena oba pogoja, to je relativna večina in kvorum zavrnitve.
mali.mato
24. 06. 2021 10.30
+2
Dvomim, da bo pobudnikom referenduma uspelo zbrati dobrih 330.000 podpisov. ZA zakon!
taurus111
24. 06. 2021 10.17
+6
Metanje denarja skozi okno, sploh ne vem kaj hočejo imet z to vodo. Ona bo tekla kjer se ji zljubi a je to Kordišu prav ali ne.
MUNGATUMBA
24. 06. 2021 10.16
+3
Predlagatelej referenduma naj plača stroške le tega.. je včasih vpila koalicija(sedanja opozicija) na opozicijo(sedanjo koalicijo)
Naiven_od_rojstva
24. 06. 2021 09.44
+7
Zagotovo se referenduma ne bom udeležil. Opozicija naj si svoje privržence sama plačuje, ne pa, da moramo za reklamo opozicije plačevati državljani. Trobijo,da hočejo zaščititi pitno voodo? Ja, pa od kdaj se pitna voda črpa iz jezer, rek in morja? Vsak bedak ve, da iz vodnih zajetij, kjer se ničesar ne gradi. Ali pa podtalnice - pivovarna Union črpa vodo za izdelavo piva izpod Ljubljane. Pa nobenega nič ne skrbi?
vonbongo
24. 06. 2021 09.58
-7
Super , saj tudi ce greste , ne boste nic dosegli ;)
xyxyz
24. 06. 2021 10.19
+12
Pa Jankovič je čez vodovarstveno območje speljal kanalizacijo!! Kje so bili ti slavni ZELENI in BUREK BANDA??
plavimil
24. 06. 2021 10.57
-4
Ne vi ne boste, ker ne bo zadosti volilcev in kvote ne boste dosegli, sem pa absolutno ZA ZAKON.
plavimil
24. 06. 2021 09.43
+5
Za zakon, absolutno, že to, da ga hočejo levnuharji sesuti, mi pove, da je zakon dober, boljši od prejšnjega.
METKA102
24. 06. 2021 09.26
-5
Da so izbrali ta datum, ko so ljudje že po dopustih kaže, da ne želijo, da bi referendum uspel. Dokler ne bo uvedeno e-glasovanje bo tako. Ljudem se ne ljubi iti predčasno na volitve, kaj šele da bi se odrekli lepim poletnim dnem. Če bi bil referendum za odcepitev od YU, verjetno tudi ne bi uspel. Pa so ga organizirali v turobnih jesenskih dneh, so vedeli zakaj.
vonbongo
24. 06. 2021 09.32
-3
E-glasovanje je ta vlada lani zavrnila ;) Le zakaj ;)
xyxyz
24. 06. 2021 10.21
+4
Pametno. Vidimo v USA, kaj so dobili z e-glasovanjem! Prevaro zaradi katere so zdaj v posmeh celemu svetu! Kakor je bil Šarec!
plavimil
24. 06. 2021 10.59
+1
25 let v samostojni Sloveniji so bili tvoji luzerji na oblast, kaj so pa naredili NIČ, če bi jim kaj za E-glas, bi ga lahko uvedli, zakaj ga niso, povej, ti, ki si toliko "pametna"
vonbongo
24. 06. 2021 09.25
+1
Ena zanimiva, vsake 2 tedna , najdem enega volilca SDS-a, ki pljuva po imigrantih ,v profilih ima slovensko zastavo , pljuva po opoziciji , po protestnikih , se tolce po prsih ,kaksen domoljub je, itd ....... Pol pa prizna , da ze vec let zivi v tujini in da se ne misli nikoli vec seliti nazaj v Slovenijo. No tudi taki bojo glasovali ;)
MUNGATUMBA
24. 06. 2021 10.14
+2
Kar naj tudi taki glasujejo ! Če so se v Lj papirnato selili za volitve župna..
xyxyz
24. 06. 2021 10.22
+3
Janšistov nas je kot listja in trave!! Komaj čakamo volitve, da dobimo ustavno večino!
Greghorian
24. 06. 2021 08.55
+4
Same vladne plačane marele tu da spreminjajo javno mnenje? Ljudje opravite drzavljansko dolžnost in glasovat, kakor koli že boste..