Slovenija

Obljube o lahkem zaslužku vas lahko veliko stanejo

Ljubljana, 10. 04. 2021 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
111

V želji po hitrem zaslužku so mnogi postali lahka tarča goljufov, ki na svoje žrtve prežijo s privlačnimi obljubami o možnosti visokih donosov ob minimalnem tveganju, opozarjajo slovenski policisti. V letu 2021 so zaznali porast tovrstnih oškodovanj, zato so pripravili nekaj nasvetov, kako zaščititi svoje premoženje.

Ljubljanski kriminalisti so v začetku leta zaključili preiskavo kaznivega dejanja goljufije z oškodovanjem v višini 130.000 evrov iz naslova lažno prikazanega investicijskega vlaganja v kombinacijo različnih produktov (kriptovalute, zlato, vrednostni papirji, delnice, nafta) z obljubo tedenskega donosa v višini 300 odstotkov vloženih sredstev.

Policija je samo v prvih treh mesecih leta 2021 obravnavala 51 primerov s skupnim oškodovanjem v višini več kot 1,9 milijona evrov. V letu 2020 je obravnavala 83 tovrstnih primerov, pri čemer je bila zabeležena materialna škoda v skupni višini več kot 2 milijona evrov."Ne nasedajte obljubam o visokih zaslužkih, preverite ponudnika in ne dovolite neznancem nameščanja programov za oddaljen dostop," svetujejo s Policije. 

Vlaganje denarja
Vlaganje denarja FOTO: Shutterstock

Storilci izkoriščajo trenutno situacijo, saj ljudje zaradi ukrepov v povezavi z epidemiološko situacijo v državi več časa preživijo na svetovnem spletu, nekateri posamezniki pa se s spletnim okoljem srečujejo celo prvič v življenju. Storilcem je v pomoč tudi trend naraščanja vrednosti in s tem popularnosti nekaterih virtualnih valut, saj jim daje občutek, da lahko kdor koli na lahek način, brez truda, pride do visokega zaslužka, kar pa seveda ne drži, opozarjajo policisti.

Oglasi na družbenih omrežjih in "uslužbenci" lažnih podjetij, ki postanejo nedosegljivi

Kot ugotavljajo na Policiji, se na spletu, predvsem na družbenih omrežjih, pojavljajo oglasi, v katerih je zlorabljena identiteta javnosti dobro znane, medijsko izpostavljene ali slavne osebe. Oškodovanec običajno z nekaj enostavnimi kliki v oglasu pride do spletnega obrazca, kamor vpiše svoje osebne in kontaktne podatke, nato pa ga kontaktira "uslužbenec" lažnega ponudnika investicijskih storitev.

"Uslužbenec" ga nato prepričuje, da gre za enkratno priložnost in naj vanjo investira svoja sredstva. Običajno storilec pod pretvezo pomoči doseže še, da mu oškodovanec omogoči upravljanje s svojim osebnim računalnikom in telefonom, tako pa pridobi tudi popoln dostop in nadzor nad oškodovančevo spletno banko. Storilec nato s sodelovanjem oškodovanca izvaja transakcije na različne bančne račune, velikokrat na račune menjalnic kriptovalut. Po izvedenih nakazilih pa sredstva na spletnih denarnicah pretvori v virtualne valute, za katerimi se izgubi sled, in si tako prisvoji sredstva.

Tudi ko vlagatelj želi izplačilo sredstev, se lahko zgodi, da storilec izplačilo pogojuje s plačilom lažnih davkov, odvetniških, posredniških, tranzitnih in drugih storitev, s čimer pride do še dodatnega oškodovanja. Vlagatelj tako nikoli ne prejme obljubljenih donosov, "uslužbenci" lažnega ponudnika investicijskih storitev pa postanejo nedosegljivi.

Znak za alarm so lično urejena spletna stran, privlačne ponudbe, nenavadna ustrežljivost "osebnih asistentov" in namestitev programov za oddaljen dostop.

Za goljufije z investicijskimi vlaganji je značilno predvsem naslednje:

  • 1. Storilci vzpostavijo lepo urejeno spletno stran v tujem jeziku ali pa v dovršeni slovenščini, na kateri ponujajo vlaganje sredstev v različne naložbene produkte z nerealno visokimi stopnjami donosa (tudi več odstotkov dnevno itd.).
  • 2. Spletne strani promovirajo preko družbenih omrežij ali po elektronski pošti (spam), s potencialnimi vlagatelji pa stike navezujejo preko različnih spletnih klepetalnic ali telefonskih klicev, v katerih se izdajajo za t. i. osebne asistente. Uspešnost produkta podkrepijo z lažnimi objavami znanih osebnosti.
  • 3. Ker vlagatelji običajno nimajo dovolj računalniškega znanja, t. i. osebni asistenti predlagajo namestitev programov za oddaljen dostop, posledično pa lahko upravljajo z računalnikom oškodovanca ter njegovo spletno banko oziroma v njegovem imenu odpirajo in upravljajo s trgovalnimi računi ali pa elektronskimi denarnicami.
  • 4. Storilci na spletnih platformah v profilih vlagateljev lažnivo prikazujejo vložke in dobičke, ki pa v resnici sploh ne obstajajo, saj storilci vlagateljevega denarja ne oplemenitijo z vlaganjem v nikakršne dejanske naložbe
  • vlagatelji se velikokrat zaradi lažno prikazanega visokega dobička odločijo za dodatna vlaganja.
  • 5. V nekaterih primerih storilci vlagateljem omogočijo izplačilo manjšega dela dobička, s čimer se okrepi zaupanje vlagateljev, ki posledično v produkt vložijo dodatna denarna sredstva.
  • 6. Glavni namen storilcev je od vlagateljev pridobiti čim več denarja, pri čemer je sledenje toku sredstev močno oteženo zaradi pretvorbe v kriptovalute, uporabe različnih orodij (npr. mikserjev), prenakazil sredstev v tretje države in dvigov gotovine.
  • 7. V nekaterih primerih storilci lažno prikazujejo odobritev izplačila vloženih sredstev, ki pa ga pogojujejo s plačili dodatnih sredstev iz naslova davkov, odvetniških in drugih storitev.
  • 8. Običajno oškodovani subjekti ugotovijo, da so bili ogoljufani šele, ko jim je onemogočena povrnitev finančnega vložka, kar lahko traja tudi več mesecev ali celo let.
  • 9. Sredstva, nakazana od oškodovancev, so praviloma v zelo kratkem času po opravljeni transakciji umaknjena z računa, na katerega jih je oškodovanec nakazal, zato je zavarovanje in povrnitev sredstev močno oteženo.

Policisti tako svetujejo še, da bodite pozorni na oglaševanja, ki hkrati ponujajo možnost zanesljivega, hitrega in visokega zaslužka. "Zavedajte se, da je kombinacija varnega in visokega zaslužka v poslovnem svetu nerealna," opozarjajo.

Preden se odločite za investicijo, dodatno (po spletu, telefonu ali osebno) preverite, ali je v ozadju produkta dejansko ponudnik naložbenih storitev ali gre samo za zlorabo imena oz. za izmišljenega ponudnika. Poleg tega nepoznanim osebam nikoli ne zaupajte gesel spletne banke, podatkov o plačilnih karticah in drugih bančnih podatkov.

Svoja sredstva vlagajte v finančne produkte licenciranih, prepoznanih, uveljavljenih in zanesljivih ponudnikov bančnih oz. finančnih storitev, pri čemer se v tovrstnih zadevah posvetujte s strokovno podkovanimi svetovalci, še svetujejo.

Če ste bili oškodovani, dogodek prijavite Policiji

Če ugotovite, da ste svoja sredstva investirali v produkt, ki ne omogoča izplačila vloženih sredstev, ste bili najverjetneje žrtev goljufije, zato na Policiji svetujejo, da zadevo nemudoma prijavite na najbližji policijski enoti ali na spletnem mestu Policije: Vloga za naznanilo kaznivega dejanja Policiji.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blackB
10. 04. 2021 15.09
+1
Tedenski donosi 300% in vec so vsekakor mozni. Samo ne na nacin, da das svoj denar v upravljanje nekomu drugemu. Kdor zna narediti 300% na teden, tisti trguje za sebe. Za tebe anon ..zagotovo ne bo.
gregggegg2
10. 04. 2021 14.57
a provizija da ga posljes 10€ 😂
oba tri sm te vido
10. 04. 2021 14.46
+3
tudi vas bi lahko vliko stale lažne in zavajujoče novice z katerimi mastno služite. no da ne bo samo o covid ... komaj čakam da objavite nasleednji plačan članek kot že velikokrat... "kupite zlato preko xx strani "
Uporabnik1921539
10. 04. 2021 14.21
+7
Kdor verjame...ni mu pomoci.
oba tri sm te vido
10. 04. 2021 14.47
+2
in večina verjame v denar. zato večiini ni pomoči :)
tutp
10. 04. 2021 14.15
+7
Nema lahki zaslužek. Al si mafija..al zadaneš na lotu...ali oče bogatun. Sam se mučim s treni državami in šopam lota na polno. Nekatere punce nakazujejo denar prek spleta neznanim fantom. E punce moje. Aja osamljenost je hudič. Lp 😀❤
VAREN
10. 04. 2021 13.07
+6
Samo ovce lahko nasedejo na take donose. Kako zabit mora bit narod, da verjame.
lnterReflections
10. 04. 2021 13.25
+1
Če znaš trgovati na dolgi rok, je donosno, na kratki ni možno.
big brother
10. 04. 2021 13.00
+1
vsak dan si lahko privoščim tisto kar je pomembno. NARAVO! Vse ostalo si je nekdo zmislu in ni po naravnih zakonitostih in zato nima teže. Pojdi v naravo v Kočevski rog malo adrenalina, mogoče vidiš kacga kosmatinca, piješ neoporečno vodo in začudeno gledaš, da obstaja kaj takega v Sloveniji. Doživi naravo in doživu boš srečo. Sonce osrečuje vse nas...drži? Torej kaj ma sonce veze z dobrim avtom, lepo hišo, drago obleko. NIČ! Torej? Jemlji tisto kar osrečuje vse ne tisto, kar le peščico ljudi. Na tem svetu je sreča imeti sebe, lahko maš vse na svetu, če nimaš sebe si največji revež. In med bogataši je teh revežev večina
boyman
10. 04. 2021 13.49
+0
prekleto prav imaš. narava pozdravi vse. a se kej družite v hribih odkar ni lokalov? vzemite pivo pa pejte šetat v rahel klanec v naravo...vsak postanek 1 pivo pa tko naprej..kolikor pirov toliko postankov...in potem nazaj...do avta si trezen in greš domov :) Ps: imej vrečko za smeti seboj !
CestniKolesar370Wattov
10. 04. 2021 13.56
-3
Oblačila si je tudi nekdo zmislu. Če nisi nag v naravi, si fejk. Pa internet, tega v gozdu ni. Ti si en navaden wannabe.
Pacek22
10. 04. 2021 12.43
+8
meni je ena ponujala sex če ji najprej nakažem 50evrov, sem ji napisal da ne, da ji dam raje v denar v živo, pa eno akcijo v odzadi. Ni več pisala hehe
lnterReflections
10. 04. 2021 12.39
+4
Kaka je razlika med ovco in pastirjem? Ovca se boji borze, pastir pa inflacije. Kam spadate vi?
lnterReflections
10. 04. 2021 12.35
+4
"DominusMaximuz 10.04.2021, 12:14:40 ja in ne. Tudi 10k je dovolj če vložiš in počakaš nekaj let" Nisi razumel. Eni bi radi že v nekaj mesecih radi pustili službe.
travc
10. 04. 2021 12.25
+7
Denar ne pride kar tako vem pa,da je za malo denarja treba veliko delat.
bik123
10. 04. 2021 12.44
+2
DominusMaximuz
10. 04. 2021 12.15
+8
Ko bo sosed rekel da je kupil bitcoin bo že skoraj prepozno! Samo toliko vam dam malce za misliti...
hrvat_Ante
10. 04. 2021 12.13
+5
Davek na neumnost
ni_mi_vse_eno
10. 04. 2021 12.10
+4
Bitcoin ne pozna inflacije.
Metalllca
10. 04. 2021 12.12
+6
Visoka volatilnost oz. nihanje cene je še neki velik hujšga kot inflacija
DominusMaximuz
10. 04. 2021 12.13
+4
uživajmo in izkoristimo volatilnost, ker ko bo cena preko 1MIO bo tega vedno manj in tudi profitov manj.
Metalllca
10. 04. 2021 12.22
Metalllca
10. 04. 2021 12.25
+0
ni_mi_vse_eno
10. 04. 2021 12.10
+5
Bitcoin ni nateg, čeprav je gotovo, da bo še padel in gotovo bo tudi nazaj zrastel (to se je v zgodovini že dogajalo). Gre za upor bančnemu sistemu. Transakcije se izvajajo brez provizij tretji osebi (bank), vodenje računa brezplačno. Najpomembnejši fakt pa je, da so bitcoini omejeni. Za razliko od Evra, Dollarja ...etc, ki jih vsako leto iz nič ustvarjajo mnogo. Posledica ustvarjanja nove valute iz nič je inflacija, ECB si npr. prizadeva za 2% inflacijo, kar pomeni polovico vaše vrednosti izgine v 35 letih (pobere banka). Bitcoin je omejen, njegova vrednost določa samo ponudba in povpraševanje.
hrvat_Ante
10. 04. 2021 12.13
+4
Zakaj pa potem plačam 5% vlozka, ko kupim btc?
Andabanda
10. 04. 2021 12.16
+1
In zakaj plačam night fee in zakaj plačam provizijo za dvig v fiat valuto?
travc
10. 04. 2021 12.26
+2
bik123
10. 04. 2021 12.43
+3
Mjaukamoskupaj
10. 04. 2021 14.43
+2
Vas problem preko katerega brokerja kupujete in prodajate :)
CestniKolesar370Wattov
10. 04. 2021 12.07
+2
Me zanima, kje so sedaj tisti, ki so pred leti na veliko spamali o Wazub "naslednji Fejsbuk" socialnem omrežju, češ, da bo delal ne vem kakšne dobičke in denar razdelil med uporabnike in da bojo vsi bogati. Kje so sedaj tisti, ki so na veliko promovirali MAP? Izginili iz obličja Zemlje. Eni poberejo nekaj profita, drugi skozi okno vržejo čas in denar. Kdor odkrije zlato mino, jo obdrži zase. O njeni profitabilnosti naokrog trobezlja zgolj tisti, od katerega zlata mina je odvisna od rekrutiranja novih cepcev v sistem. Ga ni junaka, ki je Bitcoin kupil po ceni par centov na Bitcoin in ga ima še danes. Razen, če je kdo pozabil nanj za nekaj let. Ga preprosto ni. Če bi pa verjel vsem na tem forumu, ki držijo Bitcoin, bi si pa mislil, da so vsi milijonarji. Pa niste lol, brez skrbi. Piramidne sheme so pa en velik lol. "Vloži nekaj denarja, da boš lahko zaslužil". Zakaj ne morem zastonj? "Saj tudi šolo je treba plačat". lol. Kaj točno pa delaš? "Ukvarjamo se z marsičem, investicije, algoritmi..." Kaj točno? Tema.
Dusan21
10. 04. 2021 11.58
+14
Najlažje prideš do najlažjega zaslužka, s sedenjem v parlamentu, pa malica, ka kosilo, za nekaj pfeningov, malo lažeš, se izmišljuješ, prisluškuješ, malo namiguješ, da boš do jeseni pestval, pa kam da boš še vtaknil, to je biznis narod blesavi, na veliko piše??????
lnterReflections
10. 04. 2021 11.55
+0
Pravijo, da je bitcoin natega. Kaj pa večina služb na tem svetu, ki so samo zato, da se nekaj dela. Praktično je skoraj cel svet natega, pa ljudje tega ne razumejo.
CestniKolesar370Wattov
10. 04. 2021 11.57
+8
Katera služba pa je samo zato, da se nekaj dela? Če izvzamemo tretjino javnega sektorja?
Metalllca
10. 04. 2021 12.01
+3
Interr@ Po eni strani te razumem, ampak v vsej zgodovini človeštva je človek moral nekaj delat da je preživel.
Bananistanec
10. 04. 2021 12.06
+0
Interr naj sanja o bitih kot hoče, ker ko se bo zbudil bo ugotovil da z njimi ne bo sit
lnterReflections
10. 04. 2021 12.08
+2
Zato pa imam še vedno službo in na srečo tako, ki bo trajala vse večne čase in sicer tako, da robot samega sebe ne zna upravljati, večina služb pa bodo prej ali slej prevzeli roboti.
Bananistanec
10. 04. 2021 12.10
+1
Službe naj nam pustijo prevzamejo naj delo
lnterReflections
10. 04. 2021 12.10
+0
Če pa hočeš, da ti ni treba že sedaj delati, moraš v bitcoin vložiti 100.000€ in ne 1000€ ali 10.000€.
DominusMaximuz
10. 04. 2021 12.14
+1
ja in ne. Tudi 10k je dovolj če vložiš in počakaš nekaj let
Bananistanec
10. 04. 2021 12.20
+1
Žal so edine dobre vile tiste v hlevu in ne prinašajo € kot bi si nekdo želel ampak jih, in zaenkrat imam raje pozitivno stanje v shrambi kot na računu
lnterReflections
10. 04. 2021 11.52
+1
Sempro, tisti, ki se imajo namen hvaliti z donosi, po navadi to počnejo na yuutube-u ali Facebook-u. Mu uspe narediti en uspešen trade, naredi screenshot, pa vrže na Facebook ali yuutube. Ne hvala, nisem te vrste človek.
CestniKolesar370Wattov
10. 04. 2021 13.17
+3
100 trejdov, na vsakega 1€. En uspešen, screenshot preuredi tako, da izgleda, da je vložil 100.000€. "Jaz imam milijone, kupi moj tutorial za 200€ in tudi ti jih boš imel". Če je kampanija uspešna, ima kmalu res par 100k€, s katerimi najame luksuzno vozilo, posname več videov in kmalu je lahko res milijonar. Ampak ne s trejdi, ampak prodajanjem sebe in svoje fejk zgodbe.
Silmarillion
10. 04. 2021 13.35
+0
Ja, si prav povedal, prodajanje sebe. Socialna omrežja to še bolj potencirajo, vržeš gor kar sam želiš, pa se res eni nataknejo na to fejk podobo. Mene take cenene fore nikoli niso privlačile, kaj ljudje mislijo, da takim zaupajo denar (ki ga niti sami niso lahko zaslužili)...mi bo pa večna uganka.
big brother
10. 04. 2021 11.52
+3
Sreča, ki pade z neba je opoteča. Samo zdravo delo ne glede na premoženje je zdravje in sreča, vse ostalo je kratkega veka. Če ne drucga helikopter dol pade
Bananistanec
10. 04. 2021 11.57
+2
Torej sem srečen ker si ne morem nič privoščit, posledično se mi ne more nič zgoditi ?
big brother
10. 04. 2021 12.58
+0
big brother
10. 04. 2021 13.00
+2
vsak dan si lahko privoščim tisto kar je pomembno. NARAVO! Vse ostalo si je nekdo zmislu in ni po naravnih zakonitostih in zato nima teže. Pojdi v naravo v Kočevski rog malo adrenalina, mogoče vidiš kacga kosmatinca, piješ neoporečno vodo in začudeno gledaš, da obstaja kaj takega v Sloveniji. Doživi naravo in doživu boš srečo. Sonce osrečuje vse nas...drži? Torej kaj ma sonce veze z dobrim avtom, lepo hišo, drago obleko. NIČ! Torej? Jemlji tisto kar osrečuje vse ne tisto, kar le peščico ljudi. Na tem svetu je sreča imeti sebe, lahko maš vse na svetu, če nimaš sebe si največji revež. In med bogataši je teh revežev večina