Slovenija

Vse več medijev v finančni stiski, saj ostajajo brez državnega sofinanciranja

Ljubljana, 15. 05. 2021 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mediji, ki so se prijavili na redni razpis ministrstva za kulturo, te dni dobivajo odločbe. Številni negativne, kar jih bo pahnilo v hudo finančno stisko. Med njimi je tudi pet radiev posebnega pomena. Brez državnega nadomestila za javno službo ostaja tudi STA, vladna stran je z ugovorom postopek izvršbe še podaljšala.

Vladna stran je v postopku izvršbe, ki jo je vložila STA zaradi neizplačila nadomestila za javno službo za januar, najprej zavrnila možnost mirne rešitve spora, zdaj pa je na zadnji dan pred iztekom roka državno odvetništvo, ki zastopa vladno stran, vložilo še ugovor na izvršbo. To pomeni, da si bo nadomestilo, ki ga predvideva zakon, STA morala izboriti v pravdnem postopku.

V vodstvu agencije ravnanje vladne strani vidijo kot zavlačevanje. "A imamo polno zaupanje v sodno pot, ker je zakon na naši strani," so navedli. Upajo sicer, da sodišče pri odločanju ne bo uporabilo skrajnih rokov, kar sicer v postopku izvršbe počne vlada, saj dalj kot bo treba čakati na odločitev, bolj nemogoč bo položaj agencije. Za premostitev finančne situacije se sicer v maju še zbirajo sredstva za STA v okviru kampanje Za obstanek.

O dogajanju je v današnjem intervjuju za Dnevnik spregovoril tudi evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič, ki je opozoril, da je Evropska komisija zaskrbljena zaradi dejstva, da vlada ne financira STA. "Poziva, naj se to vprašanje reši brez odlašanja, in opozarja na pomen, ki ga ima javna služba STA. Zaskrbljena je tudi zaradi pritiskov na medije v obliki pogostih verbalnih napadov na novinarje in poudarja, da je svoboda medijev ključna sestavina demokracije, demokracija pa je ena temeljnih vrednot EU," je izpostavil. Dodal je, da "glede na stališče Evropske komisije Slovenija torej v svoje predsedovanje Svetu EU vstopa s slabo popotnico". Spomnil je tudi, da je evropski komisar za notranji trg Thierry Breton v Evropskem parlamentu nedavno najavil, da bo komisija razmislila o zakonodajnem predlogu za zaščito medijske svobode.

Medtem pa se bodo v finančni stiski znašli tudi nekateri drugi mediji, ki so ostali brez sredstev na letošnjem rednem letnem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev ministrstva za kulturo. Brez sta ostala tudi dva osrednja dnevnika. Eden od razlogov za zavrnitev je njihovo domnevno neuravnoteženo poročanje, danes poročata Dnevnik in Delo.

Tiskovna konferenca pred STA-1
Tiskovna konferenca pred STA-1 FOTO: Miro Majcen

Kot poroča Dnevnik, ki je ostal brez sredstev, so si pri merilu politične uravnoteženosti prislužili nič od možnih desetih točk, Delo je dobilo dve točki. Komisija je obema nacionalnima časnikoma tudi očitala, da njuni projekti niso dovolj lokalni. Večeru so odobrili sofinanciranje projektov v višini 19.000 evrov, in sicer za projekte z lokalnimi in regionalnimi vsebinami, navaja Dnevnik.

Profesor na katedri za novinarstvo na fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević je ob tem za Dnevnik sicer opozoril, da je komisija, ki odloča o dodelitvi sredstev – v njej sedijo Matej Makarovič, Borut Rončević, Mitja Štular, Jonatan Vinkler in Suzana Žilič Fišer –, sama politično popolnoma neuravnotežena. "O pluralnosti in objektivnosti odloča petčlanska komisija, v kateri sedijo štirje kadri, ki so izredno blizu stranki SDS," je izpostavil.

Brez sredstev so ostali tudi nekateri radii posebnega pomena. Med njimi je Radio Študent, ki je na lanskem medijskem razpisu prejel skoraj 100.000 evrov. Znesek predstavlja 50 odstotkov sofinanciranja, tako ga bo nemogoče nadomestiti. "Razpis je bil identičen lanskemu, merila ocenjevanja tudi, vloga je bila primerljiva, pri razpisu se razlikuje zgolj sestava 'strokovne' komisije," je za Delo navedla direktorica Zavoda Radio Študent Ana Kandare, ki zato odločitve ne more razumeti drugače kot politično motivirane.

Brez sredstev so ostali tudi na Radiu Krka in na Koroškem radiu, kjer so za Delo napovedali, da bo zaradi odtegnitve državnega financiranja prvič v 60-letni zgodovini radia in prvič v 30-letni zgodovini samostojne Slovenije prišlo do ekonomskega krčenja programskega obsega.

Brez sredstev so ostali tudi na Radiu Triglav in Radiu Kranj, kjer sta vodstvi za Delo opozorili tako na škodo pri informiranju lokalnega okolja kot na stiske zaposlenih.

V zvezi z razpisom je STA vprašanja na ministrstvo naslovila že v četrtek, a odgovora ni dobila. Za Dnevnik pa je ministrstvo navedlo, da bodo rezultate razpisa javno objavili, ko bodo vročene vse odločbe.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (766)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
16. 05. 2021 20.18
+1
Nora24TV toliko hvali "pacienta" in njegovo politiko, da je vse skupaj patetično.
zibertmi
16. 05. 2021 21.09
+1
drugače jih bo pa odpustil.a je logarjeva po izjavi v večernih poročilih,ko je izjavila,da lani virusa sploh ni bilo pri nas,še v sedlu
Petur
16. 05. 2021 19.54
+1
je pa tudi vlada toliko zadolzila slovenijo,da ni niti od kje vzeti.tajkunski denar je v oazah in raja ostaja doma!
User768643
16. 05. 2021 19.48
+2
In če bi si mediji začeli sami služiti kruh? Prodajajte svoje delo in ne boste odvisni od države. Ali pa smo prišli do spoznanja kako kvalitetno in temu primerno vredno je vaše delo?
zibertmi
16. 05. 2021 19.44
+0
tolk opranega naroda iz kleti težko opereš v bilokaterem pralnem stroju
zibertmi
16. 05. 2021 19.43
+1
kletarji po vaših komentarjih se vidi koliko ste stari,niti toliko ne vesta kaj se je dogajalo zadnjih par let ,kaj šele od priprav na osamosvojitev naprej.da bi pa uspeli prežvečiti,pa tudi smete ne ,vam je zamolčano,da je bil vaš janez najmlajši kumunist KPJ,da je bi titov štipendist,da je skupaj z gorenjakom in ostalimi člani sds stal z robcem v roki in si brisal solze ob smrti tita leta 1980,ki je umrl v ukc ljubljana,ki je ena od ustanov,ki se je zgradila v jugoslaviji,ter ,da se v naši sloveniji praktično ni zgradilo nič,da je bil vaš janez 14 koledarskih let pri koritu.soudeležan ili glavni akter pri slabšanju pogojev življenja in razprodaji podjetij,bančne luknje ,bankrota države 2013.da je bil gorenjak predavatelj marksizma v tacnu,da je stranka sds nastala iz komunistične stranke SZDL,ki je zagovarjala človekove pravice, pravo,ker tudi preko demosa jajo ni mogel na čelo politike ,do vira zaslužka in je leta 94 ustanovil sds.ki ima čisto druga načela od KPJ,je đšodda govorit.za vas je zemlja ravna,ker je tako reke,janez ,ki zlorablja zakonodajo pri vseh njegovih aferah,das stvari zastarajo,tudi tu je imel v začetku države prste vmes ,kot pri pokojninski reformi in zujfu.začel je z izdajo zaupnih dokumentov v prejšnji drđavi,se izognil zaporu s pomočjo takratnih komunistov kljub diagnizi zdravstva ,da je nevare sebi in družbi,kar je v parlamentu prebral tudi poslavec peče,nadaljeval je z orožjem itd
pepikrlinca
16. 05. 2021 19.47
-2
blablabla....in še tisoč takih in podobnih si pozabil našteti, najbrž tudi sebe
zibertmi
16. 05. 2021 19.53
+2
sebe ne mulo.tudi zaradi mene,ki me je sram ,da sem dal glas za državo,da sem nosil puško že dve leti pred osamosvojitvijo od doma na orožne vaje,bil pripravljen dati glavo za to koruptivno državo,bil prisotenpri nalaganju orožja ki ga je jajo odpremil na hrvaško,če bi takrat vedeli kaj in kako se bo zgodba odvrtela ,bi mogoče bila pot drugačna.tako bodo pa moji pravnuki plačevali dolgove tvojega kaplarčka
User300173
16. 05. 2021 20.14
+1
zibertmi, vidim, da bi ob ponovitvi 91 dobro premislil, kaj narediti. Sva že dva.
zibertmi
16. 05. 2021 21.11
+1
mislim da več.sem pa prepričan ,da nam takile modeli ,ki nam vladajo nebi upali dat orožja in municije domov na čuvanje.tistih 15% ali stoletnikov na drugi strani pa cicibanov pa za orožje nebi prijeli.cicibani bi se tako podelali že ob misli na to
User300173
16. 05. 2021 18.52
+1
Vsi mediji so v privatnem lastništvu, uredniško politiko ureja (naj) lastnik. Vsak lastnik želi čim večjo gledanost oziroma bralnost. Politično stanje je en od pomembnih akterjev programske politike. Število "levih-desnih" volivcev in s tem gledalcev-bralcev dirigira uredniško politiko. V kolikor je več enih, tam bo usmerjeno. Drugo je odnos vlade do medijev. Slab odnos prinaša več kritike in obratno. Na denarju piše samo vrednost in izdajatelja, nobene politične barve ni tam. Več ko Ivan Janša "stiska" medije, večji upor doživlja. Velika večina državljanov ne mara SDS, predvsem Ivana Janše, zato ga mediji ne bodo hvalili. "Prosto kot pasulj" bi rekel moj bivši južni brat.
zlati70
16. 05. 2021 16.48
+0
V naslednjih dneh bo spet sledil cel medijski eksodus na predstavnike vlade, da izčrpavajo “javne” medije in da delujejo v “obveščanju” slovenske javnosti. Čas je, da si nalijemo čistega vina. Dnevnik, Večer, Delo, Mladina so izrazito levo usmerjeni zasebni mediji. Njihovi lastniki so tranzicijski tajkuni Stojan Petrič, Bojan Petan in Uroš Hakl. V našem mediju smo večkrat poročali prav o njihovih aferah, o katerih pa osrednji mediji molčijo kot miške. Po javnih podatkih hitro ugotovimo, da je peščica levih medijev dobivala na desetine milijonov davkoplačevalskega denarja le zato, ker vsak dan bijejo hud ideološki ter umazan politikantski boj proti dolgoletnemu liderju slovenske desnice Janezu Janši in njegovim podpornikom. Bog ne daj, da bodo sredstva od države dobili Nova24tv, Demokracija, Domovina, Požareport, Portalplus,Vfokusu, Dosje Mojce Vočko, NTA ali drugi manjši drugače misleči medij. V primeru, da je le eden izmed teh medijev bil izbran na razpisu, lahko pričakujete najmanj 20 tujih člankov, kjer bodo predstavniki Društva novinarjev Slovenije kričali, da je Janša “diktatorsko” ubil “javne” medije. Ne smete pozabiti, da za te medije ni problematično podpirati nezakonite proteste v času najhujše zdravstvene krize v moderni dobi. Samo se spomnite na lanski februar, ko je razpadla Šarčeva vlada. V demokratičnih procesih je popolnoma normalno, da obstaja mehanizem v Ustavi, da se lahko sestavi nova vlada. To se je tudi zgodilo in je bila izvoljena nova demokratična vlada pod vodstvom Janeza Janše. Za njih je popolni demokratični proces predstavljal konec demokracije in pot v diktaturo. Vprašajmo se, zakaj bi morali njihove laži plačevati vsi slovenski davkoplačevalci. Čas je, da enako kot v primeru STA, svoje levo nazorske medije financirajo sami kot to počne preostalih več kot 2500 registriranih medijev v državi in nihče o njih ne joče o koncu medijske svobode.
zlati70
16. 05. 2021 16.47
-2
“Strokovna komisija za medije na MK deluje samostojno in neodvisno. Insinuacije, da so odločitve politične so napad na strokovnost in poklicno integriteto njenih članov. Strokovna komisija je odločala v skladu z meritokracijo, svoje odločitve pa zelo natančno razložila. V sklopu razpisa B (mediji posebnega pomena) se je komisija odločila s 100% zahtevanimi sredstvi nagraditi najboljše projekte. V prejšnjih letih so komisije absurdno nagradile prav vse medije, ki so se prijavili, ne glede na to, kakšno oceno so dobili, saj so sredstva razdelili tako, da so vsi dobili enak procent zaprošenih sredstev (recimo 80%). Tej sestavi komisije se je to upravičeno zdelo povsem absurdno, saj bi to pomenilo, da bodo enakega deleža sredstev deležen tako najslabši kot najboljši projekt,” nam je odgovoril predstavnik ministra za odnose z javnostmi Mitja Iršič. Dolgoletni porabniki proračunskega denarja pa bodo morali spoznati, da za elitno izbrano peščico tranzicijskih medijev veljajo enako pravila kot za preostalih več kot 2500 medijev v državi, ki morejo preživeti na trgu in brez bogatih finančnih prilivov iz slovenskega proračuna na račun slovenskih davkoplačevalcev. V kratkem bo sledila nova medijska vojna med osrednjimi slovenskimi mediji in sedanjo vlado. Po poročanju Dnevnika je ministrstvo za kulturo zavrnilo sofinanciranje njim, tedniku Mladina in največjemu osrednjemu slovenskemu časopisu Delo.V Sloveniji velja, da na medijskem trgu izrazito večinsko prevladujejo levo usmerjeni slovenski mediji. To predstavljajo “neodvisna” javna televizija RTV Slovenija, največja zasebna televizija POP TV/Kanal A, tiskani mediji Delo, Večer, Dnevnik, Mladina in medijski imperij Martina Odlazka. Zavzemajo 90-odstotkov medijskega prostora v Sloveniji. V preteklih letih poleg državnega denarja pa so pobrali tudi 99 odstotkov oglaševalskega denarja. Vsi zgoraj našteti mediji z izjemo RTV Slovenije so zasebni mediji. V razvidu registriranih medijev lahko vidite, da imamo v Sloveniji registriranih več kot 2500 medijev. Po poročanju Dnevnika se je zgodilo nekaj “šokantnega”. Vse kaže, da prvič v življenju niso bili izbrani na razpisih za sofinanciranje medijskih vsebin in je takoj sledila “hajka.” Ministrstvo za kulturo je njihovo vlogo zavrnilo na rednem letnem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev. Gre za razpis, s katerim mora vlada po zakonu o medijih vsako leto s proračunskimi sredstvi podpreti medije pri ustvarjanju vsebin, ki so pomembne za zagotavljanje pravice javnosti do obveščenosti, in uresničevanju drugih pomembnih nalog medijev v javnem interesu piše Dnevnik. Komisije so bile v preteklosti za okras za delitev več milijonov davkoplačevalskega denarja tranzicijskim medijem s sumljivo lastniško strukturo! Kot nam je odgovoril predstavnik ministra za stike z javnostjo Mitja Iršič se je tej komisiji upravičeno zdelo povsem absurdno, “saj bi to pomenilo, da bodo enak delež sredstev deležni tako najboljši in najslabši projekti. Komisija hoče, da se z nagrajevanjem najboljših medijskih projektov vzbuja duh konkurence.” Vse kaže, da so bili v preteklosti komisije bolj za okras kot za resno strokovno delo. Tiskovni predstavnik ministra za kulturo še sporoča v osebnem imenu, da je bila vloga komisije “kar se tiče njenih ocen povsem trivializirana, saj je šlo za čisto pravo socialistično redistrubicijo.” To nas ne sme čuditi, saj ima večina dominantnih medijev svoje korenine nastanka v nekdanjem totalitarističnem režimu in še danes njihovi uredniki podpirajo dokazano zgrešeno politično ideologijo. V svojem poročanju so šli tako daleč, da pritožba na odločbo ni mogoča. “Pritožba je seveda mogoča. Na odločitve komisije prejšnjih vlad so se mediji redno pritoževali in pritožbe zaradi pomanjkljivih obrazložitev na sodišču dobivali,” razkriva Iršič. So pa v Dnevniku vsaj napisali, zakaj niso prejeli sredstev. Pri merilu politične uravnoteženosti so si prislužili nič točk od možnih desetih točk. Iz Ministrstva za kulturo so jim napisali, da i
bovin
16. 05. 2021 16.28
+0
Kaj bi radi levičarji saj ste sami vrgli puško v koruzo opomogli si več neboste.
wolfterier
16. 05. 2021 16.20
+7
Ne vem,zakaj naj bi vlada financirala privatne protivladne časopise. naj jih financira lastnik !!!
JApajaDAja
16. 05. 2021 15.42
+6
skoraj vsi mediji...tv, časopisi, revije...so v privat lastništvu...tisti, ki ji berej(m)o, naj jih tudi financira(j)mo!čemu naj financiram mladino, ki je ne berem že več kot 10 let...isto dnevnik , večer...in vso ostalo papirovje,ki je na policah trafik!lastniki naj se potrudijo, da jih narod hotel brati, kupovati!
zibertmi
16. 05. 2021 15.58
+4
tudi nora tv je privatni medij.nekaj denarja iz proračuna ,gre vseeno tudi za take medije.kot sem spodaj napisal državnega časopisa ravno ni več.so pa lestvice gledanosti.tudi razpisi so za dodelitev kake finančne pomoči.pod jajotom gre ta denar vedno v njegove roke.nora tv je napredovala iz 18 mesta na 8 ,baje.gleda jo pa nihče,denar pa dobi.sama si naj financira tiste burleske od programa
JApajaDAja
16. 05. 2021 16.16
+1
pa briga mene nora tv...lastnik je tujec -isto kot tega portala...kdor hoče, naj gleda, bere, plača!
wolfterier
16. 05. 2021 16.22
-1
Iz komentarjev se vidi,da večina levičarjev gleda novo 24 !!!
zibertmi
16. 05. 2021 21.11
+1
vem saj komunist v naši državi je tud tujec
zibertmi
16. 05. 2021 15.35
-2
tolk opranega naroda iz kleti težko opereš v bilokaterem pralnem stroju
55bojan
16. 05. 2021 14.50
+8
A dobičke pa v žepe
JApajaDAja
16. 05. 2021 15.51
+6
tajkuni so to postali z goljufijo,krajo, kriminalom...sedaj naj jih pa financiramo vsi slo davkoplačevalci? da vas ni sram!
zibertmi
16. 05. 2021 15.58
-3
JApajaDAja
16. 05. 2021 16.19
+4
...in danes ga brutusi v "zahvalo" trgajo na prafaktorje :-)
riss
16. 05. 2021 13.33
+2
Za 90% levih medijev, je prav, da jih ne financira Ministrstvo za kulturo, isto velja za preostalih 10% desnih medijev. Torej, naj vse skupaj financirajo podporniki. Zakaj bi financirali iz skupnega denarja npr. zavrženo ideologijo, ki se ohranja samo še pri nas!?
zibertmi
16. 05. 2021 15.34
+1
je pa prav ,da sefinancira kmečki glas in mediji v lasti sds.je pa prav ,da janez prireja odstotke gledanosti ,po katerih je nora tv iz 18 mesta napredovala na 8 ,seveda zaradi razreza denarne pogače.noro tv pa še vseh 15 % kletarskih ministrantov ne gleda.daj zabij se 100 let nazaj,kot tvoj koruptivni pokvarjeni turbo najmlajši komunist.titov štipendist
sinhron
16. 05. 2021 11.09
+4
Ta vladna falanga skrbi samo za svoje medije na način , da bo uničila ( vsaj misli tako !) vse medije , ki niso povezani s SDS in NSI , zato je zaprla dotok financiranja vsem drugim medijem ! Živela diktatura , živelo enoumje !?
zibertmi
16. 05. 2021 11.08
+1
tole bo nora tv čisto drugače prikazala
zibertmi
16. 05. 2021 11.01
+1
po janezovo bomo brali kmečki glas in časopise v kaplarjevi lasti ,ostalo bo obubožal in uniči.gledali bomo pa nora tv in janšev medij,kot v severni koreji.potrebno bo nazaj namestit satelitske antene in gledat tuje programe.janez jih ne more ,ko ne razume drugega kot slovenščino.pa še to po svoje
zibertmi
16. 05. 2021 11.02
-3
BARCA 2014
16. 05. 2021 10.46
+1
Naša "ljuba " vlada financira samo Nori24 podobne medije z 1 % gledanostjo.
User300173
16. 05. 2021 10.16
+3
Socializem je dal denar v maso, kapitalizem pa v elito. To lahko po mili volji obračamo in barvamo, ostalo bo isto. Poglejmo gradnjo in primerjajmo 1960-90 in 1990-2021. Domovi za ostarele, bolnišnice, stanovanjska gradnja...Tisto o pralnih praških in kavi dajmo na stranski tir, je še najmanj pomembno. 1990 Slovenija zadolžena 2milijardi, danes 38milijard evrov in razprodana infrastruktura.
User300173
16. 05. 2021 10.18
+1
User300173
16. 05. 2021 10.10
+3
Nižanje davkov? Najprej DDV iz 22% nazaj na 20%. Ta dvig je bil "intervencijski", torej sedaj gre na "staro"? Samo naivni verjamejo, da bo država nižala davke pri masi, kot je ta DDV. Nižajo bogatim (socialna kapica, luksuzni avtomobili...), večini naroda pa samo drobtinice. Današnja davčna politika se kaj dosti ne razlikuje od srednjeveške. Višanje davkov za mase, nižanje za privilegirance. Izgovori in obrazložitve z obljubami ne manjkajo, ampak vse gre v smer višanja. Državni aparat potrebuje vedno več denarja, dela pa v dobrobit manjšine in privilegirancev.
zibertmi
16. 05. 2021 21.13
+1
težko bodo tole tvoje pisanje razumeli v kleti