Slovenija

Vse več nesreč v gorah, zahtevnejši izzivi za gorske reševalce

Mojstrana, 20. 05. 2022 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
4

Leto 2021 se je končalo z rekordnim številom nesreč v gorah, potrjujejo podatki GRZS. Gorski reševalci so posredovali v kar 629 primerih, pri čemer je 283-krat na pomoč priletel helikopter, opremljen za reševanje v gorah. Trend se bo nadaljeval tudi letos, ocenjujejo pristojni, saj so do 17. maja našteli že 167 nesreč, v enakem obdobju lani 162. Da bi pred poletno sezono znova opozorili planince, naj bodo odgovorni in se na pot v hribe dobro pripravijo, so predstavniki GRZS, URSZR, Slovenske vojske in Policije organizirali novinarsko konferenco, na kateri so tudi prikazali, kako poteka gorsko reševanje.

V gorah je veliko naravnih okoliščin, ki predstavljajo večjo objektivno nevarnost, torej tisto, na katero ne moremo vplivati in ni odvisna od naše volje. To so denimo krušljive skale, padajoče kamenje, vremenski preobrati, pozimi pa snežni plazovi in opasti. Da bi kar najbolj zmanjšali te nevarnosti, se je treba na turo dobro pripraviti in se vprašati, ali smo naredili vse za svojo varnost. Če povzamemo: preverimo vremensko napoved, zberemo informacije o poti, se vprašamo, ali smo se fizično in psihično sposobni podati na izbrano turo, se primerno oblečemo in obujemo glede na vremensko napoved in ne pozabimo na ustrezno opremo (čelado, samovarovalni komplet, dereze in cepin, svetilko, prvo pomoč).

Skratka, bodimo odgovorni, ko se podamo iskat gorske užitke. Več nesreč namreč ne pomeni zgolj dela za gorske reševalce, ampak tudi večje potrebe na področju organiziranosti, večjo porabo opreme, še boljšo usposobljenost in psihofizično pripravljenost gorskih reševalcev in posadk helikopterjev ter tudi nujno iskanje postopkov, kako pomagati, kako rešiti v najkrajšem času in najbolje za ponesrečenca, so izpostavili predstavniki Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), Slovenske vojske in Policije.

Gorska reševalna zveza Slovenije je v obdobje številnih izzivov, ki jih prinašajo vedno večje število nesreč in posledično zahtevnejše razmere za gorske reševalce, pred dvema mesecema vstopila z novim vodstvom. Vajeti je prevzel Gregor Dolinar, podpredsednika sta Miha Primc in Klemen Belhar, pred kratkim so sprejeli strategijo razvoja GRZS 2022-2032.

Lani in letos je bilo v občini Kranjska Gora na območju delovanja GRS Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče kar nekaj hudih gorskih nesreč, ki so se končale s smrtjo alpinistov in pohodnikov. "Bile so izredno zahtevne tudi z vidika reševanja, saj so zahtevale izredne napore gorskih reševalcev. Reševanje je v nekaj intervencijah trajalo tudi dva dni," so nam navedbe z današnje novinarske konference v Mojstrani, ki so jo organizirali Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS), Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR), Slovenska vojska in Policija, posredovali predstavniki GRZS.

Prihaja čas, ko se veliko ljudi odpravlja v hribe 

Sodelujoči na novinarski konferenci so opomnili, da je ponekod v visokogorju še vedno sneg, zato je treba imeti za prečenje snežišč s seboj zimsko opremo, da bi preprečili zdrs, ki je najpogostejši vzrok nesreč. "Ta v tem obdobju predstavlja nevarnost predvsem za tiste, ki bodo kljub poletnim temperaturam v dolini pozabili na ustrezno opremo – dereze, cepin – zato vse obiskovalce gora opozarjamo, naj posebno pozornost namenijo dobri pripravi na turo. O poti zberite čim več informacij: zahtevnost poti, trajanje ture, odprtost planinskih koč ob poti. Vremenske razmere preverite na več spletnih straneh, v nahrbtniku pa kljub poletni vročini nikoli ne smejo manjkati topel kos oblačila, kapa, rokavice, svetilka, čelada in telefon s polno baterijo," so svetovali in dodali, da se je zaradi nestanovitnega vremena in poletnih neviht v hribe treba odpraviti dovolj zgodaj zjutraj.

Helikopter Slovenske vojske je leta 2021 na pomoč poletel 196-, policijski pa 87-krat.
Helikopter Slovenske vojske je leta 2021 na pomoč poletel 196-, policijski pa 87-krat. FOTO: Luka Kotnik
Gorski reševalci so prostovoljci in so organizirani v društva ter postaje Gorske reševalne zveze. Osnovna sredstva za opremo in delovanje jim zagotavlja Uprava RS za zaščito in reševanje, nekaj tudi občine na območju delovanja društev Gorske reševalne zveze.

Ugotovitve njihovih analiz nesreč iz preteklih sezon kažejo, da se nesreče v gorah velikokrat zgodijo ravno zaradi slabe priprave na turo ter neprimerne ali pomanjkljive opreme. Vzrok so tudi fotografiranje na najnevarnejših mestih, hoja po brezpotjih in iskanje bližnjic ter neizkušenost. Težavo lahko povzročijo tudi nenadna bolezenska stanja, izčrpanost in dehidracija.

Kako ravnati ob nesreči?

Ko se zgodi nesreča, najprej pokličimo na številko 112, in ko se oglasi operater Regijskega centra za obveščanje, povejmo, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo – v veliko pomoč so GPS-koordinate lokacije, ki jih pošljemo z mobilnega telefona – koliko je poškodovanih in kako smo jim pomagali. "Povejte tudi svoje podatke in telefonsko številko, na katero bodo lahko reševalci poklicali za dodatne informacije. Pri tem pazite, da se vam ne izprazni baterija mobilnega telefona, da boste ostali dosegljiv. Vsekakor pa poškodovanega ne smete zapustiti," so poudarili na novinarski konferenci.

Gorski reševalci se na reševalno akcijo tudi ob helikopterskem reševanju vedno odpravijo tudi peš, zato da lahko pomagajo ponesrečencem, ko pomoč helikopterja zaradi spremembe vremenskih razmer ali drugih razlogov ni več možna.
Gorski reševalci se na reševalno akcijo tudi ob helikopterskem reševanju vedno odpravijo tudi peš, zato da lahko pomagajo ponesrečencem, ko pomoč helikopterja zaradi spremembe vremenskih razmer ali drugih razlogov ni več možna. FOTO: Arhiv Drejca Karničarja

Poletna reševalna ekipa pripravljena na poletno sezono

Kot vsako leto so gorski reševalci skupaj v sodelovanju s 151. helikoptersko eskadriljo ter letalsko in gorsko policijsko enoto pripravljeni na poletno sezono. Od novembra 2021 do začetka maja so opravili vsa ustrezna usposabljanja tako gorskih reševalcev kot tudi posadk za posredovanje v gorskih nesrečah.

Tudi letos bo na brniškem letališču med 1. junijem in 30. septembrom prisotna dežurna ekipa za reševanje v gorah. Sestavljajo jo helikopterska posadka 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske ali letalske policijske enote, gorski reševalec letalec, zdravnik gorski reševalec letalec in policist gorske enote. "Primarno se helikoptersko reševanje v gorah izvaja s helikopterji Slovenske vojske, v času poletnega dežurstva pa se delo enakomerno razdeli na oba helikopterska prevoznika. Namen razdelitve in menjave vlog v sistemu reševanja je, da posadke obeh prevoznikov ohranjajo najvišjo stopnjo usposobljenosti in pridobijo izkušnje v realnih situacijah, s čimer se povečujeta varnost letenja in pripravljenost za izvedbo najzahtevnejših reševanj," so pojasnili.

V gorah so objektivne nevarnost večje, zato se dobro pripravimo na turo.
V gorah so objektivne nevarnost večje, zato se dobro pripravimo na turo. FOTO: Matjaž Šerkezi

Gorski reševalci se na reševalno akcijo tudi ob helikopterskem reševanju vedno odpravijo tudi peš

Helikoptersko reševanje je sicer hitra in učinkovita oblika pomoči, ki pa je možna le takrat, ko letenje omogočajo ustrezne vremenske razmere, zato je v poletnem času na območjih 17 društev gorske reševalne službe organizirano dežurstvo gorskih reševalcev. Ti se na reševalno akcijo ob helikopterskem reševanju vedno odpravijo tudi klasično, torej peš, da lahko ponesrečencem pomagajo tudi takrat, ko pomoč helikopterja zaradi spremembe vremenskih razmer ali drugih razlogov ni več možna.

Prikazi reševanj

Ob robu današnje tiskovne konference so gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske prikazali, kako bi s ferate rešili poškodovanega plezalca, ki ga soplezalci ne dosežejo in mu z opremo, ki jo imajo, ne morejo pomagati.

V helikopterskem reševanju je ekipa prikazala "vitlanje" ponesrečenca, ki je nameščen v helikopterski vreči, in stensko reševanje padlega plezalca, ki je visel na plezalni vrvi. Reševalec letalec se je s pomočjo elektromotornega vitla spustil v steno. Ponesrečenca je pripel na plezalni pas in odrezal plezalno vrv ter ponesrečenca dvignil v helikopter.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zani10
20. 05. 2022 18.39
-3
User1832247
20. 05. 2022 18.35
+5
to kar je opisano v članku sem delal sam in se pri grs vedno pozanimal (pozimi)če je tja kamor sem se namenil varno!pa sem bil kljub temu še vedno previden in se na vsaki turi še kaj naučil!
daiči
20. 05. 2022 17.44
+2
Začnite jim račune pisat, po 5000€ na uro reševanja, pa mo pol vidl kolk jih bo še u opankah u hribe hodil s kondicijo po štengah prit zaripel do druzga štuka
robovic
20. 05. 2022 18.00
+3
Tega pri nas ne bo nikoli, ker je tu pralnica denarja, nič ni transparentno, gre v določene žepe ,ker nekaterim to paše, V tujini pač plačaš reševanje. Helikopter minuta v Italiji za tujce je 120€.