Slovenija

Poraba zdravil med mladimi v porastu: 'Stara sem 12 let in sem v depresiji'

Ljubljana, 10. 10. 2018 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
110

"Zaradi depresije sem se zapustila ... Moj problem je, da ne vem, kdo sem ... Razpoloženje mi nenormalno niha ..." To je le delček izpovedi mladostnikov, ki so v spletni svetovalnici poiskali pomoč. Podatki o duševnem stanju otrok in mladostnikov so skrb vzbujajoči. Poraba zdravil je med mlajšimi od 20 let v obdobju od 2008 do 2015 narasla za 73 odstotkov, predvsem zaradi porasta porabe antidepresivov in psihostimulansov.

"Problem tiči v tem, da sem se zaradi depresije zapustila. Ne razumite me narobe. Nisem LENA. Ampak zaradi psihičnega stanja sem vedno izčrpana in zvečer preprosto ne morem najti dovolj energije, da bi se umila. Tako se včasih ne umijem po ves teden in vem, da to zelo grozno zveni."

"Počasi me bo uničilo to konstantno sekiranje in stres, pod katerim sem večino svojega časa, ker se tako obremenjujem z vsemi mislimi."

"Moj problem je v tem, da ne vem, kdo sem in kaj si sploh želim početi. Ne govorim le v poklicni smeri, temveč nasploh v življenju."

"Bivša najboljša prijateljica je tudi vse moje prijatelje obrnila proti meni in zdaj ne vem, kaj naj naredim."

"Spremljajo me tudi jeza, depresija, anksioznost. Tudi meni razpoloženje nenormalno niha – seveda navznoter. Oziroma včasih občutijo žal moji domači, ko imam kak izbruh …"

"Stara sem 12 let in sem v depresiji že od poletnih počitnic. Preden smo šli na morje, sem bila cel čas sama, pa sem samo brala in si dan pa noč obrnila in postala zelo osamljena. Ful sem jokala, pa začela sem se rezat. Potem smo šli na morje, pa sem imela prehrambne motnje ..."

To so zapisi, ki jih lahko najdete na spletni strani tosemjaz – spletni svetovalnici, ki omogoča mladostnikom dostop do anonimnega, hitrega in brezplačnega posvetovanja s strokovnjaki. In to so zapisi, ki tudi rišejo sliko duševnega stanja otrok in mladostnikov – skupine, ki je v ospredju letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja, ki ga obeležujemo ravno danes.

Podatki, ki jih najdemo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in v publikaciji Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji (letos spomladi so jo izdali na NIJZ), so skrb vzbujajoči.

Čeprav večina otrok in mladostnikov nima znakov in simptomov duševnih motenj, to še ne pomeni, da imajo visoko stopnjo pozitivnega duševnega zdravja, pojasnjujejo na NIJZ. Po podatkih raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju ima čustvene in vedenjske težave v Sloveniji približno dvajset odstotkov 11-, 13- in 15-letnikov; slaba četrtina (23 %) jih je poročala o občutkih depresivnosti, 28 % pa o doživljanju vsaj dveh psihosomatskih simptomov na teden.

Slovenski otroci in mladostniki najpogosteje poročajo o nespečnosti (22,4 %), nervoznosti (20,4 %), razdražljivosti (18,9 %) in potrtosti (16,2 %). Skrb vzbujajoč je tudi vpliv socialno-ekonomskih dejavnikov, saj o višjem zadovoljstvu z življenjem poročajo mladostniki, ki ocenjujejo, da gre njihovi družini finančno dobro, in ki imajo podporo staršev, vrstnikov in učiteljev.

Letošnji svetovni dan duševnega zdravja je posvečen mladim in njihovemu duševnemu zdravju v hitro spreminjajočem se svetu.
Letošnji svetovni dan duševnega zdravja je posvečen mladim in njihovemu duševnemu zdravju v hitro spreminjajočem se svetu. FOTO: Thinkstock

Polovica duševnih motenj se razvije do 14. leta

Pomembno je, da že na začetku poudarimo, da je duševno zdravje v otroštvu in mladostništvu pomemben napovednik duševnega zdravja odraslih, saj se polovica vseh duševnih motenj začne do 14. leta starosti, tri četrtine pa do 24. leta. Na žalost je področje duševnega zdravja in iskanja pomoči zaradi duševnih motenj še vedno stigmatizirano, slabše dostopno in zapostavljeno. V zadnjih letih pa duševne motnje tako v Sloveniji kot svetu naraščajo.

Po besedah Helene Jeriček Klanšček z NIJZ pri otrocih in mladostnikih ugotavljajo vse več motenj spanja, manj gibanja, vse več sedenja. Pojavljajo pa se tudi nove oblike stisk, duševnih težav in motenj. "Za današnjo generacijo je značilno pogosto doživljanje stresa, občutki negotovosti, zaskrbljenost, socialna in psihološka ranljivost. Tradicionalnim oblikam nasilja in trpinčenja so se pridružila še spletno nasilje, ustrahovanje in trpinčenje, vse več je zasvojenosti z videoigrami, družbenimi omrežji. Mladostniki slabo prenašajo konflikte in frustracije, pojavljajo se nove oblike socialnih fobij in anksioznosti, razpršenosti, nemira itd," pojasnjuje.

Porast obiska zdravnikov: na sekundarni ravni kar za 71 %

Kot lahko preberemo v publikaciji Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji, je precej alarmanten podatek, da je analiza zunajbolnišničnih obravnav pokazala, da se je število obravnav od leta 2008 do leta 2015 na primarni ravni povečalo za 25 %, na sekundarni ravni pa za 71 %. Znotraj posameznih starostnih skupin in tudi med spoloma obstajajo velike razlike v pogostosti in vzrokih obravnav. Pogostost bolnišničnih obravnav se je v istem časovnem obdobju zmanjšala, predvsem zaradi zmanjšanja pogostosti bolnišničnih obravnav pri otrocih do 5 let.

Poraba zdravil se je v obdobju od leta 2008 do leta 2015 povečala za 48 %, najbolj v starostni skupini od 15 do 19 let.
Poraba zdravil se je v obdobju od leta 2008 do leta 2015 povečala za 48 %, najbolj v starostni skupini od 15 do 19 let. FOTO: Thinkstock
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vse večja poraba zdravil med mlajšimi od 20 let

Drug šokanten podatek je, da se je poraba zdravil od leta 2008 do leta 2015 povečala za 48 %, najbolj v starostni skupini od 15 do 19 let. V tej starostni skupini je poraba narasla za 73 %, predvsem zaradi porasta porabe antidepresivov in psihostimulansov. Najpogostejše motnje na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov so stresne, depresivne ter anksiozne in hiperkinetične motnje, motnje hranjenja in različne oblike samomorilnosti. Od leta 2008 do leta 2015 se je zaradi reakcije na hud stres, anksioznih motenj, hiperkinetične motnje in motenj hranjenja povečalo število zunajbolnišničnih obravnav. Naraščajo tudi bolnišnične obravnave zaradi hiperkinetične motnje. Samomor je bil v zadnjem desetletju med mladostniki od 15 do 19 let skoraj vsako leto med prvimi tremi vzroki umrljivosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neenaka dostopnost do pomoči

Tretji podatek, ki je prav tako razlog za zaskrbljenost, je povezan z neenakostjo v dostopnosti do pomoči v različnih slovenskih regijah. Tako na primer koroški, posavski in primorsko-notranjski regiji ZZZS sploh ne zagotavlja finančnih sredstev za izvajanje tega programa v okviru dejavnosti otroške in mladostniške psihiatrije. Presenetijo pa tudi podatki, da je največji porast psihopatologije v podravski regiji, kjer naj bi bilo tudi največ služb za pomoč pri duševnih motnjah.

Kdaj, kaj in kako bomo ukrepali?

Ena od recenzentk publikacije in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec je prepričana, da je število otrok in mladostnikov, ki se spopadajo z duševnimi težavami, skrb vzbujajoče. Ob tem pa se sprašuje, kdaj, kaj in kako bomo ukrepali, da bodo ti otroci imeli možnost odrasti v duševno zdrave odrasle ljudi. In na drugi strani, da bodo tisti, ki so zdravi, zdravi tudi ostali.

Snovalci publikacije o duševnem zdravju poudarjajo, da je prva pomembna ugotovitev analize, da so službe, namenjene otrokom in mladostnikom s težavami v duševnem zdravju, v Sloveniji izrazito neenakomerno razporejene, enako velja tudi za kadre. 

Drugi zaključek pa gre v smeri, da na podlagi podatkov NIJZ ni mogoče opraviti celostne analize javne zdravstvene mreže služb, ki obravnavajo duševno zdravje otrok in mladostnikov, zato bi bilo treba prenoviti in poenotiti način poročanja podatkov, njihovega zbiranja ter spremljanja njihove kakovosti. To pa, poudarjajo, ni le stvar NIJZ, ampak zahteva sistemsko ureditev.

V Resoluciji o nacionalnem programu duševnega zdravja za obdobje 2018–2028 je že navedena vrsta predlogov za celovite ukrepe za vsa starostna obdobja, ki se navezujejo na posamezna področja: promocija duševnega zdravja in preventiva duševnih motenj; diagnostika, zdravljenje duševnih motenj, rehabilitacija in socialna reintegracija; preprečevanje samomorilnega vedenja; boj proti stigmi in socialni izključenosti; izobraževanje laične in strokovne javnosti o duševnem zdravju in raziskovanje na področju duševnega zdravja.

Za današnjo generacijo je značilno pogosto doživljanje stresa, občutki negotovosti, zaskrbljenost, socialna in psihološka ranljivost.
Za današnjo generacijo je značilno pogosto doživljanje stresa, občutki negotovosti, zaskrbljenost, socialna in psihološka ranljivost. FOTO: iStock

NIJZ pripravil priporočila staršem

Ker starši lahko bistveno pripomorejo k preprečevanju in obvladovanju duševnih motenj mladih, so na NIJZ pripravili tudi dve spletni publikaciji s splošnim naborom priporočil staršem za zmanjšanje tveganja otroka (6–11 let) oz. mladostnika (od 12. leta) za razvoj depresije in anksioznih motenj. Ta priporočila so pomembna tudi za starše otrok oz. mladostnikov z že prisotnimi nekaterimi simptomi.

Telefoni za pomoč v stiski

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Kako zmanjšati tveganje za razvoj depresije in anksioznih motenj pri najstnikih
Kako zmanjšati tveganje za razvoj depresije in anksioznih motenj pri otrocih - smernice za starše otrok med 6. in 11. letom starosti
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grgo69
11. 10. 2018 18.23
+7
-Prvo bi blo šolo naredit bolj enostavno - kdo v resnici rabi vse to znaje k da bodo vsi znanstveniki -Drugo povečat delež telovadbe in drugih krožkov kuhanje, ples pa pogovor o vrednotah -Tretje Prepoved telefona v šoli - lahko tudi enotne uniforme tako kot v Aziji da ni razlikovanja
grgo69
11. 10. 2018 18.26
+3
pa v šolo bi mogli vnesti malo več discipline-avtoritete, hkrati pa tudi več zabave, da je vse skupaj bolj zabavno ne pa tako resno
Relin Quish
11. 10. 2018 18.10
+3
Vsi imate rešitve ... Pa so vaši otroci zdravi? In ali ste vi zdravi?
bahattee
11. 10. 2018 16.22
+6
Otrok rabi ljubezen od malih nog,rabi starše da ga vzgajajo.Otrok ne rabi novi telefon in vse kar vidi novega..Dano nam je vse,ampak ni vse na korist.Krive so reklame in človek je ratal obseden z materijalizmom.vse novo,novo,novo..samo da vidi nekje ki piše "novo" ga že zasrbi..In normalno človek mora za vse te stvari delati po cel dan in otroka vzgaja televizija in racunalnik..tam ga še naprej ta pokvarjen svet uči o nemoralu..in so čisto duhovno prazni..ni bogat tisti ki ima veliko,bogat je tisti ki malo rabi!tisti ki nosi Isusa Hrista ali po slovensko Jezusa u srcu ne rabi nič novega in njegov um drugače funkcionera,poln je miru in radosti,kar je smisel življenja.Depresija in šizofrenija in druge oblike tesnobe so duhovne bolezni..lahko je zgraditi most in oblikovati moderno hišo..prijatelju oblikuj svojega otroka v zdravega razumnega dobrega človeka.To je uspeh.Ne vežite se pretirano za materijo.
dvojnidupe
11. 10. 2018 13.59
+12
socialna omrezja delajo otroke in tudi odrasle, mentalno zelo nestabilne. iskanje pozornosti in odobravanja na socialnih omrezjih je zal prioreta veliko ljudem. in postalo bo samo še hujše
Kaktus111
11. 10. 2018 11.21
+31
Prvo leto po rojstvu starši še vidijo svoje otroke, potem pa jih predajo ustanovam kot so vrtec in šola. Doma jih vidijo malo, še takrat ko so doma vsak tiči na svojem računalniku. Kaj je vzgoja skoraj ne vedo in mislijo da je za to pristojna šola. Pa ni tako. Osnov se mora otrok naučiti doma. Ko gledaš današnjo mladino jih večina nima spoštovanja do ničesar in nikogar, kako naj potem spoštuje sebe.
26277
11. 10. 2018 10.57
+7
A ste mislili vsi , kot dr. Pučnik? Demokraciji je potreben čas in to velik, nič ne pride čez noč. Sicer sem daleč, da sodim....ma pod diktaturo Tita, ni bilo toliko bolanih. Samo malo v razmislek.
Dragonball
11. 10. 2018 10.04
+17
"Bivša najboljša prijateljica je tudi vse moje prijatelje obrnila proti meni in zdaj ne vem, kaj naj naredim" Mene pa zanima ali bo morda za takšen bullying in obrekovanje sledila kakšna kazen? V kakšni švici ali pa na Japonski bi nekoga ki bi stroil kaj takega že 10-krat izključili iz šole
Gunnar
11. 10. 2018 09.44
+14
Pa da ne govorim o tem, da ima danes mladina polne pie vsega, nobenih resnih izzivov kako do nečesa pride, kar se sprdne to dobi takoj, posledično pa otopi, en izmed problemov je tudi vzgoja v egoizem, vse je samo jaz in moje, osebno, edino deljenje česa so lajki in deljenje vsebin na omrežjih, včasih smo si posojali stvari, če je bil višek tehnike game boy si ga ali ga je kdor ga je imel posodil drugemu, ki ga ni imel, če je bila to neka jakna podobno, danes se pa že dve sestri najmanj pobijeta če ima katera jakno od druge oblečeno, se kuje zamera če ima sošolka enak kos oblačila in podobno, pa so že problemi na vidiku.
Ka pa mislis
11. 10. 2018 09.36
+40
Ukinit Fb, snap ipd pa se bo poraba tablet znizala.
Dragonball
11. 10. 2018 10.09
+15
Se strinjam, poleg tega pa še določit bullying, obrekovanje, hujskanje in ostalo psihično trpinčenje( ki ga je danes med mladimi pravo morje) kot kaznivo dejanje in uvest stroge kazni tudi za mladoletnike, kot imajo to že urejeno na Japonski ali v Singapurju. Predvsem smo dandanes usmerjeni na to, da otrokom vbijemo v glavo čimveč nekih znanstvenih podatkov, empatijo, dobre medsebojne odnose, prostovoljno pomoč, itd. pa sploh ne razvijamo niti ne poučujemo
Kollerik
11. 10. 2018 09.25
+8
"srečna" družba... ni kaj....
BBIGI
11. 10. 2018 08.46
+16
In potem je problem legalizacija marihuane za medeicinske namene....boljše mladino filat z antidepresivi ki se predpisujejo kot po tekočem traku. Problem je v farmaciji in zdravstvu ki je dobro plačano za to da se antidepresive predpisuje in služi na bolnih ljudeh. Nobeden se ne s temi otroki pogovarja ampak jim predpišejo antidepresive, antipsihotike itd., ki na koncu situacijo samo še poslabšajo saj problem zakrivajo in ne rešujejo.
Mladen sir
11. 10. 2018 08.46
-6
Njih baje država plačuje da se bo začelo na višjih ,to so ljudje avtomehaniki,ko nima kaj delat pa foter pa domače rečeno mantrajo soseda.Pač naredil si osciogram in pozna enega kurirčka policista ta mu pomaga eno medicinsko sestro,ko ga plačuje pa polni račune iz vladnega denarja to je en takih imam 20 v vasi......To pa je vse zdravstvo krivo ve kaj delajo po zakonu jih lahko obtožim poskus umora,ker namerno mučijo ljudi,vedo kaj delajo niso nori.
Ka pa mislis
11. 10. 2018 09.35
+6
Gunnar
11. 10. 2018 08.33
+12
Čisto nič drugače ni z mularijo danes, kot je bilo včasih, pa je bil redko kdo na tabletkah, sploh na ad-jih ne. Kar se je povečalo so apetiti mularije, včasih si bil "socialno anksiozen" če nisi imel nikic takih kot 3/4 razreda ali takšne in drugačne jakne, original levisk in podobnega, danes je mladina socialno anksiozna če nima cele zbirke naprav z jabolčkom , ker se brez tega ne upa prikazat v družbi in postane depresivna, začnejo delat hormoni, prve ljubezni so na vrsti, crkne snapchat, instagram, fb, omrežje, je takoj agresija in depra ter vse ostalo od a do ž na sporedu kar je "zrelo" za tabletke, ker je to lažje kot imet zdravo pamet in mularijo odklopit in zjagat ven da se socializira v živo, tako kot so počeli naši starši z nami minus odklopa in prisile da se socializiramov živo nekje zunaj ali pri prijateljih.
Dragonball
11. 10. 2018 10.20
+12
To je samo delno res, pozabljaš pa kako velik vpliv imajo še medvrstniško trpinčenje, zavračanje, izključevanje in ignoranca. Verjemi, da so takšne oblike nasilja lahko hujše od fizičnega in lahko pustijo hude posledice na otrokovi psihi, ki se potem nadaljujejo tudi ko odraste
Gunnar
11. 10. 2018 16.28
+1
To ni neka nova pogruntavščina, smo bili vsi deležni tudi tega, s to razliko da so nas starši učili da se postavimo zase, danes pa ustvarjajo mehkužce.
Mladen sir
11. 10. 2018 08.32
-3
To pa je to ko jaz pisarim ,ko boste epi center uničli predvsem ljudje,ki ga vodijo potem boste rešli mladino.Tri ulice norcev imam ,ki so za takojšni zapor,med njimi imajo medicinske sestre,zdravnike podplačene,najmajn 10 odvetnikov,ki jim pomagajo da lahko mučijo ljudi,tudi podžupani,župani...Samo aretacija pomaga vse sem profesionalnim odvetnikom že predal ,kaj so meni delali.
mulc-slo
11. 10. 2018 07.40
+13
Mogoce kdo od vas ki ste tako negativni do psihicnih zdravil sploh ve kaksna je situacija z samomori v sloveniji? Preko 500 letno in velik delez med tem je mladostnikov. Mogoce bi to stevilko lahko zmanjsali, ce psihiatrija nebi bila tabu tema. ce je clovek bolan... naj se mu pomaga! bi vi nosili v rokah zivljenje mladostnika, kateremu ste odrekli tako pomoc? nihce od vas ni izgubil znanca na tak nacin?
HorstWiesel
11. 10. 2018 07.58
+24
Mogoče bi za začetek pomagala nekaj časa obstinenca od telefona in računalnika, psihična prizemljitev, šport, delo, narava,..... Tale "socialna omrežja" povzročajo asocialna bitja.
akmt
11. 10. 2018 08.41
+7
Zdravilo za depresijo in anksioznost:objem, razumevanje, podpora starsev, pogovor,delo.Zdravilo zdravi simptome,ne pa vzroka. Kar pojej nekaj za pomiritev, bos cisto zadet, upocasnjen, brez volje. Ali pa vzami antidepresiv, to so tako mocna zdravila (ogromno stranskih ucinkov prva dva tedna in to taksnih, da moras v tem casu jemati pomirjevala!!! ) Jemljes jih 3 mesece. Nato s pomocjo pomirjeval spet prenehas. In ce v teh mesecih nisi imel psihiterapije, si na nuli. Kak to pove? Da je edina pomoc psihoterapija...
mulc-slo
11. 10. 2018 10.00
+4
Se strinjam, manjše težave verjento lahko reši objem in topla beseda, nekaj športa itd.... Kaj pa če je za to že prepozno? Zdravila za pomiritev imajo čisto drugačne lastnosti kot antidepresivi in so precej močnejša - benzodiazapin in podobno. Res je da so na začetku hudi stranski učinki, ki pa po dveh tednih izginejo. Jemlješ pa jih minimalno 9 mesecev in ne 3. V tem času se navadno ljudje postavijo na noge in pozabijo na travme. Za prenehanje ne rabiš pomirjeval, kot v začetku, se postopoma zmanjšujejo. Za psihologa pa je čakalna doba 1 leto - verjento je za nekatere to že prepozno? Trenutno so pač SSRI naše najboljše orožje - seveda pa so v kombinaciji z psihologom mnogo bolj uspešna! Moramo pa razumeti da nekatere bolezni ne izhajajo nujno zgolj iz psihičnih težav - poporodna depresija je primer tega, kjer je zdravljenje z SSRI zelo uspešno, ker vspostavijo nazaj ravnovesje seratonina med nevroni.
N3ž4
05. 09. 2022 16.40
Antidepresivi povzrocajo odvisnost, to je dejstvo, a o tem se laze. Poleg tega dobis ogromno stranskih ucinkov, da ne govorimo o tem, da Antidepresivi ne zdravijo vzroka, ampak samo prikrivajo vzroke ter zdravijo, ko je stanje akutno. Pri depresivnem cloveku je resitev:menjava okolja, podpora ljudi, ki ga razumejo in pa psihoterapija. Vse ostalo je bullshit.
papi1
10. 10. 2018 22.01
+22
Če je mladostnik pri 12 letih depresiven so krivi starši in samo starši. Nobena stroka, ki se mimogrede ukvarja samo sama s sabo, tukaj ne bo pomagala. Skratka, treba je ozdravit starše potem bodo pa tudi mladostniki normalni.Pika.
Dragonball
11. 10. 2018 10.22
+8
"Tradicionalnim oblikam nasilja in trpinčenja so se pridružila še spletno nasilje, ustrahovanje in trpinčenje" - tako da ne niso krivi samo starši, medvrstniško nasilje je tako hud problem, da se ga niti ne zavedamo
murate
10. 10. 2018 21.39
+10
DELAT se spoki smrkla,vsak dan pomij posodo ,skuhaj kosilo predno pridejo starši iz službe ,pospravi stanovanje v tem času naredi še obveznosti za v šolo in bodo težave čudežno izginile
booby98
10. 10. 2018 22.08
+8
Ni čisto tako ko si v depri se ti ne da nic ne učit in se manj pospravljat!!!
pikantnifeferon
11. 10. 2018 07.06
-5
akmt
10. 10. 2018 20.48
+61
NOBENIH ZDRAVIL MLADOSTNIKOM, A STE ZMESANI???? Naj se kar starsi tega najejo, v bistvu so oni krivi! Pa nisem nek nasprotnik cepljenja itd, sem medicinska sestra in tudi mama. Otrok v depresiji=Totalni poraz starsevstva! Vasa totalno permisivna vzgoja in predvsem opremljanje ze dojenckov s telefoni... Hiperaktivnost otroka? (se spomite, ko ste ze takoj po porodu morali "nujno v shopping centre z dojenckom? Pa v hribe z dojenckom, pa okrog sveta z dojenckom?... Namesto na nedeljski sprehod z vozickom v naravo, v tisino...v nek BTC,, ces naj se otrok cimprej navadi na ta svet?!?) Ja, starsi, naj dohtar raje VAM sedaj napise pomirjevala in antidepresive, ker vas caka trnova pot, da boste otroku omogocili nedepresiven lajf...
rozalinda
10. 10. 2018 21.41
+9
@akam, res je vse, kar si povedala. Na žalost. Res je tudi, da so bili že ti starši današnjih najstnikov deležni permisivne vzgoje. Daleč od tega, da bi zagovarjala avtokratski način, vsaj nekaj zdrave avtoritete v vzgojnem procesu pa bi bilo nujno potrebno.
yeast
10. 10. 2018 20.40
+32
Ja sej to smo pričakovali. Amerika je tu. Farmacija si že mane roke.
rozalinda
10. 10. 2018 20.10
+32
Popolnoma enako se je dogajalo meni in nekaterim prijateljem, le da so, za razliko od danes, pred nekaj desetletji tako starši kot učitelji ob omembi problemov le zamahnili z roko, češ, to je puberteta, saj bo minilo...