Domovi za ostarele: v Šmarju pri Jelšah prepričani, da so bila navodila NIJZ napačna

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Mojca ...U.V./STA
KOMENTARJI
284
Podatki o okužbah z novim koronavirusom prihajajo iz vse več domov starejših občanov, med njimi iz DSO Ljubljana Vič-Rudnik, Doma starejših občanov Preddvor, nove primere okužbe pa beležijo tudi v šmarskem domu upokojencev. V Šmarju pri Jelšah so medtem kritični do ministrstva in NIJZ, saj so prepričani, da so bila njihova navodila, da človek, ki nima bolezenskih znakov, ni kužen, napačna.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:40

Iz 24UR: V domovih za starostnike potrebujejo prostovoljce

01:06

Iz 24UR: Razmere v domu za upokojence v Šmarju pri Jelšah

V Šmarju pri Jelšah dve novi okužbi med oskrbovanci

V šmarskem domu upokojencev je okužba z novim koronavirusom potrjena pri 26 stanovalcih, kar je dva več kot v torek, medtem pa je med zaposlenimi še naprej okuženih šest. Zabeležili so tudi novo smrtno žrtev, je šmarska občina danes sporočila prek Twitterja. To pa je na novinarski konferenci tudi sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar.

PREBERI ŠE
PRENOS V ŽIVO: Pet smrtnih žrtev. 'Smo na začetku epidemije, lahko nas še marsikaj preseneti'

V torek pa so imeli prvo smrtno žrtev. V visoki starosti je umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri so potrdili tudi okužbo z novim koronavirusom. Šmarski zdravstveni dom je zaradi suma na okužbo s koronavirusom doslej odredil več kot 440 samoizolacij, dva občana pa sta bila napotena v celjsko bolnišnico.

Prepričani, da so bila navodila NIJZ napačna

Na občini Šmarje pri Jelšah sicer pravijo, da so preveč prepuščeni samim sebi. Sprašujejo se, zakaj niti enega njihovega starostnika niso odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, kot so to denimo storili z okuženimi v domu v Metliki - sami pa v domu nimajo niti enega aparata za predihavanje. Vse, kar imajo, je zaščitna oprema.

Na vprašanje, zakaj niso vztrajali, pa odgovarjajo, da sami niso stroka, ter da si ne drznejo zdravnikom, infektologom, epidemiologom "soliti pamet". A počasi imajo tega dovolj, sploh zdaj, ko je v domu umrla že druga oseba.

Zjutraj je bil zaradi tega sklical krizni sestanek, in šele zdaj ko so malo udarili po mizi, so tri okužene stanovalce iz njihovega doma vendarle odpeljali v bolnišnico. Pa to še zdaleč ni vse.

Prepričani so, da so bila navodila iz NIJZ napačna, ko so razlagali, da človek, ki nima bolezenskih znakov, ni kužen. V Šmarju je ta teza, pravijo, padla na celi črti. V strahu pa je menda tudi zdravstveno osebje, ki k njim prihaja iz celjske bolnišnice. Ta teden so denimo v domu, med okuženimi, prihodnji teden pa na pediatriji celjske bolnišnice. Zato se sprašujejo, kaj bo, če se vmes okužijo. In takih vprašanj je danes v Šmarju pri Jelšah ogromno. Zato zdaj zahtevajo, da stroka nemudoma stopi skupaj, in jim končno poda jasna navodila, kako naprej.

V oddaji 24UR ZVEČER pa je direktorica doma Gordana Drimeldejala, da so se na kriznem sestanku med drugim dogovorili, da se okrepijo zdravniške ekipe, ki bodo skrbele za zdravljenje oskrbovancev. Od države, poleg pomoči pri dobavi zaščitne opreme, ki jo imajo trenutno dovolj za nekaj dni, pričakujejo predvsem strokovno oziroma zdravniško pomoč.

V DSO Ljubljana Vič-Rudnik tri okužbe

V DSO Ljubljana Vič-Rudnik so do današnjega dne v enoti Bokalce potrdili okužbo na covid-19 pri treh stanovalcih. V tej enoti sicer nimajo potrjene nobene okužbe pri zaposlenih, je bila pa pretekli torek, 17. marca, potrjena pri eni izmed zaposlenih v enoti Kolezija. Zaposlena je bila zadnjič na delu 11. marca."Zaposlena okreva v domačem okolju in se počuti dobro," je sporočila direktorica Melita Zorec.

Tudi njim primanjkuje zaščitnih mask, natančneje FFP3/FFP2 mask,"ostalo zaščitno opremo smo v manjših količinah prejeli iz državnih rezerv, nekaj pa jo tekoče nabavljamo tudi sami".

Potrjena okužba v DSO Preddvor

Kot je povedal direktor Doma starejših občanov Preddvor Matej Križanič, je bila danes potrjena ena okužba pri njihovem stanovalcu, v torek pa tudi pri eni od uslužbenk doma, ki je že pred tem v skladu z vsemi ukrepi ostala doma.

Omenjenega stanovalca so takoj, ko se mu je mu povišala temperatura, izolirali v posebno sobo in oblikovali stalne time, ki skrbijo zanj. Hkrati so en del nadstropja sprostili, da bi, če bi se okužba širila, imeli pripravljen prostor za izolacijo večjega števila stanovalcev. Z občino in civilno zaščito pa so se dogovorili tudi, da danes izvedejo dezinfekcijo doma.

V domovih za ostarele je vse več potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. (Fotografija je simbolna.)
V domovih za ostarele je vse več potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. (Fotografija je simbolna.)FOTO: Bobo

Največji problem v tem trenutku jim predstavlja to, da nimajo ustrezne zaščitne varovalne opreme za zaposlene, ki bodo prihajali v stik s temi stanovalci. Zato so v intenzivnih kontaktih z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter civilno zaščito glede zagotovitve zaščitne opreme.

Kot je opozoril Križanič, domovi predhodno ne dobijo zaščitne opreme z ustreznimi maskami za delo z okuženimi. Ko pa se pojavi koronavirus, te opreme tudi ni možno dobiti v istem trenutku. Nevarnost pa je zelo velika in zaposleni ne smejo dostopati do stanovalcev brez ustrezne zaščitne opreme, je izpostavil.

Bolezen covid-19 predstavlja resno tveganje za osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi, zlasti za starejše osebe. Vsi stanovalci doma upokojencev so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce.

S ciljem zagotavljanja kakovostne in varne zdravstvene nege in zdravstvene oskrbe se je ekipi zaposlenih v domu upokojencev, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih, pridružila tudi ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in Medical centra Rogaška.